Konvička, kvapky a spreje

Be Lenka logo Be Lenka
18.11.2022
Konvička, kvapky a spreje

Nádcha patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenie detí i dospelých. Teraz sa zameriame viac na to, ako pomocou nosných sprejov alebo kanvičky môžeme nádchu liečiť, no i úspešne jej predchádzať vo forme prevencie.

Obsah článku

Spreje a kvapky do nosa

Nosové spreje a kvapky patria nepochybne medzi najviac kupované voľnopredajné lieky v lekárňach. Ako už napovedá samotný názov, toto liečivo možno dostať v dvoch podobách, čo sa aplikácie týka – vo forme kvapiek, ktoré pomocou pipety kvapkáme do nosa alebo vo forme spreja, ktorý sa jednoducho aplikuje a jeho dosah je väčší, ako je to v prípade kvapiek. To sa týka najmä aplikácie u detí, ktoré sú neustále v pohybe a tak sa podávanie klasických kvapiek nie vždy zaobíde bez komplikácií. V tomto prípade naozaj siahame radšej po spreji, pri ktorom dieťatko nemusí ležať so zaklonenou hlávkou a dokonca môže byť aj v pohybe.

Formy podávania liečiva máme dve, no v lekárni na nás môžu vychrliť dokonca až päť druhov nosových kvapiek, podľa toho, na čo ich potrebujeme. Aké druhy kvapiek teda poznáme?

1. Kvapky na vyplachovanie a hygienu nosovej dutiny

Tieto kvapky sa predávajú vo forme spreja a obsahujú fyziologický roztok s prímesou morskej soli. Neobsahujú teda žiadne liečivo a sú určené na pravidelnú hygienu nosa alebo na preplachovanie počas nádchy. Tieto spreje zvlhčujú nosovú sliznicu, „umyjú“ jej steny a stiahnu so sebou možné patogény. Nezabraňujú však opuchu sliznice, ktorá pri nádche znepríjemňuje dýchanie a rovnako ani neliečia vírovú infekciu, ktorá za vznikom nádchy stojí. Sú však ideálnym pomocníkom pri prevencii. Ich aplikáciou sa nos vyčistí a doslova spláchne, čo tam nemá byť a tak môže do veľkej miery zabrániť uchyteniu patogénu. Obrovskou výhodou týchto sprejov je, že sa môžu používať v neobmedzenom množstve, podľa potreby. Ideálne je naučiť dieťatko na rutinu nosovej hygieny a to v zmysle, že noštek vyplachujeme ráno po zobudení a po návrate z kolektívu. Čistú pitnú vodu, z ktorej primiešaním morskej soli spravíme soľný roztok, môžeme použiť v špeciálnej konvičke na výplach nosa. Tým nahradíme fľaškový sprej z lekárne. Ku samotným konvičkám sa ešte dostaneme neskôr. Po tomto type kvapiek teda siahame ako po prevencii a ako prvej pomoci pri nastupujúcej nádche. Ďalšie druhy nosových kvapiek kupujeme už na aktívnu liečbu vírusovej infekcie. Ktoré sú to?

2. Dekongestíva

Kvapky, ktoré aktívne bojujú proti opuchu slizníc a vírusovej infekcii spôsobujúcej nádchu. Tieto kvapky s liečivou zložkou dostať vo forme štandardných kvapiek s pipetkou alebo v sprejovej forme. Ide o komerčne najznámejšie kvapky, ako sú napríklad Nasivin, Otrivin, Muconasal, Olynth alebo Sanorin. Pri týchto kvapkách platí, že by sa nemali užívať dlhšie ako sedem dní. Existujú dokonca zaznamenané prípady vypestovanej závislosti na kvapkách do nosa. Ak nádcha pretrváva sedem a viac dní, je potrebné kontaktovať lekára.

3. Kvapky proti alergií

Ďalším typom kvapiek do nosa sú kvapky kategórie proti alergii. Jedná sa o špecifický typ kvapiek, ktoré sa užívajú aby zmiernili prejavy alergickej nádchy. Liek buďto predpisuje lekár (napríklad Nasonex alebo Allergodil) alebo sa dajú kúpiť bez predpisu v lekárni (Livostin).

4. Kvapky s obsahom prírodných zložiek

Ide o kvapky a spreje, ktoré sa podávajú v začiatku infekcie. Ide napríklad o Coldispet nanoSilver, Quixx protect, Virostop.

5. Kvapky s antibiotickou zložkou

Skupinu uzatvárame kvapkami s antibiotickou zložkou. Kvapky sú viazané na predpis a lekár ich predpisuje v prípade pridruženej bakteriálnej subinfeckcie, prípadne za ochorením stojí bakteriálna infekcia. Klasická nádcha spôsobená vírusovou infekciou sa antibiotikami nelieči. Najčastejšie predpisované kvapky sú Pamycon alebo Uniflox

Pri kvapkách netreba zabúdať ani na správne podávanie. Či už ide o dávkovanie pomocou pipety alebo vstreknutím pomocou spreja, myslíme na to, že pri chorobe opúcha vonkajšia strana nosa. Preto nepodávame kvapky do stredu nosa, ale hlavu nakloníme tak, aby liek stiekol na vonkajšiu stranu nosa. Postup samozrejme opakujeme aj v druhej dierke.

Konvička na výplach nosa

Medzi čím ďalej obľúbenejšie spôsoby prevencie a liečby ochorení horných dýchacích ciest patrí vyplachovanie nosa pomocou konvičky. Ide o techniku, ktorá síce až teraz dostáva do povedomia širokej verejnosti, no praktizuje sa už mnoho rokov. Vyplachovanie nosa pomocou špeciálnej nádoby sa praktizovalo v Indii už pred 500 rokmi, no svoju cestu do západnej kultúry si našlo až začiatkom 20-teho storočia. 

Vyplachovanie nosa konvičkou uvoľňuje nepriechodnosť nosa pri nádche, zvlhčuje sliznicu, sťahuje so sebou patogény a funguje ako účinná prevencia ochorení horných dýchacích ciest. Výplach uľaví aj alergikom, ktorým v peľovej sezóne neustále tečie z nosa. Vyplachovanie konvičkou si pochvaľujú aj ľudia, ktorí pravidelne cestujú lietadlom. Okrem toho, že vzduch v lietadle vysušuje sliznicu, tak sa aj v klimatizácii drží veľa patogénov, ktoré sa potom šíria vzduchom. Preto použitie konvičky po lete úspešne hydratuje sliznicu a zároveň zmyje patogény.

Konvička nahrádza spreje s fyziologickými roztokmi a morskou soľou, ktorých cena v lekárni nie je malá a vydržia pri každodennom používaní približne mesiac. Jej prevádzkovanie je teda aj výrazne lacnejšie. Konvička s príslušenstvom sa pohybuje v cene od 8-10 EUR, jej životnosť je prakticky neobmedzená, môže sa dokonca sterilizovať vo vriacej vode a nepohrdne ani umývačkou. 

Použitie konvičky

Konvička sa používa s vlažným slaným roztokom. Ten si pripravíme tak, že do kanvičky nasypeme odmerku soli (odmerka býva súčasťou balenia). Soľ by mala byť ideálna morská, čistá, bez príchutí a samozrejme jemne mletá, aby sa rozpustila. Takže ružovú himalájsku soľ si nechajme radšej do šalátov ☺. Do konvičky dolejeme vlažnú vodu. Teplotu by mala mať okolo 37 stupňov Celzia, mala by byť samozrejme pitná a zdravotne nezávadná. Premiešame. Roztok máme hotový a kanvičku pripravenú na použitie. Hlavu nakloníme mierne do strany, postavíme sa nad umývadlo alebo misku a do vrchnej nosnej dierky si začneme konvičkou liať roztok. Ten bude prirodzene vytekať druhou nosnou dierkou do nádoby. Hotovo. Proces opakujeme na druhú stranu. Po použití konvičky sa ešte vysmrkáme, čím odstránime zvyšnú vodu. Nos je teraz čistý, bez prachu, peľu a cudzích častíc.

Ako čistiť konvičku?

Po vypláchnutí nosa zvyšný roztok vylejeme a konvičku opláchneme vodou. Necháme vyschnúť. Z času na čas môžeme konvičku vyvariť (predtým treba skontrolovať pokyny od výrobcu) alebo umyť v umývačke riadu. Ak máme problém s usadenou soľou, tú odstránime octom. Ak doma praktizujeme konvičkovanie, ideálne je, keď má každý vlastnú konvičku. Takto predídeme možnému šíreniu infekcie, ak sa u niektorého člena domácnosti vyskytne. 

Dodržiavať správnu hygienu nosa a vedieť sa zorientovať v kvapkách do nosa pri chorobe je veľmi dôležité, najmä na jeseň a v zime, keď na nás na každom rohu číha nejaká choroba. Výplachy nosa môžeme robiť pomocou sprejov z lekárne alebo konvičkou so slaným roztokom. Keď už nás prepadne viróza, vieme, že si môžeme nasadiť dekongestívne kvapky, v prípade pridruženej bakteriálnej subinfekcie nám lekár predpíše antibiotické kvapky a ak nás trápi alergická nádcha, aj s tou nám vedia v lekárni pomôcť. 

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu