Polohy dojčenia

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Polohy dojčenia

Možno by ste to ani nepovedali, ale uložiť seba a bábätko do správnej polohy pri dojčení má výrazný vplyv na to, či bude dojčenie bezproblémové, alebo nie. Poloha ovplyvňuje celkový priebeh dojčenia. Niekedy to môže byť celá veda a najmä prvorodičky môžu byť na pochybách, či dojčia v správnej polohe, keď sa napríklad dojčenie skomplikovalo. Napríklad aj to, že sa bábätko odmieta prisať, alebo plače pri dojčení, môže byť spôsobené tým, že mamička nevybrala dobrú polohu na dojčenie.

Keď je poloha pri dojčení zvolená správne, mamička je spokojná, bradavka nie je sploštená a počas dojčenia nebolí, prsník je po kojení vyprázdnený. Bábätko nevydáva počas dojčenia srkavé zvuky, ale saje pekne dlhými ťahmi, je pokojné a počas dojčenia voľne dýcha. Ak sa čokoľvek z uvedeného naruší, treba porozmýšľať nad tým, či dojčíme v správnej polohe.

Polohy pri dojčení

Polohy, v ktorých môže žena dojčiť svoje dieťa, je viacero a každá mamička si vyberá vhodnú polohu na dojčenie podľa toho, ktorá jej a bábätku najlepšie vyhovuje. Dojčiť je možné po ležiačky, po sediačky alebo s pomocou vankúša na kojenie. V neposlednom rade treba spomenúť aj úžasnú možnosť kojenia v šatke a v nosiči, ktorú tieto pomôcky na nosenie detí prinášajú.

Ako kojiť po ležiačky

Kojenie v polohe po ležiačky je najobľúbenejším spôsobom kojenia v noci. Využívajú ho mamičky, ktoré spia spolu s bábätkom v jednej posteli, ale nielen ony. Ako kojiť po ležiačky? Buď na chrbte, alebo na boku.

Kojenie po ležiačky na boku

Mamička leží, ale je otočená na bok. Spodnú ruku má ohnutú. Bábätko by malo ležať hlavičkou v ohybe matkinej ruky tiež na boku. Bábätko nesmie pri dojčení ležať na chrbte, môže to byť nebezpečné. Táto poloha sa odporúča pre skúsenejšie mamičky, a to z toho dôvodu, že začiatočníčky môžu mať problém, nakoľko v tejto polohe sa s dieťatkom horšie manipuluje.

Kojenie po ležiačky na chrbte

Mamička leží na chrbte. Bábätko si položí bruškom na svoje bruško. Rukou ho podopiera v oblasti jeho chrbátika. Táto poloha sa osvedčila na dojčenie nedonosených detí, malých detí, ako aj detí, ktoré sa zle prisávajú. Tiež je vhodná po cisárskom reze.

Ako kojiť po sediačky

Kojenie v sede je asi tým najčastejším spôsobom dojčenia. Ako na to?

Matka sedí (v kresle, na posteli, na stoličke, na lavičke..), najlepšie je, ak má podopretý chrbát. Dieťatko si položí do ohybu svojho lakťa tak, že jej predlaktie podopiera chrbátik bábätka a prsty ruky sú na zadočku bábätka. Spodná rúčka dieťatka ide mamičke okolo pása, akoby ju bábätko objímalo, horná rúčka leží na prsníku, z ktorého dieťa saje. Dieťatko je priložené svojím bruškom na bruško mamičky. Táto poloha sa nazýva aj poloha Madona, alebo poloha Kolíska. V tejto polohe však môže pod váhou bábätka mamičku veľmi rýchlo začať bolieť ruka, preto je vhodné, aby si ju niečím podložila. Najčastejšie sa na to používajú vankúše - klasický vankúš, alebo špeciálny vankúš na kojenie.

Ako kojiť po cisárskom reze

Po cisárskom reze si mamička hľadá ťažšie vhodnú polohu na dojčenie, v ktorej by nebol na jej bruško vyvíjaný tlak. Ideálna je poloha v ľahu na chrbte, ktorú sme opísali vyššie, ale pohodlná je tiež poloha v polosede. To znamená, že mamička má opretý chrbát, ale je viac v ľahu. Pod kolená si dá vankúš, aby jej podopieral nohy. Ide o akúsi modifikáciu polohy po sediačky, ktorá je veľmi pohodlná a zvlášť vhodná pre mamičky, ktoré rodili sekciou.

Ako kojiť s vankúšom

Vankúš na kojenie alebo kojací vankúš je veľmi užitočným pomocníkom, ktorý mamička využije už počas tehotenstva na podopieranie svojho tela počas spánku a oddychu. Teraz sa ale pozrime na to, ako kojiť s vankúšom.

Ako sme už načrtli, počas dojčenia je veľmi dobré, ak má mamička niečím podopretú ruku, na ktorej má položené bábätko. Vankúš je na to doslova ako stvorený :-) Najlepšie kojace vankúše sú dlhé, mäkké a ohybné, ktoré sa prispôsobujú. Ak by bol vankúš veľmi pevný a vysoký, bolo by ho náročné (až nemožné) vytvarovať podľa aktuálnej potreby. Dojčiaci vankúš je univerzálnym vankúšom, ktorý poslúži na pohodlné uloženie dojčaťa počas dojčenia, ale aj na zvýšenie pohodlia počas spania. Zároveň chráni chrbticu matky pred preťažením a slúži ako prevencia bolesti chrbta.

Vankúš na dojčenie je lepšie si zaobstarať dlhý, ktorý je možné zložiť do písmenka U. Vankúš si mamička preloží cez svoje telo a vpredu naň uloží bábätko. Na internete nájdete množstvo videonávodov, ako používať vankúš na kojenie. Odporúčame napríklad tento videonávod.

Kojenie vo vzpriamenej (vertikálnej) polohe

Aj vo vertikálnej polohe sa dá dojčiť. Mamička sedí a má podopretý chrbát. Ak ide dojčiť z pravého prsníka, bábätko sedí obkročmo na matkinom pravom stehne, ľavá ruka matky podopiera bábätku hlavičku, krk a telíčko. Pravá ruka podopiera prsník. Táto poloha je vhodná aj pre nedonosené detičky. Vertikálna poloha sa používa vo väčšine prípadov aj pri kojení v šatke a v nosiči.

Ako kojiť v šatke

Naučiť sa kojiť počas nosenia je nesmierne praktické a zároveň príjemné pre matku aj dieťatko. Najmenšie detičky vyžadujú časté kojenie a je správne im to umožniť. V maternici predsa malo dieťa výživu neustále k dispozícii, preto je prirodzené, že dieťa očakáva, že bude môcť sať kedykoľvek bude chcieť :-) Dieťatko, ktoré naozaj dostáva mlieko vždy, keď si ho vypýta, je omnoho spokojnejšie, preto aj menej plače. Kojiť dieťatko na požiadanie však matku dosť obmedzuje. Práve preto je kojenie v šatke na nosenie detí alebo kojenie v detskom nosiči výborným riešením, vďaka ktorému sa mamička môže okrem kojenia venovať napríklad staršiemu dieťatku alebo nejakej inej činnosti. Veľkou výhodou pre bábätko je aj to, že v šatke a nosiči je v ideálnej polohe, keď si po kŕmení potrebuje odgrgnúť.

Na začiatok odporúčame nechať dieťatko prisať sa k prsníku už pri viazaní. Pri základom úväze kríž s kapsou vnútri stačí dieťatko vložiť do kapsy a nechať ho, aby sa prisalo. Až potom popruhy šatky doťahujete. Výhodou tohto postupu je, že dieťatko je tak od začiatku v dobrej pozícii na dojčenie, keďže zvyčajne je naviazané vyššie. Mamička sa teda môže veľmi rýchlo naučiť, ako vysoko má byť dieťatko pri kojení a keď si inokedy vypýta mliečko počas nosenia, bude mama ihneď vedieť, do akej polohy a výšky dieťatko v šatke povoliť.

Šatku môžete povoliť rozviazaním uzla, prípadne roztiahnite od seba pruhy šatky, ktoré vedú pozdĺž bábätka v šatke. Dieťatko v kapse tým o niekoľko centimetrov klesne. Potom už má uľahčený prístup k prsníku a môžete ho pokojne nadojčiť. Ďalším spôsobom, ako dieťatko nakojiť v šatke, je, že si ho v úväze mierne posuniete nabok. Povoľte šatku miernym popustením popruhov, chyťte dieťatko a presne v takej polohe, v akej je, ho posuňte jemne na jeden bok. Nechajte ho prisať k prsníku a popruhy šatky opäť dotiahnite. Keď sa dieťatko nadojčí, stačí ho opäť vrátiť na pôvodné miesto v úväze na vašom bruchu.

Ako kojiť v nosiči

V nosiči môže mamička nadojčiť svoje dieťa a nikto si to ani len nevšimne, čo je obrovskou výhodou. Nakŕmiť dieťatko v nosiči je jednoduché. Nemusíte rozväzovať uzol na úväze, nemusíte povoľovať a doťahovať šatku, ani s dieťatkom špeciálne manipulovať. Aby ste bábätku umožnili prístup k materskému mlieku, stačí si mierne povoliť ramenné popruhy. Povolíte ich miernym uvoľnením a popustením doťahovacieho pásu, ktorý je po celej dĺžke obidvoch ramenných popruhov (čierny popruh). Tým získate väčší priestor medzi sebou a dieťatkom, vďaka čomu si rýchlo nahmatáte prsník a rýchlo viete dieťatko nadojčiť.

Keď sa dieťa prisaje, môžete popruhy opäť dotiahnuť na požadovanú úroveň, dbajte však na to, že stále treba zachovať určitý voľnejší priestor. Keď je dieťatko nakŕmené, upravte ho do správnej ergonomickej polohy a popruhy dotiahnite na pôvodnú dĺžku. Na zabezpečenie ešte väčšieho súkromia môžete použiť kapucňu, ktorá je súčasťou každého slovenského ergonomického nosiča Lenka.

Ako kojiť s klobúčikmi

Klobúčiky sú vyrobené zo silikónu a sú pomôckou, ktorej hlavnými funkciami je ochrana poškodených bradaviek a pomoc pre deti, ktoré sa správne neprisávajú. Mohli by sme ich nazvať aj chrániče bradaviek. Používajú sa najmä vtedy, ak má mamička malú, vpadnutú alebo sploštenú bradavku. Klobúčik si mamička nasadí na bradavku a vďaka jeho anatomickému tvaru priľne k pokožke.

Laktačné poradkyne však nemajú s klobúčikmi na kojenie veľmi kamarátsky vzťah. Odborníci totiž hovoria, že klobúčiky sú podobnou "vychytávkou" ako cumle a detské fľaše, a teda v skutočnosti bránia správnemu prisatiu. Prečo? Klobúčiky predstavujú akúsi bariéru medzi ústami bábätka a matkiným prsníkom. Bábätko do úst nedáva prsník ale klobúčik. Cez klobúčik však nedokáže správne uchopiť dvorec s bradavkou a počas dojčenia stimuluje dvorec omnoho slabšie.

Polohy dojčenia pri refluxe

Reflux u bábätiek nie je ničím príjemným a je to postrach všetkých mamičiek. Refluxom nazývame spätný návrat potravy do úst. Jeho príčinou je nezrelosť dolnej časti pažeráka, čo sa približne v štvrtom mesiaci normalizuje. Mamičky si svoje bábätká po nadojčení dávajú do vertikálnej polohy na rameno, aby si odgrgli, práve ako prevencia refluxu. Ak by reflux nastal pri ležaní dieťatka na chrbátiku, mohlo by sa v nestráženej chvíli zadusiť zvratkami.

Polohy dojčenia pri refluxe by mali byť také, aby malo dieťatko hlavičku vyššie než zvyšok tela. Grckanie bábätiek je horšie vtedy, ak dieťa pri dojčení leží vo vodorovnej polohe, ale aj mimo neho. Počas dojčenia dieťaťa s refluxom je preto potrebné upraviť polohu tak, aby bola hlavička a hrudník vyššie než zvyšok tela dieťatka. Vhodné je podkladanie dieťatka vankúšom, ale veľmi sa osvedčilo aj dojčenie počas chôdze. Nosenie detí v šatke alebo v ergonomickom nosiči je v tomto prípade ideálnym riešením.

Hľadáte ideálne oblečenie na kojenie? Poradíme vám v článku.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 5% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu