Starostlivosť o šatku s prímesou vlna merino

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Starostlivosť o šatku s prímesou vlna merino

Názov merino znie pre niekoho možno trošku cudzo, ide však o druh vlny. Merino je jednou z veľmi často používaných prímesí šatiek na nosenie detí. Ak sa rozhodnete pre šatku s prímesou merino, získate veľmi funkčného pomocníka na nosenie detí. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že vlna je vhodná len do chladného počasia, nie je to celkom tak. Ak si vyberiete šatku s prímesou vlna, ktorá nie je veľmi hrubá (má nižšiu gramáž), poslúži vám šatka rovnako dobre aj počas horúceho leta. Vlastnosti vlny sú totiž naozaj veľmi dobré, pozrime sa teda bližšie na to, ako sa starať o šatku na nosenie detí s vlnou a konkrétne s vlnou merino.

Obsah článku

Vlastnosti šatky s prímesou merino

Vlna merino je oproti klasickej vlne jemnejšia. Vlna ako prímes šatky na nosenie detí je sama o sebe antialergická, avšak merino vlna je ešte viac vhodná pre ľudí s citlivou pokožkou, dokonca aj pre tých, ktorým bežná vlna kvôli ich citlivejšej koži prekáža. Vlna merino má schopnosť počas zimy zahrievať, má termoregulačné schopnosti a veľmi efektívne odvádza vlhkosť z tela. Práve vďaka tejto schopnosti je vhodná aj na nosenie detí v lete a počas teplej jari. Vlnu klasickú aj vlnu merino teda využijete celoročne.

Šatky na nosenie detí s prímesou vlna a vlna merino sa od seba môžu navzájom aj pomerne dosť odlišovať. V niektorých vlnu cítite hneď, v iných zase takmer vôbec. Je to dané, samozrejme, aj množstvom vlny v konkrétnej šatke, keďže stále ide iba o prímes, základný materiálom šatky býva vo väčšine prípadov organická bavlna. Vlnené šatky sú od novoty mäkké a nosením dieťaťa ešte viac zmäknú a ešte viac sa poddajú, preto je nosenie detí v šatke s vlnou pohodlné a príjemné. Šatky s prímesou vlna a s prímesou vlna merino sú zároveň veľmi nosné, preto sú vhodné na nosenie detí počas celého obdobia nosenia (v závislosti od gramáže konkrétnej šatky – čím vyššia gramáž, tým vyššia nosnosť).

Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Sivý Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Sivý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Sivý

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Hnedý Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Hnedý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Hnedý

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Zelený Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Zelený
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Zelený

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Mandala - Night Nosič Be Lenka Mini - Mandala - Night
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Mandala - Night

skladom všetky varianty
179 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Triangel - Zafír Nosič Be Lenka Mini - Triangel - Zafír
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Triangel - Zafír

skladom všetky varianty
179 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Folk - Sivý Nosič Be Lenka Mini - Folk - Sivý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Folk - Sivý

skladom všetky varianty
179 €
1 variant
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Ako prať šatku a v čom prať šatku na nosenie detí s prímesou vlny merino

Vlna je materiálom, ktorý vyžaduje opatrné zaobchádzanie čo sa týka údržby. Šatky na nosenie detí s vlnou perieme vždy ručne pri teplote vody 30°C. Na pranie používame prací prostriedok, ktorý je určený na pranie vlny a ktorý neobsahuje rozjasňovače, pretože kvôli nim by šatka mohla vyblednúť. Nepoužívame ani aviváž, pretože tá nie je vhodná na pranie žiadnej šatky na nosenie detí. Po praní vlnenú šatku opatrne zbavíme prebytočnej vody šetrným vyžmýkaním v rukách. Šatku necháme rozprestretú na sušiaku voľne vyschnúť, vlnu nikdy nevkladáme do sušičky. Pri praní vlnenej šatky existuje jedna výnimka - Ak máte šatku na nosenie detí s prímesou zvanou superwash merino, tá je určená aj na pranie v práčke, takže údržba šatky bude omnoho jednoduchšia :-)

Žehlenie šatky na nosenie detí

Šatky na nosenie detí vo všeobecnosti nemusíme prať veľmi často, ale iba podľa potreby, to isté platí aj v prípade žehlenia. Avšak keď po opratí vlnená šatka na nosenie detí uschne, je hneď pripravená na nosenie. Vlnu nie je potrebné, ale ani vhodné žehliť. Môžu byť šatky s vlnou, pri ktorých výrobca uvádza, že ich prežehliť môžete, preto sa vždy riaďte inštrukciami na štítku.

Podobne ako vlna, veľmi dobre odvádza vlhkosť z tela aj šatka na nosenie detí s prímesou tencel. Tencel dokáže pohltiť až 50% vlhkosti bez toho, že by zostal značne vlhký.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 5% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu