Kurz viazania šatiek

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Kurz viazania šatiek

Nosenie detí v šatke plne rešpektuje všetky potreby novorodencov a kojencov. Deti vyžadujú a potrebujú telesný kontakt v náručí svojich rodičov, kde sa cítia bezpečne a kde sa im dostáva lásky a pozornosti, ktorú potrebujú. Ak sa mamička rozhodne nosiť dieťa od jeho narodenia, v šatke mu môže dať zdravý základ do života.

Nosenie je totiž veľmi dobré pre zdravie dieťatka, ktoré bolo deväť mesiacov nosené v brušku a chce byť nosené aj po narodení. Nosenie je výbornou prevenciou bolestí bruška, refluxu a kolík, ktoré často trápia malé deti, pretože ergonomická poloha, v ktorej je dieťa v šatke uložené, má priaznivý vplyv na trávenie, vývin kĺbov a chrbtice, vďaka noseniu sa dieťa lepšie socializuje, zlepšuje sa kvalita spánku, buduje sa silná imunita a v neposlednom rade si rodič a dieťatko, ktorí sú stále v šatkovom objatí, medzi sebou budujú krásny hlboký vzťah.

Nosenie detí v šatkách je možné už od narodenia. V šatke môže mamička nosiť už novorodenca, dokonca aj vtedy, keď sa dieťatko narodí predčasne. Hranica, odkedy a dokedy je možné nosiť dieťa v šatke, neexistuje. Iné je to v prípade ergonomických nosičov pre deti, pretože nie každý je vhodný napríklad na nosenie novorodenca.

Takmer každá mamička, ktorá ešte iba plánuje začať nosiť svoje dieťatko, alebo ktorá sa chce o šatkách na nosenie detí dozvedieť viac, či naučiť sa, ako sa uviazať šatku na nosenie detí, hľadá informácie v časopisoch, v knihách a na internete, stretáva sa na podporných skupinách nosenia, kde od skúsenejších „nosníc“ čerpá všetko potrebné, čo v oblasti nosenia detí potrebuje vedieť.

Veľmi dobrým spôsobom, ako sa naučiť všetko dôležité o nosení detí, ako si osvojiť viazanie šatky a ako získať teoretické a praktické zručnosti, je kurz šatkovania. U nás na Slovensku, ale aj všade inde vo svete pôsobia skúsené certifikované poradkyne nosenia detí, ktoré vedú kurzy nosenia detí a kurzy viazania šatiek, aj v spolupráci s odborníkmi z radu detských lekárov. Na kurzoch sa mamičky dozvedia základné informácie o tom, prečo nosiť deti, aké sú výhody nosenia, ako nosenie pozitívne ovplyvňuje psychický a fyzický vývoj dieťatka už od jeho útleho veku a ako ovplyvňuje aj nosiaceho rodiča. Praktickou časťou kurzu šatkovania je ukážka a nácvik rozličných úväzov.

Mamička sa na začiatku naučí základný úväz Kríž s kapsou, ktorý je univerzálny a vhodný na nosenie novorodenca, aj staršieho a väčšieho dieťaťa. Kurzy viazania šatky na nosenie detí sú rozdelené v závislosti od stupňa náročnosti a tiež v závislosti od skúseností na kurzy šatkovania pre začiatočníkov a kurzy pre pokročilých, na ktorých sa rodičia učia nové typy úväzov. Kurzy sú určené pre všetkých, ktorí chcú o nosení detí vedieť viac, nemusíte byť rodičom, aby ste sa kurzu zúčastnili. Môže prísť každý, kto má záujem vzdelať sa v oblasti nosenia detí a nie je potrebné priniesť si vlastnú šatku. Na kurzoch sú šatky k dispozícii, rovnako aj bábiky, s ktorými sa skúšajú úväzy. Takže ak ešte svoje bábätko nemáte, aj tak sa kurzu nosenia môžete zúčastniť.

Kurz viazania šatiek – Ako prebieha?

Ak vo vás skrsla myšlienka, že sa prihlásite na kurz viazania šatiek, určite vás bude zaujímať, ako taký kurz prebieha. Kurzy sú buď jednodňové, alebo trvajú aj viac dní, spravidla však maximálne 3 dni. Každý kurz šatkovania je ukončený odovzdávaním certifikátov účastníkom kurzu. Vo väčšine prípadov je kurz rozdelený do dvoch častí: teória a prax. Na kurze nosenia detí a na kurze viazania šatky sa účastníci dozvedia, prečo nosiť deti, v čom nosiť deti a tiež sa preberá téma, na čo si pri nosení dávať pozor. Mamičky i oteckovia sa na kurze naučia viazať šatku, majú možnosť konzultácie pri výbere šatky, na programe je praktický nácvik viazania a v neposlednom rade si účastníci kurzu vyskúšajú rozličné šatky a ergonomické nosiče.

Kurz viazania šatky na nosenie detí - Teoretická časť

Na začiatku prvého dňa kurzu sa každý účastník pri príchode na miesto konania zapíše do prezenčného zoznamu, čím si vedúci kurzu odkontrolujú, či prišiel každý, kto sa prihlásil. Nasleduje privítanie účastníkov kurzu, vedúci sa predstavia a povedia pár slov o sebe. Kratučko sa predstavia aj účastníci kurzu, aby všetci aspoň čo – to o sebe vedeli. Poväčšine je základné povedať o sebe kto sme, odkiaľ sme na kurz prišli a čo od kurzu očakávame/prečo sme sa rozhodli pre kurz viazania šatiek. Po tomto úvode je na programe teoretická časť, kde vedúci kurzu zasvätia do problematiky nosenia všetkých zúčastnených. Táto časť je veľmi dôležitá, pretože každý, kto sa chce naučiť viazať šatku na nosenie detí, alebo kto chce začať nosiť deti, by mal vedieť základ – prečo je vlastne nosenie také prospešné, aké sú účinky nosenia, ako ergonomicky správne nosiť deti.

Teoretická časť býva často spojená s prezentáciou, kde sú zobrazené rozličné fotografie a obrázky, aby mali všetci hneď predstavu, o čom je reč:) Najmä ergonomická M poloha je základným bodom programu, pretože tá je pri nosení detí kľúčová. Hlavným cieľom kurzu je naučiť každého zásady nosenia detí, aby všetci vedeli, ako nosiť deti v šatke, ako nosiť deti v nosiči, ako uviazať novorodenca do šatky a aby sa každý zoznámil tiež s rôznymi typmi nosiacich pomôcok.

Pozrime sa teda v tomto našom „rýchlokurze“ na zásady nosenia detí:

1. Ergonomická poloha v tvare písmenka M

Dieťa musí byť v šatke na nosenie detí alebo v ergonomickom nosiči posadené tak, že sedí s nožičkami naširoko. Zadoček má nižšie ako kolienka. V takomto sede nožičky a zadoček vytvárajú akoby písmenko M. Kolienka dieťaťa musia byť vždy podopreté šatkou alebo nosičom – šatka/nosič siahajú po kolená, od kolien dolu je nôžka voľne spustená.

2. Zaoblený chrbátik v tvare písmenka C

Keď je dieťa správne posadené naširoko s kolienkami vyššie než zadoček, chrbátik sa tomu prirodzene prispôsobí tak, že v úväze bude zaoblený. Čím je dieťatko mladšie, tým má viac zaoblený chrbátik. Pre novorodenca je úplne prirodzená poloha s výraznejším zakrivením chrbtice do tvaru písmenka C, pretože práve v takejto polohe bol deväť mesiacov uložený v brušku. Postupne, ako dieťatko rastie, jeho chrbátik sa vyrovnáva. Až napokon bude sedieť pekne rovno a počas nosenia vystrkovať ruky zo šatky či z nosiča a chytať všetko okolo:-)

3. Fixovaná hlavička

Dieťatku v šatke alebo v nosiči, ktoré ešte samo neudrží hlavičku, musí byť hlavička dobre istená. Aj väčšie deti potrebujú mať istenú hlavičku, napríklad vtedy, keď počas nosenia zaspia. Šatku na nosenie detí je potrebné dobre dotiahnuť pri hlavičke dieťatka, čím ju zafixujeme. Ak sa mamičke zdá, že dieťatko potrebuje ešte viac hlavičku fixovať, môže do horného lemu šatky vložiť kúsok nejakej látky a šatku s touto látkou zrolovať. Tým mamička vytvorí akoby vankúšik v oblasti krčnej chrbtice dieťatka, ktorý bude drobnú hlavičku bábätku pekne držať. V ergo nosiči je možné hlavičku zaistiť napríklad stiahnutím hornej časti chrbtovej opierky pomocou sťahovacích šnúrok, ako to prevedenie nosiča Lenka 4ever umožňuje, alebo je možné na fixáciu hlavičky využiť aj zrolovanú kapucňu.

4. Môžete pobozkať dieťaťu hlavičku?

Skúška správnosti toho, či máme dieťa v šatke alebo v nosiči v správnej výške vzhľadom na naše telo je, že mierne skloníme hlavu a skúsime dieťatku pobozkať hlavičku. Ak to ide bez toho, že by sme sa museli skláňať viac, alebo nebodaj naťahovať, je dieťa uložené správne, ako má byť. V opačnom prípade by sme museli dieťatko napraviť a dať ho o pár centimetrov vyššie, alebo nižšie.

Kurz viazania šatiek na nosenie detí - Praktická časť

Po bloku teórie prichádza na rad praktická časť kurzu šatkovania: viazanie šatky na nosenie detí. Ako prvý úväz sa mamičky učia Kríž s kapsou vnútri, ktorý je základným úväzom a je jedným z univerzálnych šatkových úväzov na nosenie novorodencov a tiež aj väčších detí. Tento úväz môžu mamičky viazať počas celého obdobia šatkovania.

Nácvik viazania šatky sa realizuje tak, že najprv vedúci kurzu urobia názornú ukážku toho, ako sa viaže šatka na nosenie detí a následne sa venujú zúčastneným mamičkám a tatinom, ktorých krok po kroku sprevádzajú inštrukciami, aby sa do šatkovania čo najviac dostali. Veľkou výhodu kurzu šatkovania je, že sa ho môže zúčastniť naozaj každý. Nie je podmienkou mať dieťa, ani vlastniť šatku na nosenie detí. Všetko potrebné dostanú účastníci kurzu priamo na mieste – šatku na nosenie detí vo vhodnej dĺžke, ako aj nosenca v podobe bábiky:) Jednotlivé kurzy sa však, samozrejme, od seba odlišujú. Preto je vždy dôležité riadiť sa informáciami, ktoré vopred dostane každý účastník, aby ste presne vedeli, čo si je potrebné so sebou na kurz priniesť.

Na jednom kurze sa spravidla účastníci naučia viazať dva - tri typy úväzov. Ak ste úplní začiatočníci, vôbec sa nemusíte báť, že vám šatkovanie nepôjde. Prvé viazanie šatky na nosenie detí síce nemusí dopadnúť práve na jednotku, ale druhé a tretie už bude omnoho lepšie. Viazanie šatky vyzerá zložito pre tých, ktorí s ním nemajú veľa skúseností, ale vedzte, že to nič náročné nie je. Prax veľmi rýchlo získate, pretože už pri prvom naviazaní svojho bábätka sa presvedčíte, aké úžasné je nosiť svoje dieťatko a nebudete chcieť s tým prestať:) Ale môže sa stať aj to, že sa bábätko spočiatku nebude chcieť nosiť. Netreba sa vzdávať, niektoré detičky si na šatku a blízkosť zvykajú dlhšie, ale keďže nosenie v šatke je pre ne veľmi pohodlné, zvyknú si pomerne rýchlo.

Kurz viazania šatiek

V rámci praktickej časti kurzu majú účastníci možnosť pýtať sa na všetko, čo im len príde na um. Využite to a zistite čo najviac o nosení detí a o viazaní šatiek. Pokojne sa kurzu môžete zúčastniť aj so svojim bábätkom a naučiť sa viazať šatku na nosenie detí priamo s ním.

Príďte sa poradiť a naučiť viazať šatku k nám

Lenka je skúsená mamička, ktorá nosila obe svoje deti a bude nosiť od narodenia aj to tretie, keď príde na svet :-) Lenka má skúsenosti so všetkými typmi nosiacich pomôcok, so šatkami na nosenie detí, s ring slingom a s ergonomickými nosičmi. Tím Be Lenka vo svojich priestoroch rád privíta každú mamičku a otecka, ktorí sa chcú naučiť viazať šatku na nosenie detí, alebo ktorí hľadajú ergo nosič pre svoje dieťa. Po narodení dieťatka bude Lenka organizovať kurzy viazania šatiek na nosenie detí, kurzy o nastavovaní ergonomických nosičov a všeobecné kurzy o nosení detí. Rodičia, ktorí sú zo Žiliny a okolia, alebo aj ktokoľvek, kto je zďaleka, ale má cestu cez Žilinu, sa môže u nás zastaviť. Radi sa s vami stretneme a urobíme všetko pre to, aby ste mohli bez obáv nosiť svoje dieťatko a tešiť sa so vzájomnej blízkosti a nespočetného množstva výhod, ktoré nosenie prináša.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu