Kojenie v šatke a v nosiči

Be Lenka logo Be Lenka
07.02.2018
Kojenie v šatke a v nosiči

Dieťatko uložené v nosiči alebo naviazané v šatke, mamičkine voľné ruky, ktoré jej umožňujú venovať sa popri nosení aj iným rozličným činnostiam a popritom dojčiť? Presne tak. Nakŕmiť svoje bábätko môžete aj v šatke alebo detskom nosiči. Okoloidúci si pritom nemusia vôbec všimnúť, že práve dojčíte.

Naučiť sa kojiť počas nosenia je nesmierne praktické a zároveň príjemné pre matku aj dieťatko. Najmenšie detičky vyžadujú časté kojenie a je správne im to umožniť. V maternici predsa malo dieťa výživu neustále k dispozícii, preto je prirodzené, že dieťa očakáva, že bude môcť sať kedykoľvek bude chcieť. Dieťatko, ktoré naozaj dostáva mlieko vždy, keď si ho vypýta, je omnoho spokojnejšie, preto aj menej plače. Dobrý vplyv má časté kojenie aj na trávenie dieťatka, ktorému prospieva častý prísun menších porcií.

Kojiť dieťatko na požiadanie však matku dosť obmedzuje, pretože popri ňom sa, samozrejme, nemôže venovať ničomu inému. Práve preto je kojenie v šatke na nosenie detí alebo v detskom nosiči výborným riešením, vďaka ktorému sa mamička môže okrem kojenia venovať napríklad staršiemu dieťatku alebo nejakej ďalšej činnosti. Veľkou výhodou pre bábätko je aj to, že je v šatke a nosiči v ideálnej polohe, keď si po kŕmení potrebuje odgrgnúť.

Kojenie v šatke a nosiči je zároveň diskrétne, takže môžete svojho drobčeka pokojne nakŕmiť aj v meste alebo dopravnom prostriedku. Odporúčame mamičkám, aby nosili tričko s väčším výstrihom alebo praktické kojo tričko.

Univerzálny návod na kojenie v pomôckach na nosenie detí neexistuje. Každá mamička a každé dieťatko sú jedineční, a preto každému vyhovuje niečo iné. Dôležitá je vynaliezavosť, ochota učiť sa (aj na vlastných chybách :-) ) a nevzdávať sa. Možno že niečo, čo vám na začiatku veľmi nešlo, pôjde odruky, keď dieťatko trošku povyrastie.

Kojenie v šatke na nosenie detí

Na začiatok odporúčame nechať dieťatko prisať sa k prsníku už pri viazaní. Pri základom úväze kríž s kapsou vnútri stačí dieťatko vložiť do kapsy a nechať ho, aby sa prisalo. Až potom popruhy šatky doťahujete. Výhodou tohto postupu je, že dieťatko je tak od začiatku v dobrej pozícii na dojčenie, keďže zvyčajne je naviazané vyššie. Mamička sa teda môže veľmi rýchlo naučiť, ako vysoko má byť dieťatko pri kojení a keď si inokedy vypýta mliečko počas nosenia, bude mama ihneď vedieť, do akej polohy a výšky dieťatko v šatke povoliť.

Šatku môžete povoliť rozviazaním uzlu, prípadne roztiahnite od seba pruhy šatky, ktoré vedú pozdĺž bábätka v šatke. Dieťatko v kapse tým o niekoľko centimetrov klesne. Potom už má uľahčený prístup k prsníku a môžete ho pokojne nadojčiť.

Ďalším spôsobom, ako dieťatko nakojiť v šatke, je, že si ho v úväze mierne posuniete nabok. Povoľte šatku miernym popustením popruhov, chyťte dieťatko a presne v takej polohe, v akej je, ho posuňte jemne na jeden bok. Nechajte ho prisať k prsníku a popruhy šatky opäť dotiahnite. Keď sa dieťatko nadojčí, stačí ho opäť vrátiť na pôvodné miesto v úväze na vašom bruchu.

Kojenie v elastickej šatke

Elastická šatka je vhodná pre novorodencov, predčasne narodené detičky a malé bábätká do 6 – 7 kg. Pri ťažších deťoch sa šatka pod ich hmotnosťou vyťahuje a nepríjemne sa zarezáva do kože mamičky alebo ocina, ktorí dieťatko nosia. Aj v tomto type šatky môžete svojho drobčeka nakŕmiť bez toho, že by si to okolie všimlo. Netreba k tomu žiadne zvláštne vedomosti alebo zručnosti. Šatku si uviažte do úväzu vhodného pre elastickú šatku – kríž s kapsou vonku. Návod, ako na to, nájdete v tomto našom článku. Akurát šatku viažte o niečo nižšie, tak, aby dieťatko bez problémov dočiahlo na prsník a mohlo sa nadojčiť.

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Zelená

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Hnedá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Sivá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Bloom - Sivá

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Giraffe - Latte

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Giraffe - Grey

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Zebra - Black & White

skladom všetky veľkosti
od 99 €
2 veľkosti

Šatka
Bloom - Modrá

skladom všetky veľkosti
od 75 €
3 veľkosti

Šatka
Shri Yantra - Violet

skladom všetky veľkosti
75 €
1 veľkosť

Šatka
Shri Yantra - Lila

skladom všetky veľkosti
75 €
1 veľkosť

Šatka
Mandala - kráľovská modrá

skladom všetky veľkosti
75 €
1 veľkosť

Šatka
Pavučinka - Galaxy

skladom všetky veľkosti
od 75 €
2 veľkosti
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Kojenie v nosiči

Nakŕmiť dieťatko v nosiči je jednoduché. Nemusíte rozväzovať uzol na úväze, nemusíte povoľovať a doťahovať šatku, ani s dieťatkom špeciálne manipulovať. Aby ste dieťatku umožnili prístup k materskému mlieku, stačí, keď mierne povolíte ramenné popruhy. Povolíte ich miernym uvoľnením a popustením doťahovacieho pásu, ktorý je po celej dĺžke obidvoch ramenných popruhov. Týmto popustením získate väčší priestor medzi sebou a dieťatkom, vďaka čomu si rýchlo nahmatáte prsník a rýchlo viete dieťatko nadojčiť. Keď sa dieťa prisaje, môžete popruhy opäť dotiahnuť na požadovanú úroveň, dbajte však na to, že stále treba zachovať určitý voľnejší priestor. Keď je dieťatko nakŕmené, upravte ho do správnej ergonomickej polohy a popruhy dotiahnite na pôvodnú dĺžku.

Na zabezpečenie ešte väčšieho súkromia môžete použiť kapucňu, ktorá je súčasťou každého slovenského ergonomického nosiča Lenka. Nasadíte ju rýchlo a jednoducho pomocou gumičiek na kapucni, ktoré pripnete na háčiky umiestnené na ramenných popruhoch.

Photo by Wes Hicks on Unsplash

Vedeli ste, že... ?

Kojenie počas nosenia je nielen veľmi rýchlo zrealizované a praktické, ale zároveň má úžasné účinky na dieťatko i jeho maminku.

  • Tým, že dieťa je často nosené, a teda je v blízkosti matkinej hrudi, jeho srdcová frekvencia sa stabilizuje, dokonca i telesná teplota a hladina cukru v krvi.
  • Pri kontakte koža na kožu sa v tele matky zvyšuje hladina prolaktínu, čo vedie i k zvýšeniu množstva mlieka.
  • Telesný kontakt pokožky matky a dieťaťa znižuje stres u obidvoch.
  • Nosenie úžasne uľahčuje dojčenie. Detičky sa rodia so zvýšeným vnímaním vône, takže keď sú umiestnené v blízkosti svojej matky, ľahšie nájdu bradavku na dojčenie.
  • Bábätká, ktorým je prostredníctvom nosenia v šatke alebo nosiči umožnený blízky telesný kontakt so svojou mamou, majú lepší prírastok na hmotnosti, pretože je ľahké dojčiť ich častejšie.

Obrovskou výhodou kojenia počas nosenia je, že ak si dieťatko na prechádzke vypýta mliečko, nemusíte hľadať lavičku alebo iné miesto na sedenie, ak ste napríklad v centre mesta.  Bábätko je na vašej hrudi pohodlne uložené a môže sa nakŕmiť bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate :-)

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu