Prečo nosiť deti

Be Lenka logo Be Lenka
12.01.2018
Prečo nosiť deti

Nosenie je nielen praktickým spôsobom starostlivosti o dieťa, ktorý rodičom uľahčuje život. Dôvodov, prečo nosiť dieťa, je mnoho a siahajú oveľa hlbšie. Nosenie detí je totiž jednou z prvých požiadaviek dieťatka bezprostredne od jeho príchodu na svet.

Obsah článku

V súvislosti s nosením detí sa dostáva na povrch množstvo otázok. Najmä rodičia, ktorí s nosením začínajú, majú v hlave často mnoho otáznikov. Ako nosiť dieťa v ergonomickom nosiči alebo ako viazať šatku na nosenie detí? Prečo nosiť deti? Má to vôbec zmysel? A ak áno, aký? Ak si aj vy kladiete podobné otázky, ste na správnom mieste :-) Poďme sa na nosenie pozrieť z hľadiska potrieb dieťatka – pretože práve tu treba začať.

Nosenie je prirodzeným pokračovaním života dieťatka po jeho narodení. Novorodenec bol deväť mesiacov nosený v tele matky a po príchode na tento svet nosenie teda opäť očakáva. Nosiť dieťa však neznamená len praktickú stránku života, ktorá umožňuje rodičovi mať voľné ruky a venovať sa aj iným činnostiam. Podstata nosenia siaha hlboko do ľudskej prirodzenosti, vrodených vlastností a môžeme povedať, že sa týka základu budovania ľudskej osobnosti.

Novonarodené dieťa sa ocitá v doteraz neznámom prostredí a v úplne iných podmienkach, než v akých sa nachádzalo do pôrodu. Tým, že je nosené od začiatku, a teda je v najbližšom kontakte so svojou matkou a otcom, dostáva od rodičov všetky informácie potrebné pre jeho život. Rodičia si ani neuvedomujú, čo všetko sa od nich dieťatko dozvedá.

Pri tesnom kontakte koža na kožu si novorodenec osvojuje spôsob dýchania, stabilizuje sa mu tlak, srdcová frekvencia i telesná teplota, doslova sa od rodiča učí, ako žiť. Navyše si buduje blízky a hlboký vzťah so svojimi rodičmi. Nosenie je označované krásnym pomenovaním „fáza v náručí“. Je to prirodzené obdobie, kedy dieťatko ešte nevie chodiť a vyžaduje blízkosť. Keď sa postupným vývojom táto fáza naplní, dieťa sa jednoducho samo „odpúta“ a začne objavovať svet po vlastných :-)

Nenahraditeľné účinky nosenia

Nosenie detí je dnes vyhľadávanou metódou spolužitia matky a dieťaťa. Nielen pre spomínanú praktickosť, ale aj pre jeho veľmi pozitívne účinky.

Zároveň nosenie celý proces dojčenia uľahčuje aj mamičke, pretože keď si dieťatko vypýta mliečko, mamičke stačí umožniť mu prístup k prsníku (stačí mierne povoliť šatkový úväz či ramenné popruhy nosiča, aby malo dieťa priestor dostať sa k bradavke), a tak veľmi rýchlo dieťa môže začať sať. Mamička pritom nemusí rýchlo (a často hlavne vo frekventovanom centre mesta či v prírode aj zúfalo) hľadať miesto na sedenie, kde by mohla v pokoji a nerušene nakŕmiť svoje plačúce a hladné bábätko. V šatke alebo nosiči môže mamička dojčiť tak, že si to nikto ani len nemusí všimnúť, a pritom môže zároveň chodiť, upratovať, či nakupovať :-

Priaznivý telesný vývoj dieťaťa

Správne nosenie dieťatka, pri ktorom sú zachované pravidlá ergonomického nosenia podporuje jeho zdravý telesný vývoj. Pri nosení je však dobré myslieť na pravú mieru vo všetkom a teda dieťatko nenosiť nonstop celý deň ale dať mu aj priestor na pohyb v procese pohybového vývoja, napr. na podložke, robiť cviky primerané aktuálnemu veku a podobne.

Lepší spánok

Hovorí sa, že ľudia, ktorí vravia, že spia ako bábo, väčšinou žiadne nemajú :-) Veru tak, mamičky veľmi dobre poznajú slová ako sústavný plač, vyžadovanie pozornosti v nočných hodinách, nespavosť a z nej prameniaca nervozita a podobne. Netvrdíme, že nosené deti vôbec neplačú a spia "na povel", ale pravdou je, že majú omnoho lepší a zároveň hlbší spánok, ako ich nenosení rovesníci. Opäť v tom zohráva dôležitú úlohu prítomnosť a bezprostredná blízkosť rodiča, na ktorého je dieťatko naviazané v šatke alebo v ergonomickom nosiči. Nosené dieťa je pokojné, pretože svojho rodiča cíti, dotýka sa ho, vníma jeho teplo, jeho hlas, tep jeho srdca a všetko toto v ňom vzbudzuje a prehlbuje pocit bezpečia a istoty. Vďaka tomu sa dieťa nemá dôvod strachovať, a tak môže pokojne spať s vedomím, že nech sa deje čokoľvek, mamička je nablízku.

Podpora imunity

Človek sa učí celý život a novorodenec po príchode na tento svet je ako špongia, ktorá vstrebáva úplne všetko zo svojho okolia. Novonarodené dieťatko sa bezprostredne po tom, ako opustí telo matky a stane sa samostatnou osobnosťou, doslova učí žiť. Ak sa mamička rozhodne, že ho bude nosiť hneď po narodení, je to to najlepšie, čo pre svoje bábätko môže urobiť. Prečo? Žena si to ani nemusí uvedomiť, ale už len tým, že má dieťatko uložené na sebe, je mu učiteľkou všetkých základných vecí, aké pre život dieťa potrebuje. Novorodenec vníma, ako mamička dýcha a učí sa to od nej. Tým, že vníma jej blízkosť a tlkot srdca, aj jemu sa stabilizuje tepová frekvencia, dokonca aj telesná teplota. Nosené dieťa si osvojuje životné návyky, buduje si dobrú imunitu a lepšie odoláva chorobám.

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Zelená

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Hnedá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Sivá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Sivý Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Sivý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Sivý

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Hnedý Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Hnedý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Hnedý

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Zelený Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Zelený
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Zelený

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Mandala - Night Nosič Be Lenka Mini - Mandala - Night
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Mandala - Night

skladom všetky varianty
179 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Triangel - Zafír Nosič Be Lenka Mini - Triangel - Zafír
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Triangel - Zafír

skladom všetky varianty
179 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Folk - Sivý Nosič Be Lenka Mini - Folk - Sivý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Folk - Sivý

skladom všetky varianty
179 €
1 variant

Šatka Be Lenka
Bloom - Sivá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
2 veľkosti

Šatka Be Lenka
Giraffe - Latte

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Giraffe - Grey

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Socializácia

Kým je dieťa ešte veľmi malé, väčšinu svojho života prespí. V šatke alebo v nosiči mu je jediným spoločníkom rodič, ktorý ho nosí. Mama a otec sú teda prví dvaja "kamaráti do každého počasia" :-) Postupne, ako dieťatko rastie a vyvíja sa, začína objavovať svet, zoznamuje sa so všetkým vo svojom okolí, všetko skúma, pozoruje, skúša. Spočiatku iba očami, neskôr, keď začne chodiť, aj rukami-nohami. Keď je dieťatko nosené, má omnoho viac stimulov z okolia, než dieťa, ktoré leží v postieľke či kočíku. Veď ležiace bábätko môže pozorovať akurát tak strop v izbe, alebo hornú časť kočíka na prechádzke. Naproti tomu nosené dieťa vidí a vníma všetko, okolo čoho jeho mama či otec prechádza. Pozoruje idúce autá, ľudí na ulici v rozličných situáciách, všíma si budovy a všetko plnými dúškami "nasáva". Tým, že je nosené dieťa vo veľmi častom kontakte s inými ľuďmi (aj keď nie vždy osobnom, ale iba pozorovanom vonku na ulici či v meste), dochádza k tomu, že dieťa ľahšie nadväzuje kontakty.

Nosením proti refluxu

Nezanedbateľnou výhodou nosenia je i zdravotné hľadisko. Veľmi častým javom u detí je nepríjemný problém s refluxom, s ktorým zápasia mnohí rodičia. Je všeobecne známe, že sa mu dá predchádzať uložením dieťatka do vertikálnej polohy. Práve v takejto polohe sa dieťa nachádza naviazané v šatke a v nosiči, vďaka čomu sa eliminujú tráviace ťažkosti ako koliky a reflux. Tým, že dieťatko je uložené na rodičovi, ktorý sa počas dňa neustále nejakým spôsobom pohybuje (chodí, sadá si, vstáva, dýcha...), aj dieťatko robí v šatke alebo v nosiči mierne pohyby, takže vôbec počas nosenia neleží nehybne, ako je tomu často v postieľke a kočíku. Vďaka tomu dochádza pri takomto kontakte tela matky s telom dieťatka aj k akejsi "masáži" detského bruška, nuž a keď sa k tomu pridá fakt, že dieťatko pri nosení sedí naširoko, výsledkom je podpora zdravého trávenia, eliminácia problému so zadržiavaním plynov, spokojné bruško a šťastné bábätko :)

Zdravý vývin kĺbov, pomoc pri prerezávaní zúbkov

Nejedna mamička si pochvaľuje nosenie v šatke alebo v nosiči najmä v období prerezávania zúbkov, v prípade zvýšenej teploty alebo prechladnutia, či iného ochorenia dieťatka. Choré dieťa sa cíti slabé a vystrašené. Veď aj my dospelí sme celí bez seba, keď ochorieme. Nosenie zabezpečuje blízkosť rodiča, čo dieťatko v takejto situácii potrebuje zo všetkého najviac. Pomáha mu to vyrovnávať sa s aktuálnym rozpoložením jeho telíčka omnoho lepšie, než keby nosené nebolo.
Pri dodržaní ergonomickej polohy je zároveň zabezpečená efektívna podpora zdravého vývoja bedrových kĺbov dieťatka. Nosiče Be Lenka sú kvalitne zhotovené a spĺňajú všetky ergonomické požiadavky. Vyvýšená chrbtová opierka zabezpečuje ideálnu oporu hlavy dieťaťa, bedrový pás podporuje správne podsadenie. Dieťatko je pri ergonomickom nosení uložené naširoko v mäkkej, príjemnej šatkovine, čo nahrádza klasické nosenie remencov a na maminke je navyše omnoho spokojnejšie. Každý prípad je však individuálny a preto je vždy vhodné sa o nahrádzaní remencov týmto spôsobom poradiť aj so svojim ošetrujúcim lekárom.

Pomôcky na nosenie detí

Nosenie detí neznamená držať dieťa stále na rukách. Práve naopak. Vďaka noseniu má rodič voľné ruky, a tak sa dokáže venovať aj inej činnosti. Nosiť svoje dieťatko môžete v šatke alebo nosiči. Pre najmenšie detičky sú ideálne šatky, pretože najlepšie kopírujú telo drobného dieťatka.

Pre rodičov, ktorí hľadajú jednoduchú a rýchlu manipuláciu, páči sa im šatka ako materiál, ale nechcú viazať, je ideálnou voľbou šatkový nosič – teda nosič vyrobený z baby šatky. V našej ponuke nájdete kvalitné šatky na nosenie detí a tiež pohodlné šatkové nosiče – rastúce i nerastúce verzie. Stačí si vybrať :-)

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 5% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu