Ľudský papilomavírus – HPV vírus

Be Lenka logo Be Lenka
20.09.2022
Ľudský papilomavírus – HPV vírus

Ľudský papilomavírus, HPV (skrátene od Human papiloma virus), je bežne vyskytujúci sa vírus, s ktorým sa minimálne raz v živote stretne drvivá väčšina sexuálne aktívnej dospelej populácie. Tento vírus sa prenáša najmä pohlavným stykom, prípadne kontaktom pokožky v blízkosti pohlavných orgánov.

Obsah článku

Skupinu ľudských papilomavírusov tvorí až 150 genotypov, z ktorých je väčšina absolútne neškodná a náš imunitný systém ich hravo zlikviduje. Existuje však aj niekoľko typov HPV, ktoré dokážu spustiť nepríjemné ochorenia. Jedna skupina je priamo zodpovedná za vznik nepríjemných, aj keď našťastie nie život ohrozujúcich, genitálnych bradavíc. Druhá skupina s vysokým onkogénnym potenciálom stojí za nádorovými ochoreniami a rakovinou. Viac o HPV vírusoch si povieme v tomto článku.

Poznámka: Informácie v tomto článku sú všeobecného a voľne dostupného charakteru. V žiadnom prípade nenahrádzajú názor lekára. V prípade, ak máte podozrenie alebo sa chcete podrobnejšie informovať či už o samotnom HPV alebo možnom očkovaní, obráťte sa, prosím, na odborníkov.

Čo je to HPV a čo spôsobuje?

HPV vírus a ochorenia, ktoré spôsobuje,  sa radia do kategórie sexuálne prenosných chorôb. Tento vírus sa vyskytuje v oblasti genitálií a análneho otvoru. Práve preto je jeho prenos často viazaný s pohlavným stykom. Nemusí sa ale jednať len o bežný,  vaginálny styk. Prenos je možný pri akomkoľvek styku, keďže sa prenáša kontaktom pokožky. Práve preto je HPV vírus nebezpečný, pretože okrem najčastejšie skloňovanej rakoviny krčka maternice môže spôsobiť rakovinové ochorenia v oblasti hlavu, krku či konečníka. HPV vírus sa môže preniesť aj pri pôrode z matky na dieťa, prípadne použitím rovnakého uteráku na intímnu hygienu u dvoch osôb, pričom jedna osoba HPV infekciu má. 

Ľudský papilomavírus tvorí veľkú skupinu vírusov. Do dnešného dňa bolo identifikovaných vyše 150 typov HPV. Nie každý typ je ale nebezpečný a môže sa rozvinúť do ochorenia. Väčšina z nich je neškodná. Tie HPV typy, ktoré sú potenciálne nebezpečné, sa podľa ich onkogénneho potenciálu delia do dvoch skupín: Vysoko rizikové HPV a nízko rizikové HPV. Skupina vysoko rizikových HPV typov obsahuje 14 genotypov. Tie sú schopné vyvolať nádorové zmeny a sú zodpovedné za vznik rakoviny. Pri nízko rizikových HPV typoch sa skloňuje najmä 5 genotypov. Tie môžu za vznik genitálnych bradavíc a laryngeálnych papilómov.

Štatistiky hovoria, že približne 80% sexuálne aktívnej populácie sa za svoj život opakovane stretne s HPV vírusom. V prípade asi 20% z infikovaných osôb sa môže nákaza onkogénnym typom HPV vírusu rozvinúť do rakovinového ochorenia. 

HPV vírus a ochorenia ním spôsobené sa netýkajú len žien, aj keď donedávna sa HPV skloňovalo práve iba s vyššie spomínanou rakovinou krčka maternice. Preto si mohli mnohí sa mnohí mohli mylne domnievať, že mužov sa HPV netýka. No nie je tomu tak. Muži sú rovnako ohrození ako ženy. Čo teda môže HPV vírus spôsobiť? 

HPV vírus môže u žien spôsobiť genitálne bradavice, papilomatózu hrtana, nádory konečníka, rakovinu vyskytujúcu sa oblasti hlavy, krku, rakovinu krčka maternice či pošvy.

U mužov môže HPV vírus taktiež spôsobiť genitálne bradavice, papilomatózu hrtana, nádory konečníka, a rakovinu v oblasti hlavy, krku a penisu. 

Symptómy 

Nakazenie HPV vírusom nesprevádzajú, bohužiaľ, žiadne symptómy. Veľakrát nemá človek ani poňatia, že k nakazeniu došlo. Vo väčšine prípadov si s nákazou hravo poradí náš imunitný systém a nákaza odznie spontánne do dvoch rokov od prenosu. V prípade, že si imunitný systém neporadí s vírusom sám a dôjde k rozvoju nejakého ochorenia, častokrát sa tak sáva až po dvoch rokoch, v prípade rakovinových zmien, od samotného prenosu vírusu. Inkubačná doba v prípade vzniku genitálnych bradavíc býva 1-8 mesiacov od prenosu. 

Konkrétne symptómy prichádzajú, až keď už ochorenie prepukne a prejavujú sa podľa konkrétneho typu ochorenia, či už ide o genitálne bradavice alebo o rakovinové zmeny. 

Liečba

V súčasnosti neexistuje liečba vírusu ako takého. To, či sa nákazy zbavíme, alebo nie, je záležitosťou nášho imunitného systému. Našťastie si naša imunita s HPV vírusom vo väčšine prípadov poradí a vírus do dvoch rokov od prenosu zlikviduje. Liečia sa prejavy spôsobné vírusom, nie teda samotný vírus. Ak sa vírus rozvinie do genitálnych bradavíc, liečia sa tie. Ak vírus spôsobí zmeny na bunkovej úrovni a hrozí riziko vzniku rakoviny, navrhuje lekár podpornú liečbu a pravidelný monitoring, aby sa tieto zmeny zvrátili a rakovine sa zabránilo. Ak screening objaví už vzniknutú rakovinu, lieči sa priamo tá a podľa toho, v akom mieste a štádiu sa objavila. 

Keďže teda neexistuje priama liečba vírusu ako takého, kľúčovou v ochrane zdravie sa stáva prevencia.

Prevencia

HPV sa v súčasnosti považuje za najrozšírenejšiu pohlavne prenosnú chorobu. V porovnaní s ostatnými pohlavnými chorobami je ale na HPV aj kondóm prikrátky. Dalo by sa povedať, že doslova. K prenosu totižto dochádza kontaktom pokožky na pokožku v oblasti genitálií, prípadne prenosom z úst alebo rúk na pohlavné orgány, preto kondóm pred prenosom na 100% nechráni. (Pozn.: Takto sa šíri približne 40 typov vírusu, samotné podanie rúk samozrejme na prenos nestačí.) Dokonca sa hovorí aj o tom, že vírus má tak maličké časti, že mu nerobí problém prepchať sa pórmi v latexe. Okrem toho sa tento vírus prenáša pri akomkoľvek type pohlavného styku - a teda aj pri orálnom či análnom sexe.

Aká je teda forma prevencie? Musí predsa existovať spôsob, ako sa pred HPV vírusom chrániť a nebyť mu vydaný len tak napospas. A celibát ako formu prevencie logicky neberieme, aj keď by šlo o úplne najúčinnejšiu formu ochrany, ☺. Do formy prevencie by sme teda mohli zahrnúť:

  • Byť zodpovedne sexuálne aktívny človek – chrániť sa a nemeniť často sexuálnych partnerov. To samozrejme nezabráni možnej nákaze, ale to výraznej miery to riziko znižuje
  • Pravidelne podstupovať screening na prítomnosť HPV vírusu. Prítomnosť HPV vírusu sa zisťuje pomocou špeciálnych sterov z krčka maternice, prípadne z análneho otvoru (áno, aj ľudia praktizujúci análny sex majú právo na vykonanie testu na prítomnosť HPV vírusu). Prevencia v podobe screeningu dokáže zachytiť bunkové zmeny vyvolávajúci HPV vírus v samých počiatkoch. Čím skôr sa tieto bunkové zmeny zachytia, tým väčšia šanca na úspešnú liečbu.
  • Podporovať zdravú imunitu – nefajčime, zdravo sa stravujme, obmedzme alkohol, viac sa hýbme, doprajme si dostatok spánku a snažme sa vyhýbať stresu
  • Dodržiavať pravidelnú osobnú hygienu

Očkovanie

V súčasnosti sa za najúspešnejšiu formu prevencie rakoviny spôsobenej HPV vírusom považuje očkovanie. Odporúča sa očkovať deti pred pohlavnou zrelosťou, vtedy je očkovanie najúčinnejšie. S platnosťou od 1.mája 2022 môžu byť dievčatá a chlapci medzi 12-13 rokom života zaočkovaný proti HPV vírusu bezplatne. Inak je očkovanie hradené, v niektorých prípadoch istú časť prepláca poisťovňa.
Očkovanie funguje na princípe vytvorenia imunitnej pamäte. Tá by mala chrániť pred HPV infekciou a prípadným následným rozvojom ochorenia.
Očkovanie sa odporúča absolvovať v čo najnižšom veku, no lekári povzbudzujú k očkovaniu aj mladšie ročníky. Všeobecne sa očkovanie odporúča ženám do 26 rokov, mužom do 21 rokov a homosexuálnym a bisexuálnym mužom do 26 rokov. Dnes sa dokonca hovorí o tom, že vakcína s názvom Gardasil 9 je vhodná pre ľudí až do veku 45 rokov. Vhodnosť očkovania by mala byť, samozrejme, konzultovaná s odborným lekárom.

Základné fakty o HPV zhrnuté v bodoch:

  • Vírus sa radí medzi sexuálne prenosné
  • Prenáša sa orálnym, vaginálnym a análnym sexom
  • S vírusom sa stretne 80% sexuálne aktívnej dospelej populácie, väčšina dokonca aj opakovane
  • Spôsobuje infekcie dýchacích ciest, pohlavných orgánov, genitálne bradavice a rakovinu
  • Existuje vyše 150 genotypov, z ich je väčšina neškodná a poradí si s nimi náš imunitný systém
  • Liečba namierená priamo proti vírusu neexistuje, liečia sa ochorenia vírusom vyvolané
  • Najúčinnejšia je prevencia vo forme očkovania

Vyhnúť sa styku s niektorým z obrovskej skupiny ľudských papilomavírusov je prakticky nemožné. Až 80% z nás sa s ním v nejakom okamihu vo svojom živote stretne, väčšina z nás dokonca aj opakovane. Našťastie je drvivá väčšina genotypov neškodná a pre náš imunitný systém nepredstavuje hrozbu. Nájdu sa však aj také, ktoré môžu pri nedostatočnej odozve nášho obranného systému prerásť do nepríjemných ochorení ako sú napríklad genitálne bradavice či dokonca rakovinové ochorenie. Nanešťastie neexistuje priama liečba vírusu, len ochorení, ktoré spôsobuje. Najúčinnejšou formou ochrany proti HPV infekciám je v dnešnej dobe očkovanie. Kľúčovou ostáva aj prevencia proti nákaze, ktorú tvorí podpora imunitného systému, sexuálna zodpovednosť, ochrana a monogamia a samozrejme pravidelný screening onkomarkerov aby došlo k včasnému odhaleniu potenciálneho rizika. Očkovanie, prevencia a včasné odhalenie ochorenia pomáhajú v úspešnom boji proti rakovinovým ochoreniam spôsobeným vírusmi zo skupiny HPV.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu