Ergonomický nosič pre novorodenca

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Ergonomický nosič pre novorodenca

Nosenie detí je dnes čoraz viac populárne. Máme z toho radosť, veď nosiť dieťatko v náručí je nielen praktické a krásne, ale navyše aj veľmi zdraviu prospešné. Obzvlášť, ak sa rozhodnete nosiť svoje bábätko už od jeho narodenia.

Obsah článku

Novorodenec je doslova pripravený na to, že ho mamička bude mať neustále pri sebe, veď bol predsa nosený deväť mesiacov v brušku, tak prečo by sa to po príchode na tento svet malo zmeniť? :-) Často sa medzi nosiacimi mamičkami používa na nosenie v šatke a ergonomickom nosiči označenie "vonkajšia maternica", v ktorej nosia svoje dieťa po tom, čo sa narodí. Vybrať vhodný nosič pre "čerstvé" dieťatko je mierne zložitejšie, než keď vyberáte nosič pre dvojročného drobca. Novorodenec ešte neudrží hlavičku, pokračuje vývoj jeho kĺbov, upevňuje si vzťah so svojimi najbližšími, spracúva úplne nové, neznáme podnety a stimuly z okolia a celkovo si na tento nový svet zvyká. Je dôležité mať na pamäti všetky tieto a aj ďalšie špecifické kritériá, ktoré treba zohľadňovať pri hľadaní odpovede na otázku: Aký ergonomický nosič vybrať pre novorodenca.

Ergonomický nosič pre novorodenca

 

Nosenie novorodenca v šatke

Ako prvý bod chceme uviesť, že sme presvedčení, že novorodenec prípadne predčasne narodené dieťa patria do šatky na nosenie detí, pretože tá je v nosení najmenších detičiek, dá sa povedať, nenahraditeľná. Šatku si rodič doťahuje presne tak, ako to potrebuje jeho telo a telíčko dieťatka a dokáže v nej svoje dieťa zaistiť a podoťahovať na milimeter presne. Šatka najlepšie kopíruje telo dieťaťa a práve túto vlastnosť nedokáže stopercentne nahradiť žiadny nosič. Z tohto dôvodu sa mnoho mamičiek rozhodne nosiť svoje dieťa po narodení v šatke, a neskôr, približne od troch mesiacov, prejsť na detský nosič. Je to veľmi dobré rozhodnutie, najmä vtedy, ak po období viazania šatky rodičia siahnu po šatkovom nosiči. Je to ten najplynulejší prechod k používaniu iného typu nosiacej pomôcky a zároveň si môžete užívať pohodlie a originalitu šatkoviny ako materiálu aj v nosiči :-)

Ak ste sa teda práve rozhodli, že si zaobstaráte šatku na nosenie detí, v ktorej budete nosiť svoje novorodeniatko, odporúčame vám šatku utkanú zo 100% organickej bavlny. Je všeobecne známe, že bavlna je materiálom vhodným pre detskú pokožku, ktorá je veľmi citlivá. Taktiež sa pri výbere zamerajte na šatky s vhodnou gramážou. Ak chcete nosiť novorodenca, ale zároveň si prajete, aby ste v šatke mohli pohodlne nosiť aj väčšie dieťatko, napríklad, keď sa neskôr rozhodnete striedať ju s nosičom, najlepšie bude vybrať si šatky s gramážou okolo 280 g/m2, pretože tie sú dostatočne nosné. Be Lenka šatky sú všetky vhodné na celé obdobie nosenia a taktiež sú vhodné aj pre začiatočníkov, ktorí nebudú mať žiadny problém ani iné komplikácie s ich viazaním. BeLenka šatky sú utkané z kvalitnej 100% bavlny, ich gramáž je vyššia a napriek tomu vôbec nie sú hrubé, takže sa s nimi jednoducho a pohodlne manipuluje. Navyše majú skosené konce, takže keď úväz dokončíte a zaviažete, nevznikne vám zbytočne veľký uzol.

Nosenie novorodenca v nosiči

Keď dieťatko povyrastie a vy usúdite, že nastal čas vymeniť šatku za nosič, máte na výber z dvoch možností: môžete si zakúpiť hotový produkt v našom e-shope, alebo si nechať ušiť nosič na mieru z vašej šatky. Mamičky sa často nevedia rozlúčiť so šatkami, v ktorých svoje detičky nosili, alebo ktoré už napríklad kvôli nižšej gramáži nie sú pre ich väčšie dieťatko vhodné. Keďže im tieto šatky prirástli k srdcu, nechajú si z nich ušiť nosič, a tak sa aj naďalej môžu tešiť z príjemného a obľúbeného materiálu či dizajnu, na ktorý si zvykli, a ktorého sa nechcú len tak vzdať :-) Nechať si ušiť nosič Lenka je v tomto prípade ideálnou cestou.

V prvom rade sa treba zamerať na výber správnej veľkosti. Nestačí siahnuť po prvom, ktorý je označený ako "vhodný od narodenia". Ak by táto jedna vetička bola smerodajná pri vašom rozhodovaní, ale nepozerali by ste sa na ďalšie charakteristiky nosiča, ako napríklad spôsob fixácie hlavičky či možnosti nastavovania, mohlo by sa veľmi rýchlo stať, že vyberiete nesprávny kúsok, ktorý vášmu dieťatku nesadne. Mnoho výrobcov uvádza pri svojich produktoch práve toto slovné spojenie "vhodný od narodenia", čo je však naozaj veľmi individuálne. Každé dieťatko predsa príde na tento svet iné, je vyššie či nižšie, predčasne narodené a maličké alebo je z neho naopak malý veľkáč :-) Práve preto pri našich BE Lenka nosičoch, v ktorých môžete nosiť svoje malé dieťatko, uvádzame vhodnosť od veľkosti 62, lebo vtedy nosič sedí dieťatku presne tak, ako má.

Ideálny nosič pre malé, rastúce bábätko, je taký, ktorý sa dieťatku dokáže prispôsobovať, čo znamená, že ho rodičia môžu nastavovať. Novonarodené dieťa veľmi rýchlo rastie, neexistuje nosič, ktorý by bol vhodný iba pre novorodenca do, povedzme, troch mesiacov. Takýto nosič by bol ďalej nevyužiteľný (a ako sme spomínali vyššie, na nosenie detí v tomto období je najvhodnejšia šatka :-) ). Nosič, ktorý umožňuje nastavovanie (zväčšovanie/zmenšovanie, rozširovanie/ sťahovanie) sa nazýva rastúci, pretože akoby rástol s dieťaťom. Rastúci nosič vyrobený zo šatky na nosenie detí je veľmi dobrou voľbou na nosenie detí, a zároveň je veľmi dobrým kompromisom v prípade, že mamička túži svoje dieťatko nosiť, ale z viazania šatky má strach. Šatkový nosič spája výhody šatky a ergonomického nosiča do jedného celku, čo vedie k spokojnosti mamičky i dieťatka

Zásady nosenia novorodenca v nosiči

Kto chce svoje dieťa nosiť, musí poznať zásady, ktorých dodržiavaním je nosenie správne, zdravé a ergonomické. Nestačí dieťa len do nosiča posadiť a ísť von, rodičia musia dieťatko kontrolovať, či dobre sedí, či náhodou neprepadáva do strán, a či mu nosič dobre pridržiava hlavičku, hlavne vtedy, ak ide o novorodenca. V nosiči je dieťa blízko rodiča, preto má nad ním mamička či otecko stále kontrolu. Pozrime sa na hlavné zásady správneho nosenia:

1. Pozícia bedrového pásu a optimálna výška

Dieťa musí byť v nosiči uložené v správnej výške, to znamená ani nie vysoko, ale ani príliš nízko. Malo by byť tak vysoko, aby ste mu miernym sklonením vašej hlavy mohli bez problémov dať pusu na hlavičku. Túto výšku docielite správnym umiestnením bedrového pásu, čo je prvým krokom pri nasadzovaní nosiča. Keď sa chystáte nosiť novorodenca, teda veľmi malé dieťatko, umiestnite si bedrový pás skoro až tesne pod prsia. Bedrový pás musí byť v jednej rovine, čiže vzadu na vašom chrbte aj vpredu na bruchu musí byť umiestnený rovnako vysoko. Na to si treba dávať pozor, lebo nesprávnym nosením dochádza k tomu, že mamičku začne pomerne skoro po nasadení nosiča bolieť chrbát.

2. Sedenie naširoko

Po tom, ako ste si zapli bedrový pás, je na rade uloženie dieťatka do nosiča. Dieťatko umiestňujeme tak, že mu mierne a pomaly rozšírime nožičky. Dbáme na to, aby dieťatko nesedelo priamo na hornej časti bedrového pásu, ale usadíme ho do chrbtovej opierky - bedrový pás sa tak nachádza medzi mamičkou a dieťatkom, čím sa docieli správne podsadenie. Nosič musí byť vopred nastavený pre potreby dieťatka, čo znamená, že už pred samotným uložením dieťatka do nosiča nastavíme potrebnú šírku tak, aby nosič v spodnej časti vždy siahal od jedného kolienka k druhému. Šírka nosiča musí byť nastavená dôkladne, pretože ak by nosič podopieral až lýtko, prípadne by ste nastavili krátku šírku, takže by nosič siahal iba po stehno dieťatka, nebola by zabezpečená ergonomická poloha pri nosení. V nosiči musí dieťa sedieť naširoko tak, aby jeho kolienka boli mierne vyššie ako zadoček – ide o tzv. „M“ polohu. Správnym nastavením nosiča zaisťujete pre svoje bábätko bezpečné nosenie, ktoré mu umožňuje pokojne spať, oddychovať, byť vo vašej blízkosti a pritom sa mu aj bedrové kĺbiky majú možnosť vďaka sedeniu naširoko vyvíjať správne a prirodzene.

3. Zaguľatený chrbátik

Keď dieťa v nosiči správne podsadíte, prirodzene dosiahnete zaguľatený chrbátik. V maternici je dieťa uložené tak, že jeho chrbtica je zakrivená do tvaru písmena C, čo nosenie v ergonomickom nosiči alebo v šatke podporuje. Táto poloha je pre novorodenca prirodzená a vyhovuje mu, preto je nosenie z nášho pohľadu priaznivejšie v porovnaní s kočíkom, kde dieťa zaoblený chrbátik nemôže mať, keďže na ňom leží. Dieťatko sa postupne, ako rastie, vystiera, čo mamičky pocítia aj v nosiči, keď im už malý drobček bude kukať na všetko okolo a nie iba celý čas spokojne spinkať :-)

4. Blízkosť rodiča a dieťaťa

Dieťatko má byť v ergonomickom nosiči v tesnej blízkosti rodiča, samozrejme, nie príliš, že nebude môcť dýchať dieťa ani mamička :) Blízkosť dosiahnete dostatočným dotiahnutím ramenných popruhov. Táto blízkosť zabraňuje padaniu dieťatka do jednej alebo druhej strany v nosiči, ale aj prepadávaniu hlavičky. Vždy teda dbajte na to, aby ste si dobre podoťahovali bedrový pás (ten čo najviac) a aj ramenné popruhy.

5. Pozícia novorodenca voči rodičovi

V každom ergonomickom nosiči je dieťa uložené tvárou k rodičovi, či už je nosené na maminom bruchu alebo na jej chrbte. Iba tento spôsob nosenia je zdravý, správny a ergonomický. Nosiče typu klokaniek nepodporujú vyššie uvedené zásady, dieťa v nich nemá podopreté nožičky, nie je správne podsadené a už vôbec nemá zaoblený chrbátik, pretože je otočené tvárou smerom od rodiča. Mnoho mamičiek sa nesprávne domnieva, že klokanka je vhodná, pretože umožňuje dieťatku pozorovať svet okolo, avšak je potrebné si uvedomiť, že na zdravé a ergonomické nosenie určite dobrá nie je. Už vôbec nie na nosenie novorodenca, ktorý pre svoj správny vývoj obzvlášť potrebuje, aby jeho rodičia dodržiavali zásady ergonomického nosenia. Všetky Be Lenka nosiče sú odporúčané odborníkmi z radov pediatrov a ortopédov - či už rastúce (4ever) alebo nerastúce detské nosiče. Ergonomické nosenie v nosiči Lenka si teda môžete užívať bez akýchkoľvek obáv :-)

Odkedy nosiť dieťa v nosiči

Mamičky sa často pýtajú, či svoje dieťatko môžu v nosiči nosiť od narodenia, alebo musia počkať, kým dieťa trošku vyrastie. Ako sme už vyššie spomenuli, zastávame názor, že na nosenie úplného novorodenca je najideálnejšia bavlnená šatka na nosenie detí. Ale – keďže vieme, že nie každému šatka vyhovuje, pretože niekto sa viazania obáva, niekomu viazanie pripadá zdĺhavé, iný zase hľadá niečo rýchle a praktické, ponúkame rodičom nosiče, ktoré sú vhodné aj pre maličké bábätká od približne tretieho mesiaca (v závislosti od veľkosti). Keďže je možné nastavovať ich na mieru dieťatka, nosič sa pekne prispôsobí drobnému telíčku. Samozrejme, všetko závisí od veľkosti dieťatka, keďže nie všetky detičky sú v tomto veku rovnako veľké. Preto pri našich nosičoch uvádzame, že sú vhodné od veľkosti 62, lebo práve pri tejto veľkosti nosič Lenka sedí dieťatku úplne super :-)

Nosenie novorodenca v lete

Počas teplých letných dní si nejeden rodič láme hlavu nad tým, či je vôbec nosenie v tomto období vhodné, a ako nosiť novorodenca v nosiči v lete, veď dieťaťu isto musí byť teplo. Mamičky, ktoré priviedli na svet dieťa v letnom období a chcú ho nosiť v šatke, majú na výber aj z takých šatiek, ktoré okrem bavlny obsahujú aj prímesi. Každá prímes má istú funkciu, niektoré sú termoregulačné, iné vzdušné, ďalšie sú antibakteriálne a odvádzajú vlhkosť. O prímesiach sa viac dočítate v tomto našom článku. Pre všetkých, ktorí chcú nosiť dieťa aj napriek stúpajúcim teplotám, máme výborné riešenie: letná verzia nosiča.

Letná verzia detského nosiča Be Lenka značne spríjemní nosenie v letnom období, pretože je vzdušná v maximálnej možnej miere. Základom letnej Be Lenky je sieťka, ktorá je použitá v oblasti chrbtovej opierky a kapucne pre dieťatko. Vďaka otvorom po celej ploche sieťky k dieťatku neustále prúdi vzduch, čím je zaručená  eliminácia tepla počas nosenia. Ak vaše bábätko v nosiči zaspí, môžete ho bez obáv aj v lete prikryť kapucňou, aby si mohlo bez ruchu prichádzajúceho z okolia v pokoji zdriemnuť. Sieťka na kapucni umožní vzduchu k dieťatku voľne prúdiť. Letná Be Lenka je ideálnym nosičom na jar, počas leta a teplej jesene. Odbremení bábätko ale aj rodiča, pretože tým, že je dieťatko ochladzované, odovzdáva počas nosenia mamičke či ockovi podstatne menej svojho tepla.

Ak sa rozhodnete pre letnú verziu nosiča, môžete si nechať ušiť akúkoľvek veľkosť nosiča Be Lenka – letnú verziu rastúceho nosiča Lenka 4ever, ako aj rastúcu 1 a 2, tiež všetky tri veľkosti nerastúceho nosiča.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu