Ako cvičiť s deťmi

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Ako cvičiť s deťmi

Vzpruží telo i ducha, posilní svaly, odbúra stres a navodí pocit radosti. Cvičenie je výbornou prevenciou mnohých ochorení, ktoré nás udržiava v dobrej kondícii. Tak prečo ho nezačať budovať už u malých detí? O tom, že cvičenie je zdravé pre každého človeka, niet pochýb. Pohyb je veľmi dôležitý pre udržiavanie kondície, zdravých a silných svalov a pre celkovú fyzickú, ale i psychickú pohodu. Pokiaľ človek vyslovene nie je niečím obmedzovaný, môže cvičiť naozaj každý.

Obsah článku

Existujú špeciálne cviky pre tehotné ženy, cviky pre novorodencov, cviky pre deti staršieho veku, cvičeniu sa venujú vrcholoví športovci, pre ktorých je pohyb profesiou, ale určitý druh športu vykonáva každý, kto sa chce udržať v dobrom zdraví. Či už ide o beh, plávanie, tenis, futbal, aerobik, alebo cvičenie so záťažou vo fitnescentre.

Detské cviky

Cvičenie je veľmi dôležité aj pre deti. Najlepším spôsobom, ako v deťoch naštartovať a budovať pozitívny prístup k pohybu, je vlastný príklad. Deti predsa veľmi rady opakujú to, čo robia ich rodičia. Preto ak budú vidieť, že otecko a mamička pravidelne cvičia, je veľmi pravdepodobné, že s cvičením začnú aj ony. V ideálnom prípade by rodičia mali začať cvičiť už s novorodencom.

Cviky pre novorodenca

Odborníci tvrdia, že takmer až polovica bábätiek sa nevyvíja práve ideálne, čo sa týka pohybu a potrieb v období ich neskoršieho vývinu. Objavujú sa ploché nohy či nesprávne držanie tela a z neho prameniace bolesti. Je veľmi dôležité, aby si rodičia všímali svoje bábätko a kvalitu pohybov, ktoré robí. Už v ranom období života okolo štvrtého a šiesteho týždňa veku dieťatka je možné spoľahlivo určiť, či svaly bábätka pracujú tak, ako by mali. Je dobré, že cvičením je možné bábätko nasmerovať správnym smerom.

Rozcvička bábätka

Ako pred každým cvičením, aj pred cvičením s bábätkom potrebuje váš drobček rozcvičku. Hoci ide, samozrejme, o omnoho miernejšie cvičenie, než aké praktizuje kulturista v posilňovni, rozcvička je rovnako dôležitá.

Položte na zem podložku, napríklad karimatku. Položte na podložku bábätko chrbátikom nadol a kľaknite si k jeho nôžkam. Vaše ruky mu jemne pridržujte na brušku, čím so svojím bábätkom nadobudnete potrebný kontakt. Viackrát mu jemne prejdite rukami od hlavy až po päty (3 - 4x). Následne mu nasledovne premasírujte všetky končatiny: Vezmite do dlaní jeho rúčku a oboma vašimi dlaňami prechádzajte od hora nadol - od ramienka k prštekom. To isté urobte aj s druhou rúčkou a oboma nôžkami. Na záver dieťatku niekoľkokrát jemne premasírujte bruško v smere hodinových ručičiek. Dieťatko je po tejto rozcvičke pripravené na ďalšie cvičenie.

Cviky na rozvoj motoriky dieťaťa

Toto cvičenie je určené pre detičky od štyroch mesiacov, nemalo by sa vykonávať skôr. Ako prvý bod cvičenia je dôležité, aby si rodič uvedomil, že má cvičiť s bábätkom takým tempom, aké bábätku vyhovuje. A teraz sa pozrime, ako cvičiť s dieťaťom cviky na rozvoj motoriky.

Položte dieťatko na podložku tváričkou k sebe. Kľaknite si k jeho nožičkám. Jednou rukou jemne chyťte ľavú rúčku dieťatka, druhou rukou chyťte pravú nôžku dieťatka. Opatrne ich zdvihnite, spojte a zase vráťte na pôvodné miesto. Cvik zopakujte štyrikrát. Po skončení cvičenia urobte "mlynček": chodidlo dieťatka a dlaň dieťatka niekoľkokrát otočte ponad seba. Najprv na jednu, potom na druhú stranu. Opäť niekoľkokrát pritiahnite a odtiahnite rúčku a opačnú nôžku dieťatka a následne ich jemne pridržte na telíčku dieťatka. Celé cvičenie zopakujte tiež s pravou rúčkou a ľavou nôžkou dieťatka.

Cviky na bruško a lepšie trávenie bábätka

Aj pri tomto cvičení platí, že je vhodné pre deti od dovŕšenia štvrtého mesiaca. Položte dieťatko na podložku chrbátikom nadol a tváričkou k sebe a kľaknite si k jeho nožičkám. Chyťte kolená dieťatka a veľmi jemne mu ich pritlačte k brušku.

Niekoľko sekúnd zotrvajte v polohe s kolienkami na brušku a potom nôžky uvoľnite. Zopakujte tri až štyrikrát. Počas tohto cvičenia môže dochádzať k "zvukovým efektom".

Je to veľmi dobré cvičenie na uvoľnenie zastavených vetrov.

Ďalším cvikom na bruško dieťatka je krúženie pokrčenými nožičkami. Kolienka dieťatka opatrne pritiahnite k brušku, podobne, ako v predošlom cviku. S takto pokrčenými nôžkami začnite jemne krúžiť v smere hodinových ručičiek, čím budete jemne masírovať bábätku bruško. Napokon s pokrčenými nožičkami jemne otáčajte bábätko z jednej strany na druhú.

Ako cvičiť s deťmi - tipy na zábavné spoločné cvičenie

Keď už vaše dieťatko podrastie, môžete ho zábavnou cestou motivovať k zdravému pohybu v pohodlí domova. Celé cvičenie by nemalo trvať viac ako polhodinu. Máme pre vás zopár tipov na nenáročné cvičenie pre deti od približne troch rokov. Pustite obľúbenú hudbu a môžete sa do cvičenia pustiť.

  1. V úlohe žabky - zadajte dieťaťu úlohu, aby skákalo po miestnosti ako žabka a napodobňovalo kvákanie.
  2. Na jednej nohe - dieťa stojí na jednej nohe čo najdlhšie, ako dokáže. Potom cvik opakuje s druhou nohou.
  3. Lezenie
    1. dieťa lezie po štyroch z bodu A do bodu B so "záťažou" na chrbte - záťažou môže byť napríklad tričko alebo plyšák. Pozor, záťaž nesmie spadnúť.
    2. Ďalším typom lezenia je podliezanie stola po štyroch a následne sa dieťa naspäť plazí po brušku.
    3. Tretím typom lezenia je lezenie po štyroch, ale tak, aby sa dieťa nedotýkalo zeme kolenami. Takýmto spôsobom lezie vpred, aj dozadu.
  4. Mierne náročná úloha ale za skúšku stojí - dieťa kráča vzpriamene a na hlave má položenú knihu.
  5. Tento cvik môžete cvičiť súbežne s dieťaťom - choďte do kruhu najprv iba po špičkách, potom zase iba po pätách.
  6. Skákanie a súčasne tlieskanie rukami.
  7. Hádzanie lopty - hádžte dieťaťu loptu a po pár úspešných chyteniach zväčšite vzdialenosť medzi vami.
  8. Rozložte na podlahu nejaké predmety (hračky, karty, pexeso...) a dieťa ich musí čo najrýchlejšie pozbierať.
  9. Slalom - rozložte na podlahu vankúše a dieťa má okolo nich obiehať tak, aby sa ich nedotklo.

Pri cvičení je dôležité, aby sa dieťa bavilo. Nenúťte ho, keď spozorujete, že už sa mu nechce. Skúste ho pozitívne motivovať a ak ani to nezaberie, radšej cvičenie ukončite, aby sa nestalo, že dieťa začne k pohybu pociťovať odpor.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu