Vegetariánske jedlá pre deti

Be Lenka logo Be Lenka
26.04.2019
Vegetariánske jedlá pre deti

Každý človek sa v dospelosti rozhoduje sám, ako sa bude stravovať. Základy životného štýlu však dostávame všetci od svojich rodičov už počas prvého roku nášho života. Mäsité pokrmy rozdeľujú ľudí na dve skupiny - kým prví mäso konzumujú, druhí presadzujú vegetariánstvo a vedú k nemu aj svoje deti. V tomto článku sa nebudeme zaoberať filozofovaním nad tým, či a prečo mäso jesť alebo nie. Zameriame sa konkrétne na vegetariánske jedlo pre deti.

Obsah článku

Bezmäsité jedlá pre deti

Niekedy k bezmäsitým jedlám vedú deti rodičia, ale stáva sa aj to, že dieťa samo odmieta mäso a nechce ho jesť, nech je už pripravené akokoľvek. Strava bez mäsa je plná vitamínov, veď jej základom je najmä zelenina, obilniny a strukoviny. Vyvážená vegetariánska strava dokáže detskému organizmu zabezpečiť dostatok všetkých dôležitých živín, potrebných látok a tiež dostatok energie, a to v každej fáze rastu a vývoja. Ľudia, ktorí nejedia mäso, sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo všeobecnosti zdravší, pretože nezaťažujú svoj tráviaci systém ťažko stráviteľným pokrmom, akým mäso v porovnaní s ovocím a zeleninou je.

Aké vitamíny nesmú chýbať

Samozrejme, ak sa človek dá na vegetariánsku stravu, alebo ak ňou živí svoje deti, je veľmi dôležité stravovať sa pestro a vyvážene, aby strava nebola jednostranná, a kvôli tomu chudobná na potrebné aktívne látky. Mäso totiž obsahuje najmä dôležité bielkoviny, látky budujúce organizmus, vitamíny skupiny B, je bohatým zdrojom fosforu a železa potrebného pre správnu krvotvorbu.

Rodičia malého vegetariána by mali ustrážiť, aby dieťaťu nechýbali najmä tieto dôležité látky:

Železo

Práve vegetariáni často mávajú problém s anémiou (chudokrvnosť), pretože v strave nekonzumujú živočíšne železo a to rastlinné sa v tele využíva a vstrebáva o dosť horšie. Je preto potrebné v prípade nedostatku železa dopĺňať ho stravou bohatou na železo - nachádza sa v sušenom ovocí, v orechoch, cereáliách, zelenej listovej zelenine, strukovinách, tiež vo vaječnom žĺtku.

Orechy

Prípadne je možné siahnuť po výživovom doplnku - pri deťoch sa však vždy pred podaním doplnku poraďte s pediatrom o jeho vhodnosti.

Vitamín D

Pre správne fungovanie imunitného systému je potrebný vitamín D. Je to v tukoch rozpustný vitamín, ktorý telo získava zo slnečného žiarenia, ale obsahujú ho aj mliečne výrobky a huby. Telo si ho nevie vyrobiť samo, preto je dôležité dbať na jeho pravidelný prísun.

Vápnik

Dôležitý minerál je nevyhnutný pre silné kosti, nechty, zdravé zuby a vlasy. Jeho zdrojom je zelená listová zelenina, mlieko a mliečne výrobky, vajcia, cereálie, sezam, mak a makový olej, kapusta, mandle, tofu.

Vitamín B12

Jeho bohatým zdrojom je mäso, preto môže v strave vegetariána chýbať. Vitamín B12 je obsiahnutý aj v mlieku a v sójovom mlieku, v cereáliách, v droždí, vo vajciach.

Zinok

Zinok je dôležitý pre zdravie kože, pre zdravé vlasy, kosti, nechty a pre správnu funkciu reprodukčných orgánov. Zdrojom zinku sú strukoviny, cereálie, orechy, pšeničné klíčky, tofu.

Príkrmy pre deti

Tuhú stravu podávame plne dojčenému dieťaťu od ukončeného šiesteho mesiaca veku, dieťaťu na umelej výžive od štvrtého mesiaca veku. Vždy začíname zeleninovým príkrmom pripraveným z jedného druhu zeleniny, ktorý podávame v čase obeda, inak dieťa počas dňa naďalej dojčíme. Ak je tento príkrm dobre znášaný, po pár dňoch prejdeme na príkrmy z dvoch druhov zeleniny - k tomu prvému pridáme ďalšiu zeleninu. Po pár dňoch k dvom druhom zeleniny pridáme aj tretí druh zeleniny, alebo uvarený žĺtok (bielok obsahuje alergény, preto ho deťom podávame až po ukončenom 12.mesiaci veku). Touto treťou zložkou príkrmu býva aj mäso, vegetariáni teda namiesto neho dajú tretí druh zeleniny alebo vajíčko. Viac sa o príkrmoch dočítate v článku Prvé príkrmy.

Deti potrebujú vyváženú stravu plnú dôležitých látok a živín v pestrej ponuke rozličných potravín. Preto sa rodičom - vegetariánom odporúča zavádzať vegetariánsku stravu aj s vajíčkami a mliekom. Niektorí vegetariáni vajíčka nejedia a zo svojho jedálnička vynechávajú aj ďalšie výrobky živočíšneho pôvodu ako mlieko a mliečne výrobky. Pre rast dieťaťa sú však látky obsiahnuté v uvedených potravinách potrebné. Výnimkou sú, samozrejme, alergici a deti s potravinovou intoleranciou. Ak sa u dieťaťa zistí, že neznáša niektorú potravinu, úplne ju, samozrejme, z jedálnička vylúčime, respektíve nahradíme bezproblémovou potravinou.

Čím nahradiť mäso

Ako sme uviedli, mäso obsahuje cenné látky, ktoré sú pre naše telo prospešné. Aby deťom tieto látky nechýbali, je potrebné niečím ich v strave nahradiť. Ale čím? Možností je viacero.

Strukoviny

Šošovica, fazuľa, hrach, cícer, jačmenné krúpy... strukoviny sú bohatým zdrojom bielkovín. Napríklad taký cícer obsahuje množstvo bielkovín a pri troške kreativity sa dajú z neho pripraviť veľmi chutné nátierky, šaláty, polievky aj prívarky. Veľmi vhodná je hŕstka, ktorá je zložená z viacerých strukovín a polievka z nej je vynikajúca. Strukoviny dokážu popri vyváženej strave plnohodnotne nahradiť mäso. Deťom ich podávame od 7. mesiaca veku (začíname jačmennými krúpami a červenou šošovicou).

Makový olej

Vynikajúcou cestou, ako sa zásobiť potrebnou dávkou vápnika, je konzumácia maku a kvalitného makového oleja. Mak je obrovským zdrojom vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravú stavbu kostí, vlasov, nechtov, zubov. Podporuje krvotvorbu, pôsobí tiež proti anémii a stresu. Obsah vápnika v maku je až 12-násobnevyšší ako je obsah vápnika v kravskom mlieku. Okrem toho mak obsahuje nasýtené, mononenasýtené aj omega-3 kyseliny, ďalej zinok, železo, vitamíny B1 a B12, ako aj fytosteróny a tokoferol.

Konopný olej

Výborným prostriedkom pre zdravie našich detí je aj konopný olej. Ide o zdroj mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre zdravý vývoj organizmu a slúži aj ako prevencia obezity, cukrovky či srdcovo-cievnych ochorení. Vyniká orieškovou vôňou a chuťou. Konopný olej sa deťom môže podávať denne. Už jedna lyžica konopného oleja zabezpečí dieťaťu niekoľkonásobne viac zdravých omega-3 kyselín, než obsahuje losos, tuniak alebo slnečnicový či olivový olej.

Cvikla

Červená repa alebo inak povedané cvikla je veľmi zdravá zelenina, ktorá by v jedálničku vašich detí rozhodne mala mať svoje stále miesto. Okrem vitamínov a vlákniny obsahuje aj dôležité železo a magnézium (horčík). Je zdravá a dokáže veľmi dobre zasýtiť.

Sója

Rezance, plátky, kocky... sója je ľahko dostupná potravina a vegetariáni ju s obľubou používajú ako náhradu mäsa. Sama osebe je bez chuti, je potrebné ochutiť ju a po uvarení sa dá servírovať ako bežné mäso. Pre malé detičky ju rodičia môžu po uvarení rozmixovať. Okrem takejto "mäsovej" podoby môžeme sóju konzumovať aj vo forme sójového syra tofu, sójového nápoja a ako sójové mlieko.

Baklažán

Baklažán je zelenina, ktorá dokáže veľmi dobre nahradiť mäso. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov, železo, horčík, vlákninu a tiež bielkoviny. Výborný je pečený, ale urobiť si z neho môžete aj nátierku, alebo ho vydlabať a naplniť napríklad syrovou plnkou. Hodí sa aj do polievok, alebo pre deti rozmixovaný na pyré ako jedna zo zložiek príkrmu.

Huby

Hríby podávame deťom od ukončeného 3. roku života. Majú nízku kalorickú hodnotu, takmer žiadne tuky, obsahujú bielkoviny, sacharidy, vitamíny B, minerálne a stopové prvky ako draslík, železo, zinok, fosfor, horčík. Môžeme ich pripraviť na mnoho spôsobov. Výborné sú grilované a podávané so zeleninovým šalátom, môžeme ich naplniť syrovou plnkou a zapiecť, prípadne ich opiecť na panvici.

Recepty pre deti

Každá mamička si praje, aby mala doma drobca, ktorý spapá všetko, čo mu naservíruje:) Malé detičky chute prvých príkrmov až tak neriešia, ale postupne, ako dieťa rastie, začne si viac vyberať, čo mu chutí, čo chce a čo, naopak, nechce ani za ten svet. Nie práve najlepšiu povesť má napríklad špenát, niektoré deti ho milujú, iné nenávidia. Pri zeleninových jedlách pre deti platí pravidlo, že čím je krajšie naaranžované, tým skôr ho dieťa zje. Mamičky môžu zapojiť aj svoju fantáziu a vymyslieť vtipné rozprávkové názvy pre jednotlivé jedlá pre deti. Napríklad pečenú nakrájanú cuketu môžeme nazvať "Zelené mimozemšťanské ufo, ktoré o chvíľku odletí" alebo cestoviny s paradajkovou omáčkou môžeme označiť ako "Tancujúce dážďovky" :-) Aj takéto tipy využívajú mamičky a je pravda, že to môže u detí vyvolať záujem. Prípadne im ovocie či zeleninu nakrájame na kúsky, ktoré na tanieri naaranžujeme do nejakých kreatívnych tvarov. Viac receptov pre deti nájdete tu.

Zdravé jedlá pre deti

Rozmýšľate nad receptom na vegetariánske jedlá pre deti alebo diétne jedlá pre deti? Bezmäsité jedlá sa dajú pripraviť naozaj na nespočetne spôsobov. Máme pre vás pár tipov na vegetariánske recepty. Môžete sa inšpirovať.

Cviklové rizoto

V hrnci na oleji opražíme nakrájanú polovicu cibule, pridáme na drobno pokrájanú šalviu a rozmarín. Pridáme rozpučený cesnak a postrúhanú cviklu. Zalejeme vývarom a varíme, kým zelenina nezmäkne. V druhom hrnci na oleji opražíme druhú polovicu cibule. Pridáme prepláchnutú ryžu a podlejeme vývarom. Varíme, kým sa voda odparí, odstavíme zo sporáka a necháme pod pokrievkou dôjsť. Na záver obsah oboch hrncov zmiešame, pridáme smotanu a nastrúhaný tvrdý syr (napríklad parmezán). Ak treba, dosolíme.

Hŕstková polievka

Hŕstka je zložená z viacerých strukovín a je zdrojom množstva rastlinných bielkovín. V hrnci opečieme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu. Posypeme trochou mletej sladkej červenej papriky a majoránu. Pridáme nakrájané zemiaky a zalejeme zeleninovým vývarom. Keď už sú zemiaky takmer uvarené, pridáme k nim uvarené jačmenné krúpy a hŕstku, ktorú sme vopred mali namočenú zhruba 4 hodiny. Pridáme prelisovaný cesnak a všetko varíme do mäkka. Podávame samostatne alebo s chlebom (najlepšie celozrnným).

Dhal z červenej šošovice s ryžou a kurkumou

Orientálny názov, ale výborná chuť a kopec vitamínov. Červená šošovica je bohatým zdrojom bielkovín a môže sa podávať už malým detičkám. V kombinácii s kurkumou sa stará o silnú imunitu.

Na oleji opečieme nakrájanú zelenú cibuľku. Pridáme prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájaný zázvor. Premiešame. Pridáme kari korenie, mletú kurkumu a muškátový orech a opečieme do zlata. Následne pridáme premytú červenú šošovicu a všetko podlejeme zeleninovým vývarom. Keď voda vsiakne, pridáme nakrájané paradajky, trošku podlejeme, povaríme ešte chvíľu a odstavíme. Ako prílohu podávame ryžu.

Cícerová polievka

Cícer je strukovinou bohatou na vlákninu a železo. Určite by preto u vás v kuchyni nemal chýbať, keď pripravujete zdravé recepty pre deti. Cícer prepláchneme a na niekoľko hodín namočíme do studenej vody (najlepšie cez noc). Cibuľu si nakrájame nadrobno, cesnak prelisujeme a opražíme na oleji. Pridáme kari korenie, mleté čierne korenie (ak pripravujeme polievku pre malé deti, tak to so žiadny korením nepreháňame, prípadne nič štipľavé nedávame vôbec), rascu podľa chuti. Opekáme na oleji, kým začne pekne rozvoniavať. Potom pridáme nakrájanú mrkvu. Zalejeme zeleninovým vývarom. Keď sa mrkva uvarí, pridáme uvarený cícer (strukoviny je vždy dobré variť oddelene). Na záver trištvrte množstva polievky rozmixujeme ponorným mixérom a zmiešame s nerozmixovanou časťou. Môžeme dochutiť tekvicovým olejom alebo medvedím cesnakom.

Chutné pšeno na raňajky

Pšeno je vynikajúcou pochutinou bohatou na živiny a zároveň ho môžu aj celiatici, pretože neobsahuje lepok. Jeho príprava nezaberie veľa času. Je vhodné na sladko aj na slano. Pre deti je ideálne v podobe sladkých raňajok, na ktorých si všetci drobci isto veľmi pochutia.

Pšeno sparíme vriacou vodou a prepláchneme studenou vodou. Stratí tak horkastú chuť. Pšeno varíme vo vriacej vode približne 15 minút. Scedíme a opäť prepláchneme studenou vodou. Takto uvarené pšeno je pripravené na dochutenie. Dochutiť ho môžeme čímkoľvek, na čo máme práve chuť. Lahodné je v kombinácii s mletými vlašskými orechmi, sušenými slivkami a zaliate medom. Deti určite nepohrdnú uvareným pšenom poliatym medom, posypaným grankom s lyžicou roztopeného masla navrchu. Mňam :)

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu