Bolesť lopatky a krku

Be Lenka logo Be Lenka
19.11.2021
Bolesť lopatky a krku

Lopatka je súčasťou kostí hornej končatiny. Je uložená na chrbte, medzi hrudnými svalmi v úrovni 2. až 7. rebra. Kĺb hornej končatiny tvorí spolu s ramennou a kľúčnou kosťou pletenec hornej končatiny. Nakoľko sa v hrudníku nachádzajú srdcovo-cievne a dýchacie orgány môže bolesť v oblasti lopatiek signalizovať ťažkosti práve v týchto sústavách. Veľmi často však príčina bolesti v oblasti lopatiek súvisí s problémami s pohybovým aparátom, konkrétne s krčnou chrbticou. V článku sa na tieto ťažkosti pozrieme bližšie.

Obsah článku

 

Pôvodcom bolesti môžu byť svaly, šľachy, kĺby, väzy alebo nervovo-cievny systém. Do oblasti medzi lopatky môže vyžarovať bolesť z krčnej, hrudnej, ale i driekovej oblasti.

Najčastejšie príčiny bolesti

Častou príčinou bolestí v oblasti lopatiek a krku je svalové napätie v krčnej chrbtici. Bolesť môže mať svoj pôvod v emocionálnom strese a psychickom napätí. Tým pádom sa napätie prenáša na svaly krčnej chrbtice, a následne tak spôsobí bolesti a únavu.

Bolesť v oblasti šije môže byť spôsobená akoukoľvek činnosťou pri ktorej dochádza k jednostrannému zaťaženiu chrbtových svalov (napr. v dôsledku dlhého sedenia v kancelárii alebo spánok pri ktorom je krk v neprimeranej polohe). V súčasnej dobe tak rozšírený sedavý spôsob života negatívne ovplyvňuje našu chrbticu.

Prechladnutie ako dôsledok dlhého pobytu v chladnom prostredí, či pôsobenie klimatizácie, bývajú často príčinou akútnej blokády. Hlbší nádych alebo zmena polohy vtedy zhoršujú už aj tak dosť intenzívnu bolesť.

Taktiež i zlé držanie tela môže byť príčinou bolesti vyžarujúcej do oblasti lopatiek.

Prevencia je základ

  • Správne držanie tela je základom pre život bez bolesti. Venujme pozornosť napriameniu počas dňa pri bežných denných činnostiach. Či už v stoji, sede, pri športe ale aj pri domácich prácach.
  • Pozitívne myslenie a eliminácia stresových situácií sú tiež cesta k telu bez bolestí.
  • Venujte si čas pre seba, zaraďte akúkoľvek pohybovú aktivitu, ktorá vám bude robiť radosť.
  • Relaxujte, doprajte si masáž, teplý obklad. Predídete tak stuhnutému svalstvu.
  • Kvalitný spánok je hnací motor. Preto venujte pozornosť výberu matracu a vankúša, ktorý vám vyhovuje.
  • Meňte pohybový stereotyp počas dlhej práce či už za počítačom alebo pri práci v stoji. Robte si prestávky, prejdite sa, natiahnite sa, rozpohybujte svoju chrbticu a končatiny.
  • Chráňte sa pred chladom a prievanom.

Krčná chrbtica

Do oblasti medzi lopatky, do záhlavia či do ruky veľmi často vyžaruje blokáda krčnej chrbtice. Príčin jej vzniku ju mnoho a veľmi často sa bolesť objaví práve na základe kombinácie niekoľkých dôvodov. Je potrebné odhaliť čo stálo za vznikom bolesti, aby sme jej v budúcnosti mohli predchádzať. Stuhnutie svalov z krčnej oblasti môže prísť náhle pri rýchlom nekontrolovanom pohybe, tzv. seknutie v krku.

 

Napriamenie a retrakcia:

Uvoľnenie bolesti lopatky a krku

 

Na cvičenie krčnej chrbtice sa odporúča pozícia v napriamenom sede. V prípade, že bolesť v sede je príliš silná, vyvoláva vo vás pocit na zvracanie či točenie hlavy zvoľte radšej pozíciu v ľahu na chrbte. Počas celého cvičenia si strážte napriamené držanie tela. Hlavu hrudník a panvu uvoľnite na podložke. K vypodloženiu hlavy použite poskladaný uterák. Jeho hrúbka závisí od krivky vašej krčnej chrbtice. Predstavte si že chcete vašu panvu dostať ďalej do hlavy a vytvorte jemný ťah kosti krížovej smerom k pätám. Súčasne chcete pocitovo vytiahnuť hlavu smerom od tela. Zároveň však by ste hlavu chceli zatlačiť do podložky. Váš pohľad neustále smeruje priamo nahor k stropu. V tejto pozícii zotrvajte niekoľko sekúnd, následne uvoľnite a vaša hlava a krk sa dostanú do počiatočnej pozície. Pohyb vykonávajte do maximálneho možného rozsahu, ten spoznáte podľa pocitu vašej bolesti. Cvik opakujte 10x za sebou. Ak sa intenzita bolesti znížila, pokračujte v tomto cviku a opakujte ho každé 2 hodiny. Naopak ak sa bolesť zhorší prestaňte cvičiť a vyhľadajte pomoc u McKenzie špecialistu.

Ak aj prvú pomoc pri seknutí v krku zvládnete, je dôležité vyhľadať čo najskôr odborníka a prekonzultovať s ním váš stav.

 

Suchú teplo

Bolesť hlavy od kŕčnej chrbtice

Suché teplo - priložte termofor na bolestivú oblasť. Teplo napomôže uvoľneniu napätia svalov. V prípade, že bolesť vôbec neustupuje je možné, že sa tam vyskytuje zápal. Ak bolesť vyžaruje do ruky, prstov, alebo cítite mravenčenie je na mieste návšteva odborníka.

Je potrebné lekárom vylúčiť zápal, prípadne neurologické príčiny bolesti a následne vďaka fyzioterapeutovi či pohybovému špecialistovi pracovať na odstránení príčiny.

 

Tejp na krku

Proti problémom s krčnými svalmi a svalmi okolo ramien môžeme bojovať aj pomocou použitia tejpu. Nechajte si tejp aplikovať fyzioterapeutom alebo pohybovým špecialistom, ktorí pomocou rôznych druhov tejpovania dokáže podporiť úľavu od bolesti.

 

Uterák medzi lopatkou a chrbticou

Uvoľnenie bolesti lopatky a krku uterák, ktorý je medzi lopatkou a chrbticou



Uvoľnenie svalov v oblasti lopatky – ľahnite si na chrbát, hlavu vypodložte uterákom, zrolujte druhý uterák do rolky. Položte rolku z uteráku tesne vedľa lopatky do oblasti medzi lopatku a chrbticu. Dajte však pozor, aby uterák nezasahoval priamo na stavce. Ruku pod ktorou je uterák zdvihnite do predpaženia. Zľahka vytvorte tlak do uteráku. Predstavte si že celý váš hrudný kôš sa chce pretočiť okolo rolky z uteráku. Začnite sa preklápať doľava a doprava, tak aby vaša ruka ostala v rovnakom predpažení ako na začiatku. a Nehýbeme teda rukou v ramennom kĺbe ale hýbe sa hrudník ako celok.

 

Ing. Katarína Furdeková

Pohybový špecialista Active clinic

 

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu