Objavujte krásy prírody s deťmi na chrbte

Be Lenka logo Be Lenka
08.04.2021
Objavujte krásy prírody s deťmi na chrbte

Určite ste spozorovali, ako vám prospieva čerstvý vzduch a prostredie lesa. Ale vedeli ste, že existujú dokonca štúdie o tom, aké je prostredie prírody a lesa priaznivé pre zdravý vývoj detí? Všetky štúdie sa zhodujú v tom, že deti, ktoré trávia viac času vonku, a ideálne v lese, sú inteligentnejšie, šťastnejšie, pozornejšie a menej nepokojné. Vydajte sa preto na dobrodružstvá aj s vašimi drobcami a objavujte spoločne krásy prírody.

 

Ak sa povie turistika s deťmi, okrem nekonečných otázok: “ako ďaleko” a “či sme už tam” vám určite príde na myseľ aj špeciálny turistický nosič pre menšie deti, ktoré ešte nezvládnu celú trasu odkráčať na vlastných nohách. Nemusíte si však na začiatok vôbec robiť starosti a zbytočné výdavky na turistickú výbavu s maličkými. Veľmi dobre vám na ľahšie a stredne náročné túry poslúži aj ergonomický nosič, ktorý má dokonca viaceré benefity. Ak sa vaše dieťatko rado nosí, pravdepodobne vám ho nemusíme bližšie predstavovať.

Porovnanie ergonomických a turistických nosičov

  • Dieťatko máte v ergonomickom nosiči priamo na sebe, pri turistickom nosiči je posunuté cca 20-30 cm od tela, čím sa narúša prirodzené ťažisko. Rodičovi sa tak horšie pohybuje a v kritických momentoch ho dokonca môže nosič aj “prevaliť”.
  •  

  • Blízkosť oceníte aj pri nepriaznivom počasí. Počas dažďa drobca jednoducho skryjete pod spoločný pršiplášť a aj pred vetrom ho budete vedieť lepšie chrániť.
  •  

  • Ergonomický nosič váži len niekoľko stoviek gramov, zatiaľ čo samotné turistické nosiče vážia približne 3kg, čiže nízka váha je ďalším benefitom ergonomických nosičov. Predsa len každé kilo, ktoré nosíte na chrbte cestou do kopca sa počíta. Ak sa váš malý dobrodruh rozhodne časť cesty odkráčať alebo nosič máte len ako zálohu, keď ho začnú bolieť nohy, tak tento ergonomický môžete ľahko zložiť do batohu.
  •  

  • Ergonomický nosič ponúka dieťatku mäkší priestor na “sedenie”, širšiu časť pod zadoček a nožičky, čím je pohodlnejší najmä pre menšie deti a dieťatko v ňom ľahšie zaspí zvlášť, ak je na nosenie zvyknuté. Počas nosenia, ale hlavne spánku má v ergonomickom nosiči lepšie fixovanú hlavičku. Deti, ktoré ešte nevedia samé pevne sedieť, by vôbec nemali byť v turistických nosičoch, pretože to je neprirodzená a zaťažujúca poloha pre ich krehkú a vyvíjajúcu sa chrbticu.
  •  

  • V ergonomickom nosiči máte dieťatko takmer priamo na tele. Môžete ho nosiť vpredu, ale aj vzadu. V zime vás síce príjemne zahreje, ale v lete sa spotíte o niečo viac. Predsa len turistické nosiče majú inovatívne formy odvádzania potu a vetrania chrbta. Čiastočne tento problém vyrieši kvalitné merino oblečenie pre dieťatko aj pre vás.
  • Turistické nosiče vďaka vysokému sedeniu poskytujú malému turistovi lepší výhľad, preto sú o niečo lepšou voľbou najmä pre väčšie deti, ktoré menej spia, dobre držia hlavičku a sú veľkí zvedavci. Turistický nosič viete aj bezpečne položiť na zem a pomôcť si ním napríklad pri kŕmení drobca počas prestávky. Nezabúdajte však ani na to, že dieťa potrebuje počas túry trošku oddýchnuť od sedenia v nosiči a poplaziť alebo pochodiť si. Vhodným pomocníkom turistickej výbavy je preto deka, alebo aspoň väčšia tatinkova bunda/mikina :).
  •  

  • Turistické nosiče majú často integrované aj vrecká na nosenie maličkostí a občerstvenia, čo oceníte ak idete na turistiku sami s drobcom. Na niektorých ergonomických nosičoch síce býva malá kapsička, ale do nej sa zmestí väčšinou len mobil a kľúče. Ak máte dieťa v ergonomickom nosiči vzadu, neodporúčame spoliehať sa na batôžtek dopredu, je to príliš nepohodlné. Existujú však rôzne ľadvinky s menšími fľašami a stredne veľkými vreckami aspoň na tyčinku určené najmä pre bežcov, ktoré môžu čiastočne riešiť tento problém. Ale, každopádne, väčšinou budete na stredné a dlhšie túry, aj z bezpečnostného hľadiska, chodiť aspoň vo dvojici a férovo si rozdelíte váhu nosenia - jeden dieťa, druhý výbavu + občerstvenie.

Tak ako, dostali ste chuť na nové dobrodružstvá? Nemusíte čakať, kým vaše dieťa dorastie do turistického nosiča, ani byť odradení ťažkými kilami na nosenie. Pokojne vyrazte do lesa či do hôr s drobcom v ergonomickom nosiči. Vôbec tak neriskujete jeho bezpečné nosenie.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu