Aplikácie a webové platformy pre cvičenie a zdravý životný štýl

Be Lenka logo Be Lenka
25.03.2021
Aplikácie a webové platformy pre cvičenie a zdravý životný štýl

Technický pokrok nám do rúk dal neuveriteľný nástroj. Nástroj, ktorý zvládne skoro čokoľvek. Smartfón. Na základe hlasového pokynu nám nájde najbližšiu lekáreň, zavolá taxík, pripomenie, že sa máme napiť alebo sa s nami „porozpráva“. Však, Siri ☺. Po otvorení AppStoru alebo Google Play, sa na človeka vyvalí nekonečné množstvo aplikácií a najnovších vychytávok. Niektoré sú úplnou stratou času a nezáujem trhu ich rýchlo uvrhne do zabudnutia. Nájdu sa ale aj appky, ktoré naozaj stoja za to a pred tvorcami skladáme klobúk za nápad a spracovanie. Azda najväčší výber, po hrách, samozrejme, je v oblasti wellness a zdravého životného štýlu. Na trhu sa pretekajú appky sľubujúce tie najlepšie recepty, najlepšie fitness videá či možnosti relaxácie. Obchody každý týždeň doslova vychŕlia desiatky nových alebo staronovo - vylepšených aplikácií. Problém je, sa v tomto mori, zorientovať a nezblázniť sa. Nájsť appku, ktorá bude spĺňať naše očakávania. Môže to pripomínať hľadanie ihly v kope sena. My sme sa preto na tieto appky pozreli za vás a vybrali sme tie, ktoré podľa nás stoja za stiahnutie a vyskúšanie. Rebríček sme rozdelili do základných kategórií: strava, cvičenie, joga a meditácia. Pre tých, ktorí nefandia mobilným aplikáciám a vyhovuje im „starý dobrý“ počítač, sme vybrali dve webové platformy, ktoré v pohode strčia do vrecka nejednu appku. Veď posúďte sami.

Obsah článku

Strava, potraviny

WaterMinder

Pitný režim je veľmi dôležitý, veď naše telá sú z drvivej väčšiny tvorené vodou. Častým problémom ale je, že zabúdame piť. A preto je tu táto šikovná appka, ktorá vám to bude pripomínať ☺. Podľa vyplnených údajov vám appka vypočíta, koľko vody by ste mali za deň vypiť. Alebo si môžete ciele nastaviť sami. A appka vám už len bude posielať notifikácie. Vývojári však zašli ešte o kúsok ďalej! Okrem pripomienok vás bude WaterMinder motivovať cestou „achievementov“ za plnenie rôznych úloh spojených s pitným režimom. Pitie vody nikdy neznelo tak zábavne!

Cena: zadarmo

Platforma: iOS, Android

Jíme zdravě‬

Konečne aplikácia v nám známom jazyku! Ako už napovedá názov, jedná sa o český projekt. Ide vlastne o databázu zdravých receptov. Pri každom recepte nájdete zoznam ingrediencií, dobu prípravy jedla i to, či daný recept zvládne kuchár začiatočník alebo je treba skill hodný MasterChefa ☺.

Cena: zadarmo, niektoré recepty môžu byť spoplatnené

Platforma: iOS, Android

Kalorické tabuľky

Jedným zo spôsobov ako schudnúť je mať prehľad o príjme a výdaji kalórií. Spálené kalórie pomôžu rátať fitness appky alebo náramky. Počítať prijaté kalórie si už musíme sami. A preto existujú prehľadné kalorické tabuľky. V tejto aplikácii máte k dispozícii najväčšiu databázu s nutričnými hodnotami potravín na Slovensku. Môžete si do tabuliek zaznamenávať čo zjete a vypijete a mať tak prehľad o tom, koľko kalórií ste za ten deň prijali a tak si nastaviť správny jedálniček. K dispozícii je aj grafické zobrazenie vývoja telesnej hmotnosti a plnenia energetickej bilancie.

Cena: zadarmo

Platforma: iOS, Android, Windows Store

MyFitnessPal

Ďalšia aplikácia na počítanie kalórií. Tentokrát z dielne Under Armor. Jednoducho si do nej zapisujete, čo ste zjedli a ona vám vypočíta kalórie. Databáza potravín sa radí k najobsiahlejším spomedzi dostupných na našom trhu ☺. Viete si do nej rozpísať aj recept a uložiť ako hotové jedlo. Premium verzia navyše ponúka počítanie makroživín – bielkoviny, sacharidy, tuky. Viete si dokonca nastaviť nutričné ciele na určite obdobie – deň či týždeň. V aplikácii nechýba funkcia načítania čiarového kódu produktu a pokiaľ je v databáze tak vám ukáže nutričné hodnoty daného produktu. Treba mať na pamäti že sa jedná o americkú appku a teda nie všetky hotové produkty a jedlá v nej nájdete. Appku je možné prepojiť s inými fitness aplikáciami a tak sledovať nielen príjem kalórií ale aj výdaj a tak si nastaviť optimálne ciele či už v strave alebo cvičení.

Cena: zadarmo základná verzia, Premium 8,80 EUR mesačne alebo 44 EUR ročne

Platforma: iOS, Android, web

Cvičenie

Nike Training Club

Šikovná aplikácia pod záštitou športovej značky Nike ktorá ponúka cvičebné plány pre začiatočníkov aj pokročilých. Výber cvičení je naozaj rôznorodý, od jogy cez strečing po silový tréning. Môžete si vybrať a cvičiť podľa ľubovôle, alebo môžete aplikáciu nechať vytvoriť vám program šitý na mieru. Veľmi praktická vychytávka aplikácie je možnosť uložiť si videá do offline režimu a tak pohodlne cvičiť aj mimo domova a pritom si nemíňať dáta. Do aplikácie môžete pozvať priateľov a v rámci komunity zdieľať svoje pokroky a navzájom sa motivovať.

Cena: zadarmo

Platforma: iOS, Android

Endomondo

„Váš osobný tréner vo vrecku“. Hlavnou myšlienkou tejto aplikácie a webstránky je že ak vás niečo baví, budete v tom aj pokračovať. Vďaka aplikácii môžete zaznamenávať a sledovať svoj progres, čerpať motiváciu a komunikovať s globálnou komunitou podobne nadšených športovcov. Aplikáciu je možné prepojiť s MyFitnessPal čo z tejto kombinácie robí unikátny nástroj pre dosahovanie vytýčených cieľov. Hlavné zameranie Eldomondo je na cyklistiku a beh, ale zbiera štatistiky aj z približne 40 iných športov. Je teda málo pravdepodobné, že medzi nimi nenájdete práve ten, ktorý baví vás. Medzi funkcie aplikácie patrí napríklad hlasové povzbudzovanie či informovanie o práve prebiehajúcom tréningu.

Cena: základná verzia je zadarmo, Premium verzia 5,30 EUR mesačne alebo 26,50 EUR ročne

Platforma: iOS, Android, BlackBerry, Windows Store, web

Jefit

Táto aplikácia patrí medzi najpopulárnejšie na svete. Teší sa priazni vyše 7 miliónov používateľov! Vhodná je všetkých, ktorí sa našli v silovom tréningu a v cvičení v posilňovniach. V databáze nájdete doslova tisícky cvičení a plánov v podľa žiadanej oblasti tela. V aplikácii si môžete plánovať tréningy, sledujete progres či nastavíte časovač.

Cena: zadarmo verzia obsahuje veľa (častokrát otravných) reklám a nemá sprístupnené všetky funkcie. PRO verzia stojí 3,33 EUR mesačne

Platforma: iOS, Android

Madbarz

Aplikácia určená na cvičenie s vlastnou váhou. Po vyplnení úvodného formulára o aktuálnej váhe, veku a cieli, ktorý chcete dosiahnuť, vám aplikácia vyberie vhodný tréningový plán. Ovládanie je veľmi intuitívne, aplikácia je určená pre začiatočníkov aj pokročilých, pre ľudí, ktorí chcú schudnúť aj pre tých, ktorí chcú nabrať svalovú hmotu. Pri cvičení sa vám odrátava čas na samotný cvik aj na pauzu medzi cvikmi, prehľadné štatistiky vám ukážu progres a dokonca môžete aj vidieť, ktoré cviky vám robia problémy. Za odcvičené tréningy dostávate body, čo vás motivuje pracovať na sebe a prechádzať na vyššie úrovne.

Cena: zadarmo

Platforma: iOS, Android

C25K – 5K Running Trainer Pro

Chcete behať a neviete ako začať? Táto šikovná aplikácia vás k tomu krok po kroku dovedie. Má to dokonca aj v názve. Čo sa skrýva za C25K? Couch to 5K – z gauča k piatim kilometrom. Zabehnúť v pohode 5 kilometrov je pointov tejto aplikácie. Je určená aj pre ľudí, ktorí nikdy nebehali. Pomalým tempom a postupným pridávaním by ste mali byť za 8 týždňov schopný zabehnúť bez problémov 5 kilometrov. Aplikácia funguje na princípe intervalov chôdza/beh, pričom intervaly sa postupne menia, čas na chôdzu sa skracuje, beh sa predlžuje. Takto si človek za 8 týždňov upraví kondičku. Počas behu vás sprevádza hlas, ktorý vás informuje o zmenách intervalov a nechýba ani zabudovaný prehrávač hudby.

Cena: zadarmo

Platforma: iOS, Android

Sweat

Jedná sa o veľmi populárnu aplikáciu ktorá sa môže pýšiť obrovskou medzinárodnou komunitou zdieľajúcou nadšenie pre šport. Nejedna žena prešla vďaka BBG (Bikini Body Guide) dychberúcou premenou. Treba však povedať, že v tejto appke si to odmakáte a vypotíte. Sweat ponúka všetko, čo od dobrej fitness appky čakáte. Veľké množstvo tréningových plánov, rôzne typy cvičení ktorými vás budú sprevádzať svetovo uznávaní tréneri. Môžete si vybrať s rôznych programov podľa toho, čo je vašim zámerom a aké sú vaše možnosti. K dispozícii je cvičenie s vlastnou váhou, s pomôckami, programy pre cvičenie v posilňovni, cvičenia pre tehotné či pre ženy po pôrode. Okrem silových tréningov, HIIT, a kardia ponúka aj „pokojnejšie“ cvičenia ako je Pilates či joga. V appke nájdete množstvo užitočných rád a zdravých receptov. Sweat je známy svojou silnou a súdržnou komunitou. Nemusíte sa teda báť, že stratíte motiváciu, dav vás úspešne potiahne ☺.

Cena: týždeň zadarmo a potom 19,99 EUR mesačne, 119,99 EUR ročne

Platforma: iOS, Android

FIT Radio

Aplikácia, ako už napovedá názov, je hudobná streamingová appka, ktorá okrem hudby na tréning ponúka aj video tréningy. Nájdete v nej cvičenia zamerané na jednotlivé partie tela, strečing, jogu alebo relaxačné cvičenia. Hudbu si môžete zvoliť podľa typu tréningu a môžete si byť istý, že vám nedovolí poľaviť v tempe ☺. Ak máte obľúbený žáner pri ktorom radi cvičíte, môžete si vytvoriť vlastný playlist.

Cena: Zadarmo prvé 3 mesiace, Premium verzia 25 EUR štvrťročne, 88 EUR ročne

Platforma: iOS, Android, web

Yoga a meditácia

Deliciouslly Ella

Všetko pre zdravý životný štýl pokope. Značka, ktorá vznikla pod rukami mladej šikovnej Angličanky boduje na plnej čiare. Okrem vlastnej rady zdravých vegan potravín Ella predstavila aj všestrannú a veľmi milo vyzerajúcu aplikáciu. Nájdete v nej stovky užasne chutných a jednoduchých rastlinných receptov z dostupných surovín. Z lekcií si môžete vybrať jogu, Pilates, barré, kardio či silový tréning. Vedené meditácie, podcast, zaujímavé články sú vítaným bonusom. Aplikácia prešla nedávno vylepšeniami a pridala veľmi zaujímavú funkciu „my tracker“, v ktorej máte možnosť sledovať svoj progres v dosahovaní vyváženého a zdravého životného štýlu. Na týždennej báze si naplánujete aktivity a menu. Hneď vidíte, či budete mať dostatočne pestrú stravu a príjem jednotlivých živín. Appka vám zostaví prehľadný nákupný zoznam presne podľa zvoleného menu. Vďaka tomu dosiahnete lepší systém v nakupovaní potravín a v konečnom dôsledku budete menej plytvať, keďže kúpite len to, čo vám naozaj treba ☺. Ideálne!

Cena: 0,99 EUR mesačne, 10,99 EUR ročne

Platforma: iOS, Android

Alo Moves

Alo Yoga je snáď najviac skloňovaným menom vo svete jogy. Nejedna celebrita propaguje ich vkusné oblečenie vhodné nielen na jogu. Značka si navyše potrpí na etický background a fair trade. V aplikácii alebo na webe nájdete okrem jogy aj iné druhy cvičenia ako je napríklad Pilates či Barré (a mnoho iných), rôzne sety cvičení a kurzy rozvíjajúce skill či venujúce sa konkrétnym asánam alebo jednotlivým druhom jogy. V Alo nájdete veľké množstvo meditácií a článkov venujúcich sa joge ako filozofii a ako ju aplikovať do života a nájsť vnútorný pokoj a rovnováhu. Výber je naozaj obrovský, je ťažké si vybrať. Môžete si vybrať podľa lektora, typu cvičenia, úrovne či trvania lekcie. Na svoje si prídu aj muži, joga nikdy nebola ženské cvičenie, to jej len spravila zlé meno reklama. Jogu na začiatku cvičili výhradne muži, len sa na to v čase pozabudlo ☺. Našťastie si joga našla cestu späť. Nejeden športovec venujúci sa Martial Arts využíva jogu na spevnenie svalov, zvýšenie flexibility a zlepšenie koordinácie.

Cena: 14 dní zadarmo, 20 dolárov mesačne, zvýhodnené ročné členstvo – raz ročne, zvyčajne ku koncu roka – ponúkajú ročné členstvo za polovicu ceny

Platforma: iOS, Android, web

Insight Timer – Meditation App

Číslo jedna na trhu pre boj s úzkosťami, stresom či problémami so spánkom. Na túto appku nedajú dopustiť aj mnohé slávne osobnosti ako je napríklad Gisele Bündchen, Goldie Hown či Rusell Brand. Okrem vedených meditácií ponúka aj playlisty pre lepší spánok či stíšenie mysle, rozhovory, podcasty pre rodičov a rôzne zaujímavé kurzy. Najnovšie Insight Timer pridal do svojej ponuky aj live lekcie jogy, v čom je unikátny na rozdiel od iných appiek. Kontakt s lektorom a ostatnými ľuďmi, aj keď len cez obrazovku, dokáže liečiť dušu. Navyše sú tieto lekcie zadarmo a naozaj pre každého, cvičiaci majú možnosť dobrovoľne prispieť ľubovoľnou čiastkou počas a po skončení hodiny. Platené lekcie jogy budú v dohľadnej dobe doplnené do ponuky. Pre Insight Timer precvičuje neuveriteľných 9 121 lektorov z celého sveta a toto číslo neustále rastie!

Cena: základná verzia je zadarmo, v appke je možné otvoriť si jednotlivé programy alebo absolvovať kurzy

Platforma: iOS, Android

The Mindfulness App

Meditácia pre každého, kedykoľvek, kdekoľvek. Aplikácia obsahuje viac ako 250 vedených meditácií s rôznym zameraním. Potrebujete stíšiť myseľ? Bojovať s úzkosťami či chcete skvalitniť svoj spánok? Mindfulness vám ponúka liek na všetko. Vy sa rozhodnete koľko času chcete meditácii venovať, či chcete vedenú alebo tichú meditáciu a dokonca si môžete nastaviť pripomienky, ktoré vás upozornia na to, že je čas ponoriť sa na chvíľku do seba s vyčistiť si myseľ.

Cena: základná verzia je zadarmo, PRO stojí 59,99 EUR ročne. Okrem iného ponúka appka nákupy jednotlivých programov osobitne, ako napríklad Sleep Better za 2,99 EUR či Breathing Meditation za 1,09 EUR.

Platforma: iOS, Android

Webové platformy

Yoga Girl

Online yoga študio, blog a podcast. Rachel, ktorú celý jogový svet pozná ako YogaGirl je uznávanou influencerkou, vegankou, aktivistkou za ľudské práva a práva menšín a vyznávačkou zdravého životného štýlu. Píše knihy, bloguje, cvičí, so svojimi followermi sa delí naozaj o všetko a svojimi názormi ovplyvňuje ľudí po celom svete. Nie je to tak dávno, čo okrem svojho insta konta rozbehla aj webovú stránku, kde si môžete vybrať z obrovského množstva jogových a meditačných videí od rôznych lektorov. Videá sú dostupné v angličtine a španielčine. Pravidelne na stránke prebiehajú live lekcie, tzv. Sharing Cycles (Skupinové zdielanie) či astrologické výklady. Okrem toho tu nájdete aj Rachelin blog a link na jej podcasty.

Cena: týždeň je zadarmo, členské stojí 16 dolárov na mesiac, pričom dostanete ako bonus napríklad aj Yoga E-book či Astrology Workbook. Pri výbere zvýhodneného ročného členstva navyše dostanete tričko Yoga Girl.

Active Clinic

Active Clinic založili a zastrešujú dve šikovné kočky zo Žiliny pre ktoré je pohyb tak prirodzený ako dýchanie. Od ich vzniku sa postupne rozrástli a v ich tíme nájdete vyštudované fyzioterapeutky aj certifikované trénerky. Dievčatá s vami zacvičia Pilates, dajú vám do tela na funkčnom tréningu alebo vás dajú dokopy ak vás trápia problémy pohybového aparátu. Active Clinic primárne fungovali na živom kontakte ale prišla korona a dievčatá presunuli väčšinu aktivít do online sveta. Prihlásiť sa u nich môžete na skupinové kurzy ako je funkčný tréning, Pilates a Diastáza, do uzatvorených videokurzov Panvové dno, Diastáza a Pilates. Pri uzatvorených kurzoch máte prístup k videám, hodiny neprebiehajú naživo, a teda sami si manažujete čas kedy cvičíte podľa toho ako vám to práve vyhovuje. Od apríla Activky spúšťajú aj online cvičenia pre tehotné. Okrem toho robia online aj individuálne hodiny, na tie je potrebné prihlásiť sa telefonicky. Live lekcie sú vedené cez Google Meet a uzatvorené kurzy cez súkromnú facebook skupinu. Informácie nájdete na ich stránke www.activeclinic.sk

Cena: na cenu sa informujte na stránke alebo telefonicky

Aplikácií a webstránok je vo virtuálnom svete nespočetne veľa. To, čo sme vám predstavili, je v našich očiach top. Browsujte, skúšajte a hlave sa dobre bavte! Určite si nájdete to, čo pre vás bude to pravé orechové a čo posunie vaše cvičenie na úplne iný level ☺. Ak hľadáte tipy na poctivý domáci tréning, poriadnu kardio nálož či cvičenia vhodné pre mužov a ženy, môžete si o nich prečítať viac na našom blogu.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu