Ako sa starať o izbové rastliny?

Be Lenka logo Be Lenka
18.08.2022
Ako sa starať o izbové rastliny?

Len ťažko by sme hľadali domácnosť, v ktorej sa nenachádzajú izbové rastliny. Izbovky sa radia medzi najčastejšie kupované či darované bytové doplnky. Rastliny skrášlia a zútulnia každý interiér a dodajú mu punc domova. To však nie je ich jediná funkcia. Okrem toho, že zelená farba rastlín pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu, rastliny produkujú v procese fotosyntézy kyslík a navyše k tomu aj čistia vzduch. Na to, aby nám rastliny robili radosť a spoločnosť, však niečo od nás na oplátku potrebujú. A to trochu starostlivosti.

Obsah článku

Rastliny sú živý organizmus, to znamená, že maj svoje potreby, ktoré musia mať naplnené, aby prosperovali a darilo sa im. Ich základné potreby sú – voda, cirkulácia vzduchu, denné svetlo, výživa a dostatok priestoru.

O tom, aké si vybrať kvety do domácnosti, o ich základných potrebách - cirkulácia vzduchu a dostatok svetla, sme si napísali tu. V tomto článku si bližšie povieme o tom, čo ešte pre naše zelené poklady môžeme (a musíme) spraviť, aby nielenže pod našimi rukami prežili, ale aby doslova prekvitali spokojnosťou ☺.

Polievanie

Bodom číslo jeden v starostlivosti o rastliny je jednoznačne polievanie. Ak by to bolo to jediné, čo pre naše izbovky budeme robiť, stačilo by to. Viac menej. Možno by sa im nedarilo tak, ako keď do našej starostlivosti zahrnieme aj ďalšie body, no každopádne by to prežili. Preto sa nemusia ani najväčší zábudlivci a lajdáci báť kúpiť si izbové rastliny. Väčšine stačí naozaj málo. Ale späť k tomu najdôležitejšiemu – k polievaniu. Každá rastlinka má iné nároky na vlahu. Rastlinám môže ublížiť málo vlahy a naopak aj príliš veľa. To, čo má väčšina rastlín ale spoločné, je potreba dobrého drenážneho systému.

V prírode to totiž funguje tak, že rastlinky si vezmú toľko vlahy, koľko im je treba a zvyšok odtečie priepustným podložím hlbšie do zeme a koreňový systém rastliny tak neostáva vo vode a neodhníva. Zabezpečiť drenáž nie je nič zložité a vôbec na to netreba špeciálne kvetináče. Vystačí pár kamienkov na dne kvetináča, na ktoré následne nasypeme hlinu. Kamene vytvoria práve to potrebné priepustné podložie, drenáž. Samozrejme, základ je, aby mal kvetináč na dne diery, ktorými môže prebytočná voda stekať do misky. Bez týchto dier by nám aj kamene boli na nič ☺. Každá rastlina potrebuje iné množstvo vody aby sa jej darilo. Kaktusom stačí zálievka raz za mesiac, orchidey chcú piť jedenkrát týždenne, niektoré exotické krásky majú rady permanentne vlhkú pôdu. Pri kúpe rastliny si teda zistíme, ako často ju treba polievať a nastavíme si pravidelný systém. V zime, keď vykurujeme ústredným kúrením alebo klimatizáciou, polievame kvety menej často.

Pre úplných zábudlivcov je tu našťastie dostupné riešenie – samozavlažovací kvetináč. Do nádržky nalejeme vodu a z tej si následne rastlinka odoberá toľko vlahy, koľko potrebuje.

Hnojenie

Bod číslo dva v zozname starostlivosti o kvety je hnojenie. Hnojenie je viac menej bonusová záležitosť. Rastlinkám sa samozrejme bude veľmi páčiť, ale nie je nevyhnutná na ich prežitie. V tom prípade ale platí, že rastlinu presádzame raz ročne, aby sme zabezpečili prísun živín z pôdy, o presádzaní si povieme neskôr. Hnojíme podľa potrieb konkrétneho typu rastliny. Väčšine stačí táto wellness kúra raz za pol roka.

Rastlinku vieme prihnojiť aj rôznymi home-made substrátmi. Ak kompostujeme, dážďovkový čaj je fenomenálne eko hnojivo. Ak nekompostujeme, môžeme sa napríklad inšpirovať nasledujúcimi typmi:

  • Vaječné škrupiny – umyté, vysušené a podrvené na jemný prach ich nasypeme na pôdu okolo rastliny. Vápnik v škrupinách posilňuje štruktúru buniek.
  • Káva – vysušená káva z kávovaru sa v tenkej vrstve nasype na povrch pôdy okolo rastliny. Pozor, zeminu na ktorej je káva nezalievame zvrchu ale zospodu do misky, vlhká káva by mohla začať plesnivieť. Káva má schopnosť regulovať kyslosť pôdy a dodať dusík potrebný pre všetky organické štruktúry
  • Banánové šupky – bohaté na fosfor a draslík, banánové šupky sú hotovým fertilizačným pokladom každej domácnosti. Pomáhajú rastlinám bojovať so škodcami a chorobami. Na banánové hnojivo potrebujeme jednoducho vylúhovať šupky vo vode. Lúhujeme 3-4 dni a výsledným čajíkom potom postrekujeme listy alebo pridáme k zálievke.

Hnojiť teda nemusíme chemicky a už vôbec nemusíme za hnojivá utrácať veľa peňazí. Ingrediencie na domáce hnojivo sa nachádzajú v každej domácnosti a výrobu takéhoto zázraku zvládne ľavou zadnou hoc aj dieťa ☺.

Omývanie listov

Omývanie listov rastlín je také malé wellness. Prežijú bez neho ale veľmi sa z neho tešia a robí im moc dobre. Vo vzduchu sa nachádza obrovské množstvo prachových častíc a rastliny, prirodzené čističe vzduchu a lapače prachu, ich priam priťahujú. Vidieť to môžeme najmä na veľkolistých druhoch. Preto je dobré raz za čas, ideálne raz za týždeň, vlhkou handričkou pretrieť listy a prach z nich zotrieť. Pre tých pohodlnejších existuje jednoduchšia cesta – rastlinky položiť do vane a osprchovať. Volíme jemný prúd, aby sme listy nepolámali a nezabudneme potom vyliať stečenú vodu z kvetináča. Po tomto wellnesse nemusíme rastlinku ani polievať. V potrebách pre záhrady a domáce rastliny a dajú kúpiť aj špeciálne voskové obrúsky, ktoré nielenže očistia listy, ale im dodajú aj lesk a navyše vytvoria bezpečný film na ktorom sa tak neusádza prach. Taká multifunkčná terapia 3 v 1.

Zastrihávanie

Raz za čas treba dopriať rastlinkám aj kadernícky servis. Nožničkami odstránime odumreté listy, či rastlinku trošku preriedime, ak je moc hustá a škodí jej to v zdraví. Listy netrháme, mohli by sme poškodiť zvyšok rastliny.

Presádzanie

Na to, aby sa rastlinkám darilo, aby prosperovali a najmä aby nám robili radosť dlhé roky, potrebujú z času na čas presadiť. Presádzame vtedy, keď rastlinka podrastie a potrebuje väčší kvetináč. Alebo vtedy, keď už pôda minula všetky svoje možné i nemožné vyživovacie atribúty, čo trvá v priemere rok až rok a pol. Prípadne vtedy, ak sa nám do pôdy dajú škodce, ako napríklad mušky, alebo nám pôda začne plesnivieť.

Typ substrátu vyberáme podľa druhu rastliny. Napríklad také orchidey potrebujú vzdušnejší substrát, aby im mohli dýchať korene. Každá rastlinka má rada iný typ pôdy, podľa toho odkiaľ pochádza. V špecializovaných obchodoch bez problémov dostaneme rôzne typy substrátu pre všetky možné druhy. Ak sa nám nechce pre každú jednu rastlinu kupovať separé pôdu, môžeme si zadovážiť univerzálny substrát. Rastliny to prežijú, no možno od nás budú vyžadovať na oplátku častejšie hnojenie.

Pri presádzaní narábame s rastlinou opatrne, korene jemne oklepeme od hliny, aby sme nepoškodili tenké korienky, ktoré pripomínajú vlasy a sú veľmi jemné. V prípade, že presádzame rastlinu z dôvodu škodcov v pôde, korene tejto rastlinky premyjeme čo najviac pod prúdom vody, aby sme si pliagu nezaniesli aj do novej zdravej pôdy.

Rastlinky nepresádzame v období pred kvitnutím. Rovnako nepresádzame rastlinky v čase, kedy ich máme polievať. Platí pravidlo, že najskôr hydratujeme, potom presádzame. Takže dva tri dni pred plánovaným presádzaním rastlinku polejeme. Odporúča sa presádzať rastliny každých 12-18 mesiacov, aby sa zabezpečilo, že ich pôda bude stále plná výživy a nebudú strádať.

Starostlivosť pred dovolenkou

Posledný bod v našom zozname starostlivosti rastliny je špecifický. Nejedná sa o klasickú procedúru, ako sme si opisovali doposiaľ, ide skôr o pripomienku, ako zabezpečiť starostlivosť v prípade, že odchádzame na dovolenku. Rastliny sú živý organizmus, preto potrebujú mať naplnené základné potreby, aby prežili. Ak teda odchádzame na dlhší čas na dovolenku spravíme nasledovné:

  • Rastliny polejeme
  • Poutierame, poodstrihávame suché listy
  • Môžeme pohnojiť
  • Zabezpečíme cirkuláciu vzduchu, necháme otvorenú ventiláciu na okne
  • Nezaťahujeme žalúzie na úplnú tmu, rastliny potrebujú svetlo, takže aspoň jednu žalúziu nechávame otvorenú
  • Podľa toho kde máme rastliny umiestnené, premiestnime ich do miestnosti, kde nechávame pootvorené okno a svetlo

Starostlivosť o kvety má svojich pár bodov, ktorých je dobré sa držať. Nejde naozaj o nič zložité. Napriek svojim nárokom môžeme so skalopevnou istotou povedať, že vyžadujú menej starostlivosti ako štandardná údržba domácnosti.

Technologický pokrok dokonca neobchádza ani takú oblasť ako je starostlivosť o rastliny. Existuje veľké množstvo šikovných aplikácií do telefónu, ktoré nám pomáhajú starať sa o kvety. Táto starostlivosť je prispôsobená špecifickým potrebám jednotlivých druhov. Jednoducho si do aplikácie navolíme druhy, ktoré máme doma, alebo podľa fotiek si ich spozná sama. Tá nám potom povie, čo ktorý druh potrebuje k tomu, aby sa mu darilo a dokonca nám posiela notifikácie, keď treba polievať, hnojiť alebo presádzať. Tieto šikovné appky dokonca vedia rozoznať rôzne choroby a navrhnú spôsoby, ako rastlinku vyliečiť. Veľmi šikovné. A to nielen pre pohodlných a zábudlivých. Skvelý príklad toho, ako príroda a technológie vedia kráčať ruka v ruke ☺.

Starostlivosť o kvety nezaberie veľa času a nestojí veľa. Nič nám teda nebráni si doma vypestovať svoj malý kus zelenej oázy.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu