Vlado Zlatoš o Be Lenka barefoot : "Som nadšený. Kvalitou, spracovaním, štandardom..."

Be Lenka logo Be Lenka
09.03.2021
Vlado Zlatoš o Be Lenka barefoot : "Som nadšený. Kvalitou, spracovaním, štandardom..."

Oslovili sme Vlada Zlatoša, (experta na optimálnu výživu a funkčnú kondíciu), aby nám porozprával o svojej životnej misii. A popísal pre nás skúsenosti s chodením naboso a v barefoot obuvi.

Patríš medzi uznávaných odborníkov na optimálnu výživu a funkčnú kondíciu, ako dlho sa už tomuto venuješ?

Oficiálne som sa začal pohybu či stravovaniu venovať od roku 2006, kedy som si založil živnosť hneď po vysokej škole. Záujem o tieto oblasti prirodzene vznikol už od 18-tich rokov. Vtedy som prestal piť a fajčiť. Ako dieťa som bol veľmi aktívny, ale športu som sa nikdy nevenoval. Od 5 do 19-teho roku života som držal v ruke husle a tiež veľmi často konáre stromov :) Ako bežné sídliskové deti sme vyrastali v pohybe, na stromoch, v naháňačkách, na bicykloch, v parkoch alebo na betónovom futbalovom ihrisku. Moja generácia mala ešte prirodzene mnoho pohybu aspoň tam, kde som vyrastal ja (*1981 Nitra). Od roku 2004 som začal robiť prvé verejné tréningu v športoch Parkour a Freerun, bolo to ešte počas štúdia na vysokej škole v Nitre. Študoval som telesnú a technickú výchovu a z tém okolo pohybu či stravovania mám aj magisterské či doktorandské tituly [1]. Najdôležitejšia je však prax, ktorá človeka naučí najviac. Za tie roky som postupne tvoril rôzne projekty a mnohé z nich sa rozrástli na veľké firmy, kde obsluhujeme ročne tisíce ľudí. Napríklad v telocvičniach Skill LAB sa venujeme deťom od 4 rokov, mládeži i dospelým [2]. Učíme ľudí ako sa hýbať nie z povinnosti, ale z radosti a ešte k tomu im ukazujeme zaujímavé pohybové ciele (od stojky až po saltá), o ktoré sa môžu nielen pod našim vedením usilovať. Kultúru pohybu však nešírim(e) iba v telocvičniach, ale aj priamo na pracoviskách, či už vo firmách alebo v homeofficoch. 

V projekte NESEDA nepredávame “iba” inovatívne stoličky, ale tvoríme prostredie bohaté na pohyb [3]. V oblasti pohybu či stravovania mám však mnoho väčších či menších projektov. Školský stravovací projekt [4], vývoj potravín pre deti [5], aplikácie na meranie metabolického zdravia [6], digitálne zdravotné karty [7], rôzne druhy suplementov či produktov [8] a rôzne projekty kde zbieram a vyhodnocujem dáta. To preto, aby som sám nepodliehal ilúziám. Protokoly, ktoré odporúčam ľuďom dodržiavať, chcem aj kvantifikovať a overovať. Verím tomu že to, čo sa dá odmerať, je možné aj manažovať a postupne vylepšovať (neustály upgrade).

Od roku 2009 som napísal a vytvoril stovky rôznych edukačných produktov, kníh, video programov [9], odprednášal stovky prednášok či workshopov [10] a stále nemám pocit, žeby kultúra pohybu a zdravého životného štýlu bola súčasťou našich životov. V každom prípade sa nenudím a neustále hľadám nové spôsoby, ako ľuďom pomáhať stavať sa lepšou verziou samého seba. Na mnohých projektoch spolupracujem aj s manželkou Tinou, s ktorou sa snažíme ísť druhým vzorom nie len ako samostatné osobnosti (s našimi výsledkami) ale aj ako rodina spolu s dcérkou Ameliou.

Je o tebe známe, že často chodievaš bosý. Kedy si začal bosú chôdzu preferovať?

Začalo to niekedy okolo roku 2017, kedy som začal nosiť výlučne barefoot topánky a tenisky. Zhruba od roku 2000 kedy som začal intenzívnejšie trénovať, som bol najčastejšie bosý, tak mi to vždy najviac vyhovovalo. Bosé chodidlá preferujem ako voľbu číslo jedna všade kde je to možné a spoločenský prípustné, voľba číslo dva sú barefoot topánky či tenisky. Aj v zime. Na mojom blogu som publikoval mnoho článkov a videí na túto tému [11]. Je vidieť, že s mnohými ľuďmi táto téma veľmi rezonuje a preto cítim nanajvýš správne spolupracovať aj so slovenskou značkou ako ste vy.

Nosievaš aj iný typ topánok?

Ešte pár rokov dozadu, kedy nebolo toľko barefoot možností na trhu, som napríklad v zime nosieval štandardnú zimnú obuv. Nasilu. Teraz je však mnoho skvelých možností na výber a tým pádom nie je potrebné sa obmedzovať. Vaša značka je toho dôkazom. Je dôležité uvedomiť si, že obuv má obrovský vplyv na naše telo i mozog. Geometria tela, včítane pozície panvy, následných disbalancíí či disfunkčností sú veľmi ovplyvnené obuvou. Nehovoriac o tom, že mozog je v otázkach chôdze rozhodujúci element. Vzhľadom na druh obuvi, si vytvára oi. aj pohybové vzory a tie následne ovplyvňujú to, ako vieme koordinovať pohyb, aké sú inteligentné naše chodidlá a mnoho ďalších faktorov [11].

Vlado Zlatoš o BeLenka barefoot topánkach

Aký je tvoj postoj k noseniu barefoot topánok deťmi a dospelými? Vidíš v tom rozdiely, nevýhody pre niektorú skupinu?

Nevidím nevýhody, pokiaľ človek má problematiku naštudovanú. Ak si človek s “čaptavou” nohou, padnutou klenbou či haluxom obuje barefoot topánky, nestanú sa zázraky. Nič samé od seba nezafunguje a všade sú potrebné vedomosti a plné vedomie. Človek potrebuje edukáciu, postupy a návody, ako svoje chodidlo preučiť chodiť inak, napraviť svoje disbalancie a telesné neduhy nahromadené rokmi. Treba si uvedomiť, že čím väčšia bola doteraz vzdialenosť chodidla od zeme (hrubou podrážkou, opätkami a pod), tým menej inteligentné a zdravé je dané chodidlo. Nádej má však každý. Postupnosť a primeranosť sú preto dôležité princípy [11]. Najlepšie je začať u detí hneď, pretože ak oni správne začnú vďaka edukovaným rodičom, nebudú musieť v dospelosti opravovať chybné rozhodnutia. Verím, že pre nikoho nie je neskoro. Rozdiel bude “iba” v tom, koľko sa nahromadí neduhov v jednom ľudskom tele.

Ako hodnotíš slovenské barefoot topánky Be Lenka?

Som nadšený. Kvalitou, spracovaním, štandardom, a hlavne samotným tímom ľudí, ktorí za touto značkou stoja. Spoločne sme pripravili aj podcast [9] a je dosť možné, že naša spolupráca bude mať aj iný charakter. Možno spoločne vytvoríme ďalší inovatívny produkt (nápad je už na stole), ktorý synergicky obohatí vaše produktové portfólio. Detaily sú zatiaľ tajné, no, pokiaľ spolupráca vznikne, naplní sa misia barefoot priemyslu, ktorá spočíva v dosiahnutí stavu, keď ľudia majú naozaj objektívne zdravé a funkčné chodidlá (bez spadnutej klenby, bez haluxov a pod.). Detaily prezradíme neskôr.

Čo by si odporučil ľuďom, ktorí doteraz nenosili barefoot topánky a chceli by začať?

Naštudovať si problematiku dôsledne. Pochopiť, že iná cesta, než bosá noha a barefoot topánky/tenisky, pre zdravé a funkčné chodidlá neexistuje. V podstate máte na výber iba dve cesty. Buď budete mať módnu obuv a v nej viac či menej nefunkčné chodidlá, alebo peknú barefoot obuv a postupne vyriešite všetky neduhy svojho chodidla. Podotýkam, že naše chodidlá sú prírodou prepracovaná technológia, ktorej výhody sa v modernej kultúre môžu jednoducho stratiť. Odporúčam ponoriť sa do problematiky a preštudovať si viac článkov a videí u mňa na blogu. [11]

Rodina Vlada Zlatoša

Máš krásnu rodinu, dcérku a manželku. Tiež ich vedieš k bosej chôdzi a barefoot topánkam?

Tina má svoju hlavu a zodpovednosť za svoje zdravie. Tá sa postupne s problematikou rada zoznamuje, aj vďaka spolupráci s Be Lenkou. Dcérka Amelia je často od malička bosá a barefoot topánočky máme od úplného začiatku. Má krásne, silné, inteligentné a funkčné chodidlá aj celé telo, presne podľa toho, ako jej ho "matka" príroda nadizajnovala. Ja na tom nemám skoro žiadnu zásluhu. Iba som dovolil prírode a genetike, aby sa prejavili naplno a nedával som im do cesty žiadne prekážky.

Čo je Tvoja životná misia v oblasti zdravia?

Všetky projekty, ktoré tvorím a budujem, majú spoločných menovateľov. Zdravie, pohyb, strava, udržateľný životný štýl. Vďaka tomu, že som v týchto oblastiach začal pomerne skoro, zbieram masívne praktické skúsenosti o tom, čo funguje a čo nie. Mám šťastie, že vďaka tejto sebarealizácii dostávam aj masívnu spätnú väzbu nielen o trhu (od študentov/zákazníkov), ale aj TOP expertov z rôznych oblastí môjho pôsobenia [12]. Hlavná vízia aj misia mojej práce spočíva v tom, ako zaviesť do problematiky zdravia, zdravého pohybu či zdravého stravovania kvantifikáciu (dáta, štandardy, benchmark). Prečo? Pretože ilúziám sa medze nekladú. V našej krajine máme státisíce „odborníkov“ na zdravé stravovanie či iné oblasti, pričom výsledky a dáta na podloženie týchto tvrdení už nie sú také presvedčivé. Ja sám trpím mnohými ilúziami, a preto tvorím rôzne nástroje, pomocou ktorých sám seba „liečim“. V týchto oblastiach neexistujú žiadne zaručené rady či postupy, ktoré sú aplikovateľné pre väčšinu. Postupnosť a primeranosť sú dôležitými princípmi, ale ešte dôležitejšie je zbierať relevantné dáta, vidieť štandardy (a ako ich zvládame napĺňať) časom vidieť aj trendy zlepšovania (alebo zhoršovania). Ak chceme spoločne tvoriť krajinu, kde dominuje ľudská excelencia, potrebujeme kultúrnu zmenu uvažovania. Potrebujeme lepšie usporiadané poznatky. Potrebujeme dáta zbierať, vyhodnocovať, budovať databázu poznatkov (a protokolov) a potrebujeme aj vedu, ktorá má filozofiu podporujúcu skutočne zdravý životný štýl. Pre nás aj pre prírodu. Mojou víziou i misiou je vytvoriť budúcnosť, vďaka ktorej bude každý schopný dosiahnuť lepšiu verziu seba samého, ktorú následne použije na budovanie lepšej verzie krajiny, v ktorej chceme všetci spoločne žiť. Teda zdravie, krása, energia, nie sú samoúčelným cieľom. Sú skutočným nástrojom pre vyššie ciele a hodnotné ideály. Priložiť ruku k dielu preto môže každý. Poďme tvoriť spoločensky prínosné inovácie, ktoré sa nedajú ignorovať. Také, ktoré menia správanie k lepšiemu a z ktorých je cítiť dobro i lásku. Budete s tým súhlasiť?

Zdroje:

[1] PaedDr. Vladimír Zlatoš, PhD. odborný profil, nadobudnuté vzdelanie, certifikáty a rôzne zaujímavosti:

• https://www.vladozlatos.com/fi...

[2] Projekt Skill LAB založil Vlado Zlatoš v roku 2004. Vyškolil desiatky vlastných trénerov a dnes má projekt Skill LAB pobočky v 4 mestách (BA, NR, PP, KE) a ročne zrealizuje kolektívne 4000 skupinových tréningov, ktoré navštívi zhruba 60.000 jedincov od 4 rokov až po dospelých. Najväčšou hodnotou na ktorú sa projekt zameriava je zážitok z pohybu a misiou je šíriť kultúru pohybu v našej krajine. Viac informácií o projekte sa dozviete TU:

• www.skills.sk

• https://www.instagram.com/skill_lab/

[3] Vlado Zlatoš zakladal inovatívny projekt stoličky Neseda, je autorom filozofie i nápadu, ktorý aj následne technicky zrealizoval (od návrhu, cez technickú dokumentáciu až po veľkovýrobu). Víziou projektu však nie je predávať “len” inovatívnu stoličku, ale tvoriť prostredie bohaté na pohyb vo firmách alebo homeofficoch. Dôvodom je snaha zabrániť fyzickej degenerácii ktorá plynie zo sedavého zamestnania. Do roku 2020 sa predalo viac ako 800 stoličiek Neseda, ktoré majú 3 prevedenia (Štandard, Premium, Deluxe). Viac informácií o projekte sa dozviete TU:

• www.neseda.com

• https://www.instagram.com/nesedacom/

[4] Od roku 2017 sa zhruba 150 detí v súkromnej škôlke a škole UNES v Nitre stravuje podľa nášho stravovacieho programu. Na tisícoch jedlách sme si v praxi vyskúšali realitu školského stravovania a odstránili stovky ilúzií o tom, čo je realizovateľné v praxi. Náš stravovací program má vlastný software, vlastné normy a postupy pre vedúce kuchyne s bohatou databázou vlastných receptov. Aktuálne sa s ďalšími partnerskými spoločnosťami (Futuristiq) pokúšame vyvinúť software na strojové rozpoznávanie % zjedenej porcie jedla. Viac informácií o projekte sa dozviete TU:

• https://skola.vladozlatos.com

[5] V rámci spolupráce s SPU Agrobiotech Nitra sa zameriavame na výskum špeciálneho pečiva, sušienok a raňajkových alternatív pre deti i dospelých na báze špeciálnej múky z kelu, ktorá má vysokú nutričnú pridanú hodnotu. V rámci centra vznikli už prvé publikácie a odborné práce. Cieľom je aplikovať nové potraviny do školského stravovacieho programu (viď [4]).

[6] Vlado. Zlatoš navrhol spôsob, ako za pomoci vlastnej aplikácie merať výšku aeróbneho (mitochondriálneho) zdravia a túto aplikáciu nazval METFLEX (skratka Metabolická Flexibilita). Vďaka tomu postupne tvorí štandard / benchmark definície toho, čo znamená skutočne zdravie. Platforma využíva spiroergometrické zariadenia značky Ganshorn a surové dáta spracúva do pochopiteľných grafov a tabuliek. Cieľom je odmerať metabolickú odpoveď ľudského tela na fyzickú záťaž a pomocou vlastných algoritmov stanoviť bodové hodnotenie metabolického zdravia sledovanej osoby. Databáza projektu disponuje viac ako 1000 spiroergometrických testov, ktoré naznačujú ako vyzerá priemerná metabolická odpoveď vybraných sledovaných skupín (zdraví jedinci, diabetickí pacienti, rôzni vrcholoví športovci). Aplikáciu a jej význam v praxi predstavil na domácej vedeckej pôde (Zoborské dni v kongresovom centre SPU Nitra 2017) ale aj na zahraničných konferenciách čí odborných fórach. Viac informácií o projekte sa dozviete TU:

• www.metflex.me

[7] Základná verzia digitálnej zdravotnej karty, ktorá bude predmetom ďalšieho vývoja a iterovania:

• výsledok MUŽ: https://tuk.vladozlatos.com/?token=48ef814801d361535bc65bcd5d8805a407b787508023ef52de1d076276b7efd2

• výsledok ŽENA: ttps://tuk.vladozlatos.com/?token=32000fedce94602917e811918055c4769d7f9d69cbcf26a18fe2b90c53471437

• ďalšie projektové aktivity spojené s antropometriou a jej presahmi sú vysvetlené v projekte SOMATON, ktorý je vo fáze start-up: https://www.somaton.me

[8] Štyri produkty vyvinuté v spolupráci so spoločnosťou Kompava, s.r.o. (Wellness Protein Daily, Wellness BAR, Premium Energy, Protein Premium). V spolupráci so spoločnosťou Powerlogy jeden produkt: horká čokoláda 90%.

[9] Od roku 2009 sa Vlado Zlatoš venuje edukačnej činnosti a za ten čas vytvoril stovky fyzických či elektronických kníh a online edukačných programov. Presný zoznam týchto edukačných produktov nájdete TU: https://premium.vladozlatos.com. Okrem toho za posledné roky vzniklo viac ako 100 podcastových dielov, kde okrem vlastných tém spovedám aj vybraných odborníkov a inšpiratívne osobnosti: https://www.vladozlatos.com/podcast.html Podcast s Be Lenka - ako si obuť zdravé chodidlá:

• http://podcast.vladozlatos.com/Episodes/Podcast92_belenka.mp3

[10] Vlado Zlatoš ročne absolvuje niekoľko prednášok na rôzne témy týkajúce sa zdravia či metabolizmu, realizuje rôzne pohybové školenia a venuje sa aj špeciálnym skupinám osôb, kde testuje a vyvíja rôzne metodické postupy pre zvyšovanie funkčnej fyzickej zdatnosti. O niektorých aktivitách sa viac môžete dozvedieť z nasledovných linkov:

• https://prednasky.vladozlatos.com/

• https://vyzivnypohyb.sk

• https://treningy.vladozlatos.com/

[11] Články a videá na tému zdravé a funkčné chodidlá:

• https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/ako-zvysit-inteligenciu-svojich-chodidiel.html

[12] V rámci odbornej činnosti Vlado Zlatoš získava spätnú väzbu na svoju prácu aj od svetových odborníkov z rôznych oblastí (metabolizmus, zdravie, pohyb). Tu sú záznamy o niektorých z nich:

• Pochvala za odbornú prácu od Prof. Tim Noakes: https://www.instagram.com/p/B6-LIe0Honk/

• Pochvala za odbornú prácu od Dr. Thomas Seyfried a ďalších: https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/reportaz-z-konferencie-o-metabolickych-terapiach-tampa-florida.html

• Spolupráca s olympijskou Parkourovou Federáciou: https://www.instagram.com/p/B6XyTkrnNAu/

• Dr. Robert Schleip: https://www.instagram.com/p/BGHj0Lcw1T4/

• Ido Portal: https://www.instagram.com/p/BEdUHIXQ1UF/

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu