Starostlivosť o šatky a nosiče

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Starostlivosť o šatky a nosiče

Vo všeobecnosti platí, že šatky ani nosiče netreba prať často. Avšak raz za čas ich je potrebné oprať a vyžehliť, aby boli čisté a pre vaše dieťatko bezpečné. Keď do kvalitnej šatky a nosiča zainvestujeme, chceme predsa, aby nám vydržali čo najdlhšie a bez poškodení. Preto je potrebné vždy si pozorne prečítať návod na starostlivosť o konkrétny produkt, ktorý býva vždy uvedený na štítku alebo v priloženej brožúrke.

Obsah článku

Podobne ako šatky na nosenie detí, ktoré vyžadujú špecifickú starostlivosť, aj o ergonomické nosiče detí je dôležité sa starať. Poďme sa teda pozrieť, na čo treba pri starostlivosti o pomôcky na nosenie detí vždy myslieť.

Hlavný rozdiel v tom, ako pristupovať k šatke na nosenie detí alebo k ergonomickému nosiču, je zloženie materiálu. Úplne inú starostlivosť si totiž vyžaduje šatka utkaná zo 100% bavlny než tá, ktorá obsahuje funkčnú prímes, napríklad ľan alebo vlnu. Máme pre vás prehľad toho najdôležitejšieho, čím sa treba pri starostlivosti o šatky a nosiče riadiť.

Tak jako vyžadují specifickou péči šátky na nošení dětí, stejně tak je důležité se starat i o ergonomická nosítka. Pojďme se tedy podívat, na co je potřeba při péči o nosící pomůcky myslet.

Hlavní rozdíl v tom, jak přistupovat k šátku nebo k ergonomickému nosítku, je složení materiálu. Úplně jinou péči totiž vyžaduje šátek utkaný ze 100% bavlny, než ten, který obsahuje funkční příměs, například len nebo vlnu. Máme pro Vás přehled toho nejdůležitějšího, čím je nutné se v péči o šátky a nosítka řídit.

Starostlivosť o bavlnenú šatku

Šatka, ktorá obsahuje 100% bavlnu, je takmer bezúdržbová. Odporúčame ju prevažne na nosenie novorodenca, pretože práve čistá bavlna je k jemnej pokožke veľmi šetrná. Svoje o tom vedia aj všetci tí, ktorí trpia rôznymi kožnými problémami či ekzémami - lekári vždy odporúčajú hlavne bavlnené oblečenie, ktoré žiadne podráždenie pokožky nespôsobuje. Bavlna je však vhodná aj na nosenie väčších detí, pokojne aj počas celého obdobia nosenia (samozrejme, v závislosti od gramáže konkrétnej šatky na nosenie detí).Ak si mamička zaobstará šatku utkanú iba z bavlny, máme pre ňu dobrú správu: takúto šatku je možné bez obáv prať v práčke pri teplote 30-60°C, otáčky môžu byť pokojne aj 1000 (ale radšej už nie viac). Hoci je pravda, že bavlnené šatky môžete sušiť aj v sušičke s použitím šetrnejšieho programu, vždy sa radšej o tom presvedčte na štítku konkrétnej šatky. Ďalšou dobrou správou pre nosiace mamičky je, že bavlnená šatka po opratí a vysušení nepotrebuje nutne aj žehlenie, avšak nič nepokazíte, keď ju prežehlíte. Žehlením dodáte šatke ešte väčšiu jemnosť, nastavte žehličku na bavlnu a dobre urobíte, ak šatku budete aj naparovať. Bavlna je výborným materiálom šatky na nosenie novorodenca a detičiek s refluxom, pretože práve pri týchto deťoch veľmi oceníte jej bezúdržbovosť - aj keď sa šatka rýchlo a často môže zašpiniť, rovnako rýchlo a bezproblémovo ju vyperiete, vysušíte a môžete nosiť ďalej:)

Starostlivosť o nosič vyrobený z čisto bavlnenej šatky je rovnako jednoduchá, aj nosič môžete prať podľa vyššie uvedených inštrukcií. Odporúčame pracky obaliť do nejakej látky, aby sa neobili, prípadne môžete aj celý nosič vložiť do bavlnenej obliečky od vankúša.

Starostlivosť o ľanovú šatku

Mnoho mamičiek sa obáva ľanu, pretože o ňom "koluje" povesť nie veľmi vyhovujúcej prímesi, keďže starostlivosť o ľan je svojim spôsobom špecifická. Je pravda, že o ľan je potrebné starať sa dôkladnejšie než o bavlnu, avšak obavy nie sú namieste. Ak mamička bude svojej ľanovej šatke venovať náležitú pozornosť, získa nenahraditeľnú pomôcku na nosenie detí, ktorá bude veľmi nosná, funkčná a vynikajúca záchrankyňa v horúcich letných dňoch, ale aj počas chladnej zimy. Ľanové šatky sú od novoty pevnejšie a na dotyk tvrdšie. Vyžadujú si zanosenie, aby zmäkli a poddali sa, najmä vtedy, ak chcete v ľanovej šatke nosiť novorodenca. Veľkým plusom tejto prímesi sú termoregulačné vlastnosti, vďaka ktorým šatka v lete chladí a v zime príjemne zohrieva. Ľan si však vyžaduje časté žehlenie, hoci aj každý druhý - tretí deň. Žehlením sa na šatke nebudú tvoriť nežiaduce sklady, ktoré môžu spôsobovať znehodnotenie vláken. Po každom naviazaní treba šatku rukami uhladiť a poskladať – najlepšie vždy odlišným spôsobom. Ak šatka obsahuje priveľa ľanovej prímesi, nie je veľmi vhodná na ušitie nosiča.

Ľanovú šatku perte na 60°C - pokiaľ výrobca neuvádza na štítku niečo iné. Táto teplota sa odporúča z toho dôvodu, že pri nízkych teplotách by mohla väzba povoliť a ľanové vlákna by sa mohli mierne posunúť - vznikli by tak na šatke nepekné medzierky. Tie by sa dali opraviť tak, že ich poposúvate naspäť na svoje miesto a šatku opäť vyperiete pri vyššej teplote. Šatku s prímesou ľanu žehlite, ako sme spomenuli, každé dva, tri dni aj s naparovaním. Ľan je prímesou, hlavným materiálom šatky je bavlna, preto aj pri žehlení zvoľte program určený na žehlenie bavlny. Ľanovú šatku je vhodné žehliť vtedy, keď ešte po opratí nie je úplne suchá, ale keď je ešte mierne vlhká.

Starostlivosť o šatku s prímesou konope

Podobne ako ľan, aj konope má termoregulačné vlastnosti. Hoci ide o odolný materiál, treba si dávať pozor na spôsob prania, pretože inak sa môže konopná šatka poškodiť. Dávajte si pozor na to, aby počas prania plávala konopná šatka v dostatočnom množstve vody. Na pranie môžete zvoliť teplotu 40 – 60°C. Šatku neperte s použitím práškového pracieho prostriedku, vždy si vyberajte tekutý a nepoužívajte ani aviváž. Aj šatku s prímesou konope treba, podobne ako ľanovú šatku, častejšie žehliť (avšak nie až tak často, ako ľan). Na žehlenie zvoľte program bavlna aj s naparovaním. Konopná šatka pri pravidelnom nosení vyžaduje žehlenie tak raz za týždeň, záleží od krčivosti konkrétnej šatky. Po každom naviazaní ju odporúčame rukami uhladiť a poskladať.

Starostlivosť o šatku s hodvábom

Veľmi obľúbenou a dá sa povedať, že zároveň aj luxusnou prímesou v šatkách je hodváb. Nejde o veľmi častú prímes, pre ktorú sa mamičky rozhodnú, avšak je dobré vedieť, aké sú výhody tejto prímesi. Hodváb má dobré termoregulačné vlastnosti, čo znamená, že sa veľmi efektívne prispôsobuje aktuálnym teplotám ovzdušia. Mierne chladí a je preto výborný na leto. Dodáva šatke na nosenie detí úžasnú jemnosť. Niektoré hodvábne šatky sú výborne nosné, iné sú zase vhodné skôr pre novorodencov a menšie deti. Toto je dobré si overiť u konkrétnej šatky v závislosti od jej gramáže. Hodváb odporúčame mamičkám, ktoré už s nosením majú nejaké skúsenosti, nie je to veľmi vhodná prímes pre začiatočníčky, pretože pri viazaní mierne kĺže, takže mamička - začiatočníčka by sa mohla pri manipulácii s hodvábnou šatkou trošku potrápiť.

Hodvábne šatky je nutné prať iba ručne vo vode s teplotou 30°C. Keďže hodvábu ako materiálu nevyhovujú náhle zmeny teplôt, vždy ho perte a plákajte vo vode s približne rovnakou teplotou. Na pranie určite použite prací gél, ktorý je určený na pranie hodvábu. Potom ju len mierne vyžmýkajte, napríklad tak, že šatku vložíte medzi dva uteráky a takýmto spôsobom ju zbavíte prebytočnej vody. Hodvábnu šatku nikdy nesušte v sušičke, ale ani nie na priamom slnku, ktorí by z nej mohlo" vysať" farbu. Šatka s prímesou hodváb vyžaduje žehlenie, keď je ešte mierne vlhká, teda nie úplne suchá. Vyberte program na žehlenie hodvábu bez naparovania a bez kropenia (studené žehlenie).

Starostlivosť o šatku s prímesou vlna

Každý vie, že vlna je spojená so studeným počasím a chladným ročným obdobím. Týka sa nielen teplých vlnených ponožiek a svetrov, ale aj šatiek na nosenie detí:) Šatka s prímesou vlna zohrieva a výborne tiež zadržiava vlhkosť. Veľmi dobrou vlastnosťou vlny je to, že je antibakteriálna. Vlnu však využite je nielen na jeseň a v zime, ale pokojne aj na jar a počas leta - stačí si vybrať šatku na nosenie detí, ktorá nie je veľmi hrubá. V lete určite oceníte jej termoregulačné schopnosti, ako aj schopnosť odvádzať pot. Vlnenú šatku perte ručne vo vode s teplotou 30°C, na pranie používajte výhradne tekutý prostriedok určený na pranie vlny. Následne vodu zo šatky opatrne a jemne vyžmýkajte a šatku sušte iba rozprestretú na balkóne alebo na sušiaku. Vlnenú šatku na nosenie detí nežehlite.

Starostlivosť o šatku s prímesou kašmír

Luxusná funkčná prímes v šatkách na nosenie detí, ktorá je i pomerne drahá, je kašmír. Vyniká skvelými termoregulačnými vlastnosťami, v lete vás i dieťatko príjemne ochladí a, naopak, v zime zohreje. Ako vyššie spomenutá vlna, i kašmír je nosnou prímesou a tiež veľmi pohodlnou, a to aj na nosenie ťažších detí.

Šatky s kašmírom perte ručne pri teplote 30°C, použiť môžete prostriedok určený na pranie vlny. Kašmírové šatky nesušte v sušičke, ale voľne rozprestreté. Žehlenie nevyžadujú, ani sa neodporúča, podobne ako pri vlnených šatkách.

Starostlivosť o šatku s prímesami repreve a tencel

Materiály repreve a tencel majú veľmi podobné vlastnosti. Šatka s prímesou repreve aj šatka s prímesou tencel je mäkká a nosná a podobne ako čisto bavlnenú šatku aj túto môžeme nazvať „bezúdržbovou“. Obidve prímesi sú vzdušné, a preto obľúbené na nosenie detí najmä v letnom období. Rozdiel medzi týmito dvomi prímesami je, že kým tencel je prírodným materiálom, repreve pochádza z recyklovaného plastu. Tencel dokáže pohltiť až 50% vlhkosti bez toho, aby ostal značne vlhký. Je chladivý a na dotyk podobný hodvábu. Na rozdiel od hodvábu však znáša pranie v pračke aj na vyšších teplotách.Šatky s prímesou repreve alebo tencel perte v práčke pri teplote 40°C. Šatky nie je potrebné žehliť, ale nič nepokazíte, ak sa ich predsa len rozhodnete prežehliť. Repreve a tencel sú veľmi odolnými prímesami, ideálnymi pre ťažšie a väčšie detičky. Tieto prímesi v šatkách sú vhodné aj na šitie nosiča Lenka.

Starostlivosť o bambusovú šatku

Šatka na nosenie detí, ktorá obsahuje prímes bambusu /bambusovej viskózy, je ideálna pre novorodencov a tiež na leto. Bambus je funkčnou prímesou, ktorá veľmi dobre odvádza pot a má tiež termoregulačné vlastnosti, takže sa výborne prispôsobuje okolnostiam ročných období. Je dôležité si uvedomiť, že bambus a bambusová viskóza sú dve rozdielne materiály, ktoré majú i niektoré rozdielne vlastnosti. Pre novorodencov je vhodná bambusová viskóza, ktorá je jemná od novoty a tiež je faktom aj to, že nie je až taká nosná, ako bambus. Naopak, bambusové vlákna sú tuhšie, preto šatku, ktorá neobsahuje bambusovú viskózu, ale bambus, treba najprv zanosiť. Ak teda hľadáte nosnú šatku, zvoľte radšej prímes bambusu a nie bambusovej viskózy.

O bambusové šatky sa starajte opatrne. Odporúčame ich prať na najnižšom teplotnom stupni, na programe ručné pranie a nie viac ako štyridsať minút. Bambusové šatky nevyžadujú žehlenie. V prípade, že z času na čas budete chcieť šatku s bambusom prežehliť,  zvoľte tzv. studené žehlenie bez naparovania.
 

Ďalšie rady a tipy na starostlivosť o šatky na nosenie detí a detské ergonomické nosiče

  • Na pranie používajte výhradne tekutý prací prostriedok, ktorý neobsahuje rozjasňovače ani bieliace látky. Farby by vybledli.
  • Šatky na nosenie detí a detské nosiče perte vždy bez aviváže.
  • Novú šatku pred prvým naviazaním vyperte a vyžehlite, nielen z hygienických ale aj z praktických dôvodov. Praním sa zmyjú prípadné drobné nečistoty, vlákna sa zomknú a proces výroby sa tým ukončí. Šatky Lenka sú však už prané, takže ich po prevzatí môžete bez obáv naviazať :-)
  • Šatku i nosič perte samostatne, nepridávajte do práčky iné textílie.- Vždy si pozorne všímajte pokyny uvedené na štítku a riaďte sa nimi pri praní i žehlení.- Pracky nosiča pred vložením do práčky obaľte do nejakej látky (poslúžia napríklad aj ponožky). Zabránite tým ich prípadnému obitiu. Môžete obaliť aj celý nosič, napríklad do čistej obliečky od vankúša.
  • Perte na nízkych otáčkach. Pozor pri šatkách s prímesou vlny a kašmíru – tie vyžadujú ručné pranie, nikdy ich neodstreďujte.
  • Šatky aj šatkové nosiče sušte najideálnejšie rozložené na šnúrach na balkóne, prípadne na sušiaku. Bavlnené šatky môžete sušiť aj v sušičke, vždy však sledujte pokyny na štítku. Ak si nie ste istí, sušením na šnúre nič nepokazíte.
  • Bavlnené šatky je dobré po prvom praní a vysušení vyžehliť, ďalšie žehlenie šatky nevyžadujú. Prímesi ako ľan a konope vyžadujú pravidelné a časté žehlenie. Odporúčame žehlenie na pare, avšak bambusové a hodvábne šatky určite bez naparovania.
  • O šatku, ktorá obsahuje dve a viac prímesí, a o nosič, ktorý je z takejto šatky ušitý, sa starajte podľa najcitlivejšej z použitých prímesí.
  • Keď vám príde domov nový zakúpený nosič, môžete v ňom ihneď začať nosiť, nemusíte ho pred prvým použitím vyprať. Samozrejme, nikdy neviete, ako dlho bol nosič v škatuli, a tak po jeho vyskúšaní a pár dňovom ponosení ho môžete oprať. Materiál sa osvieži a zároveň sa nosič po vysušení a vyžehlení vystrie.

Nosič Lenka je ergonomický nosič vyrobený na Slovensku. Je ušitý zo šatiek na nosenie detí, preto aj starostlivosť o tento nosič sa odvíja od konkrétnej šatky, z ktorej je ušitý. Vo všeobecnosti platí, že nosič neperieme často, ale iba v prípade potreby. Ideálne je prať pri teplote 30 - 40°C, nesušiť v sušičke, ale iba voľne, nosič môžete jemne prežehliť.


O starostlivosti o nosiče a šatky už teda viete všetko potrebné. Prečítajte si viac aj o tom, ako vybrať správnu šatku na nosenie detí.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu