Krúžky pre deti

Be Lenka logo Be Lenka
04.05.2022
Krúžky pre deti

Záujmové krúžky sa dnes tešia popularite viac ako kedykoľvek predtým. Samozrejme, krúžky tu boli vždy, síce výber nebol tak široký, ale boli. Potom však prišla celosvetová pandémia a voľnočasové aktivity zamrzli v čase. Postupne sa opatrenia dvíhajú a my s vraciame k pred-pandemickému životu. Voľnočasové krúžky sa objavujú s intenzitou letných lejakov a my a snažíme deťom vynahradiť to, čo im dva roky unikalo. V tomto článku sa pozrieme bližšie na to, aké máme možnosti, ako vybrať správny krúžok pre dieťa od troch rokov a že ani tie najmenšie bábätká neprídu skrátka.

Obsah článku

Typy krúžkov

Naše dieťa sa dostalo do veku, kedy má význam dať ho na záujmový krúžok. Začneme sa teda zaujímať o možnosti, ktoré nám okolie ponúka. Výber je v dnešnej dobe naozaj pestrý. Krúžky môžeme typovo rozdeliť do nasledujúcich kategórií:

  • Športové
  • Umelecké a kreatívne
  • Hudobné
  • Tanečné
  • Dramatické
  • Jazykové
  • Vedomostné

Športové krúžky dieťa rozvíjajú po pohybovej stránke. Krúžky môžu byť všeobecne zamerané – športová príprava alebo sa venujú jednému konkrétnemu športu. Veľkej popularite sa teší plávanie, u dievčat gymnastika či jazdectvo a u chlapcov karate či futbal. Táto kategória krúžkov patrí medzi najobsiahlejšie a vyberie si z nich každé dieťa. Športové krúžky sú vhodné od 3 rokov.

Umelecké a kreatívne krúžky rozvíjajú umelecký talent dieťaťa. Do tejto kategórie radíme krúžky ako je napríklad výtvarná či hrnčiarsky krúžok. Tieto krúžky pracujú s predstavivosťou dieťaťa a rozvíjajú jeho potenciál kreatívne tvoriť. Tieto krúžky patria medzi náročnejšie na sústredenie a šikovnosť, preto sú vhodné pre staršie deti (6+).

Hudobné krúžky. Ktoré dieťa by nechcelo hrať na nejaký nástroj? Máloktoré ☺. Tu je výber naozaj pestrý. Dieťa sa môže učiť hrať na husle, na klavír či bicie. Tu pri výbere najviac zavážia naše možnosti aby dieťa mohlo doma cvičiť a trénovať či finančná dostupnosť hudobných nástrojov. Pre deti od troch rokov bývajú krúžky vedené skôr všeobecne, dieťa spoznáva rôzne nástroje, zameriava sa skôr na rytmiku. Pre staršie deti (6+) už je možnosť vybrať jeden konkrétny nástroj.

Tanečné krúžky sa tešia obrovskej popularite nielen u dievčat ale i u chlapcov. Výber je naozaj zaujímavý – od ľudových tancov, cez balet, spoločenské tance až po moderné tanečné štýly. Tanečné krúžky ako balet či ľudové tance sú dostupné už pre deti od troch rokov. Ostatné bývajú väčšinou organizované pre najmenšie detičky formou tanečnej pohybovej prípravy. Neskôr sa tréningy profilujú na konkrétny typ tanca.

Dramatické. Máte doma malého herca či herečku? Dramatický krúžok môže byť pre nich to pravé orechové. Okrem hereckého prejavu si deti na dramatických krúžkoch cvičia pamäť pri zapamätávaní textov a choreografií i umelecký prednes. To môže byť prínosom neskôr do školy, kedy dieťa nebude pociťovať trému pri vystupovaní pred triedou. Tieto krúžky sú určené pre staršie deti od 6-7 rokov.

Jazykové kurzy sú veľmi praktické a prínosné, i keď nie tak obľúbené u detí, pretože pripomínajú školu. Investovať ale do kvalitného jazykového vzdelávania detí je obrovskou investíciou do života. Pri troche motivácie a nájdení naozaj dobrého a zaujímavého kurzu si deti veľmi rýchlo obľúbia a osvoja cudzí jazyk. Jazykové kurzy sa robia už pre tie najmenšie detičky, kde si sa učia cudzí jazyk formou hry, pesničiek a riekaniek.

Vedomostné krúžky sa dnes tešia rastúcej popularite u detí. Deti sa na týchto krúžkoch učia napríklad programovať, existujú rôzne matematické, geografické či dejepisné krúžky. Ak je oblasť, ktorá vaše dieťa baví, bola by škoda ho v nej neposúvať.

Kedy dať dieťa na krúžok?

Tak ako pri všetkom týkajúcom sa detí je aj odpoveď na túto otázku veľmi individuálna. Pri rozhodovaní sa o krúžku pre dieťa treba brať do úvahy nielen jeho vek ale i vyzretosť. Ročné dieťa, ktoré ledva chodí, nedáme na futbal, dvojročné ktoré moc nerozpráva nedáme na dramatický krúžok a päťročné, ktoré neobsedí na jednom mieste viac ako päť minút nedáme na husle ☺.

Dalo by sa povedať, že deti môžeme dať na krúžky od pár mesiacov. Najmenšie detičky väčšinou začínajú s baby plávaním. Pri starších deťoch už môžeme uvažovať o krúžkoch v širšom meradle. Prvé krúžky prichádzajú väčšinou vo veku medzi 3-5 rokov. Podľa toho ako je dieťatko vyzreté.

Zatiaľ žiadne produkty.

Ako vybrať?

Výber krúžkov je naozaj široký, ako teda vybrať ten správny krúžok? Svoje dieťa poznáme a vidíme, čo ho zaujíma a kam ho to ťahá. Keď je dieťa fyzicky aktívne a neposedné, bude dobré poobzerať sa po krúžku so športovým zameraním. Futbal, plávanie, tenis či karate. Výber je naozaj bohatý. Netreba sa báť, že tréner z dieťaťa bude chcieť mať hneď hotového športovca. Pohybové krúžky pre deti sú na začiatku zamerané viac na všeobecnú športovú prípravu než na konkrétny druh pohybu. Dieťa, ktoré rado tancuje si nájde poľahky svoje miesto na tanečnom kurze. Dieťa, ktoré rado a sústredene maľuje a tvorí zas bude baviť umelecký krúžok. Rovnako je to aj s hudobnými nástrojmi. Ak to dieťa ťahá k hudbe, tento typ krúžku môže byť to pravé orechové. Výber hudobného nástroja je troška komplikovanejší, v porovnaní s výberom iných krúžkov. Ťažko je dopredu určiť, či dieťa budú baviť husle alebo flauta. Ideálne je nájsť si hudobnú školu, kde deťom pri zápise dajú rôzne nástroje vyskúšať a dieťa tak môže samo povedať, ktorý nástroj ho zaujal.

Dieťa je prihlásené na krúžok, čo teraz?

Najdôležitejšie, na čo musíme myslieť je, že pri výbere krúžku sú podstatné preferencie alebo nadanie dieťaťa, nie naše nenaplnené sny a túžby ☺. Ak má dieťa pohybové vlohy, dáme ho na šport. Ak inklinuje k hudbe, môžeme zvážiť hudobný nástroj alebo tanec. Ak je dieťa väčšie porozprávame sa s ním, čo ho zaujíma a čo by chcelo robiť, dať mu možnosť voľby. Tak ho budú krúžky baviť bude sa na ne tešiť.

Treba sa však pripraviť aj na horšie časy. Deti mávajú obdobia vzdoru či nezáujmu o vedené aktivity. Obdobia rebélie a protirečenia. Nevyhne sa to ani návštevám krúžkov. Nebude to teda vždy len prechádzka ružovou záhradou, ale u detí sme na to predsa zvyknutí ☺. Aj krúžky, ktoré naše deti za normálnych okolností milujú sa ocitnú z času na čas na black-liste malých rebelov. Dôležité je dieťa do ničoho netlačiť, krúžky si má užívať, nie ich brať ako tortúru. Môže sa stať, že dieťaťu vyberieme krúžok, ktorý ho ale baviť vôbec nebude. Netreba ho na ňom držať na silu a spoločnými silami vybrať niečo, čo ho baviť bude. Ak dieťa bavia krúžky, je to skvelé. Netreba však zabúdať na to, že dieťa potrebuje aj voľný čas a možnosť „sa nudiť“ (nie sme animátori a naozaj nemôžeme vypĺňať každú voľnú minútu času nášho dieťaťa, musí sa naučiť aj samé si tvoriť program, preto je „nuda“ vlastne prospešná). Dieťaťu preto nenasekáme krúžky na každý deň v týždni, hrozila by tak prestimulovanosť a postupom času aj averzia. Všetko s mierou, dieťa si poznáme najlepšie my, rodičia, vieme čo zvládne a čo už je moc ☺.

Príspevok na krúžky

Po dlhšej dobe sa objavila v éteri pozitívna správa týkajúca sa detičiek a ich voľnočasových aktivít – štát im chce prispievať na záujmové krúžky a doučovania. Hurá. Sumou 60 EUR mesačne chce štát podporovať rozvoj talentu detí a tak si bude môcť dovoliť dať deti na krúžky (dnes naozaj nie lacná záležitosť) naozaj každá rodina.

Krúžky pre najmenších

Nie je nič nezvyčajné, že dnešné mamičky vymýšľajú svojim ratolestiam program pomaly od kolísky. Nie, nie sú premotivované ☺. Prečo by mali sedieť doma na zadku, keď je toľko možností ako vypadnúť na chvíľku z rodičovského stereotypu a dobiť sebe trošku baterky a dieťaťu poskytnúť rôznorodé podnety, vďaka ktorým spoznáva svet. Ako rastie záujem o takéto kurzy, rastie aj ich ponuka. Mamičky si môžu vybrať z krúžkov ako je baby plávanie, Montessori herničky, angličtina pre najmenších, senzorické krúžky, pohybovú prípravu pre najmenších – baby gym či cvičenie pre mamičky s deťmi. Pri krúžkoch pre najmenších zohľadňujeme pri výbere krúžku vek, vyzretosť a dosiahnuté schopnosti.
Krúžky pre najmenších sú super. Pomáhajú rozvoju dieťatka a pripravujú ho na neskoršie krúžky a povinnosti. Záujmové krúžky v neskoršom veku bude dieťatko brať prirodzenejšie, bude totižto zvyknuté na to „mať program“.

Dať dieťa na záujmový krúžok má veľký význam. Nielen z pohybového hľadiska, ak zvolíme športový či tanečný krúžok, ale najmä z psychologického hľadiska. Dieťa pri vedenej aktivite prospieva, vyvíja sa a učí sa novým schopnostiam a disciplíne, spolupráci v kolektíve. Trénuje si trpezlivosť a vytrvalosť, posilňuje socializáciu. Formou hry spoznáva, že bez práce nie sú koláče. Navyše, krúžky poskytujú dostatok rôznorodých podnetov, ktoré pomáhajú dieťaťu v osobnostnom raste.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu