Barefoot pre detičky

Be Lenka logo Be Lenka
07.10.2021
Barefoot pre detičky

Ruku na srdce. Ktorý rodič by pre svoje dieťa nechcel to najlepšie? My, rodičia, robíme čo je v našich silách, aby sme našim deťom zabezpečili čo najlepšie prostredie na rast a vývoj.

Rôznorodé a kvalitné hračky, výživná strava, kvalitné oblečenie a obuv, neskôr i krúžky či vzdelanie. A práve o kvalitnej obuvi na detské nôžky vhodnej už od prvých krôčikov bude reč v tomto článku. V poslednej dobe sa do popredia dostávajú barefootové topánky pre deti. Nejedná sa však o nový trend, ako by sa mohlo javiť, jedná sa skôr o návrat k starej dobrej klasike, k našim koreňom - k chôdzi naboso. Poďme si teda o detských barefootoch povedať trošku viac. Prečo sú pre detské nôžky vhodné, pre koho áno a pre koho nie, ako vybrať kvalitné barefootové topánočky, aké prvky si na nich všímať a čo môžete na domácom trhu nájsť.

Čo sú to barefooty?

Anglické slovo barefoot v preklade znamená bosá noha. A to presne vystihuje pointu tohto typu obuvi. Barefootove topánky simulujú chôdzu naboso pričom noha ostáva chránená pred vonkajšími vplyvmi. Na ľudskom chodidle sa nachádza obrovské množstvo nervových zakončení a ich stimuláciou dochádza k výraznému zlepšeniu komunikácie telo-mozog. Zrýchľujú sa reakcie na vonkajšie prostredie, zlepšuje sa koordinácia, balans, telo dokáže rýchlejšie zareagovať na zmeny povrchu po ktorom kráča. Mení spôsob našľapovania, pozitívne sa ovplyvňuje držanie tela. Chôdza naboso pôsobí preventívne proti bolestiam kĺbov a chrbtice, zlepšuje priebeh rôznych ochorení chodidla, dokonca predchádza i samotnému vzniku halluxov. Priaznivo pôsobí na klenbu chodidla nakoľko noha sa v barefootoch správa prirodzene, zapája sa väčšie množstvo svalov a zlepšuje sa ich kondícia a pevnosť. Barefoot obuv rešpektuje anatomickú stavbu chodidla a prináša tak ničím nerušený komfort pri každom kroku.

Barefootové must-have

Na to aby sme si mohli užívať všetky benefity chôdze naboso v barefootoch, musia tieto topánky spĺňať isté atribúty. Ktoré sú tu?

Zero-drop – výškový rozdiel medzi pätou a špičkou prstov je nulový, tým barefooty zabezpečujú prirodzený postoj chodidla, na žiadnu časť nie je vyvíjaný väčší tlak ako na zvyšok nohy.

Utratenká podrážka ohybná vo všetkých smeroch – ultratenká podrážka o šírke 3-6 mm zabezpečuje absolútnu flexibilitu a je ohybná vo všetkých smeroch. Dobrú podrážku zrolujete ako list papiera. Vďaka tejto flexibilite sa pri našľapovaní chodilo zapája na 100% a aktivuje svaly, o ktorých v klasickej obuvi ani netušilo ☺.

Priestraná špička – široká špička prirodzene kopírujúca ale neobopínajúca tvar nohy je nevyhnutným prvkom barefoot obuvi. Prečo? Pozrite sa na svoju bosú nohu a postavenie prstov v pokojovom stave, keď ich nič netlačí a neobmedzujte. Teraz sa pozrite na tvar špičky klasickej obuvi. Už na prvý pohľad je jasné, že prsty sa musia natlačiť k sebe, prirodzený tvar sa narúša, vyvíja sa tlak na kosti a v konečnom dôsledku si koledujeme nielen o nepohodlie ale aj o vznik rôznych deformít, ako sú napríklad vybočené palce. Pri stláčaní chodidla a následnom trení o topánku vznikajú otlaky, kurie oká, ostrohy. Nič z vyššie spomínaného vás nemusí trápiť pokiaľ presedláte na barefootovú obuv, prípadne svojim dietkam ponúknete barefootové riešenie od prvých krôčikov. Dobrá obuv na detské chodidlo je o to dôležitejšia, že detská noha stále rastie, vyvíja sa, tvaruje sa klenba. Nevhodnou a zle padnúcou obuvou môžeme deťom zavariť na poriadne problémy, ktoré sa s nimi budú ťahať celý život. A to žiaden rodič nechce. Preto treba byť pri voľbe obuvi obzvlášť obozretný. Široká špička je pri detských topánkach naozaj dôležitá. Väčšina detí má plutvičkový tvar chodidielka. Preto aby ich nič netlačilo a nič im nôžky nedeformovalo, treba mať tento fakt na zreteli, bez ohľadu na to aké topánky budeme vyberať.

Bez klenby - barefootové topánky majú rovnú stielku, nemajú klenbu. Časy, kedy sa hlásalo, že detská topánka bez klenby ako by ani nebola, sú našťastie už dávno minulosťou. Zdravé detské chodidlo umelú oporu klenby nepotrebuje. Na to, aby sa dieťatku vytvorila správna klenba nohy potrebuje chodidlo prirodzené prostredie pri chôdzi a rôznorodosť povrchov, po ktorých kráča. Ideálne je preto dieťa nechať chodiť čo najviac bosé, prípadne v barefootoch ak to prostredie alebo ročné obdobie nedovoľuje, po rôznych typoch povrchov – po tráve, kamienkoch, kobercoch. Tvrdé podlahy – dlažba, betón a plávajúca podlaha – nie sú pre bosé chodidlo vhodné. Ak bude mať detská noha priestor na to správať sa tak, ako jej je prirodzene dané a bude stimulovaná rôznymi typmi povrchov, o zdravú klenbu vašej ratolesti sa naozaj báť nemusíte.

Prečo je klenba v topánke preceňovaná? Klenba je umelá podpora, nie liečba. Prestavte si, že si dáte push-up podprsenku. Keď ju máte, oceňujete jej efekt. Keď ju dáte dole, efekt vymizne a „problém“ sa nevyrieši. Presne tak funguje aj klenba v topánke. Keď ju máte, noha sa tvári, že má klenbu. Keď topánky vyzujete, klenbu nemá čo podopierať, padá. Preto ak máte vy alebo vaše dietko zdravé chodidlo s vytvorenou klenbou je nosenie vystužených topánok skôr na škodu, ako na úžitok. Umelá podpora klenby chodidlo oslabuje a to predsa nechceme. Nehovoríme, že klenba v topánke je verejný nepriateľ, to nie. Sú prípady, kedy je prospešná a to najmä v prípade plochých nôh kedy uľavuje od bolesti. Problém samotný však nerieši, to rieši len cvičenie a stimulácia chodidla. Ak máte problém s plochou nohou vy alebo vaše dieťatko, poraďte sa o správnom postupe s fyzioterapeutom.

Prečo sú barefooty vhodné už na prvé krôčiky?

Pri všetkom, čo detičky robia, je dôležité dať im priestor a nechať ich objavovať v súlade s prirodzenosťou. Platí to pri hre, pri objavovaní okolitého sveta i pri prvých krokoch. Tak ako by sme deti nemali tlačiť do niečoho, na čo ešte nie sú pripravené a stavať ich na nôžky či vodiť za rúčky, ale dať im priestor aby tak spravili samé, keď budú pripravené. Jedným zo spôsobov, ako dieťatku ponechať prirodzené prostredie ale zároveň ho ochrániť pred vonkajšími vplyvmi a zraneniami je ponúknuť mu na prvé krôčiky topánky typu barefoot.

Ako sme už hovorili, barefoot topánky verne stimulujú chôdzu naboso. Čiže dieťatko zmenu nepocíti a nebude sa musieť učiť „nanovo“ chodiť, ako tomu je v pevných topánkach s neohybnou podrážkou. Skúste si priviazať na chodidlo tenký kúsok dreva alebo niečo, čo je neohybné a spravte pár krokov. Hrôza, však? A to predsa pre naše deti nechceme. Chceme aby ich chodidielko pri chôdzi pracovalo a ohýbalo sa. Vďaka ultratenkej podrážke si dieťatko posilňuje svaly na nôžke a zároveň má autentický kontakt s povrchom a to mu umožňuje lepšie udržať stabilitu a zároveň sa mu zlepšuje koordinácia a balans. Vďaka tvaru topánky, ktorá verne kopíruje tvar chodidla bude mať komfort pri chôdzi, nebude ho nič tlačiť a obmedzovať. Dieťa tak postupne nadobudne istotu a z neistého chodca sa stane zvedavý objavovateľ.

Pre koho áno a pre koho nie?

Pre dieťatko, ktoré nemá zdravotné problémy a jeho chodidielko sa vyvíja tak ako má, je barefootová obuv bezpečná a nanajvýš vhodná, nakoľko mu vytvára prirodzené prostredie na stimuláciu a rozvoj. Pokiaľ však má vaše dieťatko problém s chôdzou, dlho nechodí, má problém so svalovým tonusom (napätím v svale) – hypertonusom alebo hypotonusom, s hypermobilitou kĺbov alebo mu nôžky kopírujú tvar písmenka X alebo O, poraďte sa pred výberom topánok s ortopédom alebo fyzioterapeutom. Je totiž možné, že bude potrebovať topánočky korigujúce určitý problém. Pri tonusových problémoch to môže byť slabý členok, pri X a O nôžkach zas padajúca päta na jednu či druhú stranu.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu