Výhody kojaceho oblečenia

Be Lenka logo Be Lenka
26.04.2019
Výhody kojaceho oblečenia

Mamička dokáže svoje dieťatko nadojčiť bez ohľadu na to, čo má práve na sebe oblečené. Ak má, povedzme, tričko s väčším výstrihom, zvládne dieťaťu umožniť prístup k prsníku aj cez výstrih. Alebo si celé tričko bude musieť vyhrnúť. Existuje však špeciálne oblečenie pre kojace matky, ktoré je prispôsobené tak, aby bolo možné, zjednodušene povedané, nadojčiť bábätko aj "cez" oblečenie. Bez vyhŕňania, úplne diskrétne. Kojace oblečenie by preto nemalo chýbať v žiadnom materskom šatníku.

Mamička dokáže svoje dieťatko nadojčiť bez ohľadu na to, čo má práve na sebe oblečené. Ak má, povedzme, tričko s väčším výstrihom, zvládne dieťaťu umožniť prístup k prsníku aj cez výstrih. Alebo si celé tričko bude musieť vyhrnúť. Existuje však špeciálne oblečenie pre kojace matky, ktoré je prispôsobené tak, aby bolo možné, zjednodušene povedané, nadojčiť bábätko aj "cez" oblečenie. Bez vyhŕňania, úplne diskrétne. Kojace oblečenie by preto nemalo chýbať v žiadnom materskom šatníku.

Ešte pred tým, než sa bližšie pozrieme na oblečenie na dojčenie, povedzme si pár slov o samotnom dojčení a o tom, aké pozitíva prináša bábätku i jeho mamičke.

Dojčenie

Materské mlieko je pre dieťa to najprirodzenejšie, čo môže od začiatku svojho života na tomto svete konzumovať. Mlieko obsahuje všetky potrebné živiny a vitamíny, ktoré sú nevyhnutné pre správny rast, vývoj a celkové prospievanie bábätka. V ideálnom prípade by malo byť dieťa priložené na hruď matky dlhšiu dobu hneď po pôrode, aby si samo našlo cestu k prsníkom a začalo sať, čo je preň úplne prirodzený jav. U čerstvej mamičky sa táto prítomnosť dieťatka bezprostredne po narodení premietne do spustenia tvorby mlieka. Vieme však, ako to v našich pôrodniciach chodí a mnoho mamičiek je vďačných aj za dve - tri minúty s priloženým dieťatkom po narodení, lebo potom ho personál hneď berie preč na zmeranie, odváženie, testy.

Horná hranica, dokedy dojčiť, nie je stanovená. Sú mamičky, ktoré s úsmevom hovoria, že ak si to dieťa bude vyžadovať, budú ho dojčiť aj do maturity :-) Samozrejme, žartujeme, ale pravdou zostáva, že dojčenie má nespočetne veľa výhod pre dieťatko, aj pre jeho mamičku.

Výhody dojčenia

Poskytovať bábätku materské mlieko je to najlepšie, čo preň môže mamička urobiť. Dojčenie však prináša mnoho výhod aj pre mamičku. Pozrime sa na top dôvody, prečo dojčiť.

Výhody dojčenia pre dieťa

1. Ochrana dieťaťa pred chorobami

Materské mlieko, ako sme spomenuli, obsahuje všetky potrebné látky a navyše dieťa ochraňuje pred ochorením. Novorodenci nemajú vyvinutý imunitný systém, imunitu si budujú až po príchode na svet. Budovať imunitu pomáha látka nazývaná sekrečný imunoglobulín A. Tá sa vo veľkom množstve nachádza v prvom mlieku (v kolostre) a v menšom množstve je koncentrovaná aj v zrelom materskom mlieku. Dojčenie teda pomáha zvyšovať obranyschopnosť detského organizmu.

2. Dojčením proti alergiám

Okrem toho, že dojčenie napomáha budovaniu správnej a fungujúcej obranyschopnosti organizmu dieťaťa, pomáha tiež odolávať alergiám. Viaceré vykonané štúdie poukazujú na to, že u detí, ktoré boli kŕmené umelou výživou (umelé detské mliečka, kravské mlieko, sójové mlieko) sa omnoho častejšie vyskytovali alergické reakcie ako u detí dojčených materským mliekom. Ako je to možné?

Spomínaná "imunitná" látka sekrečný imunoglobulín A, ktorá sa nachádza v materskom mlieku, vytvára ochrannú vrstvu v črevách, čím zabraňuje vzniku alergií. U umelo živených detí sa táto dôležitá ochranná črevná vrstva nevyvinie dostatočne, čo následne vedie k zápalom, k alergiám či k potravinovým intoleranciám.

3. Materské mlieko zvyšuje inteligenciu dieťaťa

Vedci preskúmali súvis medzi dojčením a inteligenciou. Na rozsiahlom pozorovaní vyše 17-tisíc detí, ktoré pozorovali od narodenia do veku šiestich rokov, dospeli k záveru, že dlhodobé dojčenie naozaj zlepšuje inteligenciu dieťaťa. Napríklad päťročné deti mali omnoho lepšie výsledky v slovnej zásobe ako deti nedojčené. Počas dojčenia totiž dochádza k emocionálnym prepojeniam, ktoré prispievajú k zvyšovaniu inteligenčného potenciálu. Určite sú za tým tiež zdravé mastné kyseliny, ktoré obsahuje materské mlieko.

4. Eliminácia problémov s nadváhou

Základ stravovacích návykov dávame dieťaťu už dojčením. Dojčenie lekári odporúčajú aj preto, že znižuje riziko vzniku nadváhy a obezity v detskom veku alebo v dospelosti. Materské mlieko totiž obsahuje omnoho menej inzulínu ako umelé mlieko, nuž a inzulín podporuje tvorbu tuku. Materským mliekom sa do tela dieťatka dostáva aj viac leptínu, čo je dôležitá bielkovina regulujúca chuť do jedla. Dojčené deti priberajú po narodení pomalšie, než deti na umelej výžive. Je to dobré, pretože rýchly nárast váhy môže viesť k vzniku nadváhy a obezity v neskoršom štádiu vývoja.

5. Nízke riziko SIDS

Veľká obava každej mamičky - syndróm náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Lekári však poukazujú na prínos dojčenia aj v tejto oblasti, pretože plné dojčenie po prvom mesiaci veku dokáže znížiť riziko tohto syndrómu až o polovicu.

6. Dojčenie upokojuje a buduje dôverný vzťah

Dojčenie je primárne o kŕmení, ale dojčením dávame dieťaťu omnoho viac, než len stravu. Dojčenie je krásnym intímnym okamihom medzi mamičkou a jej dieťatkom. Prostredníctvom dojčenia sa buduje vzájomná väzba a dôverný vzťah. Dieťatko sa cíti bezpečne, je mu veľmi dobre. Často sa stáva a poukazujú na to aj laktačné poradkyne, že si dieťa pýta prsník, ale pritom veľa nespapá. Jednoducho potrebuje dojčenie ako prostriedok na upokojenie, keď je rozrušené, alebo potrebuje napomôcť k opätovnému zaspaniu, keď sa v noci prebudí.

Výhody dojčenia pre matku

Dojčením dostáva bábätko potravu, lásku, bezpečie, upokojenie, blízkosť. Mamička je však na tom podobne, teda, až na tú potravu :-) Aj na mamičku vplýva dojčenie veľmi priaznivo, a to nielen po psychickej, ale aj po fyzickej stránke.

1. Prevencia rakoviny

Keď mamička svoje dieťatko často dojčí, znižuje sa riziko vzniku rakoviny prsníka alebo vaječníkov. Súvisí to so zmenami v prsnom tkanive, ktoré spôsobuje dojčenie a tiež s tým, že dojčenie potláča tvorbu estrogénu.

2. Zaženie popôrodnú depresiu do kúta

Popôrodná depresia nie je teda ničím príjemným, žiadna žena po nej ani náznakom netúži. Aj v tejto oblasti dokáže riziko vzniku a rozvoja depresie výrazne znížiť dojčenie. Ženy, ktoré po pôrode dieťa nedojčili, alebo dojčili len veľmi krátku dobu, majú väčšie riziko nástupu depresie ako matky, ktoré deti kojili od narodenia. Rovnako je to aj so stresom. Dojčenie pomáha odbúravať stres a nastoľuje upokojenie u dieťatka, ale aj u dojčiacej mamičky.

3. Rýchlejší návrat do normálu

Dojčením sa žena - matka upokojí. Stojí za tým hormón oxytocín, ktorý sa počas dojčenia vyplavuje a podporuje relaxáciu. Práve preto sa znižuje riziko vzniku spomínanej depresie a zvyšuje sa odolnosť voči stresu. Oxytocín sa však stará aj o to, že sa maternica po pôrode sťahuje, čím sa znižuje popôrodné krvácanie. Dojčenie teda môže mamičke pomôcť rýchlejšie sa po pôrode zotaviť.

Aby však dojčenie prinášalo mamičke uvedené výhody, je dôležité, aby prebiehalo bez komplikácií, lebo v opačnom prípade prinesie dojčenie viac starostí ako úžitku. Je preto veľmi dôležité poznať a ovládať správnu techniku dojčenia. Mamička sa tak dokáže vyvarovať problémov, ako je napríklad to, že sa dieťa nechce prisať, alebo sa nevie správne prisať, vznikajú na bradavkách bolestivé ragády a podobne. Ak by mala mamička akúkoľvek pochybnosť a potrebovala by s čímkoľvek ohľadom dojčenia poradiť, nemala by váhať s obrátením sa na odbornú pomoc laktačnej poradkyne.

Ako správne dojčiť

Existujú určité zásady, ako správne kojiť. Pri ich dodržaní by sa mala každá mamička vyhnúť komplikáciám a nepríjemnostiam, aké môžu pri dojčení nastať. Pozrime sa na niektoré z hlavných zásad správneho dojčenia:

  1. Vždy prikladáme bábätko k prsníku a nie prsník k bábätku
  2. Dieťa prikladáme do polohy bruško na bruško (bruško dieťatka na bruško mamičky)
  3. Ak je prsník príliš tvrdý, dieťa naň neprikladáme. Najprv je vhodné prsník ochladiť a pomaly odstriekať časť mlieka ručne
  4. Ak sa dieťa nechce prisať, môžeme mu skúsiť jemne prejsť bradavkou po perách
  5. Tvárička dieťatka a najmä ústa sú v úrovni bradavky
  6. Hlavička dieťatka je v jemnom záklone a je podopretá tak, aby ňou ale dieťatko mohlo pohybovať

Začínajúcim mamičkám, ale aj všetkým ostatným sú k dispozícii laktačné poradkyne, ktoré môžu mamičkám pomôcť zvládať správne techniky dojčenia. Niekedy totiž stačí napríklad jednoduchá zmena polohy a problém sa vyrieši. Netreba sa preto báť vyhľadať odbornú pomoc. Je to lepšie, než sa s dojčením dlhodobo trápiť.

Kojenie na požiadanie

Mamičky postupne prichádzajú do bodu, kedy začínajú svoje dieťa učiť, aby prespalo celú noc, aby si materské mlieko nepýtalo už tak často, a preto predlžujú intervaly medzi jednotlivými kojeniami. Avšak všetky tieto snahy sú, dá sa povedať, kontraproduktívne, pretože v konečnom dôsledku môžu spôsobiť, že ak dieťa mlieko vyžaduje, ale mamička mu ho odmietne poskytnúť, začne dieťa "protestovať" a postupne prsník odmietať.

Čo teda môže v tomto prípade mamička urobiť, aby podporila správne kojenie? Vhodné je kojenie na požiadanie, teda poskytnúť dieťaťu prsník vždy, keď si oň zažiada. Pokojne aj pred jedom, aj po jedle. Ak si dieťa prsník nepýta, pretože napríklad "zabudne", matka by mu mala prsník ponúknuť. Kojenie na požiadanie je vhodné praktizovať do veku 18 mesiacov.

Oblečenie na dojčenie

A teraz, keď už vieme, prečo je super dojčiť svoje dieťatko, pozrime sa na to, ako si dojčenie uľahčiť a zjednodušiť. Veď načo si zbytočne komplikovať život, keď sa to dá aj jednoduchšie? :-)

Kojace oblečenie, oblečenie na dojčenie, oblečenie pre mamičky, materské oblečenie - toto sú názvy označujúce jedno a to isté: funkčné oblečenie pre kojace matky. Dá sa povedať, že takmer všetko oblečenie, ktoré má žena k dispozícii na bežné nosenie, sa dá zohnať aj vo verzii na dojčenie. Je to veľká výhoda, pretože takto sa mamička môže zásobiť pohodlným, funkčným, elegantným, ležérnym, farebným, univerzálnym a nevieme ešte akým oblečením na všetky možné príležitosti, pričom si nikto ani len nevšimne, že má na sebe oblečenie na dojčenie.

Výhody kojaceho oblečenia

To, že sa žena stane matkou, ešte neznamená, že nastala éra teplákov a vyťahaných tričiek :) Každá mamička sa môže obliekať tak, aby sa cítila pohodlne a navyše zostala sama sebou v oblečení, ktoré má rada. Toto sú asi tie najväčšie výhody kojaceho oblečenia:

Diskrétnosť a súkromie

Kojace oblečenie je vyrobené tak, aby zaručovalo mamičke maximálne súkromie pri dojčení. To znamená, že mamička si nemusí oblečenie vyzliekať alebo vyhŕňať až po krk, aby umožnila bábätku prisať sa k prsníku. Toto je hlavným špecifikom oblečenia na dojčenie. Kojo oblečenie je zhotovené s otvorom v oblasti prsníkov, ktorý je zakrytý, alebo vznikne až po rozopnutí zipsu či gombíkov. Mamička si teda iba nadvihne kúsok všitej látky vo výstrihu, alebo podľa potreby oblečenie rozopne a priloží bábätko, aby sa prisalo a mohlo sa napapať.

Doma mamička nemusí nič riešiť. Ak je však na verejnosti a nemá v úmysle vystavovať svoje prednosti na obdiv :) postačí, keď dieťatko a prsník, z ktorého saje, prikryje. Poslúži na to látková plienka, deka, ale napríklad aj šatky na nosenie.

Rýchlosť

Keď začne malé dieťatko plakať od hladu, každá mamička mu chce dopriať mliečko čo najskôr. Vďaka kojacemu oblečeniu je možné začať kojiť dieťa v podstate ihneď. Oblečenie na dojčenie je totiž, ako sme už spomenuli, prispôsobené práve na tento účel.

Univerzálnosť

Väčšina výrobcov kojaceho oblečenia vychádza v ústrety už mamičkám v očakávaní, a preto je dnes oblečenie na dojčenie dostupné už aj ako tehotenské oblečenie. V podstate ide o oblečenie pre tehotné ženy, ktoré je prispôsobené aj na dojčenie. Mamička teda nemusí zháňať po pôrode ďalšie oblečenie, ale poslúži jej jedno aj po narodení dieťatka. Takéto sú napríklad tehotenské nočné košele, ktoré sú zároveň aj kojace nočné košele, kojo šaty, kojo tričká a podobne.

Ešte univerzálnejšia je mikina a bunda na nosenie detí, ktoré sú vybavené odnímateľnými vsadkami - jedna vsadka slúži počas tehotenstva, aby vytvorila priestor pre zväčšujúce sa bruško, druhá vsadka potom poslúži po narodení dieťatka ako vsadka na nosenie. A ak si mamička nezapne žiadnu vsadku, môže bundu alebo mikinu nosiť aj bez dieťatka ako bežné dámske oblečenie.

Kojace oblečenie

Medzi najvyhľadávanejšie oblečenie na dojčenie bezpochyby patrí kojo podprsenka, kojo tričko, nočná košeľa na dojčenie, kojo šaty. K dispozícii je tiež pyžamo na dojčenie a rozličné kojace topy ako blúzky a tuniky.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu