Klokanka pre deti: Áno alebo nie?

Be Lenka logo Be Lenka
17.06.2018
Klokanka pre deti: Áno alebo nie?

Ešte aj dnes, keď o ergonomickom nosení je napísané veľké množstvo článkov, sa občas stretneme s otázkou, prečo klokanka nie je na nosenie detí vhodná. Najmä neskúsené mamičky, ktoré ešte s nosením nemajú žiadne skúsenosti, prípadne sú „vo svete nosenia“ len veľmi krátko, majú málo informácií o tom, ako nosiť dieťa tak, aby bolo nosenie správne z pohľadu zdravia a bezpečnosti dieťatka, ale i pohodlné pre nosiaceho človeka.

Obsah článku

Pomôcok na nosenie detí je dnes neúrekom, výber je veľmi široký a aj to je dôvod, prečo sa začiatočník nemusí vedieť rozhodnúť pre výber správneho nosiča pre svoje dieťa.

V prvom rade treba povedať, že klokanka na nosenie detí nie je ergonomickým nosičom. Dnes ju možno označiť doslova za postrach každej nosiacej mamičky. Zdravie detí a ich bezpečie pri nosení sú našimi prioritami, z tohto dôvodu firma Be Lenka klokanky nevyrába. Preto teda žiadnu klokanku Be Lenka u nás nenájdete a nekúpite. Dôvodov je viacero a radi vám objasníme tie najdôležitejšie.

Be Lenka sa špecializuje na ergonomické nosenie (tiež na barefoot, avšak v tomto článku sa zameriame len na nosenie detí. Všetky potrebné informácie o barefoot topánkach sa dočítate TU). Vyrába ergo nosiče a šatky na nosenie detí tak, aby tieto nosiace pomôcky zabezpečovali všetky zásady správneho nosenia detí. Pretože iba ten, kto presne vie, ako správne nosiť dieťa v šatke a nosiči, ale aj prečo je to tak, môže bez obáv povedať, že svoje dieťa nosí zdravo a ergonomicky správne. Aké sú teda hlavné zásady nosenia detí?

Klokanka pre deti a zásady nosenia detí

Klokanku od ergo nosiča rozlíšite už na prvý pohľad. Nielen kvôli celkovému vzhľadu nosiča, ale najmä v spôsobe, akým je dieťa v nosiči uložené. Existuje mnoho spôsobov, ako uviazať dieťa do šatky (na nasledovnom videu)

alebo ako používať detský nosič (nosenie vpredu, vzadu na chrbte, zapínanie ramenných popruhov klasicky alebo do kríža, a podobne) preto tiež existuje aj množstvo kritérií, ktoré treba pri ergonomickom nosení dodržať. Počas viazania šatky ako aj po uložení dieťaťa do nosiča sa predsa často stáva, že ešte treba dotiahnuť toto, iné zas povoliť, toto napraviť, toto dať vyššie, iné zas nižšie a tak ďalej, a tak ďalej... :-)

Nie každému sa úväz podarí dokonale na prvý raz. Prečo však treba všetko ešte poriadne napraviť? Nestačí, že dieťa v šatke alebo nosiči "drží" a ja mám voľné ruky? Odpoveď znie: nie, nestačí. Nosenie totiž nie je iba odloženie bábätka, aby som mala pokoj a voľné ruky a mohla popri nosení stihnúť urobiť aj iné veci. To by bolo veľmi málo. Nosenie detí je úžasným a blahodarným spolužitím rodiča a dieťaťa, pri ktorom sa obojstranne upevňuje citová väzba, buduje krásny vzťah a v neposlednom rade rozvíja psychická i telesná stránka dieťatka - podrobnosti o tom, prečo nosiť deti, si prečítate TU. Aby toto všetko mohlo prebiehať správne, je dôležité dbať na dodržiavanie zásad nosenia detí - inými slovami, poznať, ako správne nosiť dieťa v šatke alebo v nosiči.

1. Ergonomická poloha - tvar písmenka M

Pozrite sa na tvar písmena M. Stred tohto písmenka predstavuje zadoček dieťatka. Čiary smerujúce od stredu nahor do strán sú detské stehná a bočné čiary sú nôžky od kolienka nadol. Presne v takejto polohe naširoko dieťa sedí v nosiacej pomôcke, či už ide o šatku na nosenie detí alebo detský ergonomický nosič. Zadoček je pritom o niečo nižšie ako kolienka. Obidve kolienka dieťatka sú v jednej rovine, čo znamená, že dieťa nemá jedno koleno vyššie a jedno nižšie - takto by sedelo nakrivo. Iba táto "M" - poloha zaručuje zdravý vývoj kĺbov detí. Naň treba dohliadať stále, pretože deti rastú, ale najmä je dôležité dohliadať na správnu podporu vývoja kĺbov u novorodencov, ktorých pohybový aparát je veľmi krehký a zraniteľný.

2. Podopretá hlavička a fixovaná krčná chrbtica dieťaťa

Aby bolo nosenie nielen zdravotne prospešné, ale zároveň aj dieťatku pohodlné, je veľmi dôležité, aby malo podopretú hlavičku. O to viac, ak ide o maličké bábätko, ktoré ešte samé hlavičku neudrží. Mamičky si veľmi pochvaľujú nosenie aj preto, že im detičky v šatkách a nosičoch rýchlo zaspia. No a práve aj z tohto dôvodu je potrebné zabezpečiť, aby malo dieťa vždy správne podopretú hlavičku. Pri nosení v šatkách sa používa napríklad látková plienka zrolovaná s horným lemom šatky v úväze (tá časť šatky, ktorú má dieťatko pri hlavičke). Nie je to však nutnosť, ak šatku dotiahnete dostatočne, bude hlavičku dieťatka držať aj samotná šatka.

Na fixáciu hlavičky v ergo nosiči slúžia rozličné vychytávky (v závislosti od výrobcu nosiča), ide najmä o stiahnutie hornej časti chrbtovej opierky tak, aby viac držala hlavičku dieťaťa. Niektorí výrobcovia používajú na istenie hlavičky kapucňu nosiča, ktorá sa zroluje. Nosiče Be Lenka 4ever v klasickej i letnej verzii majú premyslené riešenie fixácie hlavičky dieťatka, hlavičku svojmu bábätku zaistíte veľmi rýchlo a jednoducho. Stačí stiahnuť šnúrky nosiča pri hlavičke dieťatka do strán a zachytiť ich o háčiky. Takto nosič veľmi dobre obopína a kopíruje krčnú chrbticu dieťaťa. Navyše majú nosiče Be Lenka vyvýšenú chrbtovú opierku, ktorá hlavičku dieťatka fixuje ešte viac, takže nosič poskytuje maximálnu možnú oporu hlavičky počas nosenia - či už nosíte dieťa na chrbte alebo vpredu (poznámka: Na chrbte nenoste dieťa, ak ešte nevie samé sedieť. Väčším deťom síce nie je potrebné istiť hlavičku sťahovacími šnúrkami, avšak vyvýšenú chrbtovú opierku určite oceníte, najmä keď dieťa v nosiči zaspí).

3. Zaoblený chrbátik

Keď sa pozriete na dieťa v ergo nosiči zboku, vidíte, že sedí s mierne zaguľateným chrbátikom do tvaru písmenka C. Čím je menšie dieťatko, tým viac má chrbátik zaoblený. Rodičia, začiatočníci v nosení, sa toho niekedy obávajú a pýtajú sa nás, či sa tým nemôže poškodiť chrbtica dieťatka. Tohto zaguľatenia sa však netreba nijako obávať, pretože ide o polohu, ktorá je dieťaťu úplne prirodzená. Takto bolo totiž bábo uložené v maternici deväť mesiacov, preto si po narodení túto polohu aj žiada a je mu pohodlná. Postupne sa dieťa, ako rastie, vystiera a zakrivenie chrbtice sa z tvaru písmenka C zmenšuje. Správnym podsadením dieťaťa v šatke/nosiči docielite aj to, že dieťatko bude mať zaoblený chrbátik presne tak, ako má (podsadenie do tvaru písmenka M - viď bod 1.).

4. Bozk na hlavičku

Pri hlavičke dieťatka ešte zostaneme :-) Jednou zo zásad správneho nosenia detí je totiž aj výška, v akej dieťa máte uložené v šatke alebo v ergo nosiči, teda to, ako vysoko si nosič zapnete alebo ako vysoko uviažete šatku. Pri novorodencoch a najmenších deťoch si nosič zapínajte vyššie, ideálne až pod prsiami. Je to z toho dôvodu, že dieťatko má byť v nosiacej pomôcke tak vysoko, aby ste mu jemným sklonením vašej hlavy mohli bez problémov dať pusu na čelo.

5. Uloženie detských rúk

Nožičky dieťatka sú naširoko, ale čo s rukami? Detičky majú mať v šatke a v nosiči rúčky vo vnútri. To, ako si ich uložia, je v podstate na nich. Detičky si rúčky dajú tak, ako im je pohodlné. Väčšinou ich majú mierne rozpažené, akoby vás objímali. Až keď už nosíte veľké dieťa môžu ísť ruky zo šatky/nosiča von.

Toto sú hlavné zásady nosenia detí, ktoré musia byť dodržané v každom ergonomickom nosiči. No a teraz sa pozrite na klokanku - zdá sa vám, že niektorú z týchto zásad spĺňa? Poďme teda pekne poporiadku.

Klokanka na nosenie detí nie je v súlade s požiadavkami ergonomického nosenia, pretože...

  1. Ergonomická poloha "M" v klokanke nemôže byť nikdy zabezpečená. Prečo? Dieťa v klokanke totiž nesedí, preto nemá mať ako podopreté nôžky a správne podsadený zadoček. Dieťa v klokanke visí, ba čo viac, visí za genitálie. Nohy má spustené voľne nadol, žiadnu ich časť nemá podopretú.
  2. Pri našej práci sa najmä v súvislosti s mamičkami, ktoré s nosením len začínajú, stretávame aj s vetou: „Máme klokanku, ale malá mi v nej akosi nechce byť. Stále plače." Dieťa v klokanke nemá podopretú hlavičku, pretože to prevedenie nosiča neumožňuje. Je to veľmi nešťastné riešenie, pretože ak dieťa v nosiči zaspí, hlavička mu voľne ovísa a padá do strán. V dôsledku toho sa dieťa neustále budí, respektíve nemôže zaspať vôbec, a teda je nespokojné a plače. Podopretá hlavička však nie je predpokladom zdravého nosenia iba vtedy, keď dieťa spí. Ide aj o celkové pohodlie dieťatka počas nosenia. Keď nemá správne podopretú hlavičku, namáha svoju krčnú chrbticu. Práve preto je také nepokojné, pretože je presilené.
  3. Pozrite sa na dieťa v klokanke. Je otočené tvárou dopredu a chrbtom sa opiera o rodiča. V takomto prípade nemá mať ako zaoblený chrbátik do tvaru písmenka C, čo je ďalším prejavom neergonomickosti tohto typu nosiča. Dieťa nikdy nemôže byť nosené tvárou smerom dopredu.
  4. Často je veľmi náročné pobozkať dieťaťu v klokanke hlavičku, pretože väčšina klokaniek je zhotovená tak, že je dieťa uložené príliš nízko.
  5. Ruky má dieťa v klokanke vonku. Vo väčšine typov klokaniek má vystrčené rúčky cez otvory na obidvoch bočných stranách klokanky. Aj najmenšie detičky nosené v klokankách teda majú ruky von z nosiča.

Nosenie novorodenca v klokanke

Na nosenie novorodencov sú najvhodnejšie šatky na nosenie detí. Je to z toho dôvodu, že šatku je možné dotiahnuť úplne na mieru podľa potreby, na milimeter presne tak, ako si to veľkosť tela dieťatka vyžaduje. Šatka drobné telíčko novorodenca obopína úplne ideálne a krásne kopíruje jeho tvar. V šatke najlepšie badať vyššie uvedené zásady nosenia: zaguľatený "céčkový" chrbátik novorodenca, podsadenie s nôžkami naširoko, pričom kolienka sú o niečo vyššie ako zadoček. Toto je nenahraditeľná výhoda šatiek na nosenie detí a úplne stopercentne sa jej nevyrovná žiaden nosič. Aj keď existujú ergonomické nosiče vhodné pre novorodencov, šatka vždy mala a bude mať nezastupiteľné prvenstvo :-) Všeobecne sa aj poradkyne nosenia zhodujú v tom, že žiaden nosič nie je vhodný úplne od bezprostredného narodenia. Mamičky, ktoré chcú od narodenia nosiť svoje dieťa, robia dobre, keď na prvé týždne zvolia šatku a neskôr, približne od druhého/tretieho mesiaca prejdú na nosič (všetko závisí od veľkosti dieťatka, niektorému je nosič dobrý skôr, inému zas neskôr. Najlepšie je preto vyskúšať, požičať si nosič, ponosiť a tak zistiť, čo mne a môjmu bábätku vyhovuje najlepšie).

Výrobcovia klokaniek však na potreby novorodencov zrejme detailne nehľadia, pretože deklarujú, že klokanka je vhodná od narodenia. Napríklad tento popis je uvedený pri jednej z klokaniek dostupnej na internete: "Jednoduchý nosič pre deti od narodenia do 9 kg. Komfort rodičom zaručujú polstrované široké ramenné popruhy a bedrový pás, ktoré uľahčujú rozloženie váhy. Dieťaťu zabezpečuje pohodlie polstrovaná a mikroventilovaná sedacia časť."

A to je všetko. Žiadne ďalšie informácie, žiadny pohľad na fyziológiu novorodenca, na to, že pokračuje vývoj kĺbov, a preto je nevyhnutné zaručiť ich podopretie, rovnako ako podopretie chrbtice a hlavičky. Navyše, táto klokanka je dostupná za cenu 30€. No uznajte, pre úplne neznalého človeka "ideálna voľba za nízku cenu".

Našťastie, čoraz častejšie sa stretávame s tým, že mamičky, ktoré svoje deti nosia v klokankách pre bábätká, sa vďaka iným maminkám, ktoré nosia ergonomicky správne, dozvedajú o tom, ako nosiť zdravo a ergo, čo je pre dieťatko dôležité a podobne. Je to aj vďaka moderným výdobytkom, na sociálnych sieťach si mamičky navzájom radia, povzbudzujú jedna druhú a vymieňajú si svoje skúsenosti s nastavovaním nosičov a s viazaním šatiek. Svoju úlohu zohrávajú aj VIDEONÁVODY, prostredníctvom ktorých sa každý rodič môže v pohodlí domova naučiť pracovať s danou pomôckou na nosenie detí.

Chceme preto poďakovať všetkým Vám, milé mamičky, ktoré šírite osvetu správneho ergonomického nosenia ďalej. Veď nosenie je láska, ktorá spája v jedno puto nielen detičky a ich rodičov, ale v krásnej myšlienke aj nosiacich rodičov po celom svete :-)

Už ste počuli našu pesničku Ponos si ma, maminka? Nech sa páči, dajte si zvuk hlasnejšie a započúvajte sa :-)

Be Lenka - Ponos si ma, maminka

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu