Rebozo techniky - Ako používať Rebozo

Be Lenka logo Be Lenka
16.10.2018
Rebozo techniky - Ako používať Rebozo

Stretli ste sa už s pojmom Rebozo? Ak áno, iste viete, aké výborné sú jeho účinky pri správnom používaní.

Rebozo je šatka, ktorá sa aj v našich končinách čím ďalej tým viac používa na uvoľnenie napätia a relaxáciu počas tehotenstva, ale aj na zmiernenie bolestí pri pôrode. V tomto článku vám predstavíme Rebozo techniky a spôsoby, ako sa so šatkou Rebozo pracuje.

Čo je Rebozo

Na začiatok je potrebné predstaviť si Rebozo, aby sme vedeli, s čím máme dočinenia. Rebozo je názov pre tradičnú šatku pochádzajúcu z Mexika, kde ju ženy používajú už po stáročia. Šírka tejto šatky je 65 cm, dĺžky sú rôzne, spravidla ide o šatku dlhú 1,8 m až 2,7 m. Pôvodne išlo o šatku okolo krku či na hlavu, ale postupne ženy prišli na to, že sa dá využívať aj na ďalšie účely.

Rebozo veľmi dobre slúži aj ako šatka na nosenie detí, prevažne na bočné a chrbtové úväzy. Táto šatka sa však používa aj ako nástroj na špeciálne cvičenie. Pomocou šatky Rebozo cvičia ženy v tehotenstve špeciálne techniky na uvoľnenie napätia v tele, uľavujú si od bolesti chrbta, nôh, od bolestí v bedrovej oblasti a v oblasti pod bruškom.

Rebozo slúži aj ako podpora tehotenského bruška, čím sa odstraňuje bolesť chrbta, keď už je bruško väčšie. Relaxačné techniky s Rebozom navodzujú pocit pohody, radosti, šťastia a harmónie v celom tele. Pomocou Reboza je dokonca možné upraviť polohu dieťatka v brušku pri nepostupujúcom pôrode.

Je však potrebné, aby cviky s Rebozom praktizoval niekto, kto je do špeciálnych Rebozo techník takpovediac zasvätený. Dnes Rebozo používajú duly a pôrodné asistentky nielen v Mexiku a Latinskej Amerike, ale po celom svete. Asistovať tehotnej žene s cvičením môže aj jej partner v pohodlí domova.

Ako používať Rebozo

Ako sme si už povedali, Rebozo sa používa na praktizovanie špeciálnych cvikov a techník. Naučiť sa ich nie je nič zložité. Tehotná žena bude okrem Reboza na cvičenie potrebovať ešte jednu nevyhnutnú "vec": svojho partnera. Alebo iného asistenta. Existujú špecializované poradenské služby pre nastávajúce mamičky, ktoré ponúkajú pôrodné asistentky, duly, prípadne vyškolené ženy s certifikátom, a tieto služby zahŕňajú aj techniky Rebozo, takže sa budúca mamička môže zveriť do rúk odborníka.

Ale ako sme spomenuli pred chvíľkou, pokiaľ ide o cvičenie v tehotenstve a pôrod je ešte ďaleko, pohodlnejšie sa žene bude určite cvičiť doma s partnerom. Stačí ho naučiť s Rebozom správne pracovať. Pozrime sa teda na jednotlivé cviky.

Rebozo techniky

S Rebozom sa cvičia techniky, ktorých cieľom je zmierniť napätie v tele tehotnej ženy, odbúrať stres a negatívne emócie, navodiť harmóniu, pocit pohody a ľahkosti v tele a eliminovať bolesti. Cvičenie s Rebozom zároveň veľmi pozitívne ovplyvňuje aj bábätko v brušku, nielen jeho mamičku. Techniky Rebozo môžeme rozdeliť na relaxačné/uvoľňujúce, ktoré sa praktizujú v tehotenstve, a pôrodné techniky, ktoré slúžia na uľavenie pri kontrakciách a pôrodných bolestiach.

Spevnenie bruška pomocou šatky Rebozo

Hneď, ako vykukne bruško a postupne sa začne zväčšovať, bude žena pociťovať bolesti chrbta. Je to prirodzený jav, ktorý sa objavuje s narastajúcim bruškom, keďže sa zvyšuje aj jeho hmotnosť. Veľmi dobrým spôsobom, ako si uľaviť od bolesti chrbta je spevňovanie bruška pomocou šatky Rebozo. Tým, že sa bruško zabalí do šatky a vzadu na chrbte sa šatka zaviaže, cíti žena väčšiu istotu. Bruško je spevnené a chrbát je tak menej zaťažovaný.

Uvoľňujúce cvičenie s Rebozom - poloha na kolenách a na dlaniach

Rebozo cvičenie sa zakladá na jemných kolísavých pohyboch, ktorými sa odbúrava napätie v tele ženy. Jednou z techník so šatkou Rebozo je kolísanie bruška v polohe kľačmo. Žena si kľakne na zem na kolená a prekryje si celé bruško Rebozom. Konce Reboza za jej chrbtom drží asistent alebo partner. Žena sa položí dlaňami na zem, ruky sú vystreté, dlane sú v rovnakej rovine ako plecia. Asistent stojí nad ženou a jemnými pohybmi kolíše bruško zo strany na stranu. Kolísať sa má mierne iba bruško, nie celé telo ženy.

Uvoľňujúce cvičenie s Rebozom - poloha na fitlopte

Postup pri tejto technike je rovnaký ako v predchádzajúcom cvičení. Žena si v kľaku prikryje Rebozom celé bruško, asistent chytí konce Reboza za jej chrbtom. Následne sa žena nepoloží dlaňami na zem, ale hornú časť tela si položí na fitloptu. Žena sa na fitlopte kolíše mierne z jednej strany na druhú, asistent Rebozom pridŕža jej bruško.

Ako používať Rebozo pri pôrode

Pri pôrode sa so šatkou Rebozo necvičí rovnako, ako počas tehotenstva. Rebozo pri pôrode pomáha pri prežívaní kontrakcií a silných bolestí poväčšine tak, že sa využíva jeho ťahanie.

Rebozo pôrodná technika č.1

Jednou z techník na zvládnutie kontrakcií pred samotným pôrodom je preloženie Reboza cez plecia partnera. Partner si zozadu preloží Rebozo cez svoje plecia, konce Reboza spustí vpredu od ramien nadol. Žena sa oprie hlavou o hruď partnera a počas kontrakcií sa silno drží Reboza. Počas kontrakcie žena zotrváva v takejto polohe.

Rebozo pôrodná technika č. 2

Ďalším účinným spôsobom na zvládnutie kontrakcií je zavesenie sa na Rebozo. Na oboch koncoch šatky Rebozo urobíme uzol. Jeden zauzlený koniec vložíme cez dvere z hornej časti, dvere zatvoríme a vďaka uzlu bude Rebozo na dverách pekne držať. Žena chytí druhý koniec Reboza, čupne si a počas kontrakcie sa akoby na Rebozo zavesí. Pomôže jej to lepšie zvládnuť bolesť.

Rebozo pôrodná technika č. 3

Aby žena nadobudla väčší pocit istoty a bezpečia, používa sa Rebozo aj na obalenie bruška. Žena si Rebozom obalí celé svoje bruško, konce šatky vedie poza chrbát a vzadu na chrbte konce zaviaže na uzol. Oprie sa chrbtom o stenu a mierne tlačí chrbtom do steny.

Rebozo pôrodná technika č. 4

Okrem bruška sa Rebozom prikrýva a kolíše aj mamičkin zadoček. Tehotná žena si kľakne na zem, ruky a hlavu si položí tiež na zem, zadoček je hore. Asistentka čupí pri hlave mamičky, Rebozom "obalí" jej zadoček a koncami Reboza robí jemné kolísavé pohyby.

Rebozo pôrodná technika č. 5

Počas kontrakcií pred pôrodom sa používa aj Rebozo spolu so zdvihnutými špeciálnymi operadlami nemocničnej postele. Cez hornú časť operadiel sa preloží Rebozo, žena leží na posteli a drží jeho konce. Nohy si oprie o operadlá a počas kontrakcie mierne zdvihne hlavu a súčasne ťahá Rebozo.

Rebozo pôrodná technika č. 6

Rebozo sa položí rozprestreté na posteľ, alebo na žinenku/matrac na zemi. Tehotná žena si na Rebozo ľahne tak, aby mala "obalený" chrbát a aby konce Reboza mala po bokoch svojho bruška. Asistent sa postaví nad ženu, chytí oba konce Reboza a robí nimi mierne kolísavé pohyby.

Technika Rebozo Spinning Babies

Jednou z veľmi často používaných metód so šatkou Rebozo pri pôrode je Spinning Babies. Táto technika sa vykonáva predovšetkým pri nepostupujúcom pôrode, taktiež pri pôrode koncom panvovým alebo aj pri inej komplikovanejšej polohe bábätka v brušku. Prostredníctvom tejto techniky sa dieťatku napomáha správne sa v brušku otočiť.

Ak si chcete o Reboze prečítať viac, kliknite na tento odkaz.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu