Nosíme väčšie deti

Be Lenka logo Be Lenka
06.02.2018
Nosíme väčšie deti

Niet pochýb o tom, že u mamy a otca je dieťaťu najlepšie. Práve preto je nosenie také obľúbené nielen u rodičov, ale aj u samotných detí. Svoje bábätko môže začať nosiť každý už od jeho narodenia. Hornú hranicu, kedy s nosením prestať, však nie je možné stanoviť.

Samozrejme, to, či budete naďalej nosiť svoje dieťa aj keď povyrastie, závisí od vašej fyzickej zdatnosti, ale tiež od toho, či samotné dieťatko ešte nosenie vyžaduje alebo už nie. Niektoré deti sa chcú nosiť stále, iné len do určitej doby a potom už vôbec nie.

Je dobré s nosením neprestávať aj keď už vaše dieťa trošku povyrastie, ideálne je striedať ho s lezením (alebo s chôdzou). Existujú rastúce nosiče, v ktorých môžete nosiť malinké dieťa a postupne ako rastie veľkosť prispôsobovať. Rastúci nosič Lenka vo veľkosti 1 odnesie dieťa od veku cca 3 do približne 18 mesiacov, potom je dobré prejsť na rastúci nosič veľkosť 2, ktorý vydrží až do 3,5 roka.

Ako spoznám, že dieťa už potrebuje väčší nosič?

Prvým dôvodom na zaobstaranie si väčšieho nosiča je, že už nie je dodržaná ergonomická poloha a správne podsadenie. Ak nosič nepodopiera nohy dieťaťa až pod kolienka, je malý. Aj chrbtová opierka bude dieťaťu malá. Toto si každý nosiaci rodič určite všimne, takže sa nemusíte obávať, že by ste to prehliadli. Skôr sa stáva, že mamička posadí bábätko do nosiča, ktorý mu je veľký ako malý.

Nosíme větší děti

Veľkosť Toddler je vhodná približne od veku 18 mesiacov, optimálne sedí deťom od výšky asi 86 cm. Nosič Be Lenka Toddler vám pomôže nosiť dieťatko až do jeho konfekčnej veľkosti 106. Rastúci nosič Lenka 4ever je vyvinutý na nosenie dieťatka od 3 mesiacov a pohodlne ho využijete do veku približne 3 rokov. Aj tento inovatívny detský nosič je vhodný na nosenie väčšieho dieťaťa. Veľkosť nosiča sa nastavuje inak, ako pri Lenke rastúcej 2 -nejde o suchý zips, ale sťahovacie šatkové šnúrky z vonkajšej strany nad bedrovým pásom. Bedrový pás a ramenné popruhy sú navyše tvarované na ešte lepšie rozloženie váhy a ešte väčšie pohodlie aj pri nosení ťažkého dieťaťa. Vďaka týmto variáciám detských nosičov si môžete užívať vzájomnú blízkosť napríklad aj s tri a polročným dieťaťom. Blízkosť svojich rodičov v nosičoch tak môže byť dopriata aj ťažším a väčším detičkám.

Nosenie väčších detí v šatke

Ak preferujete nosenie v šatke a chcete v nej nosiť vaše dieťatko, aj keď je už väčšie, nič vám v tom, samozrejme, nebráni. Avšak aj v prípade šatky môžete časom cítiť, že na nosenie ťažšieho dieťaťa už pravdepodobne nestačí. Spoznať, že šatka už na nosenie vášho dieťatka nie je veľmi vhodná, je pomerne jednoduché. Nosenie sa totiž stane nepohodlným, pretože šatka sa pod váhou ťažšieho dieťatka môže rodičovi nepríjemne zarezávať do ramien.

Na nosenie staršieho dieťatka je potrebné vyberať si šatku s vyššou gramážou, to znamená približne nad 260 g/m2. Slovenské Be Lenka šatky majú po opratí gramáž až 310g/m2, pričom ale vďaka kvalitnému spôsobu tkania vôbec nie sú hrubé. Sú ideálne na nosenie novorodenca aj ťažkého dieťatka. Šatky s vyššou gramážou sú zároveň vhodné aj na šitie ergonomického Lenka nosiča.

IMG_1576

Ako začať nosiť dieťa, ak ešte nebolo nosené

Medzi mamičkami je všeobecne známe, že začať od novorodenca je ideálnym začiatkom nosenia dieťaťa. Nielen z hľadiska pozitívneho a prospešného vplyvu nosenia na novonarodené dieťatko po fyzickej i psychickej stránke, ale tiež z pohľadu fyzickej záťaže na rodiča, akú nosenie predstavuje. Malé deti nie sú ťažké a váha v šatke alebo nosiči sa veľmi dobre rozloží, takže je možné pohodlne nosiť dieťa hoci aj celý deň. Toto by sme nosením na rukách nikdy nezvládli. Neznamená to však, že ak máte väčšie dieťa, ktoré ste ešte nenosili, tak s tým už nemôžete začať. Práve naopak. Nosenie detí nemá stanovené hranice, kedy ho môžete odštartovať. Takže ak je vaše dieťatko už aj viacmesačné, či viacročné, smelo do toho.

Keď sa rozhodnete začať nosiť väčšie a ťažšie dieťa, najlepšie urobíte, ak ho spočiatku budete nosiť iba na kratšie úseky. Je totiž dôležité, aby si aj vaše telo privyklo na to, že sa bude v najbližšej dobe stretávať s vyššou záťažou, než na akú bolo doteraz zvyknuté. Nosenie by sme mohli prirovnať k fitness cvičeniu (nielen) s vlastnou váhou, ale aj so záťažou. Takže na začiatok noste dieťa kratší čas a postupne dobu nosenia predlžujte. Je to ako keď si v posilňovni vezmete do rúk činky s váhou 2kg a po pár nasledujúcich tréningoch už hravo zvládnete aj cvičenie s vyššou záťažou :-)

Pre väčšie dieťatko (toddler), ktoré ešte nebolo nosené, môže byť šatka alebo ergonomický nosič spočiatku niečo úplne cudzie, z čoho môže mať strach. Čo to so mnou robia, kam ma to dávajú? Neraz sa pri ukladaní do nosiča spustí plač a protest. Dobrým tipom, ako takéto dieťa privyknúť na šatku alebo nosič je využiť moment a naviazať ho, keď spí.  Toto platí pri tých menších deťoch. Pri tých väčších už zrejme nebudú potrebné takéto metódy, avšak s neochotou usadiť sa do nosiča sa stretá nejeden rodič. Mnoho mamičiek pozná prehováranie dieťaťa, aby súhlasilo s uložením do ergonomického nosiča, čo je nie vždy úspešné :-) Vo väčšine prípadov však dieťa samo veľmi rýchlo zistí, že mu je v nosiči dobre, a tak sa bude nosiť rado. Niektorí malí chodci však radšej už spoznávajú svet po vlastných a sú i také deti, ktoré nosenie jednoducho neústale odmietajú. Tie netreba do ničoho nútiť, ale prijmite fakt, že vaše dieťa z nosenia skrátka už vyrástlo, i keď možno o niečo skôr, ako jeho rovesník od vašej známej.

 

Väčšie deti je veľmi dobré nosiť na chrbte. Ako si nasadiť dieťa na chrbát v rastúcej Be Lenka zistíte v tomto našom videu.

Ako používať nosič Lenka Toddler sa dozviete na tomto videu.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu