Rýchly obed pre deti

Rozmýšľate, čo pripraviť deťom na obed, aby to bolo pripravené rýchlo, ale aby si vaše deti zároveň pochutnali a doplnili potrebné vitamíny a minerály? Môžete sa inšpirovať našimi tipmi.

Pozná to takmer každá mamička. Ráno sa postarať o všetky hladné krky, najmenšie deti nadojčiť a prebaliť, všetky deti obliecť, dohliadnuť na osobnú hygienu, poupratovať, vychystať do školy, do škôlky, deti zabaviť a v prípade vzdoru odliepať od zeme :-) Vymyslieť im program a potom je už čas obeda, tak navariť niečo nenáročné a hlavne rýchle, aby príprava nezabrala veľa času.

Dobré jedlo

Deti rastú, a preto im treba zabezpečiť vyváženú stravu bohatú na všetky dôležité látky, vitamíny, minerály, vlákninu. Jedálniček detí musí byť pestrý. Dobré jedlo pre deti je teda také, ktoré im chutí, takže deti nebudeme musieť do jedla nútiť (toto nie je nikdy prospešné), ale ktoré je zároveň zdravé. Veď deťom veľmi chutia aj vyprážané hranolky a sladkosti, ale tie okrem cukru a tuku žiadne prospešné vitamíny neobsahujú.

Zdravé recepty

Zdravé jedlá pre deti môžeme pripraviť na sladko alebo na slano. Aj zo zdanlivo nezdravého jedla je možné pripraviť jeho zdravší variant. Aby sme to dosiahli, je potrebné vyberať tie správne ingrediencie. To znamená, že napríklad namiesto bielej múky budeme používať celozrnnú alebo špaldovú, prípadne bezlepkovú. Kde sa dá, tam biely cukor vymeníme za kvalitný med, ktorý jedlu dodá sladkú chuť a navyše je veľmi zdravý. Zeleninové jedlá pripravujeme zo sezónnej zeleniny, vyhýbame sa konzervám a zaváraninám v obchodoch, ako aj ďalším polotovarom. Medzi hlavnými jedlami deťom ponúkame na desiatu či olovrant ovocie - veľmi dobré je nakrájať ovocie na tanier a naaranžovať ho do nejakého tvaru, čo deti zaujme aj vizuálne.

Čo na obed

Čo teda pripraviť deťom na obed? Toto je otázka, s ktorou sa pasujú mnohé mamičky, čoho dôkazom je aj množstvo internetových portálov, na ktorých si žienky navzájom radia a dávajú inšpirácie na rýchle jedlá pre deti (ale aj pre celú rodinu). Môžete sa inšpirovať našimi tipmi:

Rýchle jedlá pre deti

Základom jedla väčšinou býva jedna dominantná potravina, ako napríklad ryža, cestoviny, zemiaky, či strukoviny. Pripraviť rýchly obed teda bude vyžadovať jednu dominantnú potravinu, ku ktorej sa pridá zopár ďalších, a je to :-)

Špagety pre deti

Cestoviny máme uvarené veľmi rýchlo. Deti si určite pochutia na špagetách s kečupom a posypaných strúhaným syrom, čo je ozaj pripravené za okamih. Namiesto kečupu môže mamička vyskúšať uvariť aj domácu omáčku z paradajok (pretlak), cesnaku, cibule, bazalky, oregana a strúhanéhosyra (napríklad parmezán).

Rýchly špenátový prívarok

Mrazený špenát dáme na väčšiu panvicu alebo do hrnca, podlejeme vodou a varíme. Pripravíme si zápražku z múky, mlieka a rozpučeného cesnaku. Zápražku pridáme k špenátu a na záver ešte do prívarku vmiešame jedno celé vajíčko. Krátko povaríme, premiešame a prívarok je hotový. Podávame so zemiakmi a uvareným vajíčkom, s volským okom, alebo s celozrnným chlebíkom.

Rýchle prívarky zo strukovín

Nielen špenátový prívarok pripravíme veľmi rýchlo, ale vhodné sú aj iné prívarky. Veľmi zdravé sú prívarky zo strukovín, ktoré sú nabité rastlinnými bielkovinami. Šošovica, fazuľa, hrach, cícer, tieto potraviny by v jedálničku mali mať svoje stále miesto. Nezabudnite strukoviny pred samotnou prípravou namočiť do vody, aby zmäkli. Najlepšie je nechať ich vo vode cez noc.

Cestoviny s vajíčkom

Opäť veľmi chutné a rýchle jedlo. Môžeme si vybrať hocijaké cestoviny, niekto má rád kolienka, niekto zase napríklad uprednostňuje penne. Cestoviny uvaríme vo vriacej vode. Na panvici si pripravíme praženicu a vmiešame ju do uvarených a scedených cestovín.

Zeleninové rizoto

Rýchle, chutné a zdravé jedlo, ktoré nezaťaží žalúdok. Môžeme si vybrať sezónnu zeleninu, alebo podľa toho, čo máme doma :-) Vhodná je mrkva, zeler, kaleráb, prípadne kukurica, hrášok. Zeleninu očistíme, umyjeme, nakrájame na menšie kúsky. Na troške oleja osmažíme nakrájanú cibuľku, pridáme zeleninu, prepláchnutú ryžu, premiešame, podlejeme vodou a podusíme asi desať minút. Pred podávaním môžeme posypať trochou strúhaného syra.

Sladké jedlá pre deti

Rezance s makom

Cestoviny uvaríme vo vriacej vode a scedíme. Mletý mak zmiešame s cukrom a zmes dobre vmiešame do cestovín. Namiesto cukru môžeme použiť med. Veselý úsmev detí po tomto jedle bude stáť za to :)

Tvarohové guľky

Týmto jedlom nepohrdne žiadne dieťa. Tvarohové guľky sú sýte, netreba ich preto ani plniť. Základom je tvarohové cesto pripravené z tvarohu, vanilkového cukru, vajíčka, masla a detskej krupice (alebo múky). Z cesta vytvarujeme guľky a uvaríme. Guľky sú uvarené, keď vyplávajú na povrch.

Šúľance

Plastelínu môžu mamičky vymeniť za zemiakové cesto a zapojiť deti do prípravy chutných šúľancov. Vynikajúce sú s makom, tvarohom či mletými orechmi, poliate roztopeným maslom. Deti sa budú oblizovať až za ušami :-)

Palacinky
Rýchlym sladkým jedlom pre deti sú aj palacinky. A aj tie sa dajú konzumovať na sladko, ale aj na slano. Deti však pravdepodobne uprednostnia sladký variant. Budete potrebovať trochu múky, trochu mlieka, vajíčko, trochu cukru. Všetko zmiešajte a na panvici postupne opečte z oboch strán palacinky. Môžete ich natrieť domácim lekvárom alebo medom.

Palacinky bez múky

Na prípravu zdravšej alternatívy palaciniek môžete využiť namiesto múky aj najemno pomleté ovsené vločky, prípadne bezlepkovú múku.

Pšeno na sladko

Pšeno je vynikajúcou potravinou, ktorú môžu bez obáv konzumovať aj celiatici, pretože neobsahuje lepok. Ide o malé žlté guľôčky, ktoré sú zdravé a zasýtia na dlhší čas. Pšeno najprv sparíme: prelejeme ho vriacou vodou a opláchneme studenou vodou. Toto ho zbaví horkastej chute. Následne pšeno zalejeme vriacou vodou a varíme, kým sa voda odparí a vsiakne. Pšeno naservírujeme na tanier, môžeme ho podávať s pokrájaným ovocím a poliate medom, alebo posypané grankom a zaliate troškou roztopeného masla.

Titulná fotografia: Consumer Reports



Ďalšie tipy a inšpirácie na jedlá a polievky nájdete v článku Recepty pre deti.