Bolesti hlavy z krčnej chrbtice

Be Lenka logo Be Lenka
03.09.2021
Bolesti hlavy z krčnej chrbtice

Každý z nás sa pravdepodobne už stretol s bolesťou hlavy. Od ľahkých stavov, ktoré zvyčajne prehliadame, až po ťažké migrény, pri ktorých už ani lieky od bolesti nezaberajú. Možno ste zvykli siahnuť po tabletke alebo masáži. Masáž krčnej chrbtice môže pomôcť k uvoľneniu bolesti, avšak podobne ako tabletka, nerieši jej príčinu. A tak sa ťažkosti vracajú a časom sa môžu aj stupňovať.

Obsah článku

Krčnú chrbticu rozdeľujeme na dva segmenty - hornú a dolnú časť. Problémy súvisiace s hornou časťou sa vedia prejaviť ako bolesti hlavy. Najčastejšie k nim dochádza v oblasti záhlavia. Problémy s dolnou časťou krčnej chrbtice sa projektujú viac do ramien, lopatiek a horných končatín.

 

V tomto článku sa bližšie pozrieme na bolesť hlavy z krčnej chrbtice. Za týmito ťažkosťami môže byť aj iná príčina - vyčerpanie, stres, únava očí, či nedostatok tekutín. Niektoré bolesti hlavy u žien sa objavujú pravidelne v súvislosti s ich ženským cyklom. V takom prípade treba znížiť životné tempo a venovať sa uvoľňovaniu panvového dna. Bolesť krku môže vychádzať aj z nesprávneho držania tela pri cvičení, avšak najčastejšie býva spôsobená dlhodobým sedom v nesprávnom držaní tela.

Príčiny bolesti hlavy

Nesprávne postavenie krčnej chrbtice býva jednou z hlavných príčin bolesti krčnej chrbtice. Preto najistejšou prevenciou a riešením ťažkostí je korekcia držania tela a pohyb. V niektorých prípadoch táto korekcia nemusí byť postačujúca a vtedy je dobré, keď oslovíte fyzioterapeuta.

 

Všimli ste si, aké má postavenie Vaša hlava voči telu, keď sedíte, stojíte? Rozhliadnite sa okolo seba, nie ste v tom sami. Dlhodobý sed a sed v nesprávnom nastavení tela prináša svoju daň. Mnohí z nás trávia veľkú časť dňa v predsunutom držaní krčnej chrbtice, čím strácame takzvanú lordózu. Zotrvávaním v tejto nesprávnej pozícii dochádza k preťažovaniu mäkkých tkanív krku a časom aj k zmene v štruktúre a tvare kĺbov. Je lepšie sa tomu vyhnúť, a to tak, že sa napriamime a dostaneme tak hlavu, hrudník a panvu nad seba. Hlavu posunieme dozadu a zároveň jemne vytiahneme hore. Robíme to správne, keď pocítime jemnú aktivitu alebo ťah vzadu na krku, ktorý môže siahať až k lopatkám. Tvar driekovej chrbtice výrazne ovplyvňuje postavenie krčnej chrbtice, preto keď sedíme, v spodnej časti chrbta udržujeme miernu lordózu - prehnutie smerom dopredu.

Ako si cvičením uľaviť od bolesti

Účinný cvik na bolesti krčnej chrbtice a bolesti hlavy je retrakcia hlavy. V sede sa napriamime, pohľad ukotvíme vo výške očí. Začneme zasúvať hlavu dozadu - podobne, ako keď zatvárame šuflík. Ideme až na koniec rozsahu pohybu, v ktorom zotrváme 2 - 3 sekundy a vrátime hlavu do napriamenia. Opakujeme 10krát. Mali by sme cítiť ťah vzadu na krku. Pozor, hlavu nezakláňame, ani nepredkláňame. Cvik opakujeme trikrát do dňa, pokiaľ dochádza k zlepšeniu stavu. Ak si nie sme istí, či ho robíme správne alebo dochádza k zhoršovaniu stavu, cvik už necvičíme a radšej oslovíme fyzioterapeuta.

Ako spať pri bolesti krčnej chrbtice

Ak počas spánku alebo ráno po prebudení pociťujete bolesti hlavy alebo krku, budete potrebovať zmeniť vankúš alebo polohu pri spánku. Vankúš má vyplniť prirodzenú priehlbinu medzi ramenom a hlavou, a to bez toho, aby hlavu nakláňal alebo zdvíhal. Vankúše z vytvarovaného molitanu alebo pamäťovej peny si držia svoj originálny tvar, čím neumožňujú Vašej hlave zaujať pozíciu podporujúcu jedinečné zakrivenie Vašej krčnej chrbtice. Vhodne zvolený vankúš by mal dovoliť hlave odpočívať v priehlbine v tvare misky. Siahnite po takom vankúši, ktorého tvar si viete ľahko upraviť a vytvarovať v ňom jemnú priehlbinu na uloženie hlavy.

Poloha v ľahu na bruchu vytvára veľkú záťaž na mäkké tkanivá obklopujúce kĺby krku a preto sa jej snažte vyhnúť a uprednostnite polohu v ľahu na chrbte alebo na boku. Pri ľahu na boku môžete siahnuť po podpornom valčeku pre krk.

Ako predchádzať vzniku bolesti

Najúčinnejšou prevenciou je korekcia držania tela. Snažte sa držať hlavu v napriamení - neustále sa zľahka vyťahujte smerom nahor, keď sedíte, šoférujete, kráčate alebo cvičíte. Dôsledne minimalizujte dĺžku sedu, venujte pozornosť korekcii sedu a ergonomickému nastaveniu pracovného miesta. Zostaňte v pohybe, to je to najlepšie, čo môžete pre seba spraviť. Každú polhodinu prerušujte sed, prejdite sa, zacvičte si, pokiaľ Vám vyhovuje retrakcia hlavy popísaná v článku, venujte sa jej 3krát denne. Pre podporu aktívneho alebo pasívneho sedu využite niektorú dostupnú pomôcku k sedu, napríklad bedrovú opierku, menší overball medzi lopatky alebo vhodne nastavenú opierku hlavy. Nezvykajte si na bolesti hlavy a ani na žiadne iné bolesti. Je to iba príznak problému, ktorý keď vyriešite, mali by ste sa zbaviť aj samotnej bolesti.

 

Ing. Kristína Brosová
Pohybový špecialista

 

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu