Deti a umývanie rúk

Be Lenka logo Be Lenka
25.10.2022
Deti a umývanie rúk

Obyčajné umytie rúk môže na prvý pohľad pôsobiť ako úplná banalita. No opak je pravdou. Hygiena rúk je najúčinnejším spôsobom ako zabrániť množeniu a šíreniu baktérií a vírusov a zároveň je kľúčovým faktorom k zdraviu a fungujúcej imunite. O to viac to platí pri deťoch, keďže detské rúčky kadečo chytia, potom do nich vezmú jedlo alebo si ich strčia do úst. Preto je dobré k tejto jednoduchej činnosti deti viesť, aby si ju časom zautomatizovali a umývanie rúk im prišlo úplne prirodzené.Obyčajné umytie rúk môže na prvý pohľad pôsobiť ako úplná banalita. No opak je pravdou. Hygiena rúk je najúčinnejším spôsobom ako zabrániť množeniu a šíreniu baktérií a vírusov a zároveň je kľúčovým faktorom k zdraviu a fungujúcej imunite. O to viac to platí pri deťoch, keďže detské rúčky kadečo chytia, potom do nich vezmú jedlo alebo si ich strčia do úst. Preto je dobré k tejto jednoduchej činnosti deti viesť, aby si ju časom zautomatizovali a umývanie rúk im prišlo úplne prirodzené.

Obsah článku

Spôsobov, akým sa šíria baktérie a vírusy je hneď niekoľko. Patria medzi ne:

  • Kontakt so špinavými rukami
  • Prebaľovanie
  • Kontakt s kontaminovaným jedlom a vodou
  • Kvapôčkovou cestou – kýchaním a kašľaním
  • Stykom s kontaminovanými predmetmi (napríklad také zábradlie alebo kľučky na dverách)
  • Kontakt s telesnými tekutinami chorej osoby

Pre deti je veľmi jednoduché nakaziť sa, hocičím. Nie sú tak obozretné a opatrné, ako dospelí ľudia, ich rúčky nerobia rozdiely, čoho sa chytiť a čoho nie. A potom už len stačí, že si špinavými rukami pretrú oči alebo dajú niečo do úst. Bum, a choroba je na svete. Za chvíľku už kašle a soplí celá rodina. Alebo sa im na rúčkach udomácni vírus luxusnej črevnej virózy, ktorú deti ľúbia z času na čas doniesť z kolektívu. A práve šíreniu patogénov cez znečistené ruky je veľmi jednoduché predísť – obyčajným umývaním rúk. 

Kedy si treba umyť si ruky?

Hygiena rúk by mala byť súčasťou dennej rutiny. Výskumy ukazujú, že umývanie rúk dokáže jedno z troch detí ochrániť pred hnačkovými ochoreniami a jedno z piatich dokonca proti respiračným ochoreniam, ako je napríklad chrípka alebo aj zápal pľúc.  Okrem toho, že umývanie rúk pomáha chrániť pred “chytením“ baktérií a vírusov, bráni aj ich šíreniu a  prenosu na iných ľudí alebo predmety. Ktoré situácie si vyžadujú umytie rúk?

  • Po návšteve toalety
  • Pred jedením
  • Kedykoľvek, keď sú ruky viditeľne alebo „na pocit“ špinavé
  • Po kontakte s telesnými tekutinami
  • Po kýchaní a kašľaní
  • Po kontakte so zvieratami, či už ide o domáce zvieratá (aj naše) alebo cudzie
  • Po pobyte vonku, pri návrate domov alebo škôlky/školy z vonku

Ako si správne umyť ruky?

Táto otázka môže pre mnohých vyznievať smiešne, veď predsa umyť si ruky dokáže každý. To áno, ale... Veľa ľudí, a hlavne dospelých, so zlými stereotypmi, to robí celý život nedostatočne alebo zle. Aký je teda postup pri umývaní rúk, aby sme to robili naozaj správne?

  1. Pustíme vodu z kohútika (haha ☺)
  2. Ruky navlhčíme 
  3. Do dlane dáme trochu mydla
  4. Začneme šuchať rukami a dbáme na to, aby sme vyčistili celý povrch rúk (a tu prichádza ten zlomový bod... ->)
  5. Nezabúdame na priestor MEDZI prstami a vrchnú časť ruky (mnoho ľudí si totižto len pošúcha dlane a finito.... na medziprstový priestor a chrbát ruky zabúda)
  6. Ruky si umývame aspoň 20 sekúnd
  7. Ruky opláchneme od mydla a dobre vysušíme
  8. Uterák na ruky meníme často

Rovnakým spôsobom si ruky môžeme vyčistiť aj dezinfekčným gélom, bez použitia vody. Naozaj dbáme na to, aby sme vyčistili každý centimeter štvorcový ruky, inak umývanie stráca význam. Nemusíme nutne používať špeciálne antibakteriálne mydlo. Ak si budeme ruky umývať technicky správne, akékoľvek mydlo bude okay a spraví si svoju robotu rovnako dobre. 

Vlhčené utierky, nech sú akokoľvek fancy, na kvalitnú hygienu rúk naozaj nestačia. Používame ich iba ako núdzový prostriedok na utretie nečistôt ale ruky si vždy pri najbližšej možnej príležitosti umyjeme mydlom alebo vydezinfikujeme antibakteriálnym prípravkom.

Ako naučiť deti umývať si ruky?

K umývaniu rúk je dobré viesť deti už od ranného veku. Tento užitočný rituál im môžeme predstaviť ako hru, budú ho vnímať pozitívne, nie ako dril. Môžeme k tomu pridať pesničky alebo si vymyslieť divadielko, kúpiť veselé detské mydielko a farebný uteráčik. Je jedno, akým spôsobom budeme dieťa motivovať, na každé platné niečo iné. Jedna vec je však nutná, nech už si vyberieme spôsob aký chceme – vytrvalosť a opakovanie. Vybudovať pevný zvyk totiž trvá nejaký čas. Hovorí sa, že trvá 21 dní kým sa z aktivity stane zvyk. Pri deťoch to však môže trvať podstatne dlhšie. Preto treba vydržať a nevzdávať sa. S dieťatkom si umývame ruky naozaj zakaždým, keď je to potrebné. Vždy mu samozrejme vysvetlíme, prečo to robíme. Zaspievame si pesničku, povieme riekanku. Vytrvalo to opakujeme až do bodu, kedy sa to dieťatku nezautomatizuje ako zvyk a začne to robiť úplne prirodzene samé. Príde mu normálne si po príchode z vonku umyť rúčky, alebo pred jedlom či po návšteve toalety. Vtedy si my, rodičia, môžeme dať high five, že sme to zvládli ☺.

Pesničky a riekanky

Aby sme deťom spravili z tréningu umývania rúk hru, môžeme do toho zapojiť rôzne riekanky alebo pesničky. Pesničky o umývaní ručičiek môžeme nájsť na youtube, populárni detskí autori, ako je napríklad Spievankovo, Fíha Tralala alebo Miro Jaroš neobišli ani tému hygieny, a pre deti napísali chytľavé melódie s poučným textom. Ak si chceme s deťmi pri umývaní rúčiek hovoriť riekanku, môžeme skúsiť napríklad tieto:

Pri umývaní rúk od Daniela Heviera

Teč, vodička,

Teč a teč,

A ty, ruka,

Neuteč!

Teč, vodička,

Teč a teč,

Už môžeš ísť,

Ruka, preč!

Umývanie rúk pred jedlom od Evy Hurdovej

Na preliezkach sme sa hrali

A z piesku hrad postavili.

Ruky, ktoré čisté boli,

Poriadne sa zašpinili.

Do vody ich namočíme,

Mydlom riadne namydlíme.

Starostlivo opláchneme

A vodu z nich otrasieme.

Ešte si ich osušíme,

Do jedla sa hneď pustíme.

Hami, hami, ham,

To si pochutnám.

Najlepší spôsob, ako deti čokoľvek naučiť, je ísť im príkladom. Deti sa v rannom veku učia tak, že zrkadlia čo vidia. Ak uvidia osobu, s ktorou trávia najviac času, pravidelne si umývať ruky, pričom ich do tejto aktivity zapája, vysvetľuje ju a vie ju podať ako hru, osvoja si tento zvyk poľahky.

Umývanie rúk patrí k tým najjednoduchším ale aj najefektívnejším spôsobom prevencie proti šíreniu rozličných ochorení. Okrem rôznych respiračných ochorení alebo hnačky dokáže taká „obyčajná“ hygiena rúk zabrániť aj parazitárnym ochoreniam. Na tie sú deti veľmi náchylné a s ich pôvodcami prichádzajú často do kontaktu napríklad pri hre na neudržiavanom pieskovisku, pri styku s neodčervenými zvieratami či v kolektíve detí. Viesť teda deti od mala k láske k čistote a správnej hygiene vie mať markantný dopad na kvalitu ich života, a prakticky aj celej ich rodiny, keďže umývaním rúk zabránia nielen samotnej nákaze ale aj jej šíreniu ďalej. Veď ako sa aj hovorí, čistota pol života.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu