Ako často kúpať bábätko

Be Lenka logo Be Lenka
21.05.2019
Ako často kúpať bábätko

Dodržiavať hygienu bábätka je veľmi dôležité. Novorodenci a malé deti treba často prebaľovať, pretože sa veľmi často vyprázdňujú. Počas prebaľovania bábätka používajú rodičia na očistenie nečistôt na tele bábätka vlhčené obrúsky, alebo bábätko umyjú vo vode, čím sa nečistoty odstránia lepšie, najmä vtedy, keď sa bábätko pokaká. Pri prebaľovaní stačí pod prúdom vody umyť iba plienkovú oblasť. Ale ako často kúpať bábätko celé?

Obsah článku

Prvé kúpanie bábätka

Takmer všetky mamičky sa prvého kúpania boja. Ako správne držať novorodenca? Ako kúpať novorodenca? Čo musím a čo nesmiem pri kúpaní bábätka robiť? Otázok je veľa. Mamička, ktorá porodila prvé dieťa ešte s kúpaním nemá skúsenosti, a preto je prirodzené, že má obavy. S prvým kúpaním vo väčšine prípadov pomáhajú babičky. Pokiaľ ale babička nie je blízko, pomôže mamičke aj zdravotná sestra, napríklad ešte v pôrodnici. Mamička, ktorá si kúpaním svojho drobčeka nie je istá, si môže na pomoc zavolať kamarátku, ktorá už deti má a je skúsená.

Čo potrebujem na kúpanie bábätka?

Než sa vrhneme na to, ako správne kúpať bábätko a ako často kúpať bábätko, si povieme, čo budeme na kúpanie bábätka potrebovať. Tu je zoznam nevyhnutných vecí:

  • Nádoba na kúpanie: detská vanička, kúpací kýblik alebo detské kúpacie lehátko do vane
  • Jemná osuška
  • Detské mydlo
  • Žinka na umytie telíčka bábätka vrátane všetkých záhybov
  • Teplomer do vody
  • Krém proti zapareninám
  • Detské telové mlieko alebo detský telový olej
  • Hrebeň na vlásky bábätka
  • Špajličky na čistenie nosa a uší dieťaťa
  • Nožnice na nechty
  • Čistá plienka na prebalenie
  • Detské oblečenie

Teplota vody vo vaničke by mala byť rovnaká ako teplota tela, teda približne 37 °C. Na odmeranie použijeme teplomer do vody. Teplota v miestnosti, kde bábätko budeme kúpať, by mala byť 22 – 26 °C. Ideálna hĺbka vody vo vaničke je 10 – 15 cm. Pred uložením bábätka do vaničky mu očistíme zadoček od nečistôt.

Ako často kúpať bábätko

A teraz sa pozrime na to, ako často kúpať novorodenca a ako často kúpať bábätko bežne. Vody sa netreba báť. Je dobré zamyslieť sa nad tým, že voda je pre bábätko skutočne prirodzená. V plodovej vode bolo bábätko deväť mesiacov, je teda na vodu zvyknuté. Väčšine detí sa v teplej vode páči, pretože im pripomína práve už známe obdobie v maternici ich mamičky.

Bábätko nie je nutné kúpať každý deň. Názory odborníkov na kúpanie bábätka sa však mierne líšia. Zatiaľ čo niekto sa vyjadruje, že najideálnejšie je kúpať bábätko každý tretí deň, iný odporúča denné kúpanie. Každá mamička chce pre svoje bábätko to najlepšie, a preto určite nič nepokazí, keď bude svoje bábätko kúpať aj každý deň.

 

Katarína, mama štyroch detí, hovorí, že denne svoje deti kúpala aj ona. „Každé ráno som bábätku umyla zadoček a aj pri každom prebaľovaní som umývala prúdom vody plienkovú oblasť. Vždy večer som vyhriala miestnosť, pripravila vaničku a bábätko okúpala. Z kúpania nám doma vznikol krásny denný rituál," spomína dnes už mama dospelých mladých ľudí.

 

Iný názor vyjadrila mamička Jitka z Českých Budějovíc: „Svoju dcérku som zvykla kúpať celú každý druhý deň. Denne som ju čistila vlhčeným obrúskom, ale vaničku som využívala iba každý druhý deň."

 

To, ako často kúpať bábätko, teda závisí od rozhodnutia mamičky, ale zdravý rozum tvrdí, že najlepšie je kúpanie buď každý deň, alebo každý druhý deň. Bábätko má veľmi citlivú kožu a preto pokiaľ mamička neumýva svoje dieťa pri prebaľovaní prúdom vody ale iba vlhčeným obrúskom, kúpanie každé tri dni by nebolo práve najlepším nápadom, a to kvôli riziku podráždenia pokožky alebo aj infekcie. Kúpaním mamička môže očistiť telo bábätka poriadne a voda sa dostane aj tam, kde treba s vlhčeným obrúskom nie je celkom možné kožičku dôkladne vyčistiť.

Návod na kúpanie bábätka asi hľadá každá čerstvá mamička. Prinášame vám postup ako okúpať bábätko.

Návod na kúpanie bábätka

  1. Napustite do detskej vaničky vodu tak, aby nebola hlbšia ako 10 - 15 cm. Teplota vody by mala byť približne 37°C (ako teplota tela).
  2. Vlhčeným obrúskom bábätku očistite zadoček, aby väčšie nečistoty neplávali vo vaničke.
  3. Jednou rukou podložte bábätku hlavičku a opatrne ho položte do vaničky. Jeho hlavička sa musí neustále opierať o vaše predlaktia.
  4. Druhú ruku budete používať na umývanie a pridržiavanie bábätka. Detské mydlo naneste na žinku a rozotrite jemne na telíčko. Nie je potrebné mydlo použiť na celé telo, ale hlavne na zadoček a záhyby na koži.
  5. Zadoček a plienkovú oblasť dôkladne očistite, zamerajte sa na všetky záhyby, podpazušie, krk aj ušká.
  6. Vykúpané bábätko zabalíme do jemnej osušky. Dbáme na to, aby sme dôkladne osušili genitálie a zadoček, ale aj záhyby na krku a v podpazuší.
  7. Bábätku jemne vyčistíme ušká, čím odstránime vodu, ktorá mohla počas kúpeľa preniknúť dovnútra.
  8. Osušené bábätko natrieme detským telovým mliekom alebo detským olejom, prebalíme do čistej plienky a použijeme aj krém proti zapareninám.
  9. Bábätko oblečieme.

Po kúpeli je vhodné bábätko jemne pomasírovať, krásne ho to pripraví na spánok :-)

Bezpečnostné opatrenia

Na kúpanie bábätka nikdy nepoužívajte sprchové gély a šampóny určené pre dospelých. Môžu obsahovať látky, ktoré nie sú pre jemnú detskú kožu vôbec vhodné.

Nikdy, skutočne nikdy nenechávajte bábätko vo vaničke osamote! Ak by ste aj na niečo zabudli (osuška...), zavolajte niekoho z rodiny, kto vám to prinesie. Zvoniaci mobil alebo zvonček pri dverách nechajte vyzváňať. Najskôr sa venujte bábätku a až potom, keď už je bábätko osušené prebalené, oblečené a v postieľke alebo naviazané v šatke na nosenie detí, až potom je čas na vybavenie telefonátov alebo otváranie dverí. Nič nie je prednejšie ako vaše bábätko.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu