Detská kolika

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Detská kolika

Jedným z najčastejších problémov, s ktorými sa stretávajú rodičia novorodencov a malých detí, sú bolesti bruška. Nie vždy je na vine plynatosť a nadúvanie. Najviac diskutovanou témou medzi mamičkami je dojčenská kolika. Práve tá je príčinou, prečo rodičia najčastejšie navštevujú so svojím bábätkom ambulanciu pediatra.


Kolika trápi omnoho častejšie deti narodené predčasne, u nich je riziko väčšie. Veľmi často ale detská kolika postihuje aj deti narodené v termíne. Kolika a plynatosť však nie je to isté. Na rozdiel od nadúvania, ktoré vzniká hromadením plynov v zažívacom trakte bábätka, príčinu koliky treba hľadať inde. Kolika totiž nesúvisí len so zrelosťou črevnej sliznice, ale aj s celkovým stavom imunitného systému a s vývojom centrálnej nervovej sústavy.

Príčina koliky - prečo vznikajú ťažkosti

Kolikové bolesti bruška postihujú deti v počiatočnom období života - novorodenca a deti do veku približne troch mesiacov. Žiaľ, vopred nie je veľmi možné ovplyvniť to, či kolika bábätko postihne alebo nie. Objavuje sa u dievčatiek aj u chlapčekov, u dojčiat, ale aj u detí na umelej výžive.

Priveľké množstvo prehltnutého vzduchu

Príčina vzniku koliky nie je stopercentne zrejmá, ale existuje viacero teórií, ktoré koliku rozoberajú. Najpravdepodobnejšia sa zdá byť domnienka, že deti, ktoré veľmi plačú, prehltnú veľké množstvo vzduchu, ktorý sa potom dostáva do zažívacieho systému a tam robí ťažkosti. Prvou príčinou, prečo bábätko bolí bruško, je okrem plaču tiež príliš hltavé pitie s prehĺtaním väčšieho množstva vzduchu. Deti, ktoré pijú z fľašky, môžu mať ťažkosti kvôli príliš veľkej dierke vo fľaškovom cumlíku.

Nedostatočne zrelý nervový a tráviaci systém

Povedali sme si, že na vine môže byť aj vývoj centrálnej nervovej sústavy. Znamená to, že ak je nervový systém neúplne vyvinutý, nie je schopný spracovať veľké množstvo vonkajších stimulov z okolia. V dôsledku toho, že je dieťa stimulmi presýtené, používa ako formu uvoľnenia napätia plač.

Nevyvinutý dostatočne môže byť aj tráviaci systém bábätka, ktorý je citlivejší na mlieko alebo na niektoré potraviny, ktoré konzumuje jeho mamička a ktoré sa prostredníctvom dojčenia dostanú aj do tela bábätka. Problém sa prejaví ako nadmerné hromadenie plynov vo vnútri telíčka a ako kŕče. Problém ešte viac prehlbuje aj to, že samotné bábätko v prvých týždňoch a mesiacoch svojho života sa nedokáže otočiť alebo zmeniť svoju polohu, v ktorej leží.

Chýbajúca zdravá mikroflóra

Problém v zažívacom systéme bábätka spôsobuje aj chýbajúca zdravá črevná mikroflóra. Tá sa totiž u novorodencov utvára až po pôrode. V období tehotenstva prijíma bábätko v brušku živiny cez pupočnú šnúru. Črevná mikroflóra teda po príchode bábätka na svet ešte nie je vytvorená, a tak sa tiež zasluhuje o vznik problémov s bolesťami bruška. Preto sa odporúča podporovať dozrievanie a rozvoj správnej zdravej črevnej mikroflóry. Pomocou môžu byť probiotiká, lekári sa priaznivo vyjadrujú najmä o baktérii Lactobacillus reuteri Protectis (pôvodne bola získaná z materského mlieka).

Fajčiarska domácnosť

Odborníci deklarujú, že v domácnosti, kde sa fajčí, sa riziko vzniku koliky znásobuje. Dym u bábätka spôsobuje vyplavovanie hormónu motilín, ktorý sa "stará" o vznik kolikovitých bolestí bruška.

Prevenciou vzniku môže byť nosenie detí, pretože ergonomická poloha v šatke alebo v nosiči s nôžkami doširoka podporuje zdravé zažívanie a tým pádom aj odchod plynov. O výhodách nosenia detí vzhľadom k prevencii vzniku koliky si povieme nižšie v tomto článku.

Príznaky koliky

Ako spoznať, že bábätko trápi kolika a nejde "iba" o nadúvanie alebo plač, ktorý so zažívaním nesúvisí? Medzi hlavné príznaky koliky dojčiat patrí:

  1. Nafúknuté bruško
  2. Vytrvalý plač (záchvat plaču môže trvať aj niekoľko hodín)
  3. Bábätko zatína pästičky
  4. Bábätko očervenie v tváričke
  5. Dieťa priťahuje nôžky k telíčku
  6. Bábätko sa krúti, snaží sa zmeniť polohu

Čo robiť pri detskej kolike

Ako teda bábätku pomôcť pri kolike? Každá mamička chce poznať odpoveď na otázku, ako sa zbaviť koliky. Pohľad na trpiace bábätko je skľučujúci a rodičia sa cítia bezmocne. Nevedia, ako bábätku pomôcť, aby ho bruško konečne prestalo bolieť.

Ak plač bábätka neustáva a rodičia si nevedia rady, nemali by dlho čakať s návštevou lekára. Ten rozpozná, či ide naozaj o koliku alebo nie a stanoví, ako koliku odstrániť. Môže to znamenať vynechanie bielkoviny kravského mlieka, vynechanie mliečneho cukru alebo napríklad aj iných látok zo stravy bábätka.

Existujú opatrenia, ktorých dodržiavaním možno eliminovať koliku a pomôcť bábätku. Patria medzi ne:

  • Časté kŕmenie. Dojča by malo byť priložené k bradavke zakaždým, keď o to požiada. Sanie vzbudzuje gastrokolický reflex, ktorý dá črevá do pohybu a dieťa sa tak zbaví plynov.
  • Masáž bruška v smere hodinových ručičiek. Je pre bábätko upokojujúca a zároveň sa masážou bruška stimuluje funkcia čriev.
  • Teplá plienka priložená na bruško bábätka.
  • Uloženie bábätka v polohe na mamičkinom predlaktí.
  • Uloženie bábätka v polohe klbko.
  • Kolísanie bábätka.
  • Prestávky na odgrgnutie počas dojčenia a kŕmenia.
  • Sirupy a kvapky proti nadúvaniu. Vždy ich ale pred podaním bábätku konzultujte s lekárom.
  • Nosenie detí.

Nosením detí proti kolikám

Už sme naznačili, že nosenie detí dokáže eliminovať a odstraňovať problémy s kolikami a bolesťami bruška. Mamičky, ktoré svoje deti nosia od narodenia, si v tomto smere nosenie veľmi pochvaľujú a dokonca sa medzi nimi nájdu aj prípady nosených detí, ktoré koliky nemali vôbec. Nosenie pomáha nielen pri kolikách, ale aj ako prevencia refluxu. Pozrime sa teda na zázračné účinky nosenia detí.

Základom ergonomického nosenia detí je ergonomická poloha, ktorá sa označuje písmenkom M - ergonomická "M" poloha. Keď sa totiž pozriete na bábätko v šatke alebo v nosiči, jeho nôžky a zadoček tvoria akoby písmenko M. Z toho vyplýva, že aby bolo nosenie naozaj ergonomické, bábätko musí sedieť s nožičkami doširoka, musí mať podopreté obidve kolienka, kolienka musia byť o niečo vyššie než zadoček dieťatka.

Správnym podsadením bábätka sa automaticky prispôsobí aj jeho chrbátik - zaguľatí sa. Práve spomínaná poloha s nôžkami naširoko je "tajomstvom úspechu". Vďaka tomu, že má bábätko nožičky naširoko, podporuje sa funkcia tráviaceho systému a plyny môžu voľne odchádzať z tela von. Zároveň treba zdôrazniť aj to, že bábätko je počas nosenia vo vertikálnej polohe, takže aj to podporuje správne zažívanie, pričom nedochádza k refluxu.

Tým, že je bábätko uložené v šatke na nosenie detí alebo v ergonomickom nosiči tesne na tele svojej mamičky alebo svojho otecka, dochádza u neho počas nosenia aj k drobným pohybom. Rodičia sa prechádzajú, vykonávajú rôzne činnosti, a tak sa pohybujú. Ich pohyb spôsobuje, že sa s nimi mierne pohybuje aj ich bábätko, ktorému zároveň obyčajným pohybom akoby rodičia robili masáž bruška. Toto je veľmi dobrým dôvodom, prečo nosenie pozitívne ovplyvňuje zdravé detské bruško.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu