Inhalátor, inhalovanie detí

Be Lenka logo Be Lenka
02.11.2022
Inhalátor, inhalovanie detí

Inhalácia je obľúbený spôsob terapie pri ochoreniach horných dýchacích ciest ako je nádcha, kašeľ, zápaly dýchacích ciest, bronchitída či dokonca astma. Inhalovanie odhlieňuje organizmus, uľavuje od kašľa, sťahuje opuch a má pozitívny vplyv na celkovú imunitu.

Obsah článku

Čo je to inhalácia?

Inhalácia prebieha najčastejšie pomocou prístroja, ktorý z tekutej zložky s obsahom liečiva (môže i nemusí byť) vytvára plynné skupenstvo, jemnú hmlovinu, ktorú potom pacient vdychuje, najčastejšie prostredníctvom masky alebo špeciálneho náustku. Pri inhalovaní preniká liečivá zložka hlboko do dýchacích ciest, dochádza k zmierneniu opuchu slizníc, znižovaniu produkcie hlienu, jeho riedeniu a následne k ľahšiemu vykašliavaniu. Inhalovanie je veľmi vhodné pre pacientov, ktorých trápia vedľajšie účinky liekov prijímaných v bežnej forme tabletiek alebo sirupov. 

Hrniec alebo inhalátor?

Už naše staré mamy poznali prospešné účinky naparovania. A to nielen pri respiračných chorobách, ale dokonca aj pri akné alebo bolesti hlavy či psychickej nepohode. Naplnili hrniec vriacou vodou, nahádzali doň všakovaké bylinky, posadili pacienta nad hrniec, prikryli ho dekou a nechali vdychovať vodné výpary. Dnes už je tento spôsob inhalácie pomaly ale isto na ústupe a nahrádza ho bezpečná inhalácia pomocou inhalačného prístroja. Okrem toho, že je naparovanie nad hrncom nepatrí medzi veľmi bezpečné, najmä pri malých deťoch hrozí vysoké riziko popálenia horúcou parou alebo samotnou vriacou vodou, nedá sa pri tomto spôsobe naparovania docieliť taká efektivita ako je to u prístrojového inhalovania. Čiastočky vodnej pary sú v porovnaní s hmlovinou produkovanou inhalátorom oveľa väčšie, a preto horšie prenikajú do sliznice. „Klasickému“ naparovaniu nad hrncom sa preto vyhýbajme. 

Prečo a čo inhalovať?

Nasadenie inhalácie pri prvých príznakoch ochorenia do výraznej miery znižuje potrebu antibiotickej liečby a výrazne skracuje dĺžku liečenia. Inhalátor a inhalačné prípravky zoženieme bežne v lekárni. Na domáce použitie, bez nutnosti lekárskeho predpisu, môžeme použiť:

  • Sterilný fyziologický roztok chloridu sodného (NaCl 0,9%)

    Ide o základnú látku, ktorá sa v inhalátoroch používa (ak teda neinhalujeme minerálnu vodu na to určenú, o tom v ďalšom bode) a používa sa ako nosné médium pre liečivá určené na inhalovanie. Dá sa inhalovať aj samostatne, najmä ako prevencia zápalových ochorení. Po prepuknutí ochorenia má inhalovanie NaCl 0.9% odhlieňovacie účinky.

  • Minerálne vody určené na inhaláciu – Vincentka

    Inhalovanie Vincentky pomáha pri zahlienení, riedi a redukuje hlien a uľahčuje vykašliavanie. Vincentka pomáha udržiavať čistiacu schopnosť riasinkového epitelu, podporuje sliznicovú imunitu, ktorá funguje ako primárna bariéra proti patogénom. Pomáha pri akútnych zápaloch aj ako prevencia pri chronických ochoreniach. Inhalovanie Vincentky pôsobí priaznivo na celkovú imunitu organizmu. Vincentku dostať bežne v lekárni.

  • Mukolytiká

    Liečivá známe pod názvom mukolytiká sa používajú v prípade zahlienenia sprevádzaného vlhkým produktívnym kašľom. Mukolytiká riedia hlieny, preto sa ľahšie vykašliavajú a nedráždia. Medzi voľne dostupné liečivá určené na inhalovanie patria Mucosolvan, Bromhexin, Ambrobene. Väčšina mukolytík sa riedi fyziologickým roztokom NaCl, ktorý sme si spomínali vyššie.

Pri kúpe prípravkov je dobré poradiť sa s lekárnikom, platia totižto určité obmedzenia, najmä čo sa týka dĺžky inhalovania. To sa týka aj inhalovania Vincentky. 

  • Inhalačné prípravky na predpis

    V prípade vážnejšej alebo neustupujúcej infekcie môže lekár predpísať silnejší prípravok na domácu inhaláciu alebo predpísať inhalačné terapie pod dohľadom lekára. Medzi inhalačné prípravky na predpis patrí napríklad Ventolin (možno dostať aj vo forme príručného inhalátoru), Pulmozyne, Atrovent, Berodual.  

Ako inhalovať?

Domáce inhalovanie patrí medzi jednoduché spôsoby, ako pomôcť pacientovi pri akútnom zápale či ako forma prevencie. Zvládne to naozaj každý, dospelý aj dieťa. Ako postupovať?

  1. Inhalátor umiestnime tak, aby sme my, alebo naše dieťa, mali pri jeho používaní pohodlie a zapneme ho do zásuvky
  2. Do inhalátoru nalejeme Vincentku alebo fyziologický roztok, prípadne podľa príbalového letáku či poučenia lekára namiešame liečivovú zložku
  3. Pripojíme k inhalátoru masku alebo náustok
  4. Nasadíme masku alebo náustok, skontrolujeme ich pripojenie k prístroju a správnu polohu na tvári alebo v ústach, tak aby aerosól neunikal a nepodráždil oči.
  5. Inhalátor zapneme.
  6. Dýchame zhlboka. Ak sa dá, snažíme sa po každom hlbokom nádychu na chvíľku zadržať dych a pomaly vydychujeme. Pri inhalovaní sedíme vzpriamene, aby sa pľúca mohli roztiahnuť do svojej čo možno najväčšej kapacity.
  7. Inhalujeme do spotrebovania liečiva alebo podľa pokynov lekára či lekárnika.
  8. Opakujeme podľa pokynov lekárnika, väčšinou niekoľkokrát denne v prípade akútneho zápalu. V prípade prevencie je frekvencia „sedení“ nižšia. Všetko nám vysvetlia a poradia v lekárni.

Ako vybrať inhalátor?

Výber inhalátorov je veľmi široký. Od minimalistických modelov po detské v tvare napríklad zvieratka. Je naozaj z čoho si vyberať. Všetky modely, bez ohľadu na výrobcu a prevedenie, pozostávajú z týchto častí:

  • Prístroj (kompresor)
  • Inhalačný set (nádobka na liečivo, hadička, maska, náustok alebo násadka na vdychovanie nosom)

Pri výbere inhalátora zohľadňujeme tieto parametre:

  • Účinnosť inhalácie

V jednoduchosti to znamená, koľko liečiva je možné vdýchnuť za jednu minútu. Čím vyššia účinnosť, tým kratší čas inhalácie. To oceníme najmä§ pri deťoch.

Účinnosť inhalácie ovplyvňujú dva faktory – nebulizačný výkon kompresoru (t.j. premena tekutiny na aerosól ) a kvalita inhalačného setu (tesniace vlastnosti komponentov aby sa eliminovali straty aerosólu pri inhalácii)

  • Veľkosť čiastočiek vdychovanej vodnej hmly

Platí, že čím jemnejšiu hmlu prístroj produkuje, tým efektívnejšie sa liečivo vstrebáva do sliznice

  • Hlučnosť

Dôležitý parameter najmä pri deťoch. Kompresorové inhalátory bývajú z dôvodu použitej technológie hlučnejšie, od 45 do 55 dB. Medzi najtichšie inhalátory s hlučnosťou pod 5 dB patria prístroje s ultrazvukovou technológiou. 

  • Príslušenstvo

Na inhalovanie môžeme použiť tvárovú masku, náustok, ktorý si vkladáme do úst alebo násadku do nosa. K inhalátorom by mala byť možnosť dokúpiť náhradné hadičky, príslušenstvo na inhalovanie v rôznych veľkostiach (rôzne veľkosti pre deti aj dospelých). Vyberáme prístroj, pre ktorý je príslušenstvo voľne dostupné na trhu a nebudeme ho musieť objednávať z druhej strany sveta, alebo ho dokonca budeme mať problém zohnať. Dostupnosť náhradných komponentov a rozširujúceho príslušenstva je teda parameter, ktorý by sme pri výbere mali zobrať do úvahy. 

  • Cieľová skupina

Inhalátory možno dostať univerzálne, na ktoré sa dá dokúpiť, prípadne je súčasťou balenia, príslušenstvo pre deti aj dospelých alebo detské, ktoré svojim milým dizajnom zaujmú každé detské očko. Práve to, ako vyzerajú, môže v podstatnej miere ovplyvniť či dieťa „prehovoríme“ na inhaláciu alebo nie. Takže podľa toho, pre koho je inhalovanie určené, vyberáme prístroj. Netreba sa báť využitia, väčšina detských inhalátorov má v balení aj príslušenstvo pre dospelých používateľov, takže ich využitie neskončí len pri deťoch ale môže inhalovať celá rodina. Niektoré detské inhalátory majú v príslušenstve dokonca aj odsávačky hlienov alebo možnosť pripojenia nosovej sprchy. 

  • Napájanie

Väčšina inhalátorov je napájaná káblom zo siete, no existujú aj cestovné mini verzie, ktoré fungujú na batérie. Tie sa využívajú hlavne ako náhrada liekových sprejov, majú minimálnu hlučnosť ale nie je možné v nich inhalovať minerálne vody. 

Údržba

Ak chceme zabezpečiť bezpečnosť inhalácie a dlhú životnosť inhalačného prístroja, musíme sa oň príkladne starať. Predsa len prichádzajú komponenty do kontaktu s tvárou a ústami a vdychujeme pomocou nich aerosól. Nechceme predsa vdychovať nečistoty či dokonca plesne. Preto inhalátor a inhalačný set pravidelne čistíme podľa návodu od výrobcu a používame doň len prípravky na to určené a kupované v lekárni. 

Inhalovanie patrí medzi jednoduché a obľúbené spôsoby, ako v pohodlí domova riešiť akútne infekty respiračného systému. Pomáha pri opakujúcich sa zápaloch, chronických problémoch, astme a osvedčilo sa ako účinná prevencia proti ochoreniam dýchacích ciest. Inhalovanie je relatívne nenáročný spôsob, ako urýchliť proces liečenia, vyhnúť sa nasadeniu antibiotík či uľahčiť priebeh ochorenia. Jedinou väčšou investíciou je kúpa inhalačného prístroja. Ceny za inhalátory sa pohybujú od približne 30 Eur a vyššie, podľa parametrov, ktoré prístroje spĺňajú. Minerálne vody, roztoky a liečivá je možné zohnať bez predpisu v každej dobrej lekárni. 

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu