Odsávačka hlienov

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Odsávačka hlienov

Malé dieťatko sa ešte nevie samo vysmrkať. Hlieny mu preto môžu nepríjemne stekať nadol a spôsobovať zdravotné komplikácie. Preto je dôležité bábätku odstraňovať hlieny a soplíky. Slúži na to odsávačka hlienov.

Obsah článku

Deti do veku šiestich mesiacov dýchajú nosom, nevedia dýchať ústami, preto je veľmi dôležité, aby mali noštek čistý a dýchacie cesty priechodné. Batoľatá sa nevedia vysmrkať do veku dvoch rokov. Nuž a príčinou často upchatého nošteka môže byť aj alergia, ktorá neobchádza ani tých najmenších.

Sami vieme, aké je to nepríjemné, keď nás trápi upchatý nos a keď prechladnutie sprevádzajú hlieny. Dospelí sa snažia odstrániť nahromadené hlieny naparovaním sa nad horúcou vodou s pridaním vhodného vonného oleja, ak to nepomáha, tak aj liekmi vo forme kvapiek a sprejov do nosa. Pre malé detičky by naparovanie sa nebolo bezpečné, preto rodičia siahajú po iných spôsoboch, ako odstrániť hlieny a soplíky z dýchacích ciest detí. Existuje viacero druhov odsávačiek. Ústna odsávačka, elektrická odsávačka, odsávačka na vysávač a odsávačka hlienov na baterky.

Ústna odsávačka

Ústna odsávačka bola jednou z prvých odsávačiek vôbec. Je založená na princípe ťahu úst matky alebo otca. Jeden koniec odsávačky sa vloží do nošteka bábätka, druhý koniec si rodič vloží do úst a potiahne, čím sa hlieny z dutín bábätka dostávajú von. Dnes už ústna odsávačka prešla modernizáciou, jej prevedenie bráni tomu, aby sa hlieny odsaté z nosa dostali do spojovacej trubice. Koniec špičky, ktorý sa dotýka nošteka, je vyrobený z pružného materiálu, ktorý vďaka dôslednému tvarovému prevedeniu účinne a šetrne odstraňuje hlieny z dýchacích ciest dieťatka. Po použití ústnej odsávačky poväčšine stačí vyčistiť iba špičku.

Elektrická odsávačka

Dnes je veľmi vyhľadávaná elektrická odsávačka. jej použitie sa zdá byť jednoduchšie, ako v prípade ústnej odsávačky. Elektrická odsávačka hlienov slúži na odstránenie nahromadeného hlienu v nose dieťatka, zároveň urýchľuje hojenie dýchacích ciest, a tým uľahčuje dýchanie.

Elektrická odsávačka sa dá používať už od narodenia, je teda vhodná aj ako odsávačka hlienov pre novorodencov. Obsluhuje sa z elektrickej siete. Jej použitie je rýchle a jednoduché, pričom je možné regulovať saciu silu.

Odsávačka na vysávač

Vysávač nemusí slúžiť iba na odstránenie nečistôt z podlahy a z kobercov. Vďaka špeciálnym nadstavcom sa pomocou vysávača dajú odstrániť aj hlieny z dýchacích ciest dieťatka. Slúži na to špeciálna odsávačka na vysávač. Tá využíva silu vysávača, ktorú dokáže vďaka svojmu tvaru stlmiť na potrebnú mieru. Rodičia sa teda nemusia obávať, že sacia sila bude neprimerane veľká. Väčšinu týchto odsávačiek je možné použiť na vysávač s výkonom až do 1800 W. Odsávačka na vysávač má nástavec, ktorý sa zapojí do vysávača a druhý koniec s aplikátorom sa vloží do nosovej dierky dieťaťa. Odsávačka na vysávač odsáva aj zadné hlieny z nosných dutín a nosohltanu. Jej výhodou je aj to, že neobsahuje sklenené časti, takže nemôže dôjsť k rozbitiu.

Odsávačka soplíkov na vysávač vďaka sacej sile vysávača odstraňuje hlieny efektívne. Medzi jej výhody patrí:

  • jednoduché čistenie, pretože sa dá rozložiť na viac častí
  • je určená pre dojčatá aj pre dospelých
  • konštrukcia je prispôsobená na ideálne odsávanie hlienov dojčiat
  • odsáva hlieny z nosovej dutiny rýchlo a účinne

Odsávačka hlienov na baterky

Existuje aj odsávačka hlienov / odsávačka soplíkov na batérie. Aj táto odsávačka pomáha s odstraňovaním hlienov z dýchacích ciest dieťatka. Je vyvinutá špeciálne pre potreby novorodencov, dojčiat a batoliat. Je spratná, preto je vhodná aj na cesty. Avšak zo skúseností mamičiek vyplýva, že s odsávačkou na batérie nemajú najlepšie skúsenosti, pretože vraj podľa nich slabo ťahá. Nechceme však tento záver vzťahovať na všetky baterkové odsávačky. Najlepšie je vyskúšať viacero druhov, a tak budete najlepšie vedieť, pre ktorý druh odsávačky hlienov sa rozhodnúť.

Ilustračná fotografia: istockphoto.com

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu