Bolesť kostrče

Be Lenka logo Be Lenka
23.11.2021
Bolesť kostrče

Bolesť kostrče môže mať mnoho príčin. Častými príčinami bolestivej kostrče je prenesená bolesť zo spodnej časti chrbtice, sedacích svalov alebo svalov panvového dna. V niektorých prípadoch za bolestivosťou stojí predchádzajúci úraz či psychika.

Obsah článku

 

Príčiny bolesti

Myofasciálna bolesť vychádzajúca zo svalov patrí medzi najčastejšie príčiny bolestivej kostrče. V svaloch sa v dôsledku neadekvátnej záťaže môžu nachádzať svalové uzlíky takzvané Trigger points. Tieto často spôsobujú bolesť prenesenú do vzdialenejších oblastí tela. Kostrč môže bolieť ak sa tieto trigger points nachádzajú napríklad vo veľkom sedacom svale, v svaloch panvového dna, hruškovom svale alebo krížovobedrovom svale.

Jednou z častých príčin je dysfunkcia panvového dna v zmysle zvýšeného napätia. Panvové dno je súbor hlbokých svalov, ktoré si môžeme predstaviť ako výstelku našej panvy zdola. Tieto svaly sa upínajú priamo na našu kostrč. Preto akákoľvek zmena ich napätia ju bude ovplyvňovať. Zvýšené napätie svalov panvového dna je zvyčajne len jednostranne, alebo v určitých svalových vláknach. Keď sa tieto dostanú do napätia, stiahnu sa a môžu tak vytvoriť neadekvátny ťah na našu kostrč, ktorá bude reagovať bolestivo.

Medzi ďalšie príčiny patrí bolesť prenesená zo spodnej časti chrbtice. Ak v spodnej časti chrbtice máme blokádu, tá môže podráždiť nervy zásobujúce oblasť kostrče a bolesť je na svete. Prečítajte si článok Seknutie chrbta a nôh a dozviete sa ako si poradiť s bolesťou idúcou z oblasti driekovej chrbtice.

Vyskytuje sa však aj opačný problém a to , že za bolesťou v spodnej časti chrbtice stojí práve kostrč.

Coccygodynia – bolesť kostrče, ktorá má príčinu priamo v samotnej kostrči. Väčšinou sa jedná o pacientov, ktorí majú kostrč výraznejšie ohnutú dnu. Na dotyk je pri vyšetrení cez konečník z vnútornej strany veľmi citlivá. Avšak vyskytuje sa zdriedka.

Blokáda SI skĺbenia býva tiež často zdrojom bolestí v kostrči. Ide o skĺbenie panvy s kosťou krížovou. Toto skĺbenie je veľmi pevné s malým rozsahom pohybu. Jeho relevantná blokáda sa objavuje pomerne zriedka. Na odlíšenie zdroja bolestí z oblasti SI kĺbu fyzioterapeut spraví niekoľko testov, ktoré tento zdroj spoľahlivo vylúčia alebo potvrdia.

Psychické ťažkosti často sprevádza tuhosť niektorých svalov. Typická je stuhnutá šija, sedacie svaly a svaly panvového dna. Prenesenú bolesť, ktorú spôsobujú psychické faktory, napríklad larvovaná depresia je nutné čo najskôr odlíšiť aby mohla byť nastavená adekvátna liečba.

Pridružené symptómy

Symptómy, ktoré túto diagnózu sprevádzajú sú časté zápchy, bolesť pri pohlavnom styku a psychická nepohoda. Psychická tenzia veľmi často sprevádza práve zvýšené napätie sedacích svalov a svalov panvového dna. Nie nadarmo sa hovorí, že máme z niečoho stiahnutý zadok.

Barefoot baleríny Be Lenka Bellissima 2.0 - Toffee Brown Barefoot baleríny Be Lenka Bellissima 2.0 - Toffee Brown
  • Novinka

Barefoot baleríny
Bellissima 2.0 - Toffee Brown

skladom všetky veľkosti
119 €
8 veľkostí
Barefoot baleríny Be Lenka Sophie - All Chalk White Barefoot baleríny Be Lenka Sophie - All Chalk White
  • Novinka

Barefoot baleríny
Sophie - All Chalk White

skladom 7 veľkostí
109 €
8 veľkostí
Barefoot sandále Be Lenka Grace - Rose Gold Barefoot sandále Be Lenka Grace - Rose Gold
  • Novinka

Barefoot sandále
Grace - Rose Gold

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Matt Black Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Matt Black
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Matt Black

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Chocolate Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Chocolate
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Chocolate

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Black Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Black
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Black

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí

Barefoot sandále
Iris - Nude

skladom 7 veľkostí
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Iris - Black

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Claire - Flamingo Pink

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Claire - Chocolate

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Claire - Black

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Promenade - Ivory White

skladom 3 veľkosti
99 €
8 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Diagnostika a terapia

Zdroj ťažkostí v pohybovom aparáte dokáže spoľahlivo diagnostikovať aj odstrániť fyzioterapeut. Celkovým vyšetrením pohybového aparátu, ktoré zahŕňa vyšetrenie svalov a hľadanie trigger poitns, vyšetrenie pohyblivosti a tiež samotné vyšetrenie kostrče. Kostrč môže terapeut vyšetrovať pohmatom z vonku, ale aj z vnútra cez konečník. Vyšetrením cez konečník dokáže spoľahlivo určiť či sa jedná o bolesť kostrče v pravom slova zmysle tzv. Coccygodyniu alebo ide o prenesenú bolesť z iných štruktúr. Súčasne pri vyšetrení cez konečník hodnotíme aj stav hlbokých svalov panvového dna, kde sa taktiež môžu vyskytovať Trigger points, ktoré je možné touto cestou aj priamo ošetriť a odstrániť.

Terapia potom spočíva v odstránení trigger points najčastejšie technikou postizometrickej relaxácie a následne na mieru šitým cvičením. Samotné cvičenie má rovnaký efekt na tkanivá ako bolestivé masážne techniky využívajúce priamy tlak.

Cvičenia vhodné pri syndróme bolestivej kostrče

 

1. Sed na uteráku a postizometrická relaxácia svalov panvového dna

Zrolujeme si uterák, ktorý si položíme a oblasť hrádze. Hrádza sa nachádza medzi pošvou(semenníkmi ) a konečníkom. Celé chodidlá oprieme o podložku, napriamime chrbticu. Sústredíme sa na zachovanie driekovej lordózy čo je mierne prehnutie v spodnej časti chrbtice. Predstavíme si, že hlavou chceme dosiahnuť strop. Teraz sa pokúsime sedacími kosťami objať rolku z uteráku a vtiahneme panvové dno. Držíme, nadýchneme sa a zadržíme dych. Narátame do 10 a potom s výdychom pomaly uvoľníme napätie. Cvik opakujeme 3krát.

2. Masáž sedacích svalov

Na automasáž môžeme využiť masážny valec alebo mäkkú ježkovú loptičku. Sadneme si na pravú polku zadku na valec alebo loptu. Pravú nohu vyložíme na ľavé stehno a pravou rukou sa oprieme o zem. Pomaly sa pohybujeme po valci/lopte tak aby sme premasírovali celú polovičku sedacích svalov. Masírujeme pomaly a do všetkých smerov tak dlho ako je nám príjemné. Nezľaknite sa ak bude masáž zo začiatku nepríjemná. Zvýšené napätie svalov spôsobuje výraznejšiu bolestivosť, preto zvoľte na začiatku mäkšie pomôcky. Cvik opakujeme aj na druhú stranu.

3. Automobilizácia spodnej časti chrbtice cez uterák

Na toto cvičenie budeme potrebovať asistenta. Ľahneme si na brucho na podložku. Asistent nám dá poskladaný uterák na vrchnú časť sedacích svalov a prišliapne ho po stranách chodidlami. Dlane si dáme pod ramená a pomaly začneme vrchnú časť tela zdvíhať od zeme do záklonu toľko koľko nám dovolí tlak uteráku. Cvik opakujeme 10krát. Pri cvičení môžeme cítiť tlak v oblasti krížov aj kostrče. Avšak nesmie sa objavovať zhoršujúca sa bolesť.

Cviky na bolesť krížov - Cvik medveď

V neposlednom rade môže za bolesťou kostrče stáť málo pohybu a časté sedenie. Zamyslite sa koľko času denne trávite v sede. Ak je to viac ako 4-5 hodín skúste zaradiť do vašej dennej rutiny pravidelné prechádzky aspoň hodinu denne v rezkom tempe. Chôdzou rozhýbete oblasť panvy, sedacích svalov aj panvového dna a napriamite chrbticu. Vaše telo sa vám poďakuje dobrým zdravým a pohybovým aparátom bez bolestí.

 

Mgr. Lucia Dubovec, cert.MDT

Fyzioterapeut a Pilates lektor Active clinic

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu