Hry pre deti

Be Lenka logo Be Lenka
26.04.2019
Hry pre deti

Najobľúbenejšou činnosťou detí je bezpochyby hra. Aktivity pre deti a hry pre deti môžu mať tie najrozmanitejšie podoby. Rodičia však nemusia nechávať deti, aby si samy vybrali, čomu sa chcú venovať. Ak rodič zapojí svoju kreativitu, dokáže dieťaťu vymyslieť zaujímavú nevšednú aktivitu, ktorú si drobec obľúbi a na ktorú bude aj po čase rád spomínať.

Obsah článku

Aktivity pre deti

Dnešné deti sú veľmi ovplyvnené modernou digitálnou dobou. Už aj malé deti prichádzajú veľmi skoro do styku s mobilom, tabletom a všadeprítomným internetom. Niekedy aj tieto moderné výdobytky môžu mať edukačný charakter, to je pravda. Ale rodičia by mali ustriehnuť množstvo času, ktoré s nimi dieťa trávi. Existuje nespočetne veľa iných hier a aktivít, ktorým sa dieťa môže venovať, a pri ktorých bude zapájať svoju tvorivosť a predstavivosť, alebo zapojí do pohybu celé svoje telo.

Omaľovánky pre deti

Omaľovánky pre deti sú k dispozícii ako tenšie či hrubšie brožúrky, ale aj ako celé knihy. Najčastejšie sa pre deti vyberajú omaľovánky s rozprávkovými motívmi. Populárne sú aj antistresové omaľovánky s abstraktnými motívmi, ale tie sú skôr určené pre dospelých. Táto aktivita dokáže dieťa zabaviť na hodiny - samozrejme za predpokladu, že si rado kreslí. Od rodiča sa požaduje akurát nájsť vhodnú omaľovánku pre jeho dieťa, teda takú, ktorá dieťa svojimi obrázkami čo najviac zaujme. Potom už treba iba pastelky. Nevadí, ak sa niektorá z nich zlomí, mamička alebo otecko ju rýchlo zastrúhajú a môže sa veselo pokračovať :-) Odporúčame vybrať pre dieťa takú omaľovánku, ktorá obsahuje postavičky z obľúbenej rozprávky, alebo iné výjavy, ktoré dieťa pozná. Tak ho bude vyfarbovanie baviť ešte viac. Hotový obrázok si môžete vystaviť napríklad v kuchyni na chladničke, aby malo dieťa dobrý pocit z vykonanej práce.

Tvorivé aktivity pre deti

Svet detskej predstavivosti je zázračný. Nechajte preto deti, aby sa naplno prejavili. Každé dieťa rado niečo tvorí, či už je to hrad z piesku, alebo postavičky z plastelíny. Ak už rodičia vyčerpali všetky svoje nápady na tvorivé aktivity pre deti, môžu si pomôcť knihami s rôznymi návodmi a tipmi na výrobu všelijakých dekoračných či praktických vecičiek, ale množstvo takýchto tipov nájdu aj na internete. Vybrali sme pre vás zopár tipov na kreatívne aktivity pre deti, môžete sa inšpirovať:

1. Svietnik z listov stromov

Táto aktivita je najlepšia na jeseň. Zoberte deti von a nazbierajte popadané farebné listy stromov. Listy treba vysušiť a vyrovnať. Vložte ich do knihy vo vašej knižnici, aby ste ich vylisovali. Keď sú listy suché a ako-tak rovné, môžete sa začať činiť. Pripravte si väčší sklenený zaváraninový pohár, štetec a tekuté lepidlo (najvhodnejšie je špeciálne lepidlo na dekupáž, ktoré kúpite v obchode s pomôckami na kreatívnu tvorbu). Dieťa najprv natrie lepidlom sklenený pohár, poukladá naň listy a následne na listy nanesie ďalšiu vrstvu lepidla. Svietnik sa nechá dobre zaschnúť. A potom už doň stačí iba vložiť sviečku. Večer môžete dieťaťu čítať rozprávku pred spaním pri svetle tohto svietnika, z čoho bude mať váš drobec určite veľkú radosť.

2. Vlastnoručná detská knižka

Má vaše dieťa rado knihy? Postavte ho do úlohy spisovateľa a ilustrátora a vyrobte si s ním jeho vlastnú knižku. Stačí vziať viacero hárkov kancelárskeho papiera, nastrihať ich na pásy s rovnakými rozmermi, pásy položiť na seba a ohnúť do tvaru knihy a potom už len na bočnej strane v mieste ohybu papiera zopnúť zošívačkou. Malá knižočka je pripravená a dieťa sa môže zhostiť úlohy ilustrátora a na každú stranu nakresliť nejaký obrázok.

3. Plastelína

Vôňa plastelíny prenesie každého dospeláka naspäť do detstva. Doprajte ju teda aj svojim deťom. Stačí na stôl položiť podložku, igelit alebo rozprestrieť letáky, aby ste predišli jeho zašpineniu a dieťa sa môže pustiť do výroby zvieratiek, vecičiek a postavičiek. Ukážte mu, ako má vymodelovať rôzne tvary a ako ich má pospájať. Môžete spolu vytvoriť panáčikov, domčeky, autíčka... čokoľvek, na čo si trúfate :-)

4. Zemiakové pečiatky

V každej domácnosti sa nájdu vykrajovačky, ktoré používame pri pečení vianočných koláčikov. Využiť ich môžete aj na výrobu pečiatok zo zemiakov. Surový zemiak prekrojte na polovicu. Do polovice zaborte vykrajovačku, obrežte nožom okolo vykrajovačky a odstráňte tento odrezok. Pečiatka je hotová. Dieťa môže štetcom natrieť tvar zemiakovej pečiatky vodovou alebo temperovou farbou a na kancelársky papier odtláčať rôzne tvary. Je to veľmi dobrá aktivita, ktorá deti zabaví aj v daždivom počasí, keď sa nedá hrať vonku.

Hracia deka

Hracia deka alebo deka na hranie je veľmi dobrou kamarátkou mnohých detí. Ide o špeciálne vyrobenú deku, na ktorej sa dieťa hrá. Podľa toho, čo je na deke znázornené, deka obsahuje rôzne materiály na podporu rozvoja hmatových a koordinačných schopností, prípadne aj rozličné šuštiace detaily, alebo časti vydávajúce zvuk. Hracia deka je prešívaná a mäkká, pomáha dieťaťu objavovať svet okolo seba. Rodičia ocenia jej skladnosť, deku môžu ľahko a jednoducho prenášať z izby do izby. Deky na hranie sú vhodné pre detičky od narodenia a zároveň sa na nich zahrajú aj väčšie deti. Podobným pomocníkom je aj podložka na hranie.

Hry pre deti vonku

Outdoorové hry pre deti majú obrovské množstvo výhod. Čerstvý vzduch, veľa rozličných podnetov, kontakt s niečím úplne novým a tak ďalej. Záhrada, lúka, les, park, ale aj priestory sídliska ponúkajú veľa možností, ako sa s deťmi zahrať a zabaviť v exteriéri na čerstvom vzduchu. Najmä v teplých mesiacoch deti trávia množstvo času vonku. Máme pre vás zopár nápadov na detské hry, ktoré vonku môžete využiť kedykoľvek.

1. Pátranie po pokladoch prírody

Zahrajte sa s deťmi na pátračov, veď všetky deti rady objavujú svet. Zoberte deti do prírody a pripravte im vrecká alebo tašky a tabuľku s obrázkami vecí, ktoré budú hľadať a zbierať. Úlohou môže byť aj nájsť rastlinku alebo zvieratko, ktoré, samozrejme, chytať a zbierať do vrecka nebudú, ale len si ho ukážete. Táto aktivita pre deti je vynikajúcim spôsobom, ako deti dostať vonku, zoznamovať s prírodou a navyše byť aj pozornými.

2. Skákanie vo vreci

Netradičná súťaž plná zábavy, smiechu a tiež súťaživosti. Pripravte pre deti súťaž v skákaní vo vreci. Vyznačte miesto štartu a tiež cieľ, ale pozor, nemalo by ísť o veľmi veľkú vzdialenosť. Ak by aj o súťaž nešlo, nechajte deti, nech vo vreciach skáču, až kým ich to neomrzí. Čím viac detí, tým viac zábavy.

3. Škatuľové preteky

Budete potrebovať viacero škatúľ od topánok. Vyrežte do nich diery z hornej časti tak, aby si ich deti mohli "obuť". Kto bude v týchto topánkach prvý v cieli? O zábavu je postarané:)

4. Skrývačka

Na túto aktivitu nepotrebujete pripraviť nič špeciálne. Ide o to, že sa všetci niekam ukryjú a jeden ich potom hľadá. Nechajte deti, aby sa vám poschovávali. Nepozerajte sa, kam sa skrývajú, narátajte do dvadsať a potom ich hľadajte. Jediné, na čo si pri tejto hre treba dávať pozor, je to, aby deti neboli vystavené nebezpečenstvu v podobe okolo idúcich áut a podobne (ak sa hráte napríklad na sídlisku) alebo blízko cesty.

5. Streľba na pyramídu

Budete potrebovať detskú vodnú pištoľ a umelohmotné resp. papierové poháre. Z pohárov vytvorte pyramídu a úlohou dieťaťa je vodnou pištoľou poháre zhodiť. Ideálna aktivita pre deti počas rodinnej grilovačky či opekačky.

Pokusy pre deti

Deti v sebe ukrývajú veľkých dobrodruhov, pátračov a objaviteľov, preto ich určite budú zaujímať aj pokusy. Samozrejme, nevyberajte pre deti nič zložité, čo sa učia chemici na univerzite :) Postačia jednoduché pokusy pre deti, na ktorých uvidia, ako funguje príroda, alebo sa presvedčia o tom, prečo niečo funguje tak, ako funguje.

Pokus: Múdra šiška

Vďaka tomuto pokusu dieťa uvidí, že príroda všetko vymyslela veľmi múdro. Zoberte peknú hnedú borovicovú šišku, vložte ju do pohára s vodou a sledujte. Uvidíte, ako sa šiška sťahuje. Je to preto, že chráni svoje semienka. Keď šišku z vody vyberiete, zase sa pekne otvorí.

Pokus: Farebné mlieko

Vylejte mlieko do väčšej a širšej nádoby, napríklad do tortovej formy na pečenie. Pipetou doň pomaly po kvapkách pridajte farbu - najlepšie práškovú farbu na maľovanie vajíčok rozpustenú vo vode. Mlieko s farbou však nemiešajte. Vatovú tyčinku namočte do prostriedku na umývanie riadu a zľahka sa ňou dotknite hladiny mlieka. Uvidíte, ako začnú farby úžasne pracovať. Hotové divadlo.

Pokus: Farebný kockový cukor

Tento pokus deťom ukáže, že existujú savé a nesavé materiály. Budete potrebovať kockový cukor, tanier a zafarbenú vodu. Na tanier dajte trochu vody, zafarbiť ju môžete napríklad domodra kvapkou atramentu. Následne na tanier s vodou naukladajte na seba kocky cukru. Uvidíte, ako cukor do seba ťahá vodu a zmodrajú všetky kocky. Potom použite nové kocky cukru. Položte na seba dve kocky, na ne položte kúsok alobalu a naň ďalšiu kocku. Cez alobal modrá voda neprejde a vrchná kocka tak ostane biela. To isté urobte s potravinovou fóliou. Ani cez ňu voda neprejde. Ako poslednú použite papierovú vreckovku. Do tej sa voda vpije a zafarbí aj vrchnú kocku.

Online hry

Online hry na internete sú zábavkou, pri ktorej mnoho detí rado trávi svoj voľný čas. Online hry však vedia deti zaujať dlhé hodiny, čo rozhodne neprospieva ich zdraviu. Rodičia by preto mali deťom dovoliť hrať sa na počítači, mobile či tablete iba vyhradený čas. Zároveň je potrebné ustriehnuť aj to, o akú hru ide. Nemali by sme podporovať hry s násilným obsahom, a už vôbec nie hry so sexuálnym obsahom (aj také sú totiž voľne dostupné na internete, preto by mali rodičia takýto obsah zablokovať).

Online hry pre deti sa nachádzajú na internetových portáloch, kde sú rozdelené do viacerých kategórií: dievčenské hry, chlapčenské hry, logické hry, puzzle, skákačky, hry so zvieratkami, obliekačky, hry pre najmenšie deti, hry pre veľké deti. Dievčenské hry sa týkajú väčšinou oblasti módy, líčenia, spievania, starostlivosti o domáce zvieratká a iné zvieratká, zariaďovania domácnosti a podobne. Chlapci hrajú online auto a moto preteky, plavia sa na lodi, vedú vojny, hrajú futbal či hokej.

Pohybové hry pre deti

Pohybové hry sú výborným spôsobom, ako zbaviť deti prekypujúcej energie. Veď energie má každé dieťa na rozdávanie. Vďaka pohybovým hrám sa zároveň podporuje zdravý rast a vývin detí. Pohybom si deti prevetrajú hlavu, je to dobré teda nielen pre telo, ale aj pre ich psychiku. Pohybovými hrami sa deti zabavia, zároveň si zacvičia a ešte sa môžu aj niečo nové naučiť. Inšpirujte sa napríklad týmito našimi tipmi na pohybové aktivity pre deti:

Pohyb podľa slov

Táto hra je vhodná pre deti od štyroch rokov, rozvíja motorickú oblasť, pohotovosť, rovnováhu. Ide o to, že určitý druh pohybu spojíte s jedným slovom. Napríklad pri slove "slniečko" deti poskočia, pri slove "vláčik" budú deti chodiť a pri slove "ovocie" sa deti otočia okolo vlastnej osi. Na začiatok vysvetlite deťom, čo ktoré slovo znamená a párkrát si to vysúšajte, aby ste sa uistili, že vám deti rozumejú. Deti kráčajú dookola v kruhu a môžu si pospevovať nejakú pesničku alebo riekanku. Do hry sa zapojíte tým, že vyslovíte niektoré z uvedených slovíčok. Postupne môžete slová kombinovať aj viaceré naraz.

Papučky

Táto hra je vhodná pri väčšom počte detí, ideálna je teda v škôlke. Deti rozdelíme do skupín a vo vzdialenosti päť metrov majú pred sebou poukladané papučky. Na povel pani učiteľky sa jedno dieťa z každej skupiny rozbehne dopredu, pohľadá a obuje si svoje papučky a vráti sa ku skupinke. Takto sa vystriedajú všetky deti zo skupiniek. Vyhráva družstvo, ktoré je ako prvé obuté - najlepšie vo svojich vlastných papučkách :-)

Sochy

Ide o hudobno-pohybovú hru, ktorá deti učí pohotovo reagovať. Pustite deťom pesničku a deti na ňu môžu tancovať alebo sa pohybovať do jej rytmu. Keď sa hudba preruší, musia zostať stáť ako socha. Hýbať sa môžu začať opäť až po spustení hudby. Namiesto zastavenia hudby môžete urobiť nejaký silnejší zvuk, alebo tlesknutie.

Hlava, ramená, kolená, palce

Túto pesničku určite poznáte. Pre deti predstavuje dobrú zábavu a zároveň sa pri nej aj hýbu. Spievajte pesničku Hlava, ramená, kolená, palce, pričom zakaždým sa dotýkate jednotlivých častí svojho tela podľa vysloveného slova. Postupne môžete rytmus zrýchľovať.

Naháňačka

Bezpochyby jednou z najobľúbenejších hier detí je naháňačka. Hlavne ak dieťa uteká a rodič ho naháňa. Alebo sa môžu naháňať deti medzi sebou. Táto aktivita je plná pohybu a zároveň zábavy. Vylepšiť ju môžete aj používaním malých šatiek alebo kúskov látky. Každý si zastrčí šatku alebo látku do vrecka nohavíc tak, aby vytŕčala. Naháňajúci má za úlohu nielen dolapiť ostatných a vytiahnuť im šatku z vrecka.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu