Ekzémy u detí

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Ekzémy u detí

Starostlivosť o dieťa so sebou prináša radostné zážitky, ale aj starosti. Jednou z tých nepríjemných vecí je aj choroba dieťatka. Malé deti si svoju imunitu postupne iba budujú, preto sú od narodenia náchylnejšie na ochorenia. K častým ochoreniam detí patria okrem iného tiež kožné problémy a ekzémy.

Obsah článku

Pokožka malého bábätka je veľmi citlivá. Často stačí drobný kontakt s nejakou látkou (napríklad oblečenie), ktorá pokožku podráždi a problém je na svete. Sú však kožné problémy, ktoré vychádzajú zvnútra. Neraz má aj strava vplyv na zdravie pokožky dieťaťa. Hovorí sa, že krása vyviera zvnútra a v podstate to platí aj u malých bábätiek. Koža odráža, v akom stave sa nachádza naše vnútro, teda orgány a systémy nášho tela. Napríklad aj neznášanlivosť určitej potraviny sa môže premietnuť do nepríjemných vyrážok.

Detská pokožka

Koža bábätiek sa správa a funguje inak, než koža dospelých. Detičky majú päťkrát tenšiu kožu ako dospelí. Síce je zložená z rovnakých vrstiev, ako dospelá koža, avšak je výrazne tenšia. Potné žľazy a mazové žľazy vrchnej vrstvy pokožky nie sú také aktívne ako u nás dospelých, čo znamená, že emulzia vody a tukov, pokrývajúca a ochraňujúca kožu, je slabá. Obranné mechanizmy, akými vyniká zdravá pokožka dospelých ľudí, sú teda málo vyvinuté. Zároveň je detská koža náchylnejšia na dehydratáciu a podstatne citlivejšia na UV žiarenie. Práve preto je tak dôležité dbať na zvláštnu starostlivosť o pokožku dojčiat a malých detí, aby ich koža bola zdravá a aby sa predišlo nepríjemnostiam.

Kožné ochorenia detí

Atopický ekzém

Nepríjemnou a, žiaľ, častou kožnou chorobou detí je atopický ekzém, odborne nazývaný atopická dermatitída. U niektorých detí postupne odznie, avšak sú prípady, keď ekzém pretrváva až do dospelosti. Atopickým ekzémom sa nedá nakaziť pri kontakte s postihnutým človekom, pretože toto ochorenie nie je infekčné. Ekzém je však veľmi nepríjemný a býva aj bolestivý.

Príznaky atopického ekzému

Atopický ekzém prebieha v dvoch fázach. Prvou fázou je takzvaná pokojová fáza. Pokožka je veľmi citlivá, suchá a môžu sa tvoriť šupinky. Takáto pokožka vyžaduje pravidelnú hydratáciu. V druhej fáze - aktívna fáza - dochádza k výraznejšiemu svrbeniu a zápalu a vtedy je už nevyhnutné pokožku liečiť lokálnymi liekmi a špeciálnymi kožnými prípravkami. Príznakom je tiež zhrubnutie pokožky pri dlhodobom pretrvávaní ochorenia, ako aj popraskané miesta na koži.

Atopický ekzém u dojčiat

U dojčiat sa ekzém najčastejšie vyskytuje na hlavičke pod vláskami, na líčkach a bokoch hlavy, ale aj na prednej strane končatín. Už v druhom mesiaci veku môžu rodičia spozorovať šupinatú pokožku bábätka, pričom nánosy šupín vzhľadom pripomínajú pripálené mlieko (označuje sa to ako mliečna krusta). Ekzém u dojčiat môže mať tiež podobu mokvajúcej pokožky.

Atopický ekzém u detí

U detí sa ekzém vyskytuje zväčša na prednej strane rúk a zadnej strane nôh. Prejavuje sa veľmi suchou pokožkou, ktorá dieťa svrbí, a preto sa často škriabe. Pokožka býva šupinatá.

S atopickým ekzémom sa stretáva nejedna mamička a často sa stáva, že podávané liečivá nezaberajú. Mamička Barbora zo Žiliny hovorí: „Malý (1 rok) má atopický ekzém štyri mesiace. Objavil sa mu na líčkach a na stehnách. Vyskúšali sme viaceré krémy a masti, ktoré nám odporučili lekári, ale nič z toho nezabralo. Zlepšenie sme spozorovali až po nasadení mastičky s kortikoidmi."

Podobne lieči svojho syna (3 roky) aj mamička Simona z Martina: „S atopickým ekzémom zápasíme už veľmi dlho, objavil sa, keď mal synček šesť mesiacov. Nasadené krémy nezabrali, myslím si, že aj v tomto, žiaľ, zohráva svoju úlohu biznis, pretože tie prípravky nie sú vôbec lacné. Keď sa stav zhorší, používame kortikoidovú masť, ale to len občas."

Príčiny

Atopická dermatitída sa považuje za dedičné ochorenie. Lekári poukazujú na súvislosť medzi sennou nádchou, astmou a atopickým ekzémom. Ak čo len jeden z rodičov trpel alebo trpí niektorým z týchto ochorení, je veľká pravdepodobnosť, že u ich dieťaťa sa objaví atopický ekzém. Náchylnejšie na toto kožné ochorenie sú aj tie deti, ktoré žijú v mestských oblastiach, kde je intenzita znečisťujúcich látok v prostredí vyššia, ako aj deti žijúce v chladnom podnebnom pásme.

Ekzém sa zhoršuje, keď si ho dieťa škriabe, čo je však prirodzená reakcia malého pacienta, keď ho veľmi svrbí určité miesto na telíčku. Škriabaním sa totiž množia a šíria baktérie Staphylococcus Aureus, ktoré infikujú pokožku. Táto infekcia spôsobuje zápal kože, čo zasa spôsobuje ďalšie svrbenie, a tak vzniká nepríjemný kolobeh.

Ekzémy a strava

Aj úpravou stravy je možné eliminovať nežiadúce prejavy atopického ekzému. Ekzém sa objavuje aj v súvislosti s alergiou. Pri jeho liečbe je teda dôležité zbaviť sa alergénov. Krvným testom v ambulancii alergiológa sa dá zistiť, či je človek alergický a na základe toho vieme, čomu sa vyvarovať. Zároveň je potrebné vyšetrenie tráviaceho traktu. U väčšiny ľudí s atopickým ekzémom sa totiž preukázalo, že sa im cez steny tráviaceho ústrojenstva dostávali do tela látky, ktoré tam nemajú čo robiť (u zdravých ľudí látky cez steny tráviacej sústavy nepreniknú).

Črevné steny prichádzajú do styku s lepkom, cukrom a mliekom, čo sú alergény. Tie dráždia sliznicu čriev, v dôsledku čoho vznikajú zápaly a drobné ranky, ktorými sa do tela šíria toxíny a odpadové látky tráviaceho traktu určené na vylúčenie z tela. Keďže sa škodliviny z tela nevylúčia stolicou, dostávajú sa von pokožkou. No a presne toto je dôvod, prečo sa po konzumácii alergénov zhoršia prejavy ekzémov.

Strava pre deti s ekzémom

Ako sme uviedli, prvým krokom v liečbe ekzémov je vylúčiť alergény. Najčastejšími alergénmi v potrave sú lepok (obsiahnutý v pšenici), droždie, mlieko, citrusy. Namiesto nich zaraďte do jedálnička potraviny bohaté na omega - 3 mastné kyseliny, ktoré označujeme aj ako protizápalové potraviny. Patria medzi ne najmä orechy, ryby, ľanové a chia semienka. Účinkujú priaznivo na pokožku. Na tanieri by nemali chýbať ani potraviny s vysokým obsahom vitamínu C, pretože ten znižuje hladinu histamínu. Každý človek s ekzémom by si teda mal dopriať papriku, ríbezle, šípky, ružičkový kel, brokolicu, melón, kapustu. Oblúkom sa treba vyhýbať polotovarom a výrobkom s obsahom umelých farbív, konzervačných látok, hydrogenizovaných tukov.

Pomôcť môžu aj probiotiká, ktoré naprávajú črevnú mikroflóru, kvalitné oleje ako ľanový olej, šťava z aloe vera, B-komplex. Zvonku je vhodné natierať postihnuté miesta chladiacim gélom z aloe vera, používajú sa protizápalové oleje s obsahom nechtíka lekárskeho, harmančeka, vitamínu E, jojobový olej. Lekár môže predpísať špeciálne masti s obsahom kortikoidov. Pri výbere vhodných výživových doplnkov aj liečiv na vonkajšie použitie pre deti sa určite poraďte s pediatrom, ktorý vám odporučí doplnok vhodný pre vášho drobca v závislosti od jeho veku.

Recepty pre deti s ekzémom

Deťom s ekzémami treba upraviť jedálniček na hypoalergénny, čo znamená, že v ňom nebudú potraviny vyvolávajúce alergické reakcie. V prvom roku života môže takýto jedálniček znížiť riziko vzniku kožných problémov dokonca viac ako o 50%. Deťom sa zvyčajne podáva prvý príkrm, teda prvá nemliečna strava, po ukončenom šiestom mesiaci veku. Skôr sa teda možno baviť o jedálničku mladšieho dieťaťa ako 6 mesiacov iba vtedy, ak lekár pravidelným vážením určil, že dieťa neprospieva.

Máme pre vás nejaké recepty pre deti, ktoré neobsahujú alergény.

Brokolicová polievka

  • 100g brokolice
  • 1 lyžica kukuričnej múky
  • 50ml hypoalergénneho mlieka

Postup: Brokolicu uvaríme do mäkka v 150 ml vody. Kukuričnú múku rozšľaháme s 50 ml vody na riedku kašu a za stáleho miešania prilievame do vývaru s brokolicou. Päť minút povaríme. Necháme trošku vychladnúť a rozmixujeme spoločne s HA mliekom.

Mäsovo - zeleninová kaša (vhodná od ukončeného 5. mesiaca)

  • 1 mrkva
  • 2 ružičky karfiolu
  • 2 ružičky brokolice
  • 4 natenko nakrájané kolieska póru
  • 1 zemiak
  • plátok kuracích pŕs
  • 1 hrnček vychladeného kojeneckého mlieka

Postup: Zeleninu nakrájame na kúsky a v hrnci dusíme do mäkka. V druhom hrnci uvaríme kuracie mäso. Všetko rozmixujeme, zmiešame s pripraveným kojeneckým HA mliekom a vývarom z uvarených surovín na potrebnú hustotu kaše.

Mliečna karfiolová polievka (od ukončeného 6. mesiaca)

  • 250 ml vody
  • jeden malý karfiol
  • odmerka HA mlieka
  • lyžička oleja olivového
  • štipka sušenej bazalky alebo lístky čerstvej bazalky
  • polievková lyžica ovsených vločiek

Postup: Očistený a umytý karfiol uvaríme do mäkka a scedíme. Do vriaceho vývaru po karfiole pridáme ovsené vločky a päť minút povaríme. Karfiol rozmixujeme s HA mliekom a bazalkou. Pridáme uvarené ovsené vločky a kvapku olivového oleja.

Zemiaková kaša s mrkvou a cesnakom

  • zemiaky
  • strúčik cesnaku
  • odmerka HA mlieka
  • mrkva

Postup: Zemiaky, očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu spolu s očisteným strúčikom cesnaku uvaríme do mäkka a scedíme. Podľa návodu pripravíme HA mlieko. Všetko spolu rozmixujeme, pridáme trošku masla alebo kvapku olivového oleja.

Mrkvová polievka

  • 2 stredné mrkvy
  • polievková lyžica ovsených vločiek
  • čajová lyžička rastlinného oleja (najlepšie olivový)

Postup: Mrkvu očistíme, nakrájame a dáme variť do cca 200 ml vody. Potom pridáme ovsené vločky a olej a varíme do zmäknutia. Rozmixujeme.

Kožné choroby novorodencov

Koža najmenších detí je najcitlivejšia. Preto je veľmi náchylná na podráždenie. Existuje viac kožných problémov, ktoré sa objavujú u novorodencov.

Zapareniny u novorodenca

Zapareniny sú najčastejším kožným problémom u novorodencov a malých detí, ku ktorému dochádza hlavne kvôli noseniu plienok. Zvyšky stolice pôsobia na kožu bábätka pod plienkou, kde je teplo. Kvôli tomu koža sčervenie, následne bolí a svrbí. Bábätko to dá najavo hlasným plačom. Aby sme zabránili vzniku zaparenín, nesmieme nechávať bábätko dlhú dobu v mokrej plienke. Je dôležité sa dôkladne starať o zadoček bábätka pri každom prebaľovaní. Zadoček vždy poriadne umyjeme prúdom vody, alebo použijeme jemné vlhčené obrúsky (ak je ale bábätko pokakané, lepšie bude zadoček opláchnuť). Po usušení plienkovú oblasť na tele bábätka natrieme krémom proti zapareninám a až potom nasadíme bábätku čistú plienku.

Kvasinky u novorodencov

Kvasinková infekcia je kožným problémom vyskytujúcim sa aj u novorodencov. Kvasinky sú súčasťou každého človeka, nachádzajú sa v ústach, v tráviacom trakte a u žien aj na pošvovej sliznici. V prípade, že je ich množstvo primerané, nespôsobujú žiadne komplikácie, pretože v tele vládne rovnováha. Pokiaľ sa ale kvasinky premnožia, problémy sú na svete. Ľudská koža je odrazom toho, čo sa deje so zažívaním. Ak sa naruší črevná mikroflóra v zmysle premnoženia kvasiniek a baktérií, následky vidíme na koži.

Novorodenec sa prvýkrát stretne s kvasinkami už počas pôrodu, kedy sa pri prechode pošvou kvasinky usídľujú v jeho ústnej dutine a následne sa dostávajú do tráviaceho traktu. Je preto dôležité upravovať črevnú mikroflóru novorodencov už od začiatku. Najčastejšie sa premnoženie kvasiniek u detí prejavuje ako kruhové a oválne ložiská kvasinky v tvare mince, ako začervenané miesta v záhyboch kože. Aj problémy s atopickým ekzémom súvisia s narušením črevnej mikroflóry. Premnoženie kvasiniek sa tiež prejavuje aj ako biele povlaky na tvári, v ústnej dutine na jazyku a podnebí. K príznakom ale patrí aj zápcha alebo naopak hnačka, kolikovité bolesti bruška.

Ako liečiť kvasinky u novorodencov

Premnožené kvasinky možno eliminovať a problémy odstrániť úpravou jedálnička, prebiotikami a probiotikami, kúpaním bábätka a správnou starostlivosťou o pokožku. Novorodenec prijíma ako potravu materské mlieko, preto sa o úpravu jedálnička musí postarať mamička. Kvasinky sa živia sacharidmi, preto treba vyradiť potraviny bohaté na tieto zložky, alebo obmedziť ich množstvo. K sacharidom patria: obilniny, ovocie, sladká zelenina (hlavne mrkva, ktorá podporuje množenie kvasiniek), škroby, zrejúce syry, kvasnice, sladkosti a koláčiky. Opatrne treba pristupovať aj k mliečnym výrobkom, pretože u detí od narodenia do približne troch rokov sú mliečne výrobky najväčším spúšťačom alergií a atopických prejavov.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 5% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu