Bolesť v krížoch

Be Lenka logo Be Lenka
04.11.2021
Bolesť v krížoch

Príde väčšinou nečakane, často ako dôsledok dlhodobých problémov, ktorých liečba je prechodená a zanedbaná. Čo robiť keď už kríže naozaj intenzívne bolia, bolesť sa každým pohybom zhoršuje a cítite ju neustále bez ohľadu na to akú zaujmete polohu?

Obsah článku

Kľud na lôžku

Prvou pomocou je kľud na lôžku. Avšak aj absolútny kľud by nemal trvať príliš dlhú dobu, v najideálnejšom prípade nie viac ako dva dni. A keďže pohyb naozaj lieči, je veľmi žiadúce, aby ste sa aj v tomto akútnom štádiu bolesti pokúsili aspoň o vzpriamený stoj a čo najskôr sa rozhýbali. Chôdza je pre naše telo najprirodzenejšia a navyše môže prispieť k uvoľneniu svalového napätia, tým pádom i k rýchlejšej úľave.

Úľavová poloha

Vyhľadajte si úľavovú polohu. Už samotná bolesť Vám napovie a prinúti vyhľadať si pozíciu, pri ktorej sa stane znesiteľnejšou. Jednou z takýchto polôh je ľah na chrbte s vypodloženými nohami. Pozor však na to, aby boli nohy vypodložené stabilnou podložkou. Ako na to?

Bolesť v krížoch - Úľavová poloha

Ľahnite si cez bok do pozície v ľahu na chrbte. Vaše nohy si po jednej vyložte na okraj postele alebo stoličku tak, aby trup s kolenami zvieral pravý uhol. Hlavu si vypodložte uterákom a spodnú časť chrbta zľahka oprite do podložky tak aby ste zachovali prirodzené zakrivenie chrbtice. Zotrvajte v tejto polohe tak dlho ako Vám je príjemné a ako Vám to bolesť umožní. Túto pozíciu je možné striedať s polohou v ľahu na boku, s vankúšom alebo poskladanou dekou vloženou medzi kolenami.

Teplo

Pomôže aj aplikácia suchého tepla, napr. vo forme deky alebo termoforu ktorý prikladáme na bolestivé miesto. Pozor však na horúci kúpeľ, ktorý zvyčajne zvýši prekrvenie a podporí opuch mäkkých častí tkaniva a môže vaše ťažkosti ešte viac zvýrazniť. Uprednostnite preto radšej sprchu.

Lieky

Ak máte bolesti ktoré sú príliš neznesiteľné, vyhľadajte lekára. Možno bude nutné podať lieky od bolesti, ktoré vám poskytnú úľavu. Pri seknutí treba pamätať na to, že tabletky sú len dočasným riešením, čiže neriešia príčinu Vášho problému

Cvičenie

S cvičením môžete začať už behom obdobia pokoja na lôžku ale len za predpokladu, že ste schopní chvíľku ležať na bruchu. Ľah na bruchu je jedným z cvikov prvej pomoci, ktorý sa používa na liečbu akútnej bolesti spodnej časti chrbtice.

Bolesť v krížoch - Ľah na bruchu

Ľahnite si na brucho, obe ruky si zopnite pod čelo. Zotrvajte v tejto pozícii a niekoľkokrát sa zhlboka nadýchnite do bolesťou postihnutej oblasti. Sústreďte sa na maximálne uvoľnenie napätia spodnej časti chrbtice a zadku. Opakujte každé 2 hodiny počas celého dňa dovtedy, pokiaľ bude táto pozícia pre vás znesiteľná. Ak už viete zotrvať v polohe ľahu na bruchu, pokračujte pozíciou ľah na bruchu s opretím o predlaktia. Tento cvik začnite niekoľkými nádychmi a umožnite svalom spodnej časti chrbtice, zadku a nôh aby sa úplne uvoľnili. V tejto pozícii ostaňte ideálne 2-3 minúty. Ak budete pociťovať silnú a rastúcu bolesť, s cvikom na chvíľu prestaňte a vráťte sa do pozície v ľahu na bruchu. Cvik môžete neskôr skúsiť znovu.

Vstávanie z postele

Treba si uvedomiť to, že aj spôsob akým vstávate z postele, má veľký vplyv na Vašu chrbticu. Hlavnou zásadou je udržať celú chrbticu čo najviac v napriamení. Pri vstávaní z postele pokrčte dolné končatiny v kolenách, pretočte sa na bok, spustite nohy z postele a za pomoci rúk sa posaďte. Takýmto vstávaním predídete zbytočnému preťažovaniu chrbtice.

 

 

Správne vstávanie z postele:

Bolesť v krížoch - Správne vstávanie

 

 

Nesprávne vstávanie, príliš veľké preťaženie chrbtice:

Bolesť v krížoch - Nesprávne vstávanie

Bc. Veronika Mažgútová
Fyzioterapeut Active clinic

Active clinic - klinika zdravého pohybu v Žiline. Venujeme sa zdravotným cvičeniam, fyzioterapii a fitness. Intenzívne sa venujeme téme ženského zdravia. Poskytujeme individuálne, skupinové aj online lekcie pre Vás a Vaše zdravie.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu