Ako zvládnuť zápal prsníka

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Ako zvládnuť zápal prsníka

Obdobie dojčenia so sebou nie vždy prináša iba krásne a radostné chvíle s bábätkom. Nejedna mamička bojuje s nepríjemnými až bolestivými stavmi, kvôli ktorým sa aj dojčenie stáva komplikovaným. Jedným z takýchto stavov je tiež zápal prsníka.

Obsah článku

Mastitída

Pod pojmom mastitída rozumieme bakteriálnu infekciu prsníka. Vo väčšine prípadov sa mastitída objavuje u dojčiacich mamičiek, ale nie je výnimkou, ak sa vyskytne u tehotnej ženy, alebo u ženy, ktorá nedojčí a nie je ani tehotná. Mastitída môže dokonca postihnúť aj malé deti, a to aj chlapcov. Presnú príčinu vzniku mastitídy nepoznáme. Infekcia sa do prsníka môže dostať napríklad cez drobnú trhlinku na bradavke, ale nie je to pravidlom. Mnoho žien s poraneniami na bradavkách sa s mastitídou nikdy nestretlo.

 

Mastitída sa dá pomýliť s upchatými mliekovodmi, ale je potrebné tieto dva pojmy rozlišovať. Nie vždy, ale často si mastitída vyžaduje antibiotickú liečbu, kým upchaté mliekovody nie. Príznaky mastitídy sú: výraznejšie začervenaná pokožka prsníka, hrča v prsníku, intenzívna bolesť, môže sa objaviť horúčka. Ak sa u mamičky objavujú príznaky mastitídy a trvajú dlhšie ako 24 hodín, mala by začať užívať antibiotiká. Pokiaľ príznaky trvajú kratšie ako 24 hodín, lekár zväčša predpíše antibiotiká, ale zároveň mamičke odporučí počkať s ich užívaním. V prípade, že by sa príznaky zhoršili, mamička začne brať predpísané antibiotiká.

Zápal prsníka

Zápal prsníkov, teda mastitída, vzniká najčastejšie ako nepríjemný sprievodný jav, keď sa zablokujú a upchajú mliekovody. V prsníku sa objaví tvrdá hrča, ktorá ženu bolí. Neodchádzajúce mlieko a hrča, ktorá upchala mliekovody, vedú k zápalu. Zápal prsníka je vždy sprevádzaný hrčou. Pokiaľ ženu bolí prsník, ale žiadnu hrču si nenahmatá, nejde o zápal a je potrebné obrátiť sa na odborníka, lekára alebo laktačnú poradkyňu, ktorí pomôžu nájsť inú príčinu bolesti, ako aj uľaviť od bolesti.

Čo pomáha na zápal prsníka

Ak si mamička nevie rady a zápal pretrváva, je nevyhnutné vyhľadať pomoc odborníka. Kým sa však s ním mamička stretne, môže urobiť niektoré opatrenia aj sama.

Neprestávať s dojčením. Zápal prsníka nie je dôvodom, aby mamička svoje dieťatko odstavila. Práve naopak., mala by sa snažiť pokračovať v dojčení z oboch prsníkov. Vyprázdňovanie prsníka je práve tým prvým krokom k zlepšeniu tohto stavu.

Zapálený prsník je potrebné držať v teple a rozhodne by ho mamička nemala ochladzovať. Chladenie prsníka môže spôsobiť viac škody ako úžitku, predĺžiť liečbu a skomplikovať priebeh. Preto prsník radšej zakrývajte prikrývkou, vhodné sú tiež teplé obklady v podobe suchého tepla - nahriaty vankúšik, termofor a podobne.

 

Ďalším bodom, ktorý môže mamička vyskúšať, je zmena polohy pri dojčení.

Prsník je potrebné vyprázdniť. Mamička sa o to môže sama pokúsiť stláčaní prsníka. Ale pozor. Prsník je dôležité stláčať veľmi jemne a veľmi citlivo. Môže sa pri zablokovaných mliekovodoch stať, že takýmto spôsobom sa prsník podarí vyprázdniť a nastane výrazná úľava.

Pokiaľ je bolesť výrazná, je možné požiť prípravok od bolesti. Lieky proti bolesti prinesú úľavu a mamička môže ľahšie pokračovať v dojčení.

Spánok. Pri malom bábätku je síce náročné nájsť si dostatok času na relax a odpočinok, ale práve to mamička so zápalom prsníka potrebuje. Spánok a oddych je totiž súčasťou liečby zápalu. Mamička by mala požiadať o pomoc, aby si mohla odpočinúť a pospať. Netreba sa hanbiť, najbližší určite radi pomôžu.

Barefoot baleríny Be Lenka Bellissima 2.0 - Toffee Brown Barefoot baleríny Be Lenka Bellissima 2.0 - Toffee Brown
  • Novinka

Barefoot baleríny
Bellissima 2.0 - Toffee Brown

skladom všetky veľkosti
119 €
8 veľkostí
Barefoot baleríny Be Lenka Sophie - All Chalk White Barefoot baleríny Be Lenka Sophie - All Chalk White
  • Novinka

Barefoot baleríny
Sophie - All Chalk White

skladom 7 veľkostí
109 €
8 veľkostí
Barefoot sandále Be Lenka Grace - Rose Gold Barefoot sandále Be Lenka Grace - Rose Gold
  • Novinka

Barefoot sandále
Grace - Rose Gold

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Matt Black Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Matt Black
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Matt Black

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Chocolate Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Chocolate
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Chocolate

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Black Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Black
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Black

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí

Barefoot sandále
Iris - Nude

skladom 7 veľkostí
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Iris - Black

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Claire - Flamingo Pink

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Claire - Chocolate

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Claire - Black

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Promenade - Ivory White

skladom 3 veľkosti
99 €
8 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Prevencia

To najlepšie, čo môže mamička urobiť od samého začiatku dojčenia, je prevencia zápalu prsníka. To znamená, že je potrebné pri dojčení zabezpečiť určité veci, aby sa riziko vzniku zápalu čo možno najviac eliminovalo. A teda, čo robiť?

  1. Využívať maximálne množstvo kontaktu „koža na kožu" - bábätko je vyzlečené do plienky, mamička do pol pása.
  2. Výdatné dojčenie bábätka podľa jeho potrieb bez zbytočného naťahovania intervalov medzi jednotlivými dojčeniami, a to aj v noci (dojčenie na požiadanie).
  3. Docieliť čo možno najlepšiu polohu pri dojčení a čo možno najlepšie prisatie bábätka.
  4. Vyprázdňovanie prsníka citlivým stláčaním.
  5. Počas dojčenia ponúkať bábätku obidva prsníky, alebo ich viackrát striedať. Bábätko vôbec nemusí počas jedného dojčenia piť mlieko iba z jedného prsníka.
  6. Nepoužívať umelé náhrady prsníka, teda cumle, fľašky. Tie vytvárajú predpoklad pre vznik bolestivých komplikácií, pretože bábätko ich do úst chytá inak, než bradavku, a teda sa potom nevie správne prisať k prsníku.
  7. Poranenia prsníkov riešiť čo najskôr (viď článok Ako vyliečiť ragády).

Zablokované mliekovody

Zablokované mliekovody a upchaté mliekovody nie sú žiadna sranda, ale dobrou správou je, že takmer vždy sa tento problém vyrieši spontánne a bez výraznejšieho zásahu maximálne do 48 hodín, dokonca aj bez liečby. V dôsledku toho, že je prsník zablokovaný, tok mlieka je pomalší než zvyčajne, a preto môže byť dojčené dieťa nepokojné a nevrlé. Niektoré mamičky uvádzajú, že sa im problém so zablokovanými mliekovodmi vracia opakovane. Je však dobré vedieť, že opakovane zablokované mliekovody majú tendenciu sa časom zlepšovať a ich frekvencia klesá.

 

Upchatý mliekovod môže byť spojený s výskytom malej bielej bodky - ide o pľuzgier na konci bradavky. Mamička ho môže bez obáv prepichnúť sterilnou ihlou. Ihlu sterilizujete tak, že ju nahrejete nad plameňom, necháte vychladnúť a môžete pľuzgier prepichnúť. Namiesto ihly je možné použiť aj špendlík. Ale pozor, rozhodne sa v pľuzgieri dlho nevŕtajte. Prepichnutie pľuzgiera prinesie úľavu, bolesť bradavky sa zníži. Môže sa stať, že si z mliekovodu mamička vytlačí hmotu, ktorá konzistenciou bude pripomínať zubnú pastu, čím sa mliekovod ihneď odblokuje. Odblokovať sa môže aj pitím dieťatka.

Ako zvládnuť zápal prsníka

Ako liečiť upchatý mliekovod

Máme pre vás tipy, ako vyliečiť upchatý mliekovod. Základom je vyprázdňovanie prsníka, odpočinok, teplo.

  1. Pokračujte s dojčením vášho bábätka aj na zablokovanej strane, hoci je tok mlieka pomalší. Vyprázdňovanie prsníka je tým najdôležitejším krokom.
  2. Použite tlak na lepšie vyprázdnenie postihnutého prsníka. Najvhodnejšie je dojčiť bábätko a zároveň druhou rukou primeraným tlakom stláčať hrčku v prsníku. Ruka je okolo zablokovaných mliekovodov a keď bábätko saje, vyvíjate stály ale mierny tlak.
  3. Postihnuté miesto si nahrievajte, nechlaďte. Pozor však aj na prehriatie.

Ak by sa stalo, že zablokovaný mliekovod sa nevyrieši ani do 48 hodín, vhodné je použitie ultrazvuku. V každom prípade platí, že by mala mamička všetky problémy konzultovať s lekárom alebo s laktačnou poradkyňou. U niektorých matiek sa na odblokovanie mliekovodov osvedčilo používanie lecitínu v dávke 1 tableta (1200mg)  3 - 4x denne.

Bolesť prsníka

Bolesť síce nie je nič príjemné, ale telo nám ňou dáva najavo, že niečo nie je v poriadku. Platí to aj o prsníkoch. Bolesť prsníka sa môže vyskytnúť v každom veku, ale nie vždy je príčina rovnaká.

 

Bolesť prsníka súvisí so ženskými hormónmi. Mnoho žien pozná bolestivosť prsníkov v období pred menštruáciou. Začínajúce tínedžerky cítia bolesť, keď im rastú a zväčšujú sa prsia. Prsníky sú bolestivé aj v tehotenstve, často sa bolestivé prsia zaraďujú medzi prvé príznaky tehotenstva. Prsníky sú veľmi úzko späté s pohlavnými orgánmi a reagujú na zmeny počas ženského cyklu.

 

Počas menštruácie sa v prsníkoch na mliekovodoch dejú určité zmeny. Pod vplyvom estrogénu je väzivo v prsníkoch akoby skyprené. Estrogén sa stará aj o to, že v druhej polovici cyklu sú mliekovody viac rozvetvené, čo dosahuje svoj vrchol tesne pred začiatkom menštruácie. No a práve kvôli týmto hormonálnym zmenám môže dôjsť k opuchnutiu prsníkov, čo neraz býva bolestivé.

Bolesť prsníka však môže mať okrem spomínaného zápalu a upchatiu mliekovodov aj iné príčiny. Napríklad môže ísť o prechladnutý prsník, alebo sa v prsníku môže objaviť nepríjemná cysta.

Cysta v prsníku

Pomerne častým zdrojom bolesti v prsníkoch sú cysty v prsníku. Cysty alebo aj uzlíky v prsnej žľaze sa odborne označujú pojmom mastopatia. Vo väčšine prípadov sa cysta objavuje u žien vo vekovom rozpätí 35 - 50 rokov. Odhaliť ich žena môže na pravidelných kontrolách, ale aj samovyšetrením.

Cysty v prsnej žľaze vznikajú v dôsledku hormonálnej nerovnováhy ženských hormónov. Nahmatať ich žena môže ako hrčky, ktoré sú v prsníku pohyblivé. Zároveň sú tieto hrčky mäkké. Najčastejšie ženy s cystou v prsníku pociťujú bolesť v hornej vonkajšej časti prsníka. Sprievodným javom môže byť aj výtok sekrétu belavej farby z bradavky. Cysta môže pretrvávať, môže sa zväčšiť a byť veľmi bolestivá. Ak si žena nahmatá hrču v prsníku, určite by to nemala brať na ľahkú váhu. Neliečená a ťažká mastopatia zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka. Najlepšou prevenciou je samovyšetrenie prsníkov a pravidelné kontroly v ambulancii gynekológa.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu