Saunovanie

Be Lenka logo Be Lenka
05.02.2021
Saunovanie

„Sweat bathing“, doslova kúpanie v pote, je výraz všeobecne označujúci ohrievanie tela v špeciálne určených miestnostiach pre zdravotné, relaxačné alebo rituálne dôvody. Tieto rituály pochádzajú od pôvodných obyvateľov Európy, severnej Ázie, Severnej, Centrálnej i Južnej Ameriky. Každý národ si rituály vytváral osobitne, preto je každý z nich unikátny. „Sweat baths“ u nás nahradilo fínske slovo sauna. Jeden z pôvodných európskych národov so silnou tradíciou „kúpania sa vo vlastnom pote“ boli totižto Fíni. Slovo „sauna“ je dokonca jediné pôvodné fínske slovo, ktoré si našlo cestu do anglického slovníka! Sauna je naozaj unikátny vynález ktorý sa teší veľkej obľube nielen doma na severe či u pôvodných obyvateľov, ale všade vo svete. Sauna je miestnosť ktorá sa rôznymi spôsobmi vyhrieva na teplotu až 120 stupňov Celzia. Sauny delíme na suché (Infrasauna) a vlhké (rímska sauna), vysokoteplotné (tradičná fínska sauna) a nízkoteplotné (aromasauna). Sauny bývajú zvyčajne vyhrievané kachľami navrchu ktorý sa nachádzajú žeravé kamene. Na tie sa pri saunovaní leje voda pre tvorbu pary. Domáce sauny bývajú zvyčajne vybavené elektrickým výhrevným telesom. Vlhkosť v saune je tiež relatívna. Podľa druhu sauny sa pohybuje do 10% (bez vody) do 100% (turecké parné kúpele).

Obsah článku

Aké sauny poznáme?

Predstavme si teraz tie najznámejšie druhy sáun ktoré nájdete v každom dobrom wellnesse.

Parná sauna (steam room)

Typ sauny kde sa na kamene, ktoré saunu vyhrievajú, nalieva voda. Tá sa pri kontakte so žeravým povrchom okamžite mení na paru. Para je horúca a vlhká. Tento typ sáun musí mať spôsob vyhrievania cez kachle. Sauny vyhrievané elektrickým vyhrievačom fungujú na princípe, kedy sa para vháňa do miestnosti z externého zdroja.

Fínska sauna

Tradičná fínska sauna je drevená miestnosť vyhrievaná kachľami so žeravými kameňmi. V saune by nemal chýbať kýbeľ s vodou a naberačka. Človek v saune si tak vie do istej miery kontrolovať teplotu a vlhkosť tým ako prilieva vodu na kamene. Teplota vo fínskej saune sa vie vyšplhať až na 120 stupňov Celzia ale pre regeneračné účinky sa odporúča 80 až 100 stupňov s relatívnou vlhkosťou vzduchu približne 5%. Takýto typ sáun urýchľuje proces potenia. Telo sa potí aby sa ochladzovalo, tep sa zrýchľuje. V tele nastáva podobný proces ako pri cvičení.

Infrasauna

Infrasauny sa v dnešnej dobe tešia veľkej popularite. Infrasauny negenerujú absolútne žiadnu vlhkosť, radia sa medzi suché sauny. Infrasauna využíva na ohrievanie infračervené žiarenie na priame prehrievanie ľudského tela. Dokáže prehriať tkanivá až do hĺbky 4 centimetrov. Ohrieva teda telo priamo, na rozdiel od fínskej sauny, ktorá ohrieva telo nepriamo – kachle ohrejú vzduch a ohriaty vzduch ďalej ohrieva ľudské telo. Ďalší rozdiel medzi infrasaunou a klasickou saunou je aj v spôsobe užívania sauny. V klasickej saune sa striedajú cykly ohrievania ochladzovania v studenej vode. V infrasaune sa odporúča pobudnúť 30 minút vkuse a potom sa osprchovať. Nie je potreba ochladzovania. Infrasauna sa vyhreje na príjemných 40-60 stupňov a teda je vhodná aj pre ľudí s kardiovaskulárnym rizikom. Tí môžu o fínskej saune iba snívať pretože by im tak vysoká teplota iba uškodila. Infrasauny patria medzi najčastejšie zaobstarávaný druh sauny do domáceho prostredia.

Rímska / turecká sauna

Rímska sauna sa radí medzi vlhké sauny. Teplota vzduchu sa v nej pohybuje od 30-65 stupňov a relatívna vlhkosť vzduchu sa vie vyšplhať až k 100%. Vzduch v saune je obohatený o esenciálne oleje, napríklad eukalyptus či bylinky, inhalácia týchto aróm rozptýlených v pare pomáha pri rôznych ochoreniach. Napríklad pri ochoreniach dýchacieho systému sú vhodné sauny s eukalyptom, pre celkové uvoľnenie tela a osvieženie mysle je vhodná sauna s mentolom, pri problémoch s nespavosťou či nervozitou pomôže napríklad lipová vôňa. Väčšina SPA svetov v kúpeľoch disponuje rôznymi rímskymi saunami a tak si človek môže vybrať takú, ktorá mu padne najviac vhod.

Suchá sauna / Laconium

Suchá sauna po vzore rímskych kúpeľov. Ideálne riešenie pre ľudí, ktorí z rozličných dôvodov nemôžu alebo nemajú radi klasickú fínsku alebo parnú saunu. Jedná sa o suchú a nízkoteplotnú saunu. V tejto saune sa teplota vyšplhá na maximálne 60 stupňov. Relatívna vlhkosť vzduchu sa pohybuje do 20%. V minulosti bola veľmi obľúbená medzi Rimanmi, ktorí si do nej chodili prehriať organizmus. Pobyt v takejto saune vedie k detoxikácii tela, uvoľneniu svalového napätia a k celkovej relaxácii. Teplo sála zo všetkých strán, nie len z jedného zdroja. V tomto type sáun sa používajú aj esenciálne oleje na prevoňanie vzduchu. Nie je to ale nevyhnutnosť. V saune môžete byť 25-30 minút alebo zvoliť 2-3 15-minútové cykly. Ochladzovanie nie je nutné, odporúča sa iba osprchovanie vlažnou vodou. Veľmi vhodné je použitie masážnej sprchy, ktorá ešte znásobí účinky pobytu v saune.

Soľná sauna

Soľnou saunou môže byť klasická fínska sauna, infrasauna aj kombinovaná sauna. Steny tejto sauny sú poväčšine tvorené soľnými „tehlami“ alebo štiepanou kamennou soľou. Prípadne je sauna z bežného materiálu ale je obohatená o soľné koše. Soľ v saune zaistí prirodzenú ionizáciu vzduchu. Takéto prostredie je veľmi prospešné nielen pre celkovú relaxáciu a detoxikáciu organizmu, ale aj ako prevencia či liečba ochorení dýchacieho ústrojenstva. Soľné sauny sa radia medzi suché, soli vlhkosť nesvedčí. Tieto sauny sú často využívané rodinami s deťmi ktoré trpievajú chronickými ochoreniami dýchacej sústavy.

Aroma sauna alebo bylinná sauna

Spojením tradičnej fínskej sauny a aromaterapie vznikla moderná aroma sauna. Je to v podstate fínska sauna so špeciálnou pumpou, ktorá dávkuje aromatické esencie na rozžeravené lávové kamene. Výpary sa potom dostávajú do vzduchu a priaznivo pôsobia na psychiku aj dýchacie ústrojenstvo. Teplota sa v aroma saune pohybuje okolo 80 stupňov. Vlhkosť vzduchu okolo 25%. Tým sa táto sauna radí medzi suché (na rozdiel od rímskej sauny, ktorá tiež používa esenciálne oleje ale radí sa medzi vlhké sauny).

Účinky saunovania

Saunovanie sa teší obľube už niekoľko tisíc rokov. Niet sa čo čudovať, pravidelný pobyt v saune prináša veľké množstvo zdravotných benefitov. Potenie bolo od nepamäti využívané ako liečebný prostriedok. Starí Mayovia využívali vykurované miestnosti na potenie už pred 3000 rokmi a Fíni možno ešte dlhšie. Keby ste sa na popularitu saunovania opýtali súčasných Fínov, minimálne 1 z 3 opýtaných je nadšený „saunovač“ a saunu navštevuje niekoľkokrát v týždni. Za hlavné zdravotné benefity pravidelného saunovania sa považuje celkové uvoľnenie organizmu (psychický relax), otužovanie a posilnenie imunity a pozitívne účinky na srdcovo-cievny systém. Bez ohľadu na to, aký typ sauny si zvolíte – výšku teploty či úroveň vlhkosti vzduchu, účinky na ľudský organizmus sú podobné. Aké to teda sú?

  • Uľavenie od bolesti – zlepšenie cirkulácie krvi dokáže uľaviť od svalovej bolesti, zlepšiť pohyblivosť kĺbov a uľaviť pri artritíde
  • Boj so stresom – zlepšenie cirkulácie vedie k celkovému uvoľneniu a teda pomáha zlepšovať psychický stav človeka a redukuje mieru stresu
  • Zlepšenie stavu kardiovaskulárneho systému – stres je úzko prepojený s rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Ak je teda sauna účinný prostriedok v boji proti stresu tak tým pozitívne vplýva aj na srdcovo-cievny systém. Pravidelné saunovanie zlepšuje aj krvný tlak.
  • Zlepšenie prejavov astmy – vďaka inhalácii a otužovaniu
  • Zlepšenie bunkovej obnovy – vďaka zlepšenej cirkulácii
  • Detox – telo vylučuje toxíny cez póry kože vo forme potu a keďže saunovanie rovná sa potenie, rovnica je jasná ☺
  • Úprava hmotnosti
  • Podpora imunitného systému – najmä vďaka otužovaniu – vyhriatie organizmu v saune a jeho následné ochladenie

Aká býva v saune teplota?

Teplota v saune sa pohybuje v rozmedzí od 30 stupňov (Laconium) až po 120 stupňov (tradičná fínska sauna). Podľa druhu sauny si vieme vybrať to, čo nám bude vyhovovať. Pre niekoho je vysoká teplota neznesiteľná a preferuje radšej nízkoteplotné typy sáun, niekto zas kvôli krvnému tlaku vysoké teploty nemôže. Iný si zas nevie predstaviť sa v saune poriadne nevypotiť. Našťastie je výber široký a každý si vyberie to, čo mu sedí najviac.

Ako správne saunovať?

Návšteva sauny prebieha v takzvaných saunovacích cykloch – pred vstupom do sauny je príprava vo forme sprchy a samotný cyklus pozostáva z troch častí – sauna, ochladzovanie, oddych. Povieme si podrobnejšie ako správne saunovať a z čoho jednotlivé cykly pozostávajú.

Postup saunovania

Pred saunou 

Pred saunou je vhodné sa osprchovať a utrieť dosucha. Suchá koža sa potí rýchlejšie ako mokrá

Prvýkrát v saune

Odporúča sa začať zľahka, 8-10 minút bude stačiť. Aby sa mohli dostaviť pozitívne účinky saunovanie, je potrebné v nej stráviť minimálne 8 minút (to je čas potrebný na to aby sa otvorili póry a rozšírili cievy) ale nemalo by sa to moc preháňať, 15 minút by malo stačiť. (To platí o klasickej fínskej saune, ktorá je extrémne horúca, vyššie sme si spomínali že v nízkoteplotných saunách, ako je napríklad aroma sauna alebo rímska sauna, môžete pobudnúť aj 30 minút).

V saune 

Na lavicu si položte uterák, aby vaša koža neprišla do kontaktu s drevom. Čím vyššie si v saune sadnete, tým teplejšie tam bude, keďže teplý vzduch stúpa hore. V saune môžete sedieť alebo ležať. Záleží od toho v akej ste saune a s kým. V saune plnej ľudí asi nebude moc vhodné zabrať ležaním celú lavičku ☺. Ak máte možnosť ležať, nezabudnite si na posledné 2-3 minúty sadnúť, aby sa vám pri postavení nezatočila hlava.

Ochladzovanie po saune

Po každom cykle v saune nasleduje ochladzovanie. Na ochladenie sa používa studená voda. Pokiaľ ste zdravý človek s bezproblémovým tlakom a dobrou cirkuláciou, môžete sa ochladiť nárazovo a to ponorením sa do ľadovej vody. Pre citlivejších ľudí bývajú k dispozícii sprchy na pomalšie ochladzovanie.

Oddych

Po saune a ochladení prichádza na rad oddych. Pohyb na čerstvom vzduchu a potom odpočinok je ideálna kombinácia. Dajte pozor na to, aby vám telo úplne nevychladlo a zabaľte sa do deky alebo županu. V niektorých zariadeniach ponúkajú na oddych teplý kúpeľ. Oddych medzi saunovacími cyklami by mal trvať aspoň 30-45 minút.
Keď sa po oddychu cítite plne zrelaxovaný, môžete si cyklus sauna-ochladenie-oddych znovu zopakovať. Odporúčajú sa 2-3 saunovacie cykly dokopy.

Po saune

Po poslednom cykle sauny je vhodné prijať vypotené tekutiny, a to vo forme čistej vody alebo minerálky.

Prečo sa po saune ochladzuje? Prudké ochladenie po saune spôsobuje takzvaný Kneippov efekt - striedanie tepla a zimy napomáha rozširovaniu a následnému zmršťovaniu ciev, čo pomáha rozprúdiť krv a lymfu. Tento proces zvyšuje krvný tlak a „trénuje“ cirkuláciu. Pre ľudí trpiacich nízkym tlakom spôsobuje ochladenie pokožky po saune stabilizáciu tlaku. Benefity ochladzovania sa dostavia jedine vtedy, ak je ochladenie dostatočne silné. Pre ľudí s vysokým krvným tlakom ale takéto silné ochladzovanie vhodné nie je. Ponorný kúpeľ by mali za každých okolností vynechať. Najjemnejší spôsob ako tak spraviť a nevystaviť tak telo šoku je postupne sa ochladzovať smerujúc od členkov nahor.

Ako často saunovať?

Návšteva sauny je príjemný a upokojujúci zážitok. Avšak až pravidelné saunovanie prinesie vytúžené ovocie. Ako často by sa teda malo saunovať? A v koľkých cykloch? Podľa toho ako často saunujete sa upravuje aj počet odporúčaných saunovacích cyklov. Ak napríklad navštevujete saunu 1x týždenne, odporúčajú sa 3 saunovacie cykly. Ak chodíte do sauny 2x za týždeň, odporúčajú sa cykly 2. Ak saunujete každý deň, úplne dostatočný bude jeden saunovací cyklus.

Vo všeobecnosti platí, že už 1 návšteva sauny týždenne (ale pravidelne!) má pozitívny vplyv na zdravie. Ak je vám to príjemné a je to vo vašich možnostiach, môžete, samozrejme, saunovať aj častejšie. Dokonca aj saunovanie na dennej báze nie je škodlivé. Výskumy hovoria, že čím častejšie saunujeme, tým lepšie. Čísla dokonca ukazujú, že saunovanie 4-7x do týždňa znižuje riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia o 70%!!! Je ale potrebné počúvať vlastné telo a riadiť sa tým, čo nám hovorí. Je náš pulz príliš rýchly? Zaplavujú nás pocity nepohody a necítime sa dobre? Vtedy treba saunovanie ukončiť a jemne sa ochladiť (v tomto prípade sa vyložene neodporúča nárazové ochladenie, mohlo by narobiť viac škody ako úžitku). Možno nám telo hovorí, že bude treba ubrať. A treba ho počúvnuť. Nič robené nasilu nám v konečnom dôsledku nepomôže.

Deti a sauna

Saunovanie v suchej či vlhkej saune je určite príjemný a uvoľňujúci zážitok, to však neznamená, že pre organizmus neznamená istú záťaž. A práve detský organizmus sa s takouto záťažou vyrovnáva inak ako ten dospelý. Preto pre saunovanie detí platia isté pravidlá, aby im sauna neublížila ale prospela. Tolerancia detského organizmu na vysokú teplotu je rozdielna ako u dospelého človeka a vyvoláva väčšiu termoregulačnú nerovnováhu a dochádza aj k významnejšej reakcii srdcovo-cievneho systému. Preto je vhodné saunovanie najskôr prekonzultovať s pediatrom. Detičky mladšie ako pol roka do sauny nepatria nakoľko nemajú ešte plne vyvinutú schopnosť termoregulácie telesnej teploty. Vedci však tvrdia, že detičky netreba brať do sauny skôr ako dovŕšia 2-3 roky. Na to, aby dieťa vyťažilo zo sauny to najlepšie, nestačí ho zobrať jeden či dvakrát do roka počas dovolenky. Aj pri deťoch platí, že pravidelnosť je kľúčom k úspechu. Deti, ktoré pravidelne otužujú organizmus systémom sauna-ochladzovanie mávajú zvyčajne lepšiu imunitu. Aj pri deťoch však platí to čo pri dospelých, a to že nie každý je vhodný adept na saunovanie. Existujú dôvody, kedy je lepšie sa saune vyhnúť. Aké sú to? Infekčné ochorenia, najmä doprevádzané horúčkami sú veľké nie-nie. Infekčné ochorenia však nie sú jediné, pri ktorých si treba návštevu sauny rozmyslieť.

Srdcovo-cievne ochorenia, ochorenia obličiek, ekzém, psoriáza či ochorenia dýchacieho systému sú vážne dôvody na vynechanie sauny. Je to naozaj veľmi individuálne, každopádne sa odporúča konzultácia s pediatrom. Ak vám váš detský lekár dá zelenú a vaše dieťa môže začať chodiť do sauny, je dobré chodiť s ním 1x týždenne, niekoľko mesiacov za sebou, aby sa účinky sauny naozaj prejavili. Deťom sa odporúča v saune kratší pobyt a to 3 až 7 minút. Na začiatku je vhodné chodiť s deťmi do nízkoteplotnej sauny. Pred vstupom dieťa osprchujte teplou vodou a osušte. Po saunovaní ho jemne ochlaďte vlažnou vodou a opäť osušte. Deti je dobré na saunovanie dopredu pripraviť otužovaním. Pravidelné prechádzky aj v zime či nižšia teplota v izbe, kde sa spí (18 stupňov) by mali byť samozrejmosťou. Najdôležitejšie čím by ste sa mali pri saunovaní s dieťaťom riadiť, je dieťa samotné a jeho pocity. Saunu by si dieťa malo užívať, určite ho do sauny nenúťte, pokiaľ sa mu to nepáči. Mohlo by to v ňom vyvolať odpor ktorý si ponesie aj do dospelosti.

Saunovanie počas choroby

Saunovanie má bezpochyby veľa priaznivých účinkov na organizmus. Je však sauna vhodná, pokiaľ nás trápi nejaké ochorenie? Sauna počas nachladnutia a chrípky vie uľaviť od symptómov a pomôže nám cítiť sa lepšie. Niektoré výskumy dokonca ukazujú, že suchá sauna dokáže oslabiť vírusy spôsobujúce tieto dve ochorenia. Viac si o tom povieme v ďalšej kapitole. Čo ale ak nás trápi niečo iné ako obyčajné nachladnutie? Každý človek tak ako i každé ochorenie je i prebieha veľmi individuálne. Niektoré ochorenia nám nezabránia ísť do sauny, pri niektorých sa neodporúča vlhká sauna, pri iných sa zas smie len do nízkoteplotnej sauny. Keďže je ochorení a ich možných komplikácií veľmi veľa, nedajú sa všetky spomenúť a pritom nezabudnúť na ďalšie. Preto odporúčame, ak vás trápi nejaké ochorenie a neviete, či by ste s ním mohli pokračovať v návštevách sauny, poradiť sa s odborníkom, ktorý vás lieči. Tak si môžete byť stopercentne istý, že svojmu telu neublížite a že je pre vás pobyt v saune bezpečný. Ak si nie ste istý ale nechcete to riešiť s lekárom, tak si dajte od sauny pauzu a počkajte, kým sa vyliečite. Ak toto pre vás nie je lákavé riešenie, porozprávajte sa so svojim lekárom. Ten vie váš stav a chorobu posúdiť najlepšie.

Nádcha a sauna

Trápi vás nádcha a nechcete vynechať návštevu svojej obľúbenej sauny? Žiaden strach, medzi vás a saunu sa nádcha nepostaví. Dokonca vám sauna pomôže zmierniť prejavy nachladnutia. Pri nachladnutí sa odporúča návšteva infrasauny alebo tradičnej fínskej sauny. V saune sa zvyšuje teplota tela – koža sa ohrieva na približne 40 stupňov a vnútorná teplota stúpne na 37,8-38,3 stupňov. Táto umelo vyvolaná hypertermia pomáha telu bojovať s nachladnutím. Nádchu si (doslova) odpotíte. Pamätáte si ako vás mama nútila hrbiť sa nad hrncom s vriacou vodou a bylinkami aby ste inhalovali výpary? Podobný efekt sa dostavuje aj v saune. Len v saune je to o poznanie príjemnejšia záležitosť. ☺ Výskumy síce nevedia s určitosťou potvrdiť, či sauna pomôže aj skrátiť dobu ochorenia, avšak dokazujú, že pomôže výrazne zlepšiť symptómy nachladnutia. Ak sa teda rozhodnete využiť saunu v boji proti nachladnutiu, hor sa do toho, ale nezabúdajte veľa piť. Posilnený pitný režim v čase akejkoľvek choroby je veľmi dôležitý aby nedošlo k dehydratácii.

Saunovanie v tehotenstve

Dobrý nápad alebo zbytočný hazard? So saunovaním v tehotenstve je to ako s ostatnými činnosťami – pokiaľ na to bola žena zvyknutá pred tým ako otehotnela, môže v tom pokračovať. Ak žena zvykla behávať, môže aj v tehotenstve. Ak žena cvičila, môže pokračovať aj potom. A tak je to aj so saunou. Pokiaľ bola žena zvyknutá pravidelne chodiť do sauny, môže tak robiť aj v tehotenstve. Samozrejme jedine v prípade, že jej tehotenstvo je bezproblémové a jej lekár nie je iného názoru. To platí aj na vyššie spomínané aktivity. Sú situácie, kedy sa saunovanie neodporúča ani pre „ostrieľanú sauno-milovníčku“. Ktoré sú to?

  • Prvý trimester – toto obdobie je pre vývoj plodu kľúčové. Dochádza k vytváraniu základov všetkých orgánov, vznik akejkoľvek anomálie v tomto období môže mať fatálne následky. Preto sa dôrazne neodporúča vystavovať sa vyšším teplotám ako je prirodzená teplota tela, max. 38 stupňov
  • Rizikové tehotenstvo – ak lekár vyhodnotí, že tehotenstvo sa radí medzi rizikové, treba na saunovanie a podobné aktivity „nad rámec“ bežného fungovania určite zabudnúť
  • Prekonaný potrat alebo rizikové tehotenstvo
  • Nepríjemné pocity, diskomfort – vtedy treba saunu určite vynechať, sauna je bezpečná len keď sa žena cíti úplne fit
  • Predčasné kontrakcie

Ak sa žena cíti dobre a je na saunovanie zvyknutá z čias pred otehotnením, môže si návštevu sauny dopriať aj v tehotenstve. Mala by sa držať nasledovných rád:

Maximálny čas v saune by nemal presiahnuť 10 minút

Tehotná žena by mala voliť nízkoteplotné sauny, nie klasickú fínsku

Tehotným ženám sa však neodporúča návšteva infrasauny!

Do sauny nechodiť v žiadnom prípade v plavkách a dbať na to, aby uterák, na ktorom sedí, bol čistý

O návšteve sauny sa predtým porozprávať so svojim lekárom

Čo si zobrať so sebou do sauny


Uterák alebo osušku ☺ Z hygienických dôvodov sa do sauny nechodí v plavkách. Čo teda mať v saune „na sebe“? V niektorých saunách je akceptovaná nahota, v iných treba byť zabalený v uteráku alebo tenkej plachte. „Dress code“ v danej saune je lepšie si zistiť dopredu, aby vás po vstupe do sauny nečakalo prekvapenie. Samozrejme platí, že ak prídete v uteráku do sauny kde je povolená nahota, nikto vás nevyhodí. Ak však je nahota zakázaná, určite to neriskujte a nechajte na sebe osušku ☺. Veľa komerčných sáun má vyhradené hodiny pre nudistov. Ak vám je nahota iných ľudí nepríjemná, môžete sa riadiť rozvrhom sauny a ísť do nej vtedy, kedy tam naháči nebudú ☺. Či už „naostro“ alebo v osuške, vždy majte so sebou tenkú plachtu alebo uterák na ktorý si sadnete. Určite si nesadajte nahou kožou na lavicu. Kvôli hygiene. Niektoré SPA robievajú sauna rituály, v ktorých sa zvykne podávať aj malé občerstvenie v podobe studeného ovocia. Ak ste milovníkom sáun a zaujímate sa aj o tradície so saunovaním spojené, tieto saunové rituály pre vás budú určite zaujímavou skúsenosťou. ☺ Tak dopotenia, priatelia!

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu