Ako vybrať rastliny do domácnosti

Be Lenka logo Be Lenka
25.08.2022
Ako vybrať rastliny do domácnosti

Jedným z najčastejších doplnkov, ktoré si do bytu kupujeme, sú bez pochýb kvety a izbové rastliny. Už čo i len jemný kúsok zelene dokáže svojou energiou pozdvihnúť akýkoľvek priestor o úroveň vyššie. Okrem toho, že zelená farba pôsobí upokojujúco na nervový systém, tak rastliny, okrem toho že produkujú vďaka fotosyntéze kyslík, dokážu zo vzduchu pohlcovať toxíny a čistia ho. Tieto zelené zázraky teda nielenže zútulnia bývanie ale sú aj praktické a prospešné.

Obsah článku

Väčšina z nás už určite aspoň raz kúpila v obchode kvet a doma potom dumala, kam s ním. Je to úplne bežný postup, kúpa izbových rastlín totižto nie je niečo, čo by sme mali potrebu nejak vehementne plánovať a špekulovať. No, ale pravdou je, že by sme vlastne mali. Floristi, ktorí radia ako kvety pestovať a nezabiť, sa zhodujú na tom, že kúpa kvetu by mala byť vopred premyslená, presne tak ako kúpa hocakého bytového doplnku. Tie kupujeme cielene, keď vieme, kde ich chceme dať a čo chceme pozdvihnúť. Teda aspoň väčšinou to tak je. A tak by to malo byť aj s kúpou kvetov.

Najskôr by sme mali vedieť kam kvet chceme dať, aké sú v tom miestne svetelné, teplotné a vlhkostné podmienky. Zvoliť si akú veľkosť si môžeme a chceme v danom priestore dovoliť. Po zvážení týchto podmienok by sme si mali dať poradiť od niekoho skúseného, kto nám bude vedieť fundovane poradiť aj vzhľadom na naše skúsenosti ako pestovateľov ☺. Rovnako berieme do úvahy, či sa v priestore nachádzajú deti alebo domáci miláčikovia.

Možno to znie komplikovane, no nedajme sa odradiť. V skutočnosti to nie je žiadna jadrová fyzika a je to veľmi jednoduché. Tak sa poďme spoločne pozrieť na to, ako vybrať kvety do domácnosti tak, aby sa im darilo, aby nás tešili, prinášali potešenie a úžitok a aby sme ich nezabili ☺.

Umiestnenie rastliny

Základnou chybou, ktorú robíme pri umiestňovaní črepníkových rastlín, je nedopriať im dostatok priestoru. Rastlinky preto nestaviame medzi nábytok alebo neschováme do kúta. Odporúča sa dodržať vzdialenosť 15-20 cm medzi rastlinou a nábytkom alebo stenou. Prečo je to také dôležité? Pre to, aby rastlina prosperovala, je dôležité dostatočné prúdenie vzduchu. Preto sa rastlinkám darí na miestach, kde je dobre cirkuluje vzduch – oproti oknám, v halách, na vyvýšených plochách ako sú stoly, komody a police. Prúdenie vzduchu si ale netreba zamieňať s prievanom, ten v skutočnosti svedčí len máloktorej rastline.

Vlhkosť vzduchu

Rôzne druhy rastlín preferujú rôznu vlhkosť. Domácnosti, kde sa chladí a vykuruje klimatizačnou jednotkou, patria medzi suchšie, preto sa v nich nebude moc dariť exotickým rastlinám ako sú palmy. Centrálne vykurovanie taktiež uberá zo vzduchu vlhkosť, preto v zime polievame kvety častejšie. Ak máme doma suchší vzduch ale aj tak si chceme priestor vyšperkovať palmou, pripravíme sa na to, že ju budeme denne rosiť. Stačí k tomu jednoduchá nádoba so sprejovým zakončením a čistá voda. Zaberie to pár sekúnd a rastlinke to k spokojnosti bude stačiť. Ak chceme ale nízko údržbovú rastlinu a na kropenie by sme s najväčšou pravdepodobnosťou aj tak zabúdali, volíme suchomilné nenáročné rastliny, ako sú napríklad sukulenty. Na tie môžeme prakticky aj zabudnúť, a ony to prežijú ☺

Svetlo

Rastliny delíme do skupín podľa toho, koľko svetla k životu potrebujú. Niektoré druhy majú rady slnko a bude sa im dariť na južnej strane. Väčšina rastlín preferuje nepriame slnko alebo polotieň. Nájdeme aj také druhy, ktoré milujú tieň a priame svetlo im vadí. Takým rastlinkám sa bude dariť aj v takých miestnostiach, ktoré sú otočené na sever alebo nemajú dokonca žiadne denné svetlo. V takom prípade je ale dobré ich z času na čas postaviť do miestnosti s oknami, aby si dopriali krátky refresh.

Teplota

Väčšina rastlín má rado stálu teplotu bez výrazných výkyvov. Samozrejme, pár stupňov hore dolu im neublíži, ale väčšina izbových rastlín by neprežila prechod do outdooru, kde sú markantné teplotné rozdiely. Najviac sa darí rastlinkám v miestnostiach, ktoré si celoročne udržujú približne rovnakú teplotu. Nesmieme zabúdať, že centrálne vykurovanie rýchlejšie vysušuje pôdu a preto hľadáme črepníkom vhodné stanovištia ďalej od zdroja tepla. Rovnako si treba pamätať, že to, že rastlina má rada priame slnko neznamená, že sa jej bude úplne páčiť na okne za sklom. Toto zvládne iba rastlina, ktorá má silnú odolnosť voči vysokým teplotám.

Veľkosť rastliny a jej význam

Jedným z posledných, no nemenej dôležitých kritérií pri výbere izbových rastlín je ich veľkosť a význam. Ak hľadáme rastlinu, ktorú postavíme na zem, hľadáme rastlinu štíhlu a vysokú. Naopak, ak chceme rastlinu postaviť na policu alebo stôl, ideme skôr do nižšieho a robustnejšieho vzrastu. Netreba zabúdať, že rastliny rastú a také, aké sme ich kúpili neostanú navždy. Preto ich veľkosť beriem do úvahy a radšej siahame po mladšej a menšej rastline, ktorá nás tak skoro neprerastie.

Kúpa rastlinky môže byť aj vysoko praktická záležitosť. Vedeli ste napríklad, že niektoré rastliny dokážu zo vzduchu pohlcovať škodlivé látky a čistia vzduch? Iné rastliny zas odpudzujú hmyz alebo dokonca regulujú vzdušnú vlhkosť. Izbové rastliny môžu byť nenápadný doplnok alebo naopak výrazný a do očí bijúci statement kúsok. Preto ak si vieme na začiatku povedať, či očakávame od rastlinky nejaký hlbší význam, ako len kus zelene, je to pre nás a náš výber veľké plus.

Ďalšími kritériami, ktoré je dobré brať do úvahy pri výbere rastlín je kam chceme rastlinu umiestniť v dome alebo byte, či sa v priestore pohybujú deti alebo domáce zvieratá a aký level starostlivosti si daná zeleň vyžaduje.

Aké rastliny sa hodia do obývačky?

Obývačka býva väčšinou miestnosťou číslo jeden, ktorú chceme „zazeleniť“. Zvyčajne má v sebe dostatok svetla a stabilnú teplotu. Aké rastliny sú vhodné do obývačky?

Prakticky si môžeme dať do priestoru čokoľvek, pokiaľ na to máme dosť miesta a čas. Poďme sa na to ale pozrieť cez trošku odlišnú optiku – ideme vyberať rastliny do obývačky, ktoré sú statement samé o sebe a dodajú obývačke ten správny šmrnc. Go big or go home ☺

Palmy – dracéna, juka, chamédorea úhľadná jednoznačne oživia akýkoľvek priestor. Starostlivosť o ne nepatrí medzi extra náročné, takže sa nám za trocha lásky odvďačia svojou krásou a exotickým nádychom.
Monstera – kto by nepoznal túto exotickú rastlinu s veľkými vyrezávanými smaragdovo zelenými listami? Monstera okamžite ovládne celú miestnosť a neprehliadne ju jediné oko. Dodá priestoru nádych luxusnej džungle.

Figovník lýrovitolistý – veľkolepé, sýto zelené listy pripomínajúce lýru ohromia každého a robia z tejto rastliny bezpochyby jednu z najúchvatnejších, aké vieme pestovať v domácich podmienkach. Táto rastlinka vie naozaj spraviť dojem. A to už na prvý pohľad. No taktiež si potrpí na pedantnú starostlivosť. Nemá rada ani sucho, ani vlhko, ale niečo medzi tým. Najradšej si hovie v samozavlažovacom kvetináči, ktorý jej dávkuje presne toľko vlhkosti, koľko potrebuje. Táto náročná rastlina sa nám ale za starostlivosť odvďačí dychberúcou krásou.

Araukária štíhla – netypický výber, v porovnaní s „bežnými“ izbovými rastlinami, no nemenej excelentný výber. Ide o subtropický vždyzelený strom s dokonalou symetrickou pyramídovou štruktúrou a jemným ihličím. Tento elegantný ihličnan nie je vôbec náročný, jediné, na čo si treba dať pozor, sú vysoké teploty v zime. Ak máme doma radi teplo, viac sa jej v tomto období bude páčiť v zimnej záhrade alebo na chodbe. Táto rastlinka je vhodná pre každého, kto sa nebojí vytŕčať z davu.

Figovník kaučukový – táto nádherná rastlina s výraznými veľkými oválnymi listami povznesie každý priestor o triedu vyššie. V prirodzenom prostredí dorastá do výšky úctyhodných 30 metrov a jej listy dosahujú veľkosť 30 cm. To sa samozrejme pri domácich podmienkach nestane, no napriek tomu dokáže táto rastlina vznešene vyplniť priestor. Je nenáročná na pestovanie. Stačí jej dopriať dostatok nepriameho svetla a polievať vždy, keď pôda preschne. Pri správnej starostlivosti nám bude robiť spoločnosť desiatky rokov.

Aglaonéma – trvalá, vždy zelená rastlina, ktorej listy sú lesklé, kožovité, škvrnité a majú zaujímavý oválno-kopijovitý tvar. Klasické sfarbenie listov je zelené s bielou štruktúrou, no dostať kúpiť aj odrodu „Red Dragon“, ktorá má v listoch luxusný prvok červenej a ružové stonky. Nenáročná rastlina, ktorá pri dobrej starostlivosti dokáže v domácich podmienkach aj zakvitnúť. Hodí sa na nízke stolíky, kde môže vyniknúť ich trsovitý vzrast.

Kordylínka– na záver nášho zoznamu kvetov do obývačky sme si zámerne nechali túto exotickú chuťovku. Kordylínka patrí medzi neprehliadnuteľné rastliny palmového vzrastu s dokonalými a neskutočnými farbami hrajúcimi listami. Dostať ju v odrode trikolóra, kde sa na listoch prelínajú farby ako je žltá, červená a ružová, Kordylínka Kiwi má zelené listy s ružovým okrajom a centrálnymi žltými pruhmi, Kordylínka Austrálska Paso Doble má zas prekrásne štíhle ružové listy a pripomína bohatý a luxusný trs trávy. Odrôd korydlínky je obrovské množstvo a kto ju raz spoznal, už nechce inú. Nenáročná rastlina, ktorá znesie aj priame slnko (nie viac ako 3 hodiny denne) a nie je náročná na zálievku. Vydrží dokonca aj mierne mrazy, preto ju často nájdeme aj na záhradách. My ju však odporúčame aj ako izbovú rastlinu. Z každej obývačky spraví súkromný exotický raj na zemi.

Aké rastliny sú vhodné do bytu s deťmi?

Netoxické ☺ Pri malých deťoch či zvieratách je každá opatrnosť dobrá opatrnosť a preto sa vyhýbame rastlinám, ktoré nie sú tak úplne neškodné. Samozrejme, každú rastlinu umiestňujeme mimo dosah malých detí. Pre dobro dieťaťa aj samotnej rastlinky. Naša izbkovka síce môže byť neškodná, no to neznamená, že si hlinu nenájdeme aj pod vankúšom ☺.
Aké rastlinky si teda bez obáv môžeme zadovážiť domov k deťom?
Vianočný kaktus – nenáročná, pekne kvitnúca rastlina, netoxická voči deťom a domácim miláčikom.
Africká fialka, gerbery, levanduľa – kvitnúce rastliny, ktoré môžu svoje miesto bezpečne zaujať aj v detskej izbe a oživia ju svojimi pestrými kvetmi a jemnou vôňou.
Bostonská papraď – táto previsnutá rastlinka sa vyníma v závesných kvetináčoch alebo na krajoch nábytku, kde môžu jej bohaté listy voľne prepadávať cez okraj. Nenáročná zelina, ktorá má však rada chladnejší vzduch. Preto je pre ňu spálňa, ktorá sa neprekuruje, ideálnym prostredím. V prípade, že je jej moc teplo zvykne opadávať.
Chamédorea úhľadná – pod týmto zvláštnym názvom sa ukrýva utešená palma s elegantnými, štíhlymi a bohatými listami. Netoxická a nenáročná rastlina, ktorá má rada časté kropenie a vlhko (páči sa jej napríklad v kúpeľni) a nemá rada priame slnko.
Havortia. Je skvelý netoxický zelený spoločník od každej domácnosti. Svojim výzorom pripomína aloe krížené so zebrou ☺. Jej listy vyrastajú z pravidelnej ružice, nemajú pichliače a vydrží aj mesiac bez vody. Rod havortia tvorí až 57 rôznych druhov! Sukulenty (kaktusy) vo všeobecnosti patria medzi obľúbené izbové rastliny, ktoré sú vhodné aj do domácností, kde sú deti. Vtedy vyberáme druhy bez typických pichliačov. Radšej ☺
Skalné ruže – elegantné, nenáročné, skrášlia každú parapetu. Typické je pre ne umiestnenie v skalkách, no nepohrdnú ani kvetináčom a izbovým podmienkam.
Hoja vosková – napriek svojim voskovým listom sa jedná o netoxickú rastlinu. Voskovky sú veľmi obľúbenými pre svoje krásne lesklé listy. V skutočnosti sa jedná o listový sukulent, z toho vyplývajú aj jej nízke nároky na starostlivosť.
Rozchodník Morganov – zoznam kid-friendly rastlín si dovolíme uzavrieť týmto skutočne netradične vyzerajúcim sukulentom. Tento kaktus je doslova posiaty bambulkovitými listami, ktoré pripomínajú vrkoče. Ich krásna sivozelená farba neunikne žiadnemu oknu a okrem toho je táto rastlinka extrémne odolná a znesie aj drsnejšie zaobchádzanie ☺

Aké rastliny sú vhodné pre úplných začiatočníkov?

Poznáme to, chceme mať doma raj zelene, ale zatiaľ nám neprežil ani kaktus, ktorý by mal prežiť aj vlnu radiácie. Nič to, nevadí. Aj starostlivosť o kvety je skill, ktorý sa len treba naučiť. Ak chceme, aby sa pri nás mali rastlinky seriózne vážne dobre, bude to chcieť obetovať trošku času a naštudovať si, čo ktorá rastlinka potrebuje. Viac o starostlivosti o izbové rastliny nájdete tu.

Sukulenty. Kaktusy sa vo všeobecnosti považujú za voľbu číslo jedna pre každého, kto si chce domov zadovážiť nejakú rastlinku alebo nemá s pestovaním žiadne skúsenosti. Tieto blbuvzdorné krásky prežijú extrémne dlho bez vody, nevadí im vysoká ani nízka teplota a nezašomrú ani na priame slnko, ani na tieň. Kaktus je teda ideálne riešenie pre všetkých zaneprázdnených alebo pohodlných ľudí. Druhov kaktusov je nespočetne veľa. S preslávenými pichliačmi i bez, kvitnúce i nekvitnúce, nízke, vysoké. Vyberie si naozaj každý. Nájdeme dokonca aj také druhy, ktoré ako kaktus ani nevyzerajú. Napríklad taký Rozchodník Morganov. Kto neuvidí, neuverí. Jedna dobrá rada na záver – ak si vyberieme kaktus s pichliačmi, držíme ho mimo dosahu detí a domácich miláčikov. Kaktusy ich nejakým zázrakom priťahujú ako magnet. Vedia si šikovne prevrhnúť kvetináč a obžuť korene. Takže radšej si ich vystavme niekde mimo dosah, kde na ne môžeme pokojne aj zabudnúť a oni nám to aj tak odpustia☺.

Levanduľa. Táto nenáročná rastlinka je známa svojou omamnou vôňou, ktorá je preslávená svojimi upokojujúcimi účinkami. Levanduľa je veľmi vďačná, môžeme ju pestovať dnu i vonku. Znesie sucho, slnko i polotieň. Táto rastlinka však priťahuje opeľovače, preto treba mať na pamäti, že ak ju budeme mať v otvorenom okne, môžu nám domov zavítať neželaní okrídlení návštevníci so žihadlami.

Svokrine jazyky, alebo sansevieria. Táto zaujímavá rastlina je typická svojimi vysokými, vzpriamenými a zašpicatenými listami. Odtiaľ názov „jazyky“. Býva častou voľbou mužov. Na tejto stroho vyzerajúcej rastlinke je totižto niečo také príjemne maskulínne. Možno za to môže jej minimalizmus a ostrosť hrán. No každopádne sa jedná o úchvatný kus zelene, ktorá bude prosperovať aj pod rukami neskúseného záhradníka. Každopádne však ide o jedovatý druh, takže ho držíme mimo dosah detí a domácich miláčikov. Žeby preto názov „svokrine“??

Orchidea. Táto nehynúca klasika nás ohúri svojimi luxusnými a sofistikovanými kvetmi. Napriek jej first-class vzhľadu sú jej nároky na starostlivosť niekde na úrovni economy-class ☺. Minimálne. Orchidea má rada stabilnú teplotu, nepotrebuje priame slnko a zálievka jej stačí raz za dva týždne. Čo však potrebuje je drenážny systém cez ktorý nepotrebná vlaha odtečie. Nerada totiž stojí vo vode. A to je všetko. Za toto skoro nič sa nám odvďačí krásnymi kvetmi, ktoré kvitnú dlhé týždne.

Dracéna. Ťažko by sme hľadali zelenú domácnosť, kde by sa nenachádzala dracéna. Táto extrémne nenáročná palma ma veľmi elegantný vzhľad a dokáže narásť do úctyhodnej výšky. Rastie však veľmi pomaly, preto sa nemusíme báť kúpiť rovno väčší kus. Nemá rada prievan a nepotrebuje veľa vody. Páči sa jej kropenie, ale vie bez neho prežiť. Jedinou nevýhodou je, že časom možno bude potrebovať podoprieť kmienok, keď ho bude prevažovať váha koruny. Táto krásna palma ale stojí za to a nepohrdne ani starostlivosti neskúseného pestovateľa.

Juka. Ďalšia z radu nenáročných paliem. Typická svojim hrubým kmeňom a plnými dlhými listami si juka získava srdcia na prvý pohľad. Nenáročná, vďačná a krásna rastlina. Akurát si treba dať pozor na priestor. Táto rastlinka vie narásť do monštróznych rozmerov, v divočine je to riadna palma veru, a keď sa jej páči a má sa dobre, rastie úctyhodne rýchlo. Preto treba pri jej kúpe rátať s potrebou väčšieho miesta do budúcna. Keď totiž narastie, ťažko sa s ňou manipuluje, je to totiž poriadny kus stromu☺.

Zamioculcas. Posledný v našom výbere rastlín vhodných pre začiatočníkov je zamioculcas. Nepoznáme totiž menej náročnú rastlinu. Nemá rada vlhko, takže si na častú zálievku nepotrpí (dobrá drenáž je ale podmienkou) a úplne hravo zvláda aj tieň či miestnosti bez okien. Preto sa táto rastlinka nachádza vo väčšine verejných budov či v nemocniciach. Jej krásne vysoké stonky sú ozdobené utešenými lístkami, ktoré môžu byť sviežo zelené až tmavé a smaragdovo zelené. Podľa toho, koľko slnka dostávajú. Zamioculcas rastie doslova pred očami. Zo dňa na deň dokáže z črepníka vyrašiť nový kus. Ideálna rastlinka, ktorá si žije vlastným životom. Jedinou jej nevýhodou je to, že je jedovatá. A to vcelku dosť. Preto ju držíme ďalej od detí a zvierat.

Pri viacerých druhoch sme spomínali, že sú jedovaté. Toxických druhov je totiž v zelenom svete viac než dosť. Možno dokonca aj viac ako tých netoxických. Vo voľnej prírode sa naučili rastliny chrániť, inak by evolúciu neprežili. U nás doma im síce nehrozí, že by ich chcel niekto zjesť, ale ony svoje zbrane nepoložia a tak ich radšej položíme my niekam mimo dosah zvedavých rúk detí alebo domácich miláčikov. Na ktoré bežne sa vyskytujúce izbovky si dať pozor? Čítajte ďalej.

Na tieto rastlinky pozor

Tak ako sme si už povedali, medzi najčastejšie sa v domácnostiach vyskytujúce jedovaté rastliny patrí zamioculcas a sansevieria. Okrem toho si treba dať pozor na tieto obľúbené druhy:

Diffenbachia – obľúbená pre svoje výrazné žltobiele listy, no napriek tomu nebezpečná. V dažďových pralesoch, odkiaľ táto krásna pochádza, ju dokonca domorodci používali na výrobu otrávených šípok. Jedovaté sú listy, ktoré obsahujú ihlice šťaveľu vápenatého. Nebezpečná je aj tekutina objavujúca sa na vrcholkoch listov.

Krotónovec – rastlina, ktorej listy vynikajú svojou výraznou žltou žilnatinovou kresbou síce povznesie každý priestor na inú úroveň, no za svoju cenu. Mliečna tekutina, ktorú táto rastlina vylučuje, je jedovatá. Takže pozor.
Dracéna – táto nenáročná palma je známa tým, že čistí vzduch, pretože z neho pohlcuje trichlóretylén, formaldehyd a benzol. Pretože sa však radí, podobne ako svokrine jazyky, do čeľade agávovitých, je rovnako ako sansevieria toxická tým, že obsahuje alkaloidy a saponíny, ktoré spôsobujú podráždenie tráviaceho traktu. Nepatrí ale k prudko jedovatým rastlinám, takže pokoj. Len nežujte listy ☺.

Antúria – kto by nepoznal rastlinu typickú svojim červeným, až plasticky vyzerajúcim výrazným kvetom? Tento atypický kvet je oku neprehliadnuteľný, no svojou krásnou maskuje svoju smrtiacu silu. Rovnako ako diffenbacia obsahuje šťaveľan vápenatý, ktorý po požití veľkého množstva spôsobuje nielen tráviace ťažkosti, ale i opuch pier, hrdla, problémy s dýchaním či dokonca zlyhanie orgánov. Preto pozor, tento krásny je krásny, ale nebezpečný.
Amarylis. Po orchideách a antúriách ďalšia z najčastejšie sa vyskytujúcich izbových rastlín. Obľúbená pre svoje výrazné a bohaté červené a oranžové kvety na dlhej masívnej stonke. Požitie väčšieho množstva tento rastliny pôsobí toxicky. Rastlina je jedovatá celá, od kvetov až po cibuľky.

Filodendron – tento krásny kus džungle v obývačke so sebou nesie aj istú dávku adrenalínu, v podobe kryštálov oxalátu vápenatého, ktorý je toxický a nebezpečný pre deti a zvieratá. Našťastie sa dá táto rastlinka zohnať aj v previsnutom variante, ktorý vieme zavesiť mimo dosah detí a zvierat.

Potosovec zlatý – nenáročná a neškodne vyzerajúca rastlinka dokáže na jednej strane čistiť vzduch a pohlcovať toxíny, no na druhej strane je sama toxická a môže spôsobiť patálie ľuďom i zvieratám. Našťastie sa nejedná o extra nebezpečnú rastlinu, ale dokáže vyvolať zvracanie, pálenie úst, či podráždenie kože. Pozor, pre zvieratká je ale nebezpečnejšia, tam môže spôsobiť aj problémy s dýchaním.

Oleander – poslednú rastlinu, ktorej sa budeme podrobnejšie venovať, sme nevybrali náhodou. Ide totiž o jednu z najznámejších kvitnúcich rastlín, ktorá zdobí nejednu zimnú záhradu alebo terasu. Jedná sa však o extrémne toxickú rastlinu. Boli hlásené úmrtia aj dospelých ľudí, a to po požití jediného listu. Okrem iného môže vyvolať arytmiu, a to nielen u ľudí ale i u mačiek a psov. Preto ak si chceme touto kráskou zveľadiť priestor, tak tak robme uvedomelo a opatrne.

Tieto rastlinky v sebe tiež nesú menšiu či väčšiu mieru toxicity: ľalie, narcis, cyklámen, klívia, scindapsus, kalanchoe, vianočná ruža, lopatkovec, brečtan a aloe vera (neliečivý druh).

Veľa druhov z ríše rastlín je síce toxických, no mnohé z nich majú, okrem svojho výzoru, aj množstvo užitočných vlastností. Svokrine jazyky napríklad produkujú v noci kyslík, neliečivý druh aleo vera čistí vzduch, lopatkovec ho zvlhčuje. Preto ich kupujme a umiestňujme s rozumom a opatrnosťou na prvom mieste. V prípade podozrenia na otravu siahame hneď po čiernom uhlí, v žiadnom prípade nepodávame otrávenej osobe mlieko! V čo najkratšom čase vyhľadáme lekársku pomoc alebo voláme 112. Lekárovi alebo záchranárom povieme o akú rastlinu sa jednalo a aké množstvo bolo požité.

Nech si zariaďujeme domov akokoľvek, až kúpa rastliny z neho spraví tú správnu oázu pokoja a vdýchne mu ten pravý spirit. Výber nenáročných rastlín vhodných aj pre úplných začiatočníkov je kilometre dlhý. To, akú izbovku si nakoniec vyberieme, by mali určovať podmienky, do ktorých ju chceme. Koľko svetla bude mať, koľko priestoru, v akej miestnosti bude či koľko času budeme mať na starostlivosť o ňu. S výberom tej správnej izbovky by sme si mali dať poradiť od odborníkov v špecializovaných obchodoch, kde sa o rastlinky vedia správne starať a preto si domov donesieme zdravú a prosperujúcu krásku, nie „podvyživeného chcípáčika“, ktorý bude mať problém prežiť adaptačné obdobie ☺. Viac o tom, ako sa starať o rastliny, aby sa im pri nás darilo a robili nám radosť čo najdlhšie, si môžete prečítať tu.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu