Kolekcia Jeseň/Zima z pohľadu materiálových vlastností

Be Lenka logo Be Lenka
03.01.2024
Kolekcia Jeseň/Zima z pohľadu materiálových vlastností

Okrem stálic v našom sortimente sme v sezóne 2023/2024 predstavili úplne novú kolekciu barefoot topánok pre dámy, pánov i deti, vhodných do premenlivého počasia jesene či mrazivých a zasnežených dní zimy. Každá kolekcia nesie svoje špecifiká, tá do chladnejšieho počasia nie je výnimkou. Funkčnosť topánok stojí v prvom rade na materiálových vlastnostiach. Pri topánkach, ktoré sú určené do mokrého či chladného počasia záleží na každom komponente, na každom detaile. Jednotlivé modely z najnovšej kolekcie sme si predstavili. Poďme sa na ňu ale pozrieť z trochu iného uhla a posvieťme si na materiály a komponenty, ktoré sa starajú o to, aby naše nohy ostali v suchu a v teple počas vrtošivého počasia jesene a zimy.

Obsah článku

Zvršok topánky

Topánka musí byť v prvom rade funkčná zvonku, preto si ako na prvé posvietime na zvršok.

Hlavnú rolu pri vyberaní nosného materiálu v kolekcii Jeseň/Zima obsadila koža. Ľudstvo kožu využíva už od čias Paleolitu a dodnes patrí medzi najpopulárnejšie materiály nielen pri výrobe obuvi. Koža je neuveriteľne všestranná a máloktorý syntetický materiál jej dokáže svojimi vlastnosťami konkurovať. Zaujímavosťou je, že bez kožiarskeho priemyslu by mal chov dobytka na mäso ďalekosiahle dopady na životné prostredie, a to práve kvôli zhromažďovaniu a likvidácii nezužitkovanej kože. 

V Be Lenka používame kože z lokálnych zdrojov, z európskych zvierat. Tieto kože prechádzajú rozsiahlymi testami a zodpovedajú prísnym smerniciam EU. Pravidelne kontrolujeme dodržiavanie všetkých noriem, postupov a štandardov už pri prvovýrobe surovín a dbáme na čo najvyššiu výťažnosť kože. Pri navrhovaní a výrobe topánok pracujeme najmä s dvoma druhmi kože, a tými sú nappanubuk. Pozrime sa spolu na to, prečo je koža tak obľúbeným a praktickým materiálom pri výrobe topánok a aký je rozdiel medzi nappou a nubukom. Rovnako si posvietime na hydrofóbnu úpravu kože a potrebu pravidelnej starostlivosti. Vysvetlíme, čo to znamená, keď má topánka membránu a prezradíme vám tajomstvo unikátneho modelu Venus.

Prečo koža?

Prvé kožené topánky, ktoré sa dochovali do dnešného dňa, boli objavené v jaskyni v Arménsku a ich vek sa odhaduje na viac ako 5 500 rokov! Aj pri neustálom pokroku a vývoji syntetických napodobenín kože, si koža drží svoju prvú priečku v popularite práve vďaka pohodliu a odolnosti, ktoré ponúka. Kožená obuv pokrýva viac ako 52% celkového trhu s kožou a koženými výrobkami. Prečo? Aké sú jej benefity?

  • koža je 100% prírodný materiál, ktorá navyše „dýcha“, priedušnosti kože nedokáže konkurovať žiadna syntetika,
  • koža je veľmi poddajná, ľahko sa tvaruje a je ľahká, 
  • koža je veľmi odolná (netrhá sa, ťažko sa poškriabe či inak poškodí),
  • koža, o ktorú je postarané a ošetruje sa impregnačnými prostriedkami, je do veľkej miery odolná voči vode, vlhkosti a zašpineniu
  • napriek svojej pevnosti a odolnosti je koža neuveriteľne mäkká a pohodlná
  • kožený zvršok topánky sa dokáže dobre adaptovať a poddať tvaru chodidla
  • koža je veľmi univerzálny materiál, vhodný na všetky typy topánok

Nappa a nubuk. Aký je medzi nimi rozdiel?

Pri výrobe topánok pracujeme najmä s dvoma typmi kože, a to s nappou a nubukom, pri modely Snowfox Kids sme použili štiepenku, čo je typ česanej hovädzej usne. Ale späť k nubuku a nappe - viete, aký je medzi nimi rozdiel? Nappanubuk sa obe získavajú opracovaním vrchnej strany kože (tá, kde bola srsť). Semiš (suede), ktorý svojim vzhľadom pripomína nubuk a často dochádza k ich zámene, sa získava opracovaním spodnej strany kože. Hlavný rozdiel medzi nappou a nubukom je teda vo finálnom finiši pri opracovaní. Pre nappu je charakteristické hladké, dokonca až leštené, opracovanie. Pre nubuk je charakteristický zdrsnený povrch (pripomínajúci už spomínaný semiš). Nubuk je považovaný za odolnejší voči poškodeniu a elementom počasia, no v porovnaní s nappou je kvôli zdrsnenému povrchu zas náchylnejší na zašpinenie a trošku náročnejší na čistenie. Nappa je zas jemnejšia a ľahko sa udržiava. Oba typy kože vyžadujú istú dávku lásky a opatery, aby sme zabezpečili ich funkčnosť a dlhú životnosť. Kožu je vhodné pravidelne impregnovať vhodnými prostriedkami. Tak docielime jej odolnosť voči vlhkosti, vodoodpudivosť a odolnosť voči zašpineniu. Rovnako si koža udrží dlho vzhľad „ako nová“ a my tak budeme vedieť, že investíciou do kvalitného páru topánok sme si zabezpečili dobré obutie na dlhú dobu. 

Hydrofóbne ošetrenie kože

Úlohou kože je v prvom rade ochrániť zviera pred vonkajšími elementami, preto je koža sama o sebe veľmi odolnou a funkčnou. No nič nie je nepriestrelné a aj koža nedokáže odolať všetkému. Pri niektorých našich modeloch si môžete všimnúť poznámku, že sú vyrobené z kože s hydrofóbnym, alebo teda vodoodpudivým, ošetrením. Čo to je? V koželužni prechádza koža procesom hydrofobizácie, kedy sa chemicky upravuje, aby jej povrch odpudzoval vodu. Z takto ošetrenej kože potom vysekávame potrebné diely a ušijeme modely. Kožu s hydrofóbnym finišom nájdete modeloch Ranger 2.0  (All Black, Grey&Black, Dark Brown, Army Green, Dark Blue a Red), Winter 3.0 (Matt Black, Walnut BrownChocolate), Entice (Cinnamon Brown a Matt Black) a Bliss (Pine Green, Brown, Burgundy Red, Black a Cloud Grey). Aj tieto topánky potrebujú byť pravidelne impregnované, aby sa vodoodpudivosť zachovala. Bez ohľadu na to, či má alebo nemá koža hydrofóbny finiš, pravidelným používaním správneho impregnačného prostriedku môžeme docieliť veľmi dobrú vodoodpudivosť a odolnosť voči vlhkosti. 

Vodoodpudivosť alebo vodeodolnosť?

Možno sa čudujete, prečo hovoríme stále o vodoodpudivosti a nie vodeodolnosti, ktorá sa pri koži tak často skloňuje. Pre pochopenie rozdielu týchto dvoch výrazov, ku ktorých zámene bežne dochádza, si to vysvetlíme. Vodoodpudivosť sa získava povrchovou úpravou kože, pri vodeodolnosti hovoríme o úprave v reze materiálu, a teda po celej jeho hrúbke. Z toho dôvodu je tvrdenie, že impregnáciou možno spraviť z topánky vodeodolnú – nepremokavú -  mýtus. Základ je, aby koža vodu odpudzovala, tak nedôjde k jej preniknutiu do hlbších vrstiev a následnému premočeniu. Každá koža a rovnako každý impregnačný prípravok poskytuje rozdielnu mieru vodoodpudivosti. 

Hydrofóbna membrána

Pre vylepšenie funkčnosti a zvýšeniu odolnosti voči vode a vlhkosti, niektoré zimné modely navyše disponujú vodoodpudivou membránou, ktorá je starostlivo všitá medzi zvršok topánky a podšívku. Preto vás už nezaskočí náhla prehánka či snehová nádielka.  

Tajomstvo modelu Be Lenka Venus

Model Be Lenka Venus na prvý pohľad zaujme svojím zaujímavým zvrškom, ktorý je vyrobený z pleteniny. To vyvoláva mnoho otázok, prečo je tento model zaradený do kolekcie Jeseň/Zima. Prezradíme vám teda tajomstvo. Okrem toho, že spodná časť topánky je zateplená hrejivým flísom, knitt je ošetrený hydrofóbnou úpravou a vodoodpudivou membránou. Preto model Be Lenka Venus hrdo zaujíma svoje miesto v najnovšej kolekcii do studeného počasia a nebojí sa ani nástrah zimy či dažďa.

Vnútro topánky

Zvršok topánky nepustí elementy zvonku, vnútro topánky sa zas postará o komfort, sucho a teplo. Pri pohľade do vnútra topánky zistíme, že ho tvoria dve časti –  podšívkastielka (vložka). 

Podšívka

Be Lenka barefoot modely z kolekcie Jeseň/Zima sú zateplené dvoma typmi podšívky, ktorými sú flís Merino vlna. Pozrime sa na ne podrobnejšie a vysvetlime si, do akého počasia sú vhodné a čo od nich možno očakávať. 

Flís

Flís je syntetická izolačná tkanina, zvyčajne vyrobená z typu polyesteru, ktorý sa nazýva polyetyléntereftalát, schovávajúci sa pod známou skratkou PET. Môže byť vyrobený aj z iných syntetických vlákien, no práve PET patrí medzi najčastejšie. Flís je veľmi príjemná a pohodlná látka, obľúbená pre svoje praktické vlastnosti v obuvníckom aj textilnom priemysle. Nevyvoláva potenie, umožňuje odvádzanie vlhkosti preč od tela a zároveň blokuje vstup vlhkosti zvonku. Je priedušný a rýchloschnúci a zároveň poskytuje dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Nakoľko je flís vyrábaný prevažne synteticky, používa sa v odevnom a obuvníckom priemysle ako veganská náhrada ovčej vlny. Čo sa týka tepelnej izolácie, flís je ideálnou voľbou do jesenného a jarného počasia, prípadne miernej zimy. Človek dobre znášajúci chladné počasie, prípadne zvyknutý na nosenie funkčných hrubých ponožiek v zimnej obuvi, si z flísovým zateplením vystačí po celú zimu. Zimomravejšie povahy však radšej siahnu po Merino vlne. 

Merino vlna

Merino vlna je luxusný, 100% prírodný materiál, ktorý sa pre svoje fantastické vlastnosti využíva už po stáročia. Merino vlna sa získava z ovce druhu Merino a najväčšími producentmi na svete sú Austrália a Nový Zéland. Ovečky sa strihajú dvakrát ročne, pričom ich letná vlna má iné vlastnosti ako vlna zimná. Preto sa Merino využíva nielen pri oblečení a obuvi na zimu, ale aj na leto. Merino vlna je typická najmä týmito vlastnosťami:

  • Merino vlna je antibakteriálna a zápachu vzdorná. Vďaka svojim prirodzeným antibakteriálnym vlastnostiam Merino vlna pri správnej starostlivosti a pravidelnom vetraní nepodporuje množenie baktérií a kvasiniek, tým pádom je odolná voči zápachu. Topánky a stielky z Merina treba po každom použití nechať poriadne vyvetrať.
  • Merino vlna je hypoalergénna. Vlákna vlny sú veľmi malé a jemné, na dotyk pôsobia mäkko. Merino vlna „nehryzie“ a nedráždi pokožku. Pri jej spracovaní sa nepoužívajú zmäkčovače ani chemikálie. Je teda vhodnou aj pre ľudí, ktorých bežne vlna dráždi alebo spôsobuje alergické reakcie. 
  • Merino je vodeodolné, vodoodpudivé a rýchloschnúce. Voskový povrch buniek vlákna robí vlnu vodoodpudivou a rýchloschnúcou. Vďaka svojej štruktúre ale stále umožňuje vlne absorpciu vodnej pary, preto je vlna zároveň savou, pričom drží vlhkosť preč od tela. Na vzduchu vlna veľmi rýchlo schne. Vďaka týmto vlastnostiam v spojení s antibakteriálnymi, sa Merino vlna považuje za samočistiacu a veľmi odolnú voči znečisteniu.
  • Merino vlna má dokonalé termoregulačné vlastnosti, ktoré z nej robia ideálny materiál na funkčné oblečenie a obuv. Tieto vlastnosti existujú vďaka štruktúre vlákien, ktoré sú prirodzene zvlnené a uložené tesne vedľa seba. Vďaka tomu medzi vláknami vznikajú vzduchové komôrky, ktorým vďačíme za to, že máme nohy v suchu a v teple aj keď vonku zúria mínusové teploty. Vzduch je totižto zlým vodičom tepla, preto teplo, ktoré vyprodukuje naše telo nie je odvádzané preč, ale ostáva a kulminuje sa v blízkosti svojho zdroja, teda nášho tela. Preto je Merino vlna tak fantastický tepelný izolant, vhodný aj do extrémne mrazivých teplôt. 

Stielka

Okrem podšívky je povinnou súčasťou topánky stielka. V prípade väčšiny Be Lenka modelov sú stielky vyberateľné a dajú sa samostatne kúpiť. Ak chceme, aby nám stielka čo najlepšie slúžila a navyše spĺňala hygienické štandardy, treba sa o ňu starať. V kolekcii Jeseň/Zima nájdete tieto stielky:



Thermo Fleece.  Táto stielka je vyhotovená z PU recyklátu a flísu (čiernej farby) a je vhodná pre podošvu UniGrip a modely Atlas, Entice, Bliss, Olympus, Nevada a Ranger; a pre podrážku ErgoGrip a modely Diva, Mojo a Charlotte.

ThermoMax Wool.  Stielka je vyrobená zo 100% Merino vlny, latexu a ALU fólie, vďaka čomu zabezpečuje skvelý tepelný komfort ale i tepelnú izoláciu zo spodnej strany topánky, preto sa nemusíme báť, že budeme od zeme pociťovať chlad aj pri tenšej barefoot podrážke. ThermoMax Wool je vhodná pre podošvu DeepGrip. 

Podošva topánky

Zvršok topánky, podšívka a stielka chránia nohu pred chladnom a mokrom, no nemenej dôležitú úlohu hrá pri funkčnosti topánok podošva.


Práve podošva topánky býva často rozhodujúcim faktorom, ktorý napovie, do akého počasia a terénu je topánka vhodná. Nielen jej hrúbka flexibilita sú dôležité, kľúčovým je aj dezén, akým podošva disponuje. V kolekcii Jeseň/Zima nájdete tieto podošvy:



ErgoGrip
3mm hrubá podošva s 4 mm hlbokým dezénom. Vhodná od jesene do jari. Vyšší dezén ponúka perfektnú stabilitu a tepelnú izoláciu od zeme. Vzorka zabezpečí výbornú priľnavosť a istý krok na rôznych povrchoch a pri rozličných rozmaroch počasia. Podošva si stále zachováva vysokú flexibilitu a ponúka nefalšovaný barefoot pocit. Podošvu ErgoGrip majú modely Be Lenka Charlotte, Be Lenka Mojo a Be Lenka Diva.

DeepGrip 4mm hrubá podošva s 5mm hlbokým dezénom. Vhodná od jesene do jari. Hlbší dezén zabezpečí perfektnú stabilitu a navyše plní funkciu tepelnej izolácie aj pri nižších teplotách. Vzorka podošvy je navrhnutá pre lepšiu stabilitu na rôznorodých povrchoch a pri rôznych nástrahách počasia, od dažďa, cez sneh až po ľad. Podošvou DeepGrip sú vybavené modely Be Lenka Snowfox Woman, Be Lenka Bliss, Be Lenka Ranger, Be Lenka Olympus, Be Lenka Nevada, Be Lenka Polaris, Be Lenka Winter 3.0, Be Lenka Venus, Be Lenka Olivia a Be Lenka York.

Podošvy UniGrip a DeepGrip môžu byť skombinované nielen s originál stielkou, ale aj so stielkou ThermoMax Wool z Merino vlny, pre zvýšený komfort a dokonalú tepelnú izoláciu. 

Podošvy DeepGrip a ErgoGrip disponujú samočistiacimi vlastnosťami, a to práve vďaka spomínanému dezénu. Vzdialenosť medzi výstupkami dezénu a vysoká flexibilita podrážky spôsobujú, že nečistoty sa v nej neudržia a počas chôdze vypadávajú. 

Navyše hĺbka dezénu a rozostupy medzi výstupkami dokonale odvádzajú vodu, preto ponúkajú modely z kolekcie Jeseň/Zima dokonalú stabilitu aj na mokrom povrchu. 



Detský model Winter Kids prichádza s podošvou KidsUltraGrip. Táto podošva je 4mm hrubá s 1mm hlbokým dezénom. Môže byť nosená celoročne, preto ju nájdeme aj pri letných modeloch. Špeciálna zmes termoplastickej gumy zaručuje výbornú odolnosť voči oderu a ponúka bezkonkurenčnú flexibilitu. Väčšia nášľapná plocha na päte zodpovedá potrebám detského chodidla a predĺžená predná časť zas ponúka ochranu špice topánky. Rozmiestnenie výstupkov dezénu zabezpečuje výbornú priľnavosť. Grip pripomína veselú detskú kresbu a zanechá po sebe v snehu veselý odtlačok.

Be Lenka Snowfox Kids 2.0 je vybavený podošvou KidsComfort. Tá má hrúbku 4,5mm a 1,5mm hlboký dezén. Hrúbka podošvy zohľadňuje potreby detského chodidla. Výstupky zaručujú dokonalú stabilitu a kontrolu kroku pri každodennom pohybe. 

Dobrá, kvalitná a najmä funkčná topánka je symfóniou veľkého množstva nenápadných detailov. Od unikátneho dizajnu, cez kvalitu materiálu, rôzne finiše, typy zateplenie či hĺbku dezénu. Tvar podošvy by mal verne kopírovať prirodzený tvar chodidla a topánka by mala nohe poskytovať dostatok priestoru na pohyb. Podošva by mala byť ohybná, spoľahlivá a ponúkať autentický pocit chôdze naboso, aj keď v topánkach. Len keď sa spolu snúbia všetky malé maličké detaily, vznikne topánka, na ktorú je jej tvorca hrdý a ktorú jej majiteľ bude s láskou opatrovať a s radosťou nosiť po mnohé, mnohé roky. V Be Lenka myslíme na každý jeden detail a naše topánky prechádzajú veľkým počtom rúk, ktoré sa postarajú o to najkvalitnejšie spracovanie a neujdú drobnohľadu mnohých párov očí, ktoré dohliadajú na to, aby bolo všetko dokonalé a vy ste si tak mohli užiť barefoot slobodu v topánkach, ktoré sa vďaka poctivej práci zaradili medzi svetovú špičku v barefoot obúvaní.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu