Bolesti chrbtice v dolnej časti

Be Lenka logo Be Lenka
03.09.2021
Bolesti chrbtice v dolnej časti

Oblasť bedrovej časti chrbtice je významnou križovatkou tela. Riadi pohyb trupu a dolných končatín, čo nám umožňuje vzpriamene chodiť, behať a ohýbať sa. Je zároveň i najproblematickejšou časťou chrbtice, pretože táto oblasť podlieha najväčšej mechanickej záťaži a napätiu na našom tele. Bolesť, ktorá vzniká pri dlhotrvajúcej statickej záťaži ako je stoj alebo sed a po rozhýbaní sa odznie, dokážeme jednoducho odstrániť zmenou našich nesprávnych pohybových návykov a správne zvoleným cvičením. Avšak bolesť, ktorá vznikne náhle pri špecifickom pohybe a vystreľuje do oblasti dolných končatín je vážnejšia, tu treba vyhľadať odbornú pomoc lekára alebo skúseného fyzioterapeuta.

Prečo táto bolesť vzniká a ako jej predísť

Dobou sedavou. Aj takto môžeme nazvať dnešný životný štýl, ktorý transformoval naše telo z pohybu ktorý je nám prirodzený do sedu. Pohyby ktoré vykonávame najčastejšie sú sed, šoférovanie, nesprávny stoj v miernom predklone, čo vytvára na našu chrbticu obrovský tlak. Tento tlak vedie k preťaženiu, na ktoré telo reaguje najskôr funkčnými zmenami a neskôr zmenami v štruktúrach chrbtice- degenerácii. Chrbtica je celkovo preťažená pohybmi do predklonu a chýba nám potrebná kompenzácia pohybu v opačnom smere, to je napriamenie chrbtice pri chôdzi, či do záklonu pri niektorých cvičeniach.

 

Ľahnite si na brucho, ruky položte pod ramená. Napínajte lakte a dvíhajte sa nahor, pokiaľ vám to bolesť umožní. Zadok, boky a nohy majte uvoľnené a prirodzene dýchajte.

 

Ak chceme predísť bolestiam chrbtice, v prvom rade treba začať úpravou svojich nesprávnych pohybových návykov. Tými sú nesprávny sed, stoj, či zlý postoj pri dvíhaní ťažkých vecí. Každý dlhodobý stereotyp, či už je to stoj alebo sed je pre naše telo problém. Ak už sme nútení počas práce dlhšiu dobu sedieť, je potrebné sed pravidelne prerušovať chôdzou a upraviť svoje držanie tela.

 

Okrem rôznych kompenzačných cvičení je najprirodzenejším pohybom pre naše telo chôdza. Správna chôdza zmierňuje stres, zlepšuje dýchanie a celkovú kondíciu. Avšak aj chôdzu je potrebné naučiť sa prevádzať správne, aby pri nej netrpela chrbtica. Najvhodnejšie je prevádzať ju naboso, alebo v kvalitných topánkach ktoré vás nikde netlačia a dovoľujú vám kvalitne došľapovať. Kráčajte vzpriamene, dýchajte zhlboka a doprajte vášmu telu prospešný pohyb. Ono sa vám za to odvďačí.

 

Bc. Veronika Mažgútová

Fyzioterapeut

 

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu