Bolesť nôh

Be Lenka logo Be Lenka
02.09.2021
Bolesť nôh

Bolesti nôh patria medzi časté ťažkosti trápiace nielen dospelých ale aj deti. Či už náhla nevysvetliteľná bolesť, pocit ťažkých nôh, brnenie, znecitlivenie alebo opuchy sú častým problémom s nohami. Ktorémukoľvek z týchto prejavov by sme mali venovať patričnú pozornosť hneď v začiatku, aby neprerástol to chronického štádia. Mali by sme sa naučiť počúvať svoje telo, a brať vážne signály, ktorými nám dáva najavo že niečo nie je v poriadku. Z časového hľadiska môže ísť o bolesť krátkodobú a náhlu alebo naopak dlhodobú a chronickú. Veľmi dôležité je identifikovať bolesť a zachytiť jej príčinu čo možno najskôr, aby sme sa vyvarovali zhoršovaniu a komplikáciám. Bolesť sa môže vyskytnúť na akejkoľvek časti nohy, v bedrovom kĺbe, kolene, členku, v niektorej časti chodidla, na päte, prstoch alebo palci.

Obsah článku

Príčiny bolesti

Existuje mnoho príčin bolesti nôh. Je dôležité zistiť, kedy a ako sa bolesť objavila.

Príčiny bolesti môžu byť muskuloskeletálne, teda spôsobené zranením, podvrtnutím, nehodou, pádom alebo ochorením svalov, kostí a mäkkých tkanív. Neurologické bolesti bývajú spôsobené poranením alebo ochorením nervov a vaskulárne bolesti sú spôsobené poranením alebo ochorením ciev.

Bolesť môže byť aj následkom zápalu alebo iného ochorenia. Dôvod vzniku bolesti nôh môže byť nezávažný, alebo naopak závažný, komplikujúci a zdravie a život ohrozujúci. Môže sa prejaviť iba na jednej nohe, alebo bolia obidve nohy.

Liečba

Je dôležité poznať príčinu bolesti, aby sme dokázali pracovať na jej odstránení. Niekedy bolesť odznie sama, alebo pomôžu jednoduché tipy ako sú studené či teplé obklady. V niektorých prípadoch je však nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc. Často sa príčiny prekrývajú a je preto dôležité stanoviť presnú diagnózu a začať liečbu podľa konkrétnej príčiny.

Pomoc pri bolesti nôh ako...

Kŕče

V prípade že vás trápia kŕče opakovane alebo dlhodobo je nutné vyhľadať lekársku pomoc.

Na úľavu od kŕčov v lýtku vyskúšajte napnúť prsty a špičku nohy pritiahnite smerom k hlave. Pomaly sa prechádzajte, kým kŕč nezmizne. Môže pomôcť aj rozmasírovanie svalu ktorý zasiahol kŕč.

Keď chcete predísť kŕčom nezabudnite piť dostatok tekutín, pravidelne masírujte nohy, pred cvičením svaly zahrejte a po cvičení natiahnite.

Úrazy

Bežné poranenia ako napríklad natiahnutie svalov, menší výron, môžeme liečiť pomocou studených obkladov, ktoré zabalíme do uteráka a priložíme na poranené miesto na 20 minút. Pomocou elastického obväzu alebo zdvihu nohy nad úroveň srdca môžeme tiež zmierniť bolesť a opuch. Ak je bolesť príliš silná použite lieky proti bolesti, ak však pretrvávajú dlhšie ako 3 dni vyhľadajte lekársku pomoc.

Bolesť nôh u detí

Rastové bolesti nôh možno u detí pozorovať veľmi časti. Najčastejšie ide o deti vo veku 3-4 roky a neskôr vo veku 8-12 rokov. Vyskytuje sa u detí omnoho častejšie ako napríklad zápalová alebo bolesť reumatického pôvodu. Príčina rastových bolestí nemusí spočívať v tom, že dieťa rastie. Môže nimi byť zvýšená fyzická aktivita počas dňa, rôzne druhy športu a následne únava kostí.

Aj keď ide o nezávažný jav, dokáže znepríjemňovať bežné fungovanie dieťaťa či už samotnou bolesťou, ale tiež v podobe zvýšenej únavy počas dňa. Rastová bolesť nepostihuje kĺby, ale vyskytuje sa najčastejšie na predkolení, lýtkach, stehnách, bolesť je väčšinou na oboch nohách. Vyskytuje sa večer a v noci, často dieťa zobudí zo spánku. Ráno sa takmer vôbec nevyskytuje a na nohách nie je vidieť žiadne zranenie, začervenanie, opuch.

Ako prevenciu pred ťažkosťami s našimi nohami by sme mali dbať na pravidelný prísun tekutín, strečing, masáže, správny výber obuvi, pravidelný pohyb a držanie tela.

Ing. Katarína Furdeková
Pohybový špecialista

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu