Zdravý životný štýl

Be Lenka logo Be Lenka
05.02.2021
Zdravý životný štýl

Medzi nami a svetom chorôb leží tenká bariéra, ktorá nás ochraňuje – naša imunita. Nezdravý životný štýl imunitu oslabuje a robí nás zraniteľnejšími. Fajčenie, alkohol, presladené nápoje, nedostatok minerálov a vitamínov, málo spánku a vysedená diera v gauči - každá choroba ktorá sa okolo nás šuchne si na nás zgustne. Jediný spôsob ako posilniť imunitu bez toho aby sme sa dopovali tabletkami na jej posilnenie je začať od seba a zmeniť svoj životný štýl. Zdravý životný štýl je také správanie sa k vlastnému telu, ktoré ho nepoškodzuje, ba práve naopak, ktoré ho podporuje. Poďme si teda o zdravom životnom štýle povedať niečo viac.

Obsah článku

Ľudské telo je chrám. Choroba je trhlina v harmónii. Zdravie je súzvuk.“ — Hippokratés

Čo je zdravý životný štýl?

Svetová zdravotnícka organizácia WHO (The World Health Organization) definuje zdravie ako „stav úplnej fyzickej, mentálnej a sociálnej pohody a nielen absencia choroby alebo slabosti“. Z toho vyplýva, že zdravie je podstatne komplexnejší pojem a nielen absencia choroby, ako si mnohí ľudia predstavujú. Ak chceme naozaj zdravo žiť, musíme sa na náš život pozrieť zo širšieho uhla – jedlo, cvičenie, preventívne lekárske prehliadky, práca, vzťahy, myseľ, prostredie v ktorom sa pohybujeme, sociálne kontakty – všetky tieto aspekty tvoria náš životný štýl. Poďme si teda životný štýl rozmeniť na drobné a povedať si, ako by to malo vyzerať aby sme svoj život žili naozaj zdravo.

Pohyb

Jeden z komponentov zdravého životného štýlu je nepochybne pohyb a fyzická aktivita. WHO odporúča aspoň 30 minút cvičenia 5 dní v týždni, spolu teda 150 minút týždenne. Netreba hneď myslieť na šialené kardio alebo fučanie pri dvíhaní činiek. Aj rezká chôdza pri ktorej sa vám zvýši tepová frekvencia sa považuje za cvičenie. Dôležité ale je, aby bol druh pohybu vhodne zvolený k práci, ktorú cez deň vykonávame. Človek, ktorý denne presedí 8 hodín za počítačom, by mal zvoliť dlhšiu prechádzku alebo turistiku, nie dvojhodinové šliapanie na bicykli – ako pohybovú kompenzáciu. Zjednodušene – v práci sedím, pri športe chodím a pod.

Benefity pravidelného pohybu nie sú iba spaľovanie kalórii a budovanie svalovej sily. Pravidelný pohyb pomáha stabilizovať krvný tlak, cholesterol a hladinu glukózy. Šport je účinný bojovník proti stresu a pomáha zlepšiť kvalitu spánku. Trápia vás zmeny nálad? Aj s tým vám fyzická aktivita pomôže. Pravidelné športovanie so sebou prináša mnoho pozitív, nemyslíte? A nájsť si pol hodinu denne nemôže byť problém, veď len bezmyšlienkovým ťukaním do telefónu sme schopní stráviť viac času, tak prečo ho nevyužiť efektívne?

Strava

Tak ako k zdravému životnému štýlu patrí pohyb, tak k nemu patrí aj zdravá a nutrične bohatá strava. Nemusíte sa báť, zdravé neznamená bez chuti. Práve naopak! Keď si osvojíte zásady zdravého stravovania, objavíte množstvo nových chutí. Zmena v stravovaní vôbec neznamená, že musíte začať kupovať iba BIO potraviny. Alebo že sa z vás musí stať vegetarián alebo vegan. Zdravo a chutne si viete navariť bez ohľadu na vašu diétu. Či už ľúbite mäsko, alebo sa mu vyhýbate, alebo je pre vás akýkoľvek živočíšny produkt tabu. Čo je teda pri zdravej strave dôležité? Jesť veľa ovocia a zeleniny, ideálne čerstvej, lokálnej a sezónnej. Hovorí sa, že každý deň by sme mali zjesť dúhu, a teda ovocie a zeleninu rôznych farieb. Ak ste mäsožravec, snažte sa kupovať mäso z overených zdrojov, neprikrmované antibiotikami a hormónmi, z lokálneho zdroja ideálne. Skúste obmedziť príjem mäsa len na pár dní v týždni. Riaďte sa heslom „radšej menej, ale kvalitne“. Pri vajíčkach a syroch skúste voliť voľnú pastvinu a lokálnu produkciu. Vajíčka z voľného výbehu, od niekoho z farmy majú nielen krajšiu farbu žĺtka ale sú aj podstatne chutnejšie. Syry z lokálnych fariem od kráv a oviec pasúcich sa na voľných pastvinách sú tiež iná „pastva“ pre chuťové poháriky. Samozrejme, nie vždy sa to dá a nie každý má vo svojom okolí farmu. Ale aj malá zmena k lepšiemu sa ráta.

Čomu sa radšej v strave vyhnúť? Skúste sa držať ďalej od spracovaných potravín, a teda od potravín, na ktorých na prvý pohľad nevidíte čo to je a z čoho to je. O čom hovoríme? O údeninách (šunky, salámy, párky), o tavených syroch a nátierkach, o pochutinách ako sú čipsy a dobošky. Ak vám príde na niečo chuť, skúste skôr siahnuť po orieškoch. Určite to s nimi však nepreháňajte nakoľko sú „tučné“, nasypte si do dlane, to bude tak akurát. Na vzorovom jedálničku vám ukážeme, že to nie je vôbec ťažké a každý si môže prísť na svoje ☺

Raňajky

Sladká verzia raňajok: Hrnčekové lievance s čučoriedkami od Jamieho Olivera

Čo budeme potrebovať? 1 veľké vajce z voľného výbehu, 1 hrnček múky, 1 hrnček mlieka (môže byť aj rastlinné), 200g čučoriedok, olivový olej, 4 lyžice bieleho jogurtu

Ako na to? Vajíčko, múku, mlieko a štipku soli vymixujeme dohladka. Zľahka vmiešame čučoriedky. Na panvici na strednom plameni rozohrejeme pol lyžice olivového oleja. Naberačkou nalejeme na panvicu cesto, medzi jednotlivými lievancami nechávame medzery. Opekáme 1-2 minúty kým sa na ceste nezačnú objavovať bublinky. Obrátime a pečieme z druhej strany. Podávame teplé s bielym jogurtom a posypané čerstvým ovocím. Mňam!

Slaná verzia raňajok: Toast s avokádom a strateným vajíčkom

Čo budeme potrebovať? Krajec kvalitného kváskového chleba, zrelé avokádo, citrón, soľ, korenie, 1 vajce z voľného výbehu, ocot, čerstvé bylinky/klíčky/čerstvú zeleninu

Ako na to? Dáme variť vodu a kým začne vrieť rozkrojíme avokádo, vyberieme kôstku a dužinu vydlabeme do misky, rozpučíme vidličkou a dochutíme soľou, korením a kvapkou citrónu (aby na vzduchu nezhnedlo, chuť to síce nezmení, ale nevyzerá to vábne). Chlieb opečieme nasucho na panvici – voliteľné, ale ten chrumkavý element tomu dodá šmrnc ☺. Keď začne vrieť voda prilejeme do nej trochu octu (ten zabráni „rozbitiu“ vajíčka). Vajíčko rozbijeme do misky. Lyžicou vytvoríme vo vriacej vode vír a do jeho stredu opatrne vlejeme vajce. Varíme 2-4 minúty, podľa toho ako veľmi „roztečené“ vajíčko máte radi. V zásade platí, že bielko musí byť uvarené a žĺtok teplý ale tekutý. Na chlieb rozotrieme avokádo a opatrne naň položíme stratené vajíčko. Osolíme, okoreníme a podľa chuti ozdobíme čerstvým bylinkami, mikrogreens (klíčkami) alebo k toastu podávame čerstvú zeleninu.

Desiata

Sladká verzia desiaty: Gulôčky s kakaom a mandľami od Deliciously Ella

Čo budeme potrebovať? 200g mandlí, 400g medjool datlí (alebo ďatľovej pasty), 4 PL kakaa, 2 a pol PL mandľového masla, 2 PL kokosové oleja.

Ako na to? Mandle posekáme v robote najemno. Pridáme ďatle a kokosový olej a pomixujeme (ak máte na mixéri možnosť PULSE použite tú). Mixujeme pokým sa všetko pekne nespojí. Pridáme kakao a mixujeme ďalej. Keď už máme zmes pekne kompaktnú, môžeme z nej lyžičkou odoberať kôpky a tvarovať guličky. Guličky odložíme na hodinu do mrazničky aby úplne stuhli a skladujeme v dobre uzavretej nádobe v chladničke. Takýto snack si môžeme pripraviť na niekoľko dní dopredu a vždy keď nás prepadne chuť na sladké môžeme bez výčitiek mlsať.

Slaná verzia desiaty: Baklažánový dip od Jamieho Olivera

Čo budeme potrebovať? 1 baklažán, 1 strúčik cesnaku, 1 zelenú čili papričku, hladkolistovú petržlenovú vňať, 1 PL extra panenského olivového oleja, polku citrónu, pol čl údenej mletej papriky

Ako na to? Rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Baklažán poprepichujeme nožíkom / vidličkou a vložíme do rúry na 45 minút. Necháme vychladnúť. Očistíme cesnak, najemno nakrájame vňať a čili. Vychladnutý baklažán prekrojíme a vydlabeme mäsité vnútro. Baklažán, cesnak, olej a čili vložíme do kuchynského robota a pomixujeme. Pridáme vňať, lyžičku citrónovej šťavy, štipku soli a čierneho korenia. Premiešame ručne a podľa potreby ešte dochutíme. Na záver dozdobíme paprikou. Podávame s toastom, čerstvou zeleninou alebo pečivom podľa vlastného výberu. Skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke.

Slaná verzia pre rýchle zasýtenie: Hummus

Čo budeme potrebovať? 400g cíceru (v skle alebo konzerve), 1 strúčik cesnaku, 1 PL tahini (sezamová pasta, zoženiete v obchodoch so zdravou výživou), citrón, extra panenský olivový olej.

Ako na to? Precedíme cícer a dáme ho do mixéru. Pridáme olúpaný cesnak, tahini, citrónovú šťavu a trošku soli. Mixujeme kým nedosiahneme konzistenciu jemnej pasty. Dochutíme podľa potreby. Hummus je najlepšie podávať s čerstvou chrumkavou zeleninou ako je mrkva, uhorky, reďkvičky, papriky alebo stonkový zeler. Chutnou prílohou je aj teplý toast. Rýchla a naozaj chutná zdravá pochúťka. Skladujeme v chlade vo vzduchotesnej nádobe.

Obed

Pre mäsožravcov: Rizoto s paradajkami, červeným vínom a chorizom

Čo budeme potrebovať? Olivový olej, 2 šalotky, 1 strúčik cesnaku, 80g choriza, 15 g čerstvej petržlenovej vňate, 750ml-1l zeleninového alebo kuracieho vývaru, 400g paradajok (v konzerve alebo skle), 300g ryže na rizoto, 200ml suchého červeného vína, 50g parmezánu plus extra na servírovanie

Ako na to? Cesnak a šalotku olúpeme a najemno nakrájame, nasekáme petržlenovú vňať a nadrobno nakrájame chorizo. Na panvici zohrejme 2 PL oleja, pridáme šalotku, cesnak a chorizo, opražíme a prisypeme petržlen. V hrnci zohrejeme vývar, pridáme paradajky. Do panvice s chorizom nasypeme ryžu a zamiešame. Zakryjeme a na silnom plameni varíme 1-2 minúty pokým ryža nezosklovatie. Prilejeme víno, dobre zamiešame a varíme kým sa víno nevyparí. Postupne vmiešavame vývar s paradajkami. Zmes nevylejeme naraz, ale po naberačkách, vždy počkáme kým sa nevsiakne do ryže a až potom prilejeme ďalšiu naberačku. Takto dosiahneme tú pravú taliansku krémovú konzistenciu rizota. Možno nespotrebujeme všetok vývar, možno budeme musieť použiť ešte trochu vody navyše – všetko záleží od toho ako sa bude ryža variť. Keď je už ryža hotová – jemná ale stále chrumkavá – pridáme ešte naberačku vývaru a parmezán. Dochutíme soľou a korením, premiešame, odstavíme z plameňa a necháme odpočívať 5 minút prikryté aby sa zvyšný vývar vsiakol do ryže. Podľa potreby ešte dochutíme. Podávame s parmezánom a čerstvou petržlenovou vňaťou. Vegetariánska verzia – jednoducho vynecháme chorizo a pri parmezáne si prekontrolujme etiketu, aby sa jednalo o vegetariánsky typ. Chorizo môžeme nahradiť tofu alebo inou obľúbenou vegetariánskou náhradou mäsa. Vegan verzia – ak chceme navyše dosiahnuť vegan verziu receptu, nahradíme jednoducho parmezán lahôdkovým droždím a použijeme víno pripravované vegan spôsobom.

Pre milovníkov rastlinnej stravy: Šošovicový dahl

Čo budeme potrebovať? 400g zelenej šošovice (vopred namočenej a precedenej), 2x400g kokosového mlieka v konzerve, 3 strúčiky cesnaku (najemno nakrájaného), 2 mäsité paradajky (nakrájané na kocky), 1 čl mletej rasce, 1 čl karí korenia, 1 čl mletej papriky, 1 čl mletého čili

Ako na to? Na panvici na strednom plameni rozpálime olivový olej, pridáme cesnak, soľ a restujeme 1-2 minúty a pridáme zvyšné korenie, pár sekúnd prehrejeme aby sa uvoľnila vôňa a prihodíme paradajky. Pár minút restujeme a pridáme šošovicu a kokosové mlieko. Privedieme do varu, znížime plameň na slabý a neprikryté varíme cca 1 hodinu, miešajúc každých 10-15 minút. Ak máme pocit, že sa vyparilo moc tekutiny a šošovica ešte nie je úplne mäkká, prilejeme trochu vody. Na konci dochutíme soľou a korením podľa potreby. Podávame ozdobené plátkami avokáda, čili a kokosovým jogurtom. Ako prílohu môžeme použiť ryžu. Toto jedlo nám vydrží vo vzduchotesnej nádobe v chladničke pokojne aj niekoľko dní, takže ak ste fanúšikmi meal-prep, je to pre vás ideálny recept.

Večera

Super špenátové palacinky podľa Jamieho Olivera

Čo budeme potrebovať? 1 zrelé avokádo, 350 g rôznofarebných cherry paradajok, 100g baby špenátu, 3 jarné cibuľky, čerstvý koriander (15g), limetku, extra panenský olivový olej, 1 vajce z voľného výbehu, 1 hrnček múky, 1 hrnček polotučného mlieka (môže byť aj rastlinné), olivový olej na opekanie, 300g cottage syru, čili omáčka

Ako na to? Rozkrojíme avokádo, vyberieme kôstku a opatrne lyžicou vylupneme dužinu tak, aby ostala vcelku. Tú potom nakrájame na jemné plátky. Ak sa vám nedarí, nič sa nestane ak bude avokádo popučené, na chuti to nič nezmení. Paradajky nakrájame na štvrťky a spolu s avokádom dáme do misky. Pridáme hrsť baby špenátu, najemno nakrájané jarné cibuľky a posekaný koriander. Pokvapkáme limetkou (1 čl), pridáme 1PL extra panenského olivového oleja a dochutíme soľou a čerstvo namletým čiernym korením. Premiešame a odložíme na stranu. Teraz pripravíme palacinky: vajíčko, múku a zvyšok špenátu dáme do mixéru a so štipkou soli a čiernym korením pomixujeme dohladka. Na panvici na strednom plameni rozohrejeme olivový olej a nalejeme tenkú vrstvu cesta. Opekáme 2 minúty a otočíme. Pokračujeme postupne so zvyškom cesta. Palacinky servírujeme ozdobené kopčekom cottage syra, štedrou porciou avokádového šalátu a pokvapkané čili omáčkou. Ak chceme recept vyšperkovať do dokonalosti, môžeme na vrch pridať volské oko alebo stratené vajíčko a podávať s plátkom limetky pre extra sviežosť. TIP: špenát v ceste môžeme nahradiť akoukoľvek listovou zeleninou alebo čerstvými bylinkami. Namiesto cottage syru môžeme použiť mozzarellu, halloumi alebo fetu.

Vidíte, jesť zdravo vôbec neznamená nudne. Menej cukru, viac ovocia. Menej soli, viac čerstvých byliniek. Menej vyprážaného, viac čerstvého. Takto nás nebude hrýzť svedomie keď si z času na čas doprajeme kúsok čokolády ☺.

Psychické zdravie

Aby sme boli zdraví musíme sa starať nielen o svoje telo ale aj o svoju myseľ. Čo všetko ovplyvňuje našu psychiku?

Jedlo

Hovorili sme si, aké je dôležité prijímať kvalitné a bohaté potraviny. Vplyv takéhoto jedla na psychiku je preukázaný, čim farebnejšie jeme, tým lepšie. Nutrične vyvážené jedlo bohaté na vitamíny a minerály pomáha bojovať proti výkyvom nálad, dokáže si poradiť aj so stresom a vedie k lepšiemu sústredeniu. Nesieme zabudnúť na dostatočnú hydratáciu – čistá voda alebo bylinné čaje sú to najlepšie, čím môžeme naše telá zavlažovať. Obmedzenie prísunu kofeínu stojí tiež za zváženie. Priveľa kofeínu má za následok zhoršovanie stavov úzkostí a panických záchvatov. Ak mávate pocit, že vám srdce vyskočí z hrude a po niekoľkej šálke kávy pociťujete návaly nervozity, podráždenosti alebo iné nepríjemné príznaky, pitie kávy asi nebude pre vás to pravé orechové. Skúste si vždy, keď dostanete chuť na kávu, dať radšej jablko. Alebo oriešky. Počúvajte svoje telo a myseľ a sami po krátkom čase začnete pozorovať zmeny. K lepšiemu ☺

Aktivita

Pravidelný pohyb (20-30 minút denne) dokáže účinne redukovať stres, zmierňovať pocity úzkosti alebo depresie. Pohyb zlepšuje náladu, pozitívne vplýva na sebavedomie a kognitívne funkcie. Pohyb teda neposilňuje len naše fyzické zdravie, ale aj to psychické. Nie je nič lepšie ako záplava endorfínov po dobrom športovom výkone. Nemáte práve chuť sa poriadne vypotiť? Nevadí! Spravte si prechádzku v prírode, budete sa hýbať a príroda pohladí vašu myseľ. Win-win.

Spánok

Benjamin Franklin raz povedal: „Skoro spať, zavčasu vstať, toť cesta k zdraviu, múdrosti a šťastiu.“ A vedci mu dnes dávajú za pravdu. Spánok je pre nás veľmi dôležitý. Je to jediný čas kedy sa môže naše telo regenerovať a náš mozog si môže oddýchnuť. Veľa ľudí sa mýli, ak si myslí, že im 5-6 hodín spánku denne stačí. Im sa môže zdať, že sú oddýchnutí, ale ich telo a hlava určite nie sú. Nie nadarmo sa hovorí, že by sme mali spať 8 hodín denne. Že by ste dokázali prespať aj 12? To je síce možné, ale nie moc prospešné. V tom prípade by ste sa zobudili ešte unavenejší ako predtým ako ste šli spať. Spať 8 hodín je ideálne, ale ak tomu pridáme aj zdravé spánkové návyky, máme vyhraté. O čom hovoríme? Snažiť sa nepiť menej ako hodinu pred spaním, aby vás pri zaspávaní neobťažovala myšlienka na návštevu toalety. Aspoň pol hodinu pred spaním žiaden screen-time! Naozaj, odložte telefón či tablet a doprajte vašim očiam odpočinok a vášmu mozgu možnosť pomalého prechodu do režimu odpočinku. Pozitívne predspánkové rituály sú tiež super – meditácia, masáž levanduľovým mliekom alebo olejom, horúci kúpeľ. Čokoľvek čo vám pomôže sa po celom dni uvoľniť a nastaviť sa na nočný režim. A aby sme nezabudli! Vaše telo ocení, pokiaľ budete chodiť spávať a ráno vstávať o približne rovnakom čase. Naše telá sú prirodzene nastavené aby fungovali v súlade s našimi vnútornými hodinami a pokiaľ to budeme rešpektovať, naše telo bude šlapať ako hodinky pravé švajčiarske ☺. Možno nebudete potrebovať ani budík na vstávanie do práce.

Meditácia

Jeden zo spôsobov ako sa pripraviť na nočný režim sme spomínali meditáciu. Meditovať nemusíte len večer ale kedykoľvek to tak cítite (alebo máte priestor). Meditovať môžete kdekoľvek. A akokoľvek. Odvšadiaľ sa na nás valia reklamy na meditačné pomôcky – podložky, vankúšiky, vonné tyčinky; knihy, kurzy alebo aplikácie. Áno, všetko z toho je nepochybne fajn a dokáže to navodiť príjemnú atmosféru, ale na samotnú meditáciu to nie je nevyhnutné. Čo teba potrebujete ak ste sa rozhodli meditovať? Miesto, kde vás nebude nikto rušiť. A seba. Čaro meditácie je v tom, že utíšite vlastnú myseľ. Myšlienky necháte voľne plynúť, sústredíte sa na dych. 

Žijeme v rušnom svete, sme pod neustálym tlakom, či už v práci alebo v rodine, neustále sa niekam ponáhľame. Naša myseľ je atakovaná zo všetkých strán. Ruch, všade veľa ľudí, sme senzoricky prestimulovaní, v ruke telefón a v hlave milión myšlienok. Mladí ľudia v sú dnes náchylnejší na neurózy, úzkosti či záchvaty paniky než boli v minulosti. Čím ďalej tým sa viac objavuje syndrómom vyhorenia. Naša myseľ si nemá v dnešnom svete kedy oddýchnuť a vyčistiť sa. Preto jej musíme pomôcť. Zo začiatku je to náročné, myšlienky útočia a pýtajú si pozornosť, tréningom sa to dá ale pekne zvládnuť a vaša myseľ sa bude vyjasňovať. Plusov meditácie je mnoho, medzi nimi napríklad stojí za spomenutie zlepšenie sústredenia, kvality spánku či lepšie ovládanie emócií. A pritom naozaj netreba veľa, stačí 10-15 minút denne. A tých pár minút v tichu len so svojim dychom za vyskúšanie určite stojí. Vaša myseľ sa vám poďakuje.

Starať sa o svoje psychické zdravie je veľmi dôležité. Nebojte sa o svojich problémoch a pocitoch rozprávať. Vaše emócie sú oprávnené a skutočné. Netreba sa ich báť, treba ich prežiť a spracovať, nedusiť v sebe. Chcete plakať? Vyplačte sa! Chcete sa smiať? Smejte sa z plných pľúc! Chcete byť ticho? Pokojne celý deň neprehovorte slova. Trápi vás niečo? Nehanbite sa o tom porozprávať s blízkymi alebo vyhľadať odbornú pomoc. V dnešnom svete sú ľudia, bohužiaľ, náchylnejší na problémy s psychickým zdravím. Čo ale nie je hanba! Môže za to nastavenie spoločnosti a neustály tlak. Posledné štúdie ukazujú, že polovica rodín v Amerike má minimálne jedného člena rodiny, ktorý vyhľadal odbornú pomoc psychológa alebo navštevuje terapie. Niekedy je totižto veľmi ťažké vyriešiť si problém sám v sebe a pomoc nezainteresovaného človeka „zvonku“ môže byť veľkým prínosom. Hlavu máme len jednu a veru sa do nej ťažko pozerá. Preto ak vás čokoľvek trápi, alebo si myslíte, že niekto vo vašom okolí nie je okay, neváhajte a začnite to riešiť!

Zdravý životný štýl v rodine

Ste rodičia alebo sa nimi ešte len stanete? Udržiavať zdravý životný štýl by malo byť pre vás jednou z kľúčových priorít. Väčšinu svojich návykov a stereotypov si prinášame z detstva a čím hlbšie je návyk zakorenený, tým ťažšie je sa ho zbaviť. Deti z aktívnych rodín budú s vysokou pravdepodobnosťou raz aktívnymi dospelákmi. Deti z rodín, kde sa čas trávil doma, možno pri spoločenských hrách alebo iných nešportových aktivitách, si k športu cestu budú musieť nájsť. Deti rodičov, ktorí veľa čítali, častejšie siahajú po knihách. Deti totižto kopírujú správanie rodičov. Učia sa pozorovaním. Preto ak chcete svojim deťom pripraviť dobrý štart do života začnite od seba. Nezabúdajte, že nikdy nie je neskoro. Osvojte si zdravý životný štýl a podporujte sa ako rodina. Trávte spolu aktívne čas, v prírode alebo pri športe, vysvetľujte čo je na čo dobré a čo naopak škodí, bude spolu kreatívni v kuchyni, naučte sa meditovať a relaxovať a v neposlednom rade neprechádzať problémy mlčaním a dusením v sebe ale sa o nich rozprávať a hľadať riešenia. Starajte sa spoločne o svoje telo, myseľ i dušu. ☺

Hygiena

„Čistota pol života,“ vravievali naši starí rodičia ☺ K zdravému životnému štýlu neodmysliteľne patrí aj dodržiavanie osobnej hygieny. Okrem toho, že čistota pomáha udržiavať nezdravé baktérie a vírusy pekne od tela, pôsobí priaznivo aj na psychický stav a pocit komfortu vo vlastnom tele. 

Osobná hygiena - časté umývanie rúk, čistenie zubov a dentálna hygiena, pravidelná manikúra a pedikúra, celotelová hygiena a umývanie vlasov by mali byť v dnešnej dobe samozrejmosťou. Dôsledky dostatočnej alebo chýbajúcej hygieny, osobnej aj starania sa o to aby prostredie v ktorom žijeme bolo hygienicky ošetrené a čisté, je vidieť aj vo svete. V krajinách s vysokým hygienickým štandardom je nižšia chorobnosť a vyššia životnosť, kým v krajinách so zlým prístupom k čistej vode a s nízkym hygienickým štandardom je práve chorobnosť vyššia a životnosť nižšia. To má samo o sebe veľkú výpovednú hodnotu.

Ako si udržať zdravý životný štýl

Niektoré zdroje hovoria, že na vytvorenie udržateľného návyku je potrebných 21 dní. Niektoré tak optimistické nie sú a tvrdia, že na vytvorenie návyku, ktorý si vieme udržať treba dní až 60. Tak či onak, každý človek je unikát. Na niekoho platí okamžitá a drastická zmena, niekto zas potrebuje zmenu pomalú a postupnú. Preto sa musí každý riadiť sám sebou a počúvať svoje telo. K tomu pridať trochu vytrvalosti a trpezlivosti a nie je dôvod, prečo neuspieť. Základom je byť k sebe dobrý. Každá zmena je ťažká, nech je veľká či malá, búrať roky zaužívané stereotypy je vždy výzva. Nebuďte na seba tvrdí, každé zlyhanie nás posúva vpred, len sa nevzdať. Začínajte malými krokmi, postupne pridávajte. Buďte v tom ako rodina, podporujte sa. Alebo sa dohodnite s priateľmi a buďte si vzájomnou oporou a motivujte sa navzájom. Zmena životného štýlu je aj dobrým tréningom asertivity. Naučte sa povedať NIE, máte na to plné právo. Láskavo a s pochopením, ale neochvejne a pevne. Dôležité je stáť si za svojimi rozhodnutiami a nehanbiť sa za ne. Ste na rodinnej oslave a ponúkajú vám alebo vašim deťom niečo nezdravé? Slušne odmietnite, vždy sa nájde aj zdravší variant na stole. Požiadajte partnera aby dal deti spať a choďte si zabehať. Alebo meditovať. A časom si aj okolie zvykne. Na prvom mieste ste vy a vaše životné rozhodnutia a keď si za nimi budete stáť, tak tá životná zmena príde možno aj za tých 21 dní ☺.

Čo je nezdravý životný štýl

Nezdravý životný štýl je také správanie sa k sebe, ktoré nám škodí. Nášmu telu aj psychike. Fajčenie, veľa alkoholu, sladené nápoje, vyprážané pokrmy a fast food, málo spánku, nedostatok pohybu a chýbajúca psychohygiena. Ak holdujete týmto zlozvykom je najvyšší čas s tým niečo začať robiť. Každý jeden nezdravý návyk ohrozuje naše zdravie, fyzické aj psychické, útočí na náš imunitný systém a tým oslabuje celkovú obranyschopnosť nášho organizmu. Telo sme dostali do vienka len jedno, treba sa oň príkladne starať aby nám v dobrom stave vydržalo čo najdlhšie. Pevne veríme, že tento článok bol pre vás inšpiráciou vykročiť zajtra do nového dňa s novými odhodlaniami smerom k svojmu zdravšiemu ja. Veľa šťastia! ☺ A pamätajte tieto múdre slová: „Existuje tisíc chorôb, ale len jedno zdravie.“ — Karl Ludwig Borne

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu