Bolesť nohy v priehlavku

Be Lenka logo Be Lenka
03.09.2021
Bolesť nohy v priehlavku

Kostru chodidla tvorí 7 priehlavkových kostí, 5 predpriehlavkových kostí a 5 prstov, ktoré sa skladajú zo 14 článkov. Všetky tieto kostičky spájajú väzy a svaly a svojou aktivitou vytvárajú fyziologický tvar chodidla. Na chodidle vytvárajú pozdĺžnu a priečnu klenbu, ktoré chránia mäkké časti chodidla a podmieňujú pružnosť nohy. Na chodidle sa nachádzajú tri body opory, ktoré sú pri stoji vždy v kontakte so zemou a slúžia ako opora celého tela. Je to kĺb pod palcom, kĺb pod malíčkom a bod pod pätou

Bolesť v priehlavku

Príčin bolestí môže byť viacero. S predchádzajúcim úrazom môže bolesť spôsobovať opuch, podvrtnutie členku či zlomenina. Bolesť chodidla môžu spôsobovať aj metabolické ochorenia, ako napríklad diabetes mellitus (cukrovka) a ním zapríčinená diabetická neuropatia ( porucha funkcie alebo štrukturálne poškodenie nervu). Bolesti priehlavku sa často objavujú aj u športovcov, ako následok dlhodobého preťažovania. Dlhodobé preťažovanie vzniká aj pri nadmernej váhe, obezite. Nadmerné zaťažovanie chodidla môže viesť k tuhosti chodidla, obmedzeniu pohybu, až zápalu šliach.

Vrodené vývojové vady a deformity chodidla sú jedna z možností bolesti priehlavku v dôsledku zmeneného tvaru chodidla a následne aj jeho zaťaženia či biomechaniky pohybu. Pri neoptimálnej aktivite svalov chodidla môže vzniknúť tzv. funkčná plochá noha, pri ktorej dochádza k padnutiu nožnej klenby. Zmena postavenia chodidla vedie k vyššie spomínaným zmenám a následne vyvoláva bolesť.

Ako vzniká funkčná plocha noha ?

Malé svaly v chodidle sa pri došľape na zem aktivujú tak, aby chodidlo vytvorilo oporu pre celé telo. V ploske chodidla je veľmi veľa receptorov (proprioceptorov) ktoré „snímajú“ povrch a zabezpečujú správnu stabilizáciu a aktivitu svalov chodidla. Pri nosení nesprávnej obuvi chodidlo necíti dobrý kontakt zo zemou a svaly v chodidle nie sú rozlične stimulované a aktivované, postupne ochabujú a celé klenutie a tvar chodidla sa mení, padá.

V tesných topánkach, ktoré obmedzujú pohyb a priestor nohy, sa chodidlo nedokáže dostať do správneho tvaru a tak nedokáže ani správne aktivovať svaly nohy. Neoptimálna stabilizácia svalov chodidla sa prenáša do celého tela, mení postavenie kolien, bedier, panvy, chrbtice, hrudníka, ramien či hlavy a môže v nich spôsobovať bolesti.

Barefoot baleríny Be Lenka Bellissima 2.0 - Toffee Brown Barefoot baleríny Be Lenka Bellissima 2.0 - Toffee Brown
  • Novinka

Barefoot baleríny
Bellissima 2.0 - Toffee Brown

skladom všetky veľkosti
119 €
8 veľkostí
Barefoot baleríny Be Lenka Sophie - All Chalk White Barefoot baleríny Be Lenka Sophie - All Chalk White
  • Novinka

Barefoot baleríny
Sophie - All Chalk White

skladom 7 veľkostí
109 €
8 veľkostí
Barefoot sandále Be Lenka Grace - Rose Gold Barefoot sandále Be Lenka Grace - Rose Gold
  • Novinka

Barefoot sandále
Grace - Rose Gold

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Matt Black Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Matt Black
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Matt Black

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Chocolate Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Chocolate
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Chocolate

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Black Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Black
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Black

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí

Barefoot sandále
Iris - Nude

skladom 7 veľkostí
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Iris - Black

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Claire - Flamingo Pink

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Claire - Chocolate

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Claire - Black

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Promenade - Ivory White

skladom 3 veľkosti
99 €
8 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Čo s tým?

Na podporu správnej funkcie chodidla sa používajú rehabilitačné cviky na aktiváciu malých svalov nohy a správna obuv.

 

Na tréning chodidla sa využívajú rôzne cviky na uvoľnenie, stimuláciu proprioceptorov a aktiváciu svalov. Skúste si napríklad prepliesť prsty ruky s prstami na nohe, druhou rukou si chyťte členok a pomalými krúživými pohybmi si uvoľnite a chodidlo. Potom si celé chodidlo premasírujte oboma rukami. Ďalší cvik na aktiváciu svalov je tzv. malá noha. Ide o priblíženie troch bodov opory k sebe. Skúste si položiť chodidlo voľne na zem a predstavte si, že pod ním máte malý kamienok, ktorý chcete akoby vtiahnuť do stredu nohy. Prsty majte celý čas uvoľnené. Takáto aktivácia sa dá robiť aj pri zaťaženom chodidle. Na stimuláciu proprioceptorov a aktiváciu svalov nohy je výborná chôdza naboso na nerovnom povrchu. Skúste sa niekedy na prechádzke po lúke alebo v lese nachvíľu vyzuť a precítiť povrch po ktorom kráčate. Precítiť ako pracuje chodidlo, kde nohu pokladám a ako držím svoje telo.

 

Vhodnou obuvou práve pri funkčnej plochej nohe sú barefoot topánky, ktoré nohám nechávajú dostatok priestoru na pohyb a aktivitu a majú tenkú podrážku, vďaka čomu noha môže cítiť zem a tak optimálne vykonávať jej funkciu. Pri každom kroku v barefoot topánkach je chodidlo aktívne, čo pomôže rýchlejšie svaly vytrénovať, obnoviť klenbu nohy a odstrániť bolesti. 

 

Bc. Magdaléna Mičechová
Fyzioterapeut

 

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu