Nádcha u detí

Be Lenka logo Be Lenka
18.10.2022
Nádcha u detí

Prichádza jeseň. Príroda sa zahalí do krásnych teplých odtieňov žltej a červenej, no počasie si z nás robí žarty. Ranné hmly a prízemný mrazík striedajú príjemné teploty babieho leta. Deti sa po letnej odmlke vracajú naspäť do kolektívov. Správne ich ráno obliecť do tohto vrtošivého počasia je hotová veda. A tak vrstvíme, a vrstvíme a vrstvíme. Ráno vodíme deti do škôlok a škôl nabalené ako malé cibuľky, poobedie ich vyzdvihujeme a v rukách vláčime nepotrebné vrstvy oblečenia. A aby tomu nebolo málo, na každom rohu na nás číha malá ale zákerná potvorka s menom nádcha.

Obsah článku

Ak by sme sa zamysleli, čo sa nám spája so slovom jeseň, určite by v top trojke boli prekrásne sfarbené lístie, vo vetre trepotajúce sa šarkany a nádcha. Áno, nádcha. Ochorenie tak typické pre toto ročné obdobie. Ako keby toho nebolo s vrtošivým počasím a nástupom do škôl a škôlok málo, všakže. 

Nádcha síce nie je koniec sveta, ó to nie, no dokáže náramne potrápiť malé nošteky a otestuje trpezlivosť a výdrž nás rodičov. Čo je horšie, občas máme pocit, ako by jej nebolo konca kraja. Raz sa u nás zabýva a nie a nie odísť. Aj keď už by sa zdalo, že je fuč, o pár dní sa prihlási o slovo znovu. Ako to s nádchou vybabrať a ako ju liečiť si povieme v nasledujúcich riadkoch

Čo je to tá nádcha?

Nádcha je ochorenie postihujúce horné dýchacie cesty. Sprevádza ju opuch sliznice nosa, pocit plného nosa a výtok, staré známe soplíky, ktoré môžu byť vodnaté a číre alebo husté v zelených a žltých odtieňoch. Za nádchou väčšinou stojí vírusová infekcia, no nie vždy je nádcha klasickou nádchou, môže za ňou stáť aj alergia. K tomu sa ešte dostaneme. 

Nádcha zvyčajne trvá 7-10 dní. Prechádza fázami vodnatého výtoku až po husté hlieny, ktoré navyše zvyknú zatekať a tak sa k nádche pridruží aj kašeľ. Intenzita tvorby sekrétov sa postupne znižuje a nádcha sa vytráca. 

Zelený sopeľ – koniec sveta?

Mnoho rodičov pri pohľade na zelený sopeľ ich ratolesti chytajú mdloby a už šikujú dieťa k lekárovi po niečo silnejšie do nosa. Naozaj je zelený a žltý sopeľ koniec sveta? Toto sfarbenie vyzerá desivo, to áno, no nie vždy je to znakom zhoršeného stavu, pridruženej bakteriálnej infekcie. Toto sfarbenie vzniká prirodzene, kvôli prítomnosti bielych krviniek, ktoré s infekciou bojujú. Tie sa následne rozpadajú a sfarbujú hlien. Zelený sopeľ je teda dôkazom, že telo bojuje. Najfarebnejšie sople bývajú ráno, kedy dlhšie stagnujú v nošteku, preto sa netreba zľaknúť toho, čo nájdeme ráno vo vreckovke.

Mnohí rodičia sťahujú svoje deti z kolektívu, až keď sa objaví spomínaný zelený sopeľ. Veď koľkokrát sme už počuli „má nádchu, ale ešte nemá zelený sopeľ, to je v pohode“? Paradoxom je, že dieťa je najviac infekčné v počiatkoch nádchy, a teda keď je jeho soplík len vodnatý výtok z nosa.

Neliečená nádcha trvá týždeň, liečená sedem dní

Nič zázračné na liečbu nádchy neexistuje. Pri nádche sa liečia sprievodné javy, ktoré znepríjemňujú život chorého – upchatý nos, bolesť hlavy, teplota či kašeľ. Samozrejme, je namieste zvýšiť príjem vitamínov, ideálne vo forme ovocia a zeleniny. To ale preto, aby sme trochu podporili telo bojujúce s nákazou. Priamy vplyv zvýšenej dávky vitamínov na samotnú nádchu je minimálny, až priam zanedbateľný. Preto sa hovorí, že neliečená nádcha trvá týždeň a tá liečená sedem dní.

Pri nádche teda liečime sprievodné prejavy. Na upchatý nos používame kvapky a spreje. V lekárni si môžeme vybrať s týchto typov:

  • Spreje a kvapky na báze fyziologických roztokov a morskej soli – ako je príklad Physiomer, Sterimar alebo Libenar pre najmenšie detičky. Tieto spreje sú vynikajúce aj ako prevencia, pekne vypláchnu noštek, so sebou zoberú to čo tam nemá byť a navyše krásne zvlhčia sliznicu. Okrem toho sa môžu používať v takmer neobmedzenom množstve, keďže ide o fyziologický roztok a morskú soľ. Pri opuchu slizníc ale tieto spreje samotné nestačia. Síce pekne „umyjú“ soplíky no nezmenšia opuch sliznice, kvôli ktorému sa nám zle dýcha. Okrem sprejov môžeme na preplachovanie nošteka používať aj takzvanú konvičku s fyziologickým roztokom.

  • Dekongestíva – kvapky a spreje sťahujúce opuch sliznice. Po ich podaní cítime doslova do pár sekúnd úľavu a možnosť nadýchnuť sa. Medzi tieto spreje a kvapky patria všeobecne známe značky ako sú Nasivin, Olynth, Otrivin, Sanorin alebo Muconasal

  • Antibiotické kvapky – viazané na predpis, podávajú sa v prípade, že zelené a žlté sople sú signálom pridruženej bakteriálnej infekcie. Neodporúča sa ich nasadzovať hneď ako sa sfarbený soplík ukáže, ale až keď sa nádcha s nami ťahá dlhšie ako desať až štrnásť dní. Lekár zvyčajne predpisuje Pamycon alebo Uniflox

  • Kvapky s obsahom prírodných prípravkov, ktoré účinkujú na začiatku infekcie – Coldisept nanoSilver, Quixx protect, Virostop

  • Kvapky proti alergii – voľnopredajné aj viazané na recept, používaj sa vtedy, keď je nádcha spôsobená alergickou reakciou, nie vírusovou infekciou. Táto nádcha je typická tečúcim vodnatým sekrétom, nezvykne sa sfarbovať. Voľnopredajný liek je napríklad Livostin, na predpis napríklad Allergodil

Ako správne používať kvapky do nosa?

Treba mať na pamäti, že kvapkami chceme najmä stiahnuť opuch sliznice, kvôli ktorému sa dieťatku zle dýcha. opuchnutá býva bočná strana vnútra nošteka. Preto kvapky neaplikujeme do stredu nošteka lebo vnútornej strany, tak by len stiekli bez akéhokoľvek účinku. Noštek vysmrkáme, vypláchneme fyziologickým roztokom a hlávku dieťatka nakloníme nabok tak, aby sme kvapky vedeli kvapnúť, prípadne sprejom vstreknúť na bočnú stranu nošteka. 

Pri nádche je dôležité, aby sa z nošteka sople dostali preč, a to pomocou vysmrkania sa alebo odsávačky, ak dieťatko nevie samé smrkať. Odsávačiek sa netreba báť, dieťatku neublížia. Samozrejme, nesmú sa strkať hlboko do nošteka aby nepoškriabali sliznicu, to už je nepríjemné a my si koledujeme o to, že dieťa nebude chcieť odsávačku ani vidieť. Odsávačky sa dajú kúpiť balónikové, také, kde ťahá soplík rodič ústami (nebojte sa, so soplíkmi sa do kontaktu nedostanete, tie končia v zbernej nádobe), účinné sú odsávačky pripájané na vysávač, a ak dieťatko nepokojne reaguje na hluk z vysávača alebo nechceme v noci rušiť susedov, dajú sa kúpiť aj ultra tiché odsávačky na baterky, ktorými pokojne vytiahneme soplíky dieťatku aj v noci bez toho, aby som ho prebrali. Prečo je odsávanie soplíkov také dôležité? Okrem toho, že soplíky, ktoré zatekajú spôsobujú kašeľ, tak pri zadržiavaní hlienov hrozí komplikácia v podobe zápalu stredného ucha. Au.

Ako správne smrkať?

Dieťatko učíme, že vždy smrká len jednu nosovú dierku, pričom si tú druhu zapcháva prštekom. Ideálne je noštek predtým zvlhčiť fyziologickým roztokom v spreji alebo konvičke. To isté platí, ak ideme odsávať soplíky. Najskôr zvlhčujeme, aby sa hlien uvoľnil a až potom odsávame. Rovnako platí, že kvapky a spreje do nosa s liečivou zložkou by mali ísť do vyčisteného nošteka, aby sa dostali pekne na sliznicu. 

Dôležité je časté a dostatočné vetranie priestorov, v ktorých sa dieťatko nachádza. Rovnako dôležitá je aj teplota vzduchu a vlhkosť. Všeobecne platí, že pri nižšej teplote a väčšej vlhkosti sa dieťatku lepšie dýcha. V chladnom vzduchu lepšie odpúchajú sliznice. Preto sa nebojte dobre vetrať a v prípade potreby vzduch zvlhčujte difuzérom alebo odparovacou nádobou na radiátore. 

V prípade, že sa objaví teplota, zrážame teplotu. Ako na teplotu u dieťatka si môžete prečítať tu. Ak sa objaví kašeľ, liečime kašeľ podľa toho, aký je. Vlhký kašeľ z dôvodu zatekajúcich hlienov liečime mukolitikami, sirupmi, ktoré rozpúšťajú hlieny a dieťatko tak nedráždia a aj sa mu lepšie vykašliavajú. Suchý dráždivý kašeľ zas riešime antitusikami. 

Mýty o nádche

Asi najznámejším mýtom týkajúcim sa nádchy je práve vyššie spomínaná hrozba v podobe zeleného sopľa a liečba nádchy antibiotikami. Veľa rodičov si pri náznaku zafarbeného soplíka hneď pýta od lekára Pamycon, čo sú antibiotické kvapky na predpis. Vysvetlíme si prečo. Antibiotiká sú lieky určené na boj s bakteriálnymi infekciami. Na vírusy nezaberajú. Klasická nádcha je vírusového pôvodu. A tu si dáme dva plus dva dohromady a zistíme, že antibiotické kvapky na vírusovú nádchu sú vlastne úplne zbytočné. Okrem toho, keďže sa jedná o silnú antibiotickú liečbu, môže pri ich používaní dôjsť k zničeniu fyziologickej flóry sliznice nosa, ktorá funguje ako ochrana pred usídlením patogénov. Takže dieťatko môže byť nakoniec viac náchylné na to chytiť nádchu, pretože nemá dostatočne silnú obrannú bariéru. Samozrejme, niekedy je nasadenie antibiotických kvapiek na mieste. A to vtedy, ak soplíky neprechádzajú ani po 10-14 dňoch a je pravdepodobná komplikácia v podobe pridruženej bakteriálnej infekcie. Takže antibiotiká okay, no nie okamžite pri prvom zelenom soplíku. Mýtus vyvrátený. 

Prevencia

Tak ako to so všetkými ochoreniami, že prevencia je najdôležitejšia, nádcha nie je výnimkou. Najlepšie je od ranného veku dieťa viesť k správnej hygiene nosa. Noštek každý deň vyplachovať sprejom alebo kanvičkou, fyziologickým roztokom s morskou soľou. Ráno, keď sa dieťatko zobudí a keď sa vráti domov z kolektívu. Dôležité je samozrejme dopriať dieťaťu dostatok vitamínov v prirodzenej forme v podobe ovocia a zeleniny, často vetrať priestory, dodržiavať hygienu rúk. 

Nie je nádcha ako nádcha

Za nádchou nemusí vždy stáť len vírusová infekcia. Rozpoznávame aj neinfekčné nádchy, alergického pôvodu. Pre tento typ nádchy je typické kýchanie, vodnatý výtok z očí, svrbenie nosa či podnebia, oči môžu byť začervenané a opuchnuté. Výtok z nosa býva vodnatý, číry alebo belavý. Typické pre toto ochorenie je aj sezónnosť. Väčšina alergikov má svoje obdobia v roku, kedy ich trápi alergia viac a obdobia, kedy vôbec. Na liečbu alergie väčšinou stačí nasadiť antihistaminickú liečbu a špeciálne kvapky do nosa a očí. Tento typ nádchy je neinfekčný, po potvrdení alergológom dieťa môže normálne navštevovať kolektív.

U detí býva niekedy spúšťačom nádchy aj zväčšená nosná mandľa. S tým býva spojené nočné chrápanie a dýchanie ústami. Špecialista na ORL toto ako príčinu nádchy vylúči alebo potvrdí a navrhne vhodné riešenie. 

Jeseň je pre nádchu ako stvorená. Neexistuje dieťa, ba ani dospelý, ktorý by z času na čas nesoplil. Našťastie je nádcha jedným z tých „lepších“ ochorení, ktoré na nás v sychravom počasí číhajú na každom rohu. V prípade, ak sa k nádche postavíme čelom a riešime ju, v najväčšej pravdepodobnosti sa vyhneme možným komplikáciám ako je zápal stredného ucha alebo jej „sadnutie“ na priedušky, ako sa ľudovo hovorí. Detičky je teda potrebné od začiatku učiť správnej hygiene nošteka, tej pravidelne preplachovať, smrkať či odsávať, vetrať a dopriať dieťatku dostatok vitamínov a oddychu. Netreba sa zľaknúť ani zeleného soplíka, ten nám vlastne ukazuje, že imunitný systém dieťatka sa dal do práve a biele krvinky makajú na tom, aby patogén vyhubili a dieťatko sa mohlo čím skôr vrátiť do kolektívu. Samozrejme, v prípade dlhšie trvajúcej nádchy alebo vážnejších sprievodných javov, ako je kašeľ alebo teplota, kontaktujeme lekára a riadime sa jeho odporúčaniami.

Poznámka: Obsah tohto článku má informatívny charakter, v žiadnom prípade nenahrádza názor lekára. Preto neváhajte a kontaktuje svojho lekára alebo lekára svojho dieťaťa, ak sa vám niečo nepozdáva. 

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu