Aromadifuzér

Be Lenka logo Be Lenka
04.11.2022
Aromadifuzér

Vdychovanie, či odborne povedané inhalovanie, výparov z byliniek, esenciálnych olejov alebo špecifických liečív patrí medzi odveké spôsoby liečby rôznych chorôb, prevencie či riešenia všakovakých problémov, od zlej nálady, úzkosti až po problémy s akné či dokonca nespavosťou.

Obsah článku

Poznáme dva jednoduché spôsoby, ako v domácom prostredí ťažiť z tejto rokmi overenej metódy – a to využitím aromadifuzéru alebo pomocou inhalátoru. V tomto článku si predstavíme aromadifuzér a jeho zdravotné benefity. 

Aromaterapia

Cielenému použitiu aromadifuzéru s esenciálnymi olejmi hovoríme aromaterapia. Jej korene siahajú do hĺbky neuveriteľných 3500 rokov pred naším letopočtom! Svoje pomenovanie, tak ako ho poznáme dnes, si však vyslúžila až omnoho neskôr, a to v roku 1935. Pri aromaterpaii využívame silu esenciálnych olejov - benefitmi nabitých elixírov z prírody. Častice olejov sa pomocou difuzéru „rozbijú“ a zmiešajú s vodou, ktorá sa potom v podobe vodnej pary vyparuje do ovzdušia a mieša, difúzuje, so vzduchom. Pomocou aromaterapie si vieme uľaviť pri miernych príznakoch respiračných ochorení, od bolesti hlavy, pomôcť pri zlej koncentrácii či poruchách spánku. Aromaterapia je vyhľadávaná aj rodičmi malých detí, ktoré nechcú alebo ešte nedokážu aktívne inhalovať maskovým inhalátorom. Pomocou difuzéru dokážu vdychovať liečivé častice jednoducho pri hraní alebo odpočinku, bez toho, aby pri tom museli mať nasadenú masku alebo boli „obmedzované“ pri pohybe. To deti nerady ☺.

Okrem využitia difuzéru pozná aromaterpia aj priamu aplikáciu esenciálnych olejov na kožu (topická aplikácia). Takýmto spôsobom okrem „do nosa“ prenikajú aj do pokožky. Nie každý olej je vhodný na povrchové použitie a v tomto prípade určite zaváži kvalita oleja. Určite siahame po oleji na tom určenom vo forme roll-on alebo spreju. 

Čo je to aromadifuzér

Aromadifuzéry sa dnes tešia veľkej popularite. Vďaka nim môžeme jednoducho prevoňať priestor, zvlhčiť vzduch či ho prečistiť. Ich benefity však nekončia pri voňavej miestnosti. Používaním správnych esencií môžeme za pomoci difuzéru zatočiť s chorobami, podporiť sústredenie, zlepšiť náladu, skvalitniť spánok či posilniť obranyschopnosť organizmu. O tom, ako spraviť z aromadifuzéru domáceho lekárnika, si povieme viac.

Ako funguje aromadifuzér?

Najskôr si vysvetlíme, na akom princípe funguje aromadifuzér. Aromadifuzér vďačí za svoje meno fyzikálnemu javu – difúzii. Ide o jav, kedy častice jednej látky samovoľne prenikajú, rozptyľujú sa, do látky druhej. V praxi teda ide o prenikanie molekúl arómy (s vodnou parou) do okolia difuzéru, kde sa miešajú so vzduchom. Rovnako by to fungovalo, keby sme na jednej strane miestnosti otvorili fľašku voňavky, vôňa by sa po chvíli rozptýlila do priestoru. Takto zjednodušene by sme teda mohli vysvetliť fungovanie difuzéru. Zhrnuté, difuzér najskôr rozbije častice esenciálnych olejov, pričom ich neničí a zachováva ich kvalitu a liečivú silu. Tie sa následne zmiešajú s vodou, ktorá sa potom vo forme jemnej hmloviny vypúšťa do priestoru, kde sa mieša so vzduchom. 

Na to, ako môže difuzér „rozbiť“ molekuly oleja a vytvoriť studenú vodnú paru existuje niekoľko technologických spôsobov, preto rozlišujeme viacero typov aromadifuzérov. Medzi najčastejšie patria prístroje pracujúce so vzduchovou a ultrazvukovou technológiou. Vzduchové aromadifuzéry pracujú bez použitia vody, do nádobky sa len nakvapká malé množstvo esenciálneho oleja. Do tejto banky pumpa vháňa vzduch a ten potom rozptyľuje arómu do okolia. Ultrazvukové difuzéry, alebo sonické difuzéry, fancy názov obľúbený medzi marketingovými guru ☺, pracujú s vodou. Do banky sa naleje potrebné množstvo vody, do nej sa nakvapká esenciálny olej. Na dne nádržky je vibrujúca membrána, ktorá rozbije olej na molekuly a vďaka ktorej sa z vody vytvára jemná hmlovina. Tá sa dostáva do okolia a mieša sa so vzduchom. Ultrazvukový difuzér je okrem svojich aromatických vlastností aj výbornou pomôckou na zvlhčenie vzduchu. Netreba sa báť ho používať aj pri deťoch, dym stúpajúci z difuzéru je naozaj jemnou a hlavne studenou hmlovinou, nie horúcou parou. 

Výber aromadifuzéru

Ponuka difuzérov je naozaj pestrá. Od jednoduchých, minimalistických, cez štýlové bytové doplnky po veselé detské modely. Aromadifuzéry je možné dostať s rôznymi funkciami, ako je nastavenie osvetlenia, intenzity, časovač či dokonca aj prehrávanie melódie. Vybrať si môžeme podľa technológie, s ktorou difuzér pracuje či podľa jeho výkonu – akú veľkú miestnosť dokáže prevoňať. V neposlednom rade je aj jeho dizajn. 

Pri výbere berieme teda do úvahy tieto parametre:

  • Veľkosť nádržky na vodu
  • Časovač áno/nie
  • Automatické vypnutie
  • Podsvietenie, voľba farby alebo intenzity osvetlenia áno/nie
  • Hudba áno/nie
  • Technológia difúzovania
  • Hlučnosť
  • Výkon, akú veľkú plochu dokáže pokryť
  • Dizajn
  • Napájanie

Výber esenciálnych olejov

Výber olejov do aromadifuzéru naozaj nehodno podceňovať. Myslieť treba na to, že id o substanciu, ktorú budeme vdychovať a preto chceme, aby bola zdravotne nezávadná. Pozor si treba dať ak máme domáceho miláčika. Domáce zvieratá ako sú psy a mačky majú podstatne viac vyvinutý čuch ako my ľudia a preto sú na arómy extra citlivé. Niektoré esenciálne oleje pre ne dokonca aj toxické, a to nielen pri požití čistého oleja ale dokonca aj pri jeho vdychovaní. Môžu spôsobiť respiračné problémy, nevoľnosť či oťapenie. Preto sa treba pri výbere poradiť alebo zapojiť do procesu vševediaci google. 

Kupujeme iba 100% esenciálne oleje. Syntetické oleje nie sú na využitie s difuzérom vhodné, ani žiadne parfumy. Nebojíme sa vyššej ceny, do aromadifuzéru používame pár kvapiek, preto nám vydržia naozaj dlho. 

Aromaterapia ako riešenie problémov a prevencia

Voľbou správneho esenciálneho oleja môžeme nielen prevoňať miestnosť či vyčistiť vzduch, ale aj riešiť zdravotné problémy, problémy so spánkom alebo koncentráciou či dokonca posilňovať imunitu. 

Nemusíme mať obavy, aromaterapia nie je najnovší výmysel marketingových oddelení ale stáročiami overená prax. Preto môžeme s kľudným svedomím pri prvých príznakoch ochorenia zapojiť do boja aj aromadifuzér. Difuzéry pracujúce na princípe ultrazvukovej technológie okrem šírenia arómy aj zvlhčujú vzduch, čo je pri boji s respiračnými ochoreniami veľké plus. Správnou voľbou oleja vieme uľaviť od upchatého nosa, zmierniť kašeľ, bojovať s bolesťou hlavy. Difuzér stačí iba umiestniť do miestnosti, kde chceme byť alebo kde sú naše deti a zapnúť. Ide o veľmi dobrého pomocníka pri deťoch, ktoré nechcú inhalovať, lebo takto vlastne inhalujú esenciálne oleje a ani si to neuvedomujú.

Delenie esenciálnych olejov

Podľa zloženia ich delíme na:

  • Jednozložkové
  • Zmesi

Podľa typu ich delíme na:

  • Citrusové
  • Bylinné
  • Kvetinové
  • Ovocné
  • Drevité

Použitie esenciálnych olejov

Tipov na využitie esenciálnych olejov je nespočetne veľa. Aromaterapiou sa dá riešiť snáď všetko, čo nás trápi – choroby, stav mysle, spánok, nadúvanie, hormonálna nerovnováha, nechutenstvo či dokonca nízke sebavedomie a zlá nálada. My si povieme o tých najčastejšie vyhľadávaných problémoch a ich riešení pomocou aromadifuzéru a správne zvoleného esenciálneho oleja. 

  • Prechladnutie a kašeľ 

Niektoré esenciálne oleje dokážu uľaviť pri príznakoch prechladnutia a pri kašli, zmierniť opuch dýchacích ciest, odhlieňovať. Pri respiračných ochoreniach najčastejšie siahame po týchto olejoch - eukalyptus, mäta, tymián, rozmarín, škorica, oregano, bergamot, tea tree 

  • Spánok

O tom, že správna vôňa dokáže navodiť pocit uvoľnenia a dopomôcť ku kvalitnejšiemu spánku, niet pochýb. Skôr ako po liekoch môžeme vyskúšať siahnuť po esenciálnych olejoch a difuzéri. Zázračný vplyv na kvalitu spánku má napríklad levanduľa, ylang ylang, kamilky, pepermint, bergamot, sandalové drevo, cedarové drevo, majorán alebo valeriána

  • Dobrá nálada 

Vône a pachy okolo nás do výraznej miery ovplyvňujú to, ako cítime a naše naladenie. Môžu za to či máme dobrú alebo zlú náladu, sme ospalí alebo naopak plní energie, podráždení, frustrovaní či pokojní a vyrovnaní. Ak nemáme zrovna svoj deň a chceme si vylepšiť náladu, siahame najmä po esenciálnych olejoch s citrusovými vôňami ako je napríklad pomaranč, grepfruit alebo citrón. Ak ale nemáme chuť na „vôňu trópov“, rovnaký efekt docielime aj použitím nie tak úplne prvoplánových aróm, ako je napríklad levanduľa, rozmarín, šalvia, kadidlo, bergamot, ylang ylang, pepermint

  • Bolesť hlavy

Difuzér môžeme využiť aj ako nástroj na boj s bolesťou hlavy a migrénou. Správne zvolené esenciálne oleje dokážu redukovať stres, znížiť napätie a uľaviť od bolesti hlavy. V tomto prípade treba postupovať opatrne. Niektorí ľudia totižto citlivejšie vnímajú vône a najmä pri migréne by im intenzívna aróma mohla ešte priťažiť. Na bolesť hlavy najlepšie zaberá upokojujúca levanduľa, protizápalový rozmarín, chladivý pepermint, tíšivé kamilky. S bolesťou hlavy s príčinou v dutinách horných dýchacích ciest vie robiť zázraky eukalyptový olej. Treba postupovať opatrne, po kvapkách a pozitívne účinok na seba nenechá dlho čakať. 

  • Sústredenie

Každý z nás si minimálne raz zažil nasledovný scenár: to do list je nekonečný, rozvrh nabitý a pred nami veľké plány a deadline-y, no my nie a nie sa sústrediť, pozornosť kolíše a ADD si z nás robí dobrý deň. Keby sme my len vtedy vedeli, že pomocou aromaterapie dokážeme upokojiť a vyčistiť myseľ, nabudiť sa a lepšie sa sústrediť. Vtedy sme to síce nevedeli, no teraz to vieme. A môžeme s tým niečo spraviť, ak taká situácia nastane. Po akých olejoch siahať, keď náš mozog potrebuje boost alebo chceme deťom pomôcť k lepšiemu sústredeniu pri učení do školy? Rozmarín, levanduľa, pepermint, cyprus, ylang ylang, kadidlo, sandalové drevo, cedarové drevo, bazalka, citrónová tráva, citrón, bergamot, patchouli, tea tree, sladký pomaranč.

Esenciálne oleje majú širokospektrálne využitie. Difúzovaním tých správnych olejov môžeme ovplyvniť náš mentálny aj fyzický stav. Dokážeme regulovať hormóny, boostnuť si sebavedomie, posilniť imunitu, bojovať so stresom a zlepšiť si kvalitu spánku. Mnoho olejov môže byť použitých na rôzne účely, preto naozaj nemusíme vlastniť plný kabinet olejčekov, ale stačí nám zainvestovať do pár základných, ale kvalitných, ktoré nám poslúžia pri prechladnutí, migréne či zlej nálade. 

Spoločnosti špecializujúce sa na spracovanie a výrobu esenciálnych olejov mávajú zvyčajne vo svojom sortimentne aj namiešané esenciálne zmesi, ktoré sú šité priamo na mieru rôznym problémom. Nájdeme ich zvyčajne pod menom naznačujúcim účel ich využitia, ako je napríklad no stress, calm (upokojenie), cold (prechladnutie), concetration (koncentrácia), motivate (motivácia), on guard (na imunitu), peace a rôzne iné. Takéto zmesi bývajú častokrát dostupné aj vo forme roll-on (fľaštička s guľôčkovým aplikátorom), prvej pomoci určenej aplikáciu priamo na kožu, v prípade, že nemáme po ruke difuzér alebo potrebujeme „väčšiu“ dávku zázračného elixíru.

Údržba difuzéru

Difuzér čistíme pravidelne, spravidla stačí 1x týždenne. Zabránime tak šíreniu nechcených látok do ovzdušia spolu s arómami. Éterické oleje za sebou často zanechávajú lepkavý film, voda (samozrejme ak nepoužívame filtrovanú alebo destilovanú) zas vodný kameň. Čistením sa nielenže zachováva kvalita a bezpečnosť aromaterapie, zároveň sa aj predlžuje životnosť difuzéru. Väčšina prístrojov má vo svojom návode na používanie aj postup pri čistení. Ten býva spravidla veľmi podobný, bez ohľadu na dizajnové prevedenie difuzéru. Zovšeobecnene by sa návod na čistenie dal zhrnúť do týchto bodov:

  • Difuzér odpojíme od zdroja napájania
  • Do nádržky na vodu nalejeme čistú vodu, približne do polovice
  • Kvapneme pár kvapiek octu, približne jednu čajovú lyžičku
  • Difuzér zapneme a necháme bežať 5-10 minút
  • Vypneme, odpojíme z napájania a nádržku vylejeme
  • Vatovým tampónom namočeným v octe vytrieme nádržku a tak ju zbavíme povlaku aj vodného kameňa
  • Nádržku opäť vypláchneme čistou vodou
  • Vytrieme dosucha

*nemusíme sa obávať octového zápachu, naozaj veľmi rýchlo vyprchá. 

Umenie aromaterapie nie len o tom prevoňať si priestor príjemnou a zmyslom lahodiacou vôňou. Keby sme si to mysleli, kruto by sme krivdili tejto tisícročia starej praktike. Vdychovanie mikroskopických čiastočiek esenciálnych olejov rozptýlených v ovzduší je účinnou zbraňou, navyše s rýchlym nástupom, v boji proti rozličným ochoreniam a problémom. Ultrazvukový aromadifuzér vieme využiť aj ako zvlhčovač, čistič vzduchu či pohlcovač pachov. Aromaterpiou si dokážeme posilniť imunitu, uľaviť pri príznakoch prechladnutia, zlepšiť spánok či náladu. 

Ak si chceme zadovážiť aromadifuzér a spoznať čaro aromaterapie, netreba sa báť počiatočnej väčšej investície do dobrého zariadenia a kvalitných esenciálnych olejov. Táto investícia sa nám to totižto stonásobne vráti a my nebudeme ľutovať. Lebo najlepšia investícia je investícia do zdravia.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu