Spoločné spanie s bábätkom

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Spoločné spanie s bábätkom

Pred narodením dieťatka nastávajúci rodičia prispôsobujú svoj byt alebo dom požiadavkám, aké budú v nasledujúcom období prvoradé - všetko sa prispôsobuje starostlivosti o dieťa.

Obsah článku

Budúci otecko a budúca mamička zariadia detskú izbu a nakúpia potrebnú výbavičku, aby bolo po príchode mamičky s novorodencom domov z pôrodnice všetko tip - top a nebolo potrebné na poslednú chvíľu ešte niečo zháňať. Výbava poväčšine zahŕňa aj detskú postieľku, ale nie vždy je tomu tak. Ak by ste nevedeli, kde postieľky vyberať, mrknite tu. Čoraz častejšie sa medzi rodičmi skloňuje slovné spojenie spoločné spanie.

Spoločné spanie s deťmi

Spoločné spanie je spánok mamičky a dieťatka v jednej posteli. V dávnej minulosti išlo o úplne normálny a bežný jav, ale v dnešnej dobe sa z väčšiny slovenských domácností spoločné spanie vytratilo.

Sú však rodičia, ktorí sa k spoločnému spaniu s bábätkom vracajú. Názory na spoločné spanie sa rôznia a rozdeľujú ľudí do dvoch skupín: kým prví sú za všetkými desiatimi, druhí ho rázne odmietajú. Spoločné spanie mamičky a bábätka má však skutočne veľmi veľa výhod a aj tí rodičia, ktorí si kúpia postieľku s tým, že so svojim dieťaťom nebudú spať, po čase zisťujú, že im práve spoločné spanie dokáže výrazne uľahčiť nočnú starostlivosť o dieťa.

Výhody spoločného spania mamičky a bábätka

Dojčenie a spoločné spanie idú, ako sa hovorí, ruka v ruke. Veľa mamičiek zistí, že po nadojčení je lepšie, ak s nimi zostane bábätko v posteli. Ak spoločné spanie je vo vhodnej izbe a na vhodnom lôžku, a ak sú zohľadnené všetky možné bezpečnostné zásady, nie je dôvod spoločné spanie zo svojich "aktivít" vyčiarknuť.

Práve naopak. Odborníci hovoria, že spoločné spanie je z psychologického aj z biologického hľadiska ideálnym nočným odpočinkom. Minimálne pre mamičku a bábätko v čase dojčenia. Pozrime sa na výhody, aké spoločné spanie s dieťaťom v jednej posteli prináša:

  • Mamička nemusí k zobudenému bábätku vstávať.
  • Odpadá obava, že sa dieťa prebudí, keď ho po nakŕmení bude mamička vracať späť do postieľky.
  • Spoločné spanie výrazne zjednodušuje dojčenie.
  • Mamička sa nemusí prebudiť úplne, ale dieťa nadojčí aj v polospánku, pričom ani bábätko sa úplne nezobudí. Obaja si teda viac oddýchnu 
  • Mamička skôr a rýchlejšie zaspáva.
  • Spánkový cyklus mamičky a dieťaťa sa zosúladí, mamička teda nebude prebudená z hlbokého spánku.
  • Spoločné spanie napomáha dojčeniu, mamička dojčí dlhšie.
  • Mamička svojím dýchaním pomáha dýchať aj dieťaťu.
  • Bábätko nespí neprimerane hlboko, vďaka čomu sa eliminuje riziko dlhých páuz medzi nádychmi.
  • Spoločné spanie buduje hlboký vzťah medzi matkou a dieťaťom.
  • Dieťa pociťuje pocit istoty a bezpečia.
  • Bábätko omnoho menej plače, pretože mamička je bezprostredne pri ňom a dokáže veľmi rýchlo reagovať na jeho potreby.


Toto všetko sú výhody spoločného spania s malým bábätkom. Keď dieťa s mamičkou nespí v jednej posteli, ale je uložené v postieľke vo vedľajšej detskej izbe, toto odlúčenie výrazne zvyšuje hladinu stresových hormónov u dieťaťa, v dôsledku čoho bábätko pociťuje úzkosť a celkovo je nepokojné.

Zároveň je aj mamička v noci "nesvoja", pretože podvedome stále myslí na svoje dieťa, keďže ho nemá pri sebe. Ak ste sa práve rozhodli, že spoločné spanie budete praktizovať, je dobré vedieť, ako sa naň pripraviť.

Príprava na spoločné spanie

Je dôležité správne sa na spoločné spanie s bábätkom pripraviť. Príprava znamená zabezpečiť vhodnú izbu, vhodnú posteľ a urobiť všetko pre maximálnu bezpečnosť seba aj dieťatka.

V prvom rade je potrebné zabezpečiť vhodný priestor pre seba a dieťatko tak, aby bol dostatočne veľký. Posteľ musí byť zabezpečená zo strán, aby z nej v žiadnom prípade dieťa nemohlo vypadnúť! Mamička vďaka tomuto opatreniu bude môcť pokojne spať bez toho, že by sa musela strachovať o svoje bábätko.

Ak má posteľ ostré hrany, musia byť dostatočne zakryté. Z postele je nevyhnutné dať preč všetko, do čoho by sa dieťatko mohlo zamotať alebo zaboriť nosom tak, že by nemohlo voľne dýchať. Sú to všetky veľké a ťažké vankúše, ťažké periny alebo rôzne ostré predmety.

Základom je mať v posteli minimum vecí, zbytočne do postele nedávajte ani detské hračky. V žiadnom prípade nefajčite v miestnosti určenej na spoločné spanie s bábätkom. Pozornosť venujte aj optimálnej teplote v miestnosti, dbajte na to, aby nebola príliš vyhriata. Zároveň dieťa nedávajte do zavinovačky, alebo mu neobliekajte priveľa oblečenia na spánok, aby nedošlo k prehriatiu.

Ako spať s bábätkom?

Mamička a dieťatko by mali spať v jednej posteli vedľa seba, nie však veľmi tesne vedľa seba. Bábätko neukladáme na bruško, bezpečnou polohou na spánok pre bábätko je poloha na chrbte. Pri spoločnom spaní s deťmi je dobré vedieť, čomu je potrebné sa vyhnúť. Zásadou číslo jeden je nikdy nespať s bábätkom v jednej posteli, ak je mamička pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok. Mamička si musí dať pozor, aby nezaspala s dieťaťom v náručí posediačky. Je to veľmi nebezpečné, pretože ruky v spánku ochabnú a dieťatko by jej mohlo spadnúť z rúk.

Nesmie sa spať na nevyhovujúcich povrchoch, ako je kreslo či hojdacie kreslo, gauč alebo príliš mäkký matrac, pretože hrozí, že sa bábätko dostane do polohy, v ktorej nebude môcť dýchať. Taktiež si treba dať pozor na to, aby matka nezaspala s dieťatkom na inom mieste než na zabezpečenej posteli. Bábätko mamička neukladá na miesto na posteli, kde by mohlo zapadnúť (napríklad medzi koniec matraca a stenu).

Spanie bábätka na hrudi

Bezprostredne po pôrode si takmer každá mamička praje zažiť bonding, čiže možnosť mať svojho novorodenca uloženého na hrudi okamžite po jeho narodení, a to čo možno najdlhšiu dobu. Žiaľ, realita je vo väčšine našich pôrodníc taká, že dieťatko dajú mamičke iba na chvíľku a už ho berú preč na vyšetrenie, váženie, meranie, umývanie. Kontakt koža na kožu je však veľmi dôležitý a mamičke i dieťatku prináša veľké množstvo pozitívnych a priaznivých účinkov a telesných i psychických reakcií. Takýto kontakt je možné zažívať aj doma počas spoločného spania s bábätkom.

Kontakt koža na kožu

Čo znamená kontakt "koža na kožu"? Mamička je vyzlečená do pol pása a bábätko je iba v plienkach. Takto je bábätko uložené na hrudi matky (alebo iného poskytovateľa starostlivosti). Ak mamička používa šatky na nosenie detí, nič jej nebráni v tom, aby pod šatkou nemala žiadne oblečenie, a tak mohla kontakt koža na kožu dieťaťu zabezpečiť kdekoľvek. Vďaka tomuto kontaktu je možné zabezpečiť tiež bezpečné spoločné spanie aj s predčasne narodeným bábätkom. Kontakt koža na kožu sa ľudovo označuje aj slovom klokankovanie, a to najmä v súvislosti s predčasne narodenými deťmi. V ideálnom prípade by predčasniatkam mal byť zabezpečený nepretržitý kontakt koža na kožu po dobu aspoň 6 hodín. Matka môže popri klokankovaní sedieť, stáť, spať, a ak dieťatko nemusí byť napojené na prístroje, môže sa s ním mamička bez obáv aj pohybovať.

Výhody kontaktu koža na kožu

Keď je dieťa na hrudi svojej matky, prináša mu to nespočetne veľa pozitívnych účinkov. Najmä v prípade predčasne narodených detí je dôležité klokankovať, pretože tým sa podporuje zdravý vývin dieťaťa. Medzi účinky kontaktu koža na kožu patrí:

  • stabilizácia telesných funkcií dieťaťa
  • podpora tvorby materského mlieka
  • bezproblémový prístup dieťaťa k prsníku a možnosť dojčenia na požiadanie
  • udržiavanie telesnej teploty dieťaťa
  • podpora dýchania dieťaťa a srdcovej činnosti
  • regulácia spánkových cyklov dieťaťa, dieťa dobre spí
  • tvorba mozgových prepojení, podpora vývoja mozgu
  • prospievanie dieťaťa a rýchlejší rast
  • lepšie trávenie a využívanie živín
  • budovanie vzťahovej väzby medzi matkou a dieťaťom

Spanie bábätka na brušku

Spanie bábätka na bruchu

Spanie bábätka na brušku je témou, o ktorej sa vedú nekonečné debaty. Kým v minulosti bábätká bežne spávali aj v polohe na brušku, v dnešnej dobe pediatri túto polohu považujú za nebezpečnú. Hlavným dôvodom je obava zo syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS), ktorý podľa odborných štatistík postihuje viac bábätká spiace na brušku, než bábätká, ktoré spávajú na chrbte. V roku 1992 preto vydala Americká Akadémia Pediatrov stanovisko, že všetky zdravé deti majú byť na spánok ukladané v polohe na chrbte. Odvtedy toto stanovisko bolo viackrát potvrdené a platí dodnes.

Príčiny SIDS nie sú jasné a ani odborníci presne nevedia povedať, prečo k nemu dochádza. Ale súvis so spaním malého bábätka na brušku tu je. V polohe na brušku totiž môže ľahšie dôjsť k zaduseniu u novorodencov malých detičiek. Niektorí ľudia sa domnievajú, že na vine môže byť aj to, že dieťatko spiace na brušku sa počas spánku môže zaboriť tváričkou do matraca alebo prikrývky a zadusí sa. SIDS podľa odborníkov najviac ohrozuje bábätká od narodenia do veku šiestich mesiacov, avšak pediatri vo všeobecnosti neodporúčajú na spánok polohu na brušku do veku jedného roka.

Mnoho malých bábätiek však obľubuje polohu na brušku. V tejto polohe sa cítia dobre, podporuje sa ich trávenie, dieťatko si ľahšie odgrgne a lepšie mu odchádzajú vetry. Navyše, poloha na brušku im v porovnaní s polohou na chrbte viac pripomína polohu, v akej boli uložené v maternici. Ak teda bábätko nevie zaspať inak, než uložené na brušku, rodičia by nemali váhať s kúpou monitora dychu, aby boli pokojnejší. Treba však zdôrazniť, že spanie bábätka na brušku nie je priamo príčinou SIDS a to, že dieťatko zaspí v takejto polohe, ešte hneď neznamená, že sa stane obeťou.

Hoci teda na brušku by novorodeniatko a dieťa do jedného roka spať nemalo, v rozumnej miere by ho v bdelom stave mali rodičia do tejto polohy dávať, ale, samozrejme, vždy byť v jeho blízkosti a dohliadať naň. Poloha na brušku totiž prispieva k spevňovaniu driekových svalov, k úprave vzpriamovania trupu, v polohe na brušku sa bruško dieťatka masíruje, vďaka čomu lepšie odchádzajú prdíky :-) Zmeniť polohu treba vtedy, keď si už bábätko položí unavene hlavičku na podložku.

Dokedy má dieťa spať s rodičmi

Nedá sa presne stanoviť hranica, dokedy má bábätko spať v jednej posteli so svojom mamou, je to veľmi individuálne. Odborníci však odporúčajú praktizovať spoločné spanie do veku troch až štyroch rokov veku dieťaťa.

Spoločné kúpanie s bábätkom

Úplne normálne a prirodzené, ale pre niekoho aj pohoršujúce a tabu. Spoločné kúpanie s bábätkom praktizuje mnoho mamičiek. Aké sú teda jeho výhody? Nahota je pre bábätko prirodzená, veď aj počas dojčenia pred ním mamička odhalí svoje prsníky. Malé dieťa si nahotu neuvedomuje ako niečo iné, berie ju ako normálnu prirodzenú súčasť života. Samozrejme, ako dieťa rastie, začne vnímať a spoznávať svet okolo seba inak. Väčšina mamičiek sa zhoduje na tom, že so spoločným kúpaním prestali, keď sa dieťa samo začalo hanbiť.

Spoločné kúpanie s bábätkom prináša do rodiny radosť. Aj tu sa buduje dobrá väzba medzi rodičom a dieťaťom a zároveň je to priestor na nové hry. Špeciálne hračky do vane plávajúce na hladine by pri spoločnom kúpaní nemali chýbať. Kvôli bezpečnosti detí by sa rodič mal najskôr sám osprchovať a až potom sa kúpať spolu s dieťaťom. Prípravky do kúpeľa prispôsobujeme deťom, nepoužívame žiadne peny do kúpeľa, sprchovacie gély, šampóny ani inú kozmetiku určenú pre dospelých. Predsa len, detská pokožka je omnoho citlivejšia a náchylnejšia.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu