Epidurálka

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Epidurálka

Toľko žien v dejinách ľudstva už zvládlo pôrod a priviedlo na svet dieťa. Ale predsa len sa takmer žiadna nastávajúca mamička s blížiacim sa termínom pôrodu neubráni otázkam, aké to bude, či to bude veľmi bolieť, či to vydrží a podobne. Každý človek má iný prah bolesti a kým niekto vydrží veľa, iného rovnaký úkon bolí omnoho viac. Účinným spôsobom, ako mamičke uľaviť od bolesti pri pôrode, je epidurálna anestézia, nazývaná epidurálka.

Obsah článku

Asi každá žena sníva o prirodzenom priebehu tehotenstva a o tom, že svoje dieťa privedie na svet prirodzenou cestou. Nikto si predsa neželá dostávať do tela "umelé" látky. Ale niekedy to inak nejde. Epidural, teda epidurálna anestézia sa používa na zmiernenie až úplné potlačenie pôrodných bolestí. Je to lekársky zákrok, ktorý, ľudovo povedané, telo rodičky znecitliví.

Čo to je epidurál

Čo to vlastne epidurálna anestézia je? Epidurálka je utlmenie bolestí pri pôrode prostredníctvom podania účinného anestetika a opiátu. Tieto látky účinkujú lokálne a podávajú sa tenkou ihlou. Epidurálka účinkuje naozaj vysoko, odstráni bolesť, mamička pociťuje tlak a postupne miernu bolesť, ktorá jej umožňuje vnímať sťahy maternice a spolupracovať pri pôrode podľa inštrukcií zdravotného personálu. V našich končinách sa pre pôrod s epidurálnou anestéziou cielene rozhoduje približne 30 % žien.

Pôrod s epidurálkou

Ako sa postupuje pri podávaní epidurálky? Názov je odvodený od miesta vpichu účinných látok. Epidurálny priestor je miesto medzi stenou chrbticového kanála a miechovými obalmi, na podanie látok sa využíva oblasť hornej bedrovej chrbtice. Mamička si ľahne na ľavý bok tak, aby chrbát mala vyhrbený (do mačacieho chrbta). Na celom procese sa podieľa odborník - anestéziológ. Ten vydezinfikuje pokožku a kožu v bedrovej oblasti chrbtice lokálne znecitlivie, samozrejme, vrátane podkožia. Následne sa opatrne zavedie tenká špeciálna ihla do hĺbky približne 4 - 6 cm, ktorou sa prevlečie tenká hadička a ňou sa dnu vstrekne potrebné množstvo lokálneho anestetika a opiátu.

Epidurálna anestézia

O tom, kedy podať epidurálku, rozhoduje pôrodník. U prvorodičiek sa spravidla podáva vtedy, keď sú sťahy maternice pravidelné a bránka je otvorená na 3 - 4 cm. U viacnásobnej rodičky sa všeobecne podáva epidurálka vtedy, ak je bránka otvorená na 1 - 2 cm. Stáva sa, že sa žena v priebehu pôrodu pre silné bolesti rozhodne, že chce epidurálku, ale lekári ju už kvôli pokročilému nálezu nemôžu podať.

Epidural pri pôrode odborníci odporúčajú ženám, ktoré majú veľmi silné pôrodné bolesti. Po aplikovaní epidurálky žena pocíti výraznú úľavu, ktorá prichádza rýchlo po podaní účinných látok. Pôrod s epidurálkou prebieha pokojnejšie, žena je uvoľnenejšia a preto aj lepšie dokáže spolupracovať. Podanie epidurálnej anestézie môže samotný pôrod urýchliť, pretože matka sa dokáže omnoho lepšie koncentrovať.

Epidurál - riziká

Hovorí sa, že všetko má svoje pre a proti. Platí to aj v prípade epidurálnej anestézie. Aj pri jej podaní hrozia mamičke určité riziká. K tým najčastejším rizikám patrí porucha zrážanlivosti krvi matky, pokles krvného tlaku, môže sa objaviť alergia na aplikované lokálne anestetiká, neraz sa objaví aj infekcia v mieste vpichu. Po podaní epidurálky môže dôjsť tiež ku krvácaniu počas pôrodu. Nevýhodou je aj to, že rodička sa neraz kvôli veľkému brušku nedokáže dostatočne vyhrbiť pre podanie epidurálky a zostať pokojná, keďže má bolesti.

Názory na epidurálnu anestéziu sú rôzne. Niektorí ľudia sú za všetkými desiatimi, mnohé mamičky opisujú pozitívne skúsenosti s jej podaním pri pôrode, iné tvrdia, že by si epidurálku nikdy v živote nenechali aplikovať, pretože ohrozuje plod. Ak nastávajúca mamička vopred zvažuje pôrod s epidurálkou, mala by sa o nej určite dostatočne poradiť so svojim gynekológom.

Prečítajte si viac o pôrode v článku Prirodzený pôrod alebo cisársky rez.>

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu