Detské (baby) monitory a pestúnky. Ako vybrať?

Be Lenka logo Be Lenka
05.09.2022
Detské (baby) monitory a pestúnky. Ako vybrať?

Technológie hýbu svetom a posúvajú ho vpred, ponúkajú rozsiahle možnosti ako si spríjemniť a zjednodušiť každodenné povinnosti. Pokrok sa nevyhýba žiadnej oblasti, preto ani pomôcky na život s novorodeniatkom nie sú výnimkou z nikdy nepoľavujúceho vývoja.

Obsah článku

Na zoznamoch budúcich rodičov sa tak okrem obligátnych položiek ako je postieľka či kočík čoraz viac objavuje detský monitor dychu a video pestúnka. Tieto šikovné pomôcky sú užitočným prostriedkom v predchádzaní syndrómu náhleho úmrtia dieťaťa (SIDS) a pomáhajú rodičom mať dohľad nad dieťatkom, kým oni sa nachádzajú v inej miestnosti.

V tomto článku si bližšie predstavíme typy detských monitorov a poradíme si, ako sa medzi nimi orientovať a ako správne vybrať.

V prvom rade sa pozrime na to, aké typy detských monitorov dostať na našom trhu. Dalo by sa povedať, že rozoznávame tri hlavné kategórie baby monitorov - detský monitor dychu, detský video monitor, takzvanú pestúnku, a kombinovaný monitor pohybu, dychu a pestúnky.

Vo všetkých kategóriách nájdeme produkty s rôznymi funkciami a spôsobmi umiestnenia. Niektoré monitory dychu dokonca vedia zapožičať nemocnice alebo ich požičiavajú zdravotné poisťovne či dokonca vybrané lekárne. Video pestúnky sa dajú zohnať úplne jednoduché až po hi-tech pestúnky, ktoré snáď vedia aj uspať dieťa ☺.

Detské monitory dychu delia mamičky, alebo skôr ich rado-dajné (rozumej rado dávajúce rady ☺ ) okolie, na dva tábory. Jeden tábor považuje monitory dychu za zbytočne vyhodené peniaze, druhý tábor zas na ne nedá dopustiť a hovorí, že pre pokojný spánok je to must-have. Nech je to ako je, monitory dychu sa tešia veľkej popularite, sú nimi vybavené všetky postieľky v pôrodniciach a niektoré nemocnice ich za poplatok aj vypožičiavajú novopečeným mamičkám na doma. Všeobecná zdravotná poisťovňa taktiež požičiava monitory. Poisťovňa Union dá mamičkám na výber, buďto za rentu požičia monitor alebo poskytne príspevok 30 EUR na jeho kúpu. Zapožičanie monitoru dychu dnes dokonca ponúka aj sieť lekární Dr.Max. Výpožičné sa u všetkých poskytovateľov pohybuje niekde v rozmedzí 6-8 EUR/mesiac.

V prípade, že si chceme monitor dychu zakúpiť a nie požičať, treba sa pripraviť, že ceny začínajú niekde okolo 80 EUR. V tomto prípade je dobré nechať si poradiť, prípadne sa riadiť recenziami a nehľadieť iba na cenu. V hre je zdravie dieťatka a my preto chceme správne nakalibrovaný a spoľahlivý monitor.

Na čo slúži monitor dychu?

Monitor dychu, ako už napovedá samotný názov, monitoruje dychovú aktivitu dieťatka v postieľke. V prípade, že monitor nezaznamená dychovú aktivitu v určitom časovom okne, rozozvučí sa alarm, ktorý upozorní na to, že niečo nie je v poriadku. Monitory zachránili už veľa životov pretože SIDS (syndróm náhleho úmrtia dieťaťa) je bohužiaľ absolútne nepredvídateľný. Doteraz lekári neprišli na to, prečo sa to deje, vedia len odporučiť, čo robiť aby sa riziko znížilo na čo najmenšie. Vo vyspelých krajinách syndróm náhleho úmrtia postihuje približne 1 z 3000 detí. Najrizikovejšiu skupinou sú predčasne narodené detičky, detičky s nízkou pôrodnou hmotnosťou alebo detičky s respiračnými problémami. K rizikovým detičkám patria i detičky žijúce v prostredí kde sa fajčí. K zástave dýchania môže prísť kedykoľvek, nielen v noci, preto je monitor dychu vďačným pomocníkom, vďaka ktorému sa nejedna mamička môže s pokojom vyspať alebo sa vzdialiť od postieľky. Aby sme si vysvetlili, ako dokáže pri SIDS monitor a včasná intervencia zachrániť život, musíme si ozrejmiť, že SIDS je viazaný so spánkom. Predchádza mu takzvaná ALTE – život ohrozujúca príhoda, kedy je dieťatko stále bdelé, ale nedýcha, je apatické, pripomína handrovú bábiku. Práve tento stav zaregistruje monitor, ozve sa ohlušujúci alarm a daruje drahocenné minúty, ktoré môžu všetko zmeniť.

Podľa typu umiestnenia rozlišujeme dva typy monitoru dychu:

1. Doskový monitor

Ide o najbežnejší typ, funguje na veľmi jednoduchom princípe. Vysoko citlivá platňa sa položí pod matrac postieľky. Pripojí sa k ovládaču, ktorý sa zvykne zavesiť na kraj postieľky aby k nemu mal rodič ľahký prístup a dieťatko naň nedočiahlo. Platňa sníma a monitoruje anomálie v dychovom rytme či jeho prípadné zastavanie. Keď vyberáme dieťatko z postieľky, monitor tlačidlom na ovládači vypneme. Táto rutina je vcelku dôležitá, ak nechceme zažiť terapiu šokom. Rodičia, ktorí trpia spánkovým deficitom často na monitor zabudnú, keď vyberajú dieťatko v noci z postele na nočné kŕmenie. Takže sa stáva, že monitor zaregistruje, že v postieľke sa nič nehýbe a rozjačí sa. Unavených rodičov to okamžite preberie a niekedy aj polku paneláku ☺. Ale tak aspoň vieme, že doska je správne nakalibrovaná a pracuje ako má.

2. Plienkový monitor

Tento typ monitoru je vhodný ak dieťatko spáva s rodičmi v posteli a teda doskový monitor nepripadá do úvahy, prípadne ak sa chceme vyhnúť nočným „nehodám“ v podobe zabudnutia na vypnutie monitoru pri vyberaní dieťatka z postieľky alebo s dieťatkom cestujeme. Tak ako napovedá už samotný názov, monitor je malá mašinka, pripomínajúca old school tamagotchi ☺, ktorá sa pripína dieťatku o plienku. Reaguje tak na pohyb dutiny brušnej ako bábätko dýcha. Princíp fungovania je rovnaký ako u doskového monitoru. Ak detektor nezachytí pohyb v stanovenom limite, rozozvučí sa alarm. Tento typ monitoru vie použiť aj systém vibrácie ako popud na opätovný nádych. Nevýhodou tohto monitoru je, že musí byť dobre upevnený na plienke, aby snímal pohyby bruška a neodpájal sa. Plienkové monitoru sa niekedy familiárne hovorí aj snúzička (odvodené od anglického slova snooze).

Detské monitory

Detské monitory, známe aj ako pestúnky, sú v dnešnej dobe mimoriadne obľúbené a tešia sa najmä priazni ľudí, ktorí bývajú v domoch a nemôžu tak neustále byť v tesnej blízkosti ich dieťatka. 

Rozlišujeme dva základné druhy pestúnky

  • audio monitor
  • video monitor

Jeden prijímač sa postaví k postieľke aby zachytil zvuk (audio pestúnka) alebo obraz a zvuk (video pestúnka). Druhý prijímač má rodič pri sebe a vďaka nemu počuje alebo vidí, čo sa v izbe deje. Niektoré pestúnky namiesto druhého zariadenia umožňujú stiahnutie aplikácie do mobilného zariadenia a rodič tak sleduje dieťatko cez obrazovku svojho mobilu.

Niektoré pestúnky disponujú funkciou „walkie-talkie“ (vysielačka). Tá býva zvyčajne jednosmerná, a to z rodičovského prijímača do zariadenia v detskej izbe. Rodič sa tak vie cez pestúnku svojmu dieťatku prihovoriť. Veľakrát rozospatému dieťatku stačí počuť náš hlas, aby sa utíšilo a zaspinkalo. 

Ďalšou zo zaujímavých funkcií, ktorú vedia pestúnky ponúknuť, je možnosť pustiť dieťatku z pestúnky predvolenú alebo nahratú hudbu, v prípade, že sa dieťatko zobudí, alebo je nepokojné. Rodič tak vie spraviť cez svoje zariadenie, prípadne cez aplikáciu v mobile.

Niektoré pestúnky vedia zvukovou signalizáciou oznámiť, že sa detekovali výraznejší pohyb. Niektoré pestúnky ponúkajú aj režim nočného videnia. Vychytávok a funkcií majú tieto šikovné vecičky neúrekom. 

V prípade, ak bývame v rodinnom dome a chceme sa pokojne vzdialiť od postieľky (na iné poschodie či pracovať na záhradu) a vedieť, že máme dieťatko stále „pod dozorom“, je pestúnka naozaj výborným pomocníkom. Z vlastnej skúsenosti vieme povedať, že ak investovať do pestúnky, tak sa oplatí porozmýšľať rovno nad video pestúnkou. Zvukový prenos by síce stačil, no, ale obraz je raz len obraz ☺. Vďaka pestúnke sa dokonca staršie dieťatko vie lepšie osamostatniť a zvládnuť prechod do vlastnej izby. Rodič je totižto stále tak nejako „po ruke“ a vie sa dieťatku prihovoriť. A ruku na srdce, pre rodiča je tiež tento veľký krok zvládnuteľnejší keď svoje dieťatko vidí a môže zasiahnuť, aj keď už s ním nespí v jednej izbe.

Ceny pestúnok začínajú niekde okolo 50 EUR a cena stúpa podľa toho či ide o audio alebo video pestúnku, aké funkcie ponúka či aký má dosah a počet koncových zariadení. 

Kombinované monitory dychu, pohybu a pestúnky

Ako už samotný názov prezrádza, ide o hybrid oboch typov baby monitoru. V jednom zariadení dostaneme monitor dychu i pestúnku. V tomto prípade si na trhu môžeme vybrať kombináciu monitoru dychu a audio pestúnky (prenáša iba zvuk) alebo video pestúnky (prenáša aj obraz). Oba varianty sú dostupné aj vo verzii s funkciou „walkie-talkie“. 

Niektoré kombinované monitory majú rovnako ako pestúnky vo vyššie spomínanej kategórii predvolené rôzne funkcie na utíšenie bábätka. 

V prípade, že sa na našom zozname výbavičky pre bábätko nachádza monitor aj pestúnka, stojí toto kombinované zariadenie za zváženie. Cena takýchto zariadení začína niekde okolo 100 EUR. V závislosti od ponúkaných funkcií či dosahu pestúnky potom cena stúpa. 

Mnoho ľudí, najmä zo starších ročníkov, bez urážky, tvrdí, že monitory dychu a pestúnky sú zbytočne vyhodené peniaze za výdobytky modernej doby. Každý čerstvý rodič počúva komentáre typu „my sme to zvládli aj bez toho..“, „my ste to nemali a ste tu...“. Samozrejme, v minulosti také nebolo. Ale to neboli ani rýchlovarné kanvice, smart telefóny alebo elektromobily, a nikto sa im teraz už nebráni ☺ Doba ide dopredu, technologické vychytávky sa neustále zdokonaľujú, tak prečo si odoprieť niečo, čo nám môže pomôcť? Napríklad aj k pokojnejšiemu spánku či väčšej „slobode“ počas dňa? Nikto, kto sa do kúpy monitoru, nech už ktoréhokoľvek, odhodlal, svoje rozhodnutie neľutoval. 

Výbavička pre dieťatko nie je lacná záležitosť. Preto je skvelé, že dnes sa dajú monitory požičať priamo v nemocnici (výpožičné je okolo 6 EUR mesačne) a dobrú pestúnku pokojne zoženieme aj z druhej ruky. Za ten pokoj na duši, ktorý vie detský monitor ponúknuť, to určite stojí.

Patrí teda detský monitor na zoznam výbavičky pre bábätko budúcej mamičky, alebo patrí skôr na zoznam zbytočností, ktoré stoja veľa peňazí a sú to nepotrebné somariny?  Za nás teda monitor na nákupný zoznam určite patrí. Do kategórie zbytočných somarín môžeme napríklad hodiť zbytočné a nevyžiadané názory a rady okolia ;). Každý rodič cíti a vie najlepšie, čo potrebuje pre svoje bábätko a pre seba.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu