Celoročné barefoot detské topánky

Be Lenka logo Be Lenka
11.10.2021
Celoročné barefoot detské topánky

Pokiaľ hľadáte pre svoje dieťa univerzálnu barefoot obuv, celoročný model je pre vás správnym riešením. O barefoot celoročkách si v tomto článku povieme trochu viac.

Aké sú to celoročné barefoot topánky?

Tak ako už naznačuje samotný názov, jedná sa o model topánok, ktorý môže vaše dieťatko nosiť po celý rok. Teda ak z neho počas roka nevyrastie, samozrejme ☺. Celoročky sú prispôsobené na to, aby boli ideálne na jar a na jeseň, počas daždivého leta, keď nemôžete dieťatku obuť plátenky alebo sandáliky a s pridaním kožušinovej vložky ich môže vaše dietko vynosiť aj v zime. Nakoľko sa jedná o barefoot obuv, topánky musia spĺňať 4 podmienky: musia mať zero-drop, ultratenkú ohybnú podrážku, žiadnu klenbu a musia mať širokú prednú časť. Poďme si to teraz pekne pojem po pojme vysvetliť. Zero-drop znamená, že päta a špička sú v jednej úrovni a chodidlo je tak v prirodzenom postavení a pri chôdzi zapája viac svalov, než je tomu v klasickej topánke s vyvýšenou pätou. Navyše je tak váha rozložená rovnomerne, nevniká preťaženie prednej časti nohy a neoslabujú sa svaly v zadnej časti nohy. Ultratenká podrážka o hrúbke 3-6 mm zabezpečuje dokonalý kontakt s povrchom a stimuláciu nervových zakončení v chodidle. Navyše je vďaka svojej „hrúbke“ nanajvýš flexibilná a ohybná vo všetkých smeroch a chodidlo má tak pocit, že chodí bosé a pracuje tak, ako bolo predurčené. V barefoot topánkach nehľadajte klenbu. Nohu nič umelo nepodopiera, preto si to musí „odmakať“ sama. Posilňujú sa tak svaly chodidla a klenba sa pekne tvaruje. Určite ste si všimli, že barefoot topánky majú špecifický tvar. Je to preto, lebo barefootky plne rešpektujú prirodzený tvar chodidlo a nikde ho netlačia a nedeformujú. Preto má predná časť topánky rozšírený tvar, takzvaný toe-box. Prsty sa môžu pri chôdzi voľne pohybovať, nie sú utláčané zo strán, nevznikajú deformity. Veľa detí má navyše aj plutvičkovitý tvar chodidla, a preto sú pre ne barefoot topánky vhodné. V klasickej topánke ich chodidlo trpí sa koleduje si o vznik deformít.

V zime, v lete i do dažďa

Ako sme už spomínali, celoročky sú univerzálnym modelom topánok. Väčšinou majú „teniskový“ vizuál a bývajú nízke alebo členkové. Vrchný materiál môže byť buďto syntetika alebo koža, tá je po naimpregnovaní vhodná do každého počasia. Do barefoot topánok sa dajú kúpiť zimné vložky z kožušinky, merina či syntetiky. Z topánok nosených na jeseň tak behom sekundy spravíte zimný model, v ktorom vášmu dieťatku bude pekne teplúčko. Celoročky sú ideálnou voľbou pre deti, ktoré z každých topánok rýchlo vyrastú a my im nestíhame kupovať topánky na každé ročné obdobie. Kúpou celoročiek dostanete viac topánok v jednej ☺

Ako vybrať správnu veľkosť topánky

Kedysi ste dobré barefoot topánky našli len v internetových predajniach, dnes to už našťastie neplatí a široký výber je dostupný aj v kamenných predajniach. Zaškolený personál odmeria vášmu dieťatku nohu, pripočíta nadmerok 13-18 mm a odporučí správnu veľkosť. Dohliadne, aby noha mala dostatok priestoru aj po stranách, topánka nesmie nohu omínať a tesne obopínať. Má len verne kopírovať jej tvar. Pokiaľ si ale chcete vybrať z väčšieho množstva modelov dostupných online, alebo predajňu s barefoot obuvou nemáte nikde v okolí, pripravte si papier a ceruzku aby ste mohli vášmu dieťatku odmerať nohu vy. Postavte dieťatko nožičkou na papier (papier musí byť na rovnej ploche) a ceruzkou zaznačte pätu a najvzdialenejší bod od päty – špičku palca alebo prsta (ak je dlhší ako palec). Túto vzdialenosť odmerajte a prirátajte vyššie zmienený nadmerok. 

Veľkosť Šírka Dĺžka
257,115,9
267,216,5
277,417,2
287,517,9
297,718,5
307,919,2
317,919,9
328,120,5
338,221,2
348,321,8
358,522,5

Tabuľka veľkostí udáva dĺžku a šírku stielky topánky v cm. Nezabudnite pri meraní nožičky prirátať nadmerok!

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu