Bolesť päty

Be Lenka logo Be Lenka
03.09.2021
Bolesť päty

Bolesti nôh často trápia nielen dospelých ale aj deti a seniorov. Má množstvo príčin. Môže sa vyskytnúť na akejkoľvek časti nohy no pomerne časté sú práve bolesti päty. O aký problém ide sa dá odlíšiť podľa miesta bolesti. Treba zadefinovať či sa bolesť vyskytuje zospodu, zo zadnej či prednej časti päty, z boku alebo z vonkajšej strany nohy. Dôležité je zistiť či sa bolesť vyskytuje počas chôdze alebo v pokoji.

Obsah článku

Príčiny bolesti

Existuje mnoho príčin bolesti nôh. Je dôležité zistiť, kedy a ako sa bolesť objavuje. Bolesť päty u dospelých však zvyčajne nie je spôsobená zranením alebo vyvrtnutím, ale opakovaným stresom a útlakom päty. Býva rôznorodá, najčastejšie sa pri nej popisujú dve ochorenia. A to plantárna fascitída (zápal šľachy) a pätová ostroha (teda výrastok na päte).

Plantárna fascitída

V prípade že bolesť sa vyskytuje v oblasti päty a vyžaruje smerom na chodidlo zo spodnej časti zvnútra až k prstom, pravdepodobne pôjde o zápal šľachy. Ide o väzivový pruh, ktorý sa upína na pätu a smeruje až k prstom nohy.

Zapálená časť chodidla je veľmi bolestivá, bolesť sa vyskytuje hlavne ráno po prebudení, ustupuje následne pri bežnom chodení. Bolesť nastupuje aj pri dlhodobom státí, alebo v čase dlhšieho pokoja. Prejavuje sa ako ostrá a bodavá.

 

Poranenie a drobné trhliny tejto šľachy sú dôsledkom opakovaného poškodenia pri nadmernej a neprimeranej záťaži, ale môže vzniknúť aj pri akútnom poranení. Veľký podiel na vzniku plantárnej fascitídy má chybné postavenie chodidla, plochá noha, zlé pohybové návyky, nesprávne držanie tela, obezita, sedavý spôsob života, nevhodná a tesná obuv či vysoké podpätky ale aj neprimerané preťaženie či cievne problémy.

Pomoc pri plantárnej fasciitíde

Cvičenie je prvá vec, ktorú treba robiť pri tejto diagnóze. Dôležitý je strečing, relaxácia a masáže (foto ježko pod chodidlom). Dôležitá je tiež zmena obuvi a ľadovanie. Je treba sa načas vyhnúť nadmernej záťaži nôh.

Pomáhajú aj lieky na tlmenie bolesti a zápalu. V niektorých prípadoch je nutná chirurgická liečba.

 

Dlhodobé a aj akútne preťaženie nohy vedie k plantárnej fascitíde a jej následkom môže byť tvorba pätnej ostrohy.

Pätná ostroha

Pri poškodení úponu šľachy na pätnú kosť začne tvorba a ukladanie vápnika. Počas hojenia poškodenej šľachy či svalu sa toto tkanivo premení na kosť. Dôsledkom sú potom výrastky na pätnej kosti v oblasti úponu šliach.

 

Bolesť sa vyskytuje pri chôdzi, behu a záťaži a niekedy môže dôjsť až k znemožneniu chôdze. Ide o ostrú a bodavú bolesť, lokalizovanú hlavne na stred päty. Bolesť je výrazná aj pri dotyku. Ostroha sa nachádza zvyčajne na obidvoch pätách. Často o nej človek nemusí dlho vedieť, keďže sa nemusí prejaviť bolesťou v päte. Pri diagnostike je dôležité vyšetrenie päty RTG, ktorý potvrdí výskyt výrastku.

 

Veľký podiel na vzniku pätnej ostrohy má zlá obuv, dlhodobá nadmerná záťaž nohy, porucha klenby nohy, obezita, úraz, beh ale aj skákanie na tvrdý povrch.

Pomoc pri pätnej ostrohe

Bolesti pomáha tlmiť špeciálna vložka do topánok, ktorá odľahčí pätu. Pomáhajú lieky na tlmenie bolesti a zápalu, prípadne obstreky, magnetoterapia alebo liečba rázovou vlnou. V niektorých prípadoch je nutná chirurgická liečba. Nevyhnutnou súčasťou liečby je zmena postavenia chodidla a zlepšenie jeho funkcie vhodnými cvikmi.

Bolesť päty u detí

Po neprimeranej záťaži či po úraze nastupuje bolesť päty u detí.

Rastová bolesť

Rastová bolesť u detí sa vyskytuje dosť často. Najčastejšie vo veku 3-4 roky a potom opäť vo veku 8-12 rokov. Vyskytuje sa hlavne v noci a príčinou môže byť zvýšená fyzická aktivita počas dňa.

 

Vyskytuje sa najčastejšie v oblasti predkolenia až päty, stehna, lýtka a slabín.

Pri výrazných bolestiach sa môžu podávať lokálne masti, gély ale aj lieky na tlmenie bolesti. Bolesti väčšinou časom spontánne ustupujú.

Severova choroba

Severova choroba sa vyskytuje u detí, hlavne v období rastu vo veku 7-15 rokov, najčastejšie u chlapcov. Väčšinou sa toto ochorenie vyskytuje u nadmerne športovo zaťažených detí. Jej základom je zápal a osteochodróza v oblasti päty.  

U dieťaťa je možné sledovať krívanie či našľapovanie na špičky v dôsledku bolesti päty. Medzi základnú liečbu patrí obmedzenie záťaže, vhodná obuv a protetické pomôcky.

 

Ing. Katarína Furdeková
Pohybový špecialista

 

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu