Self-care v zime

Be Lenka logo Be Lenka
10.01.2024
Self-care v zime

Dni sa skracujú, slnko sa objavuje čím ďalej tým sporadickejšie, teplota klesá, zem pokrýva prvý sneh. Zimné mesiace predstavujú pre mnohých náročnú skúšku ako sa udržať v psychickej pohode. Počas chladných dní, kedy z domu odchádzame za tmy a vraciame sa, rovnako, za tmy, má naša nálada tendencie kolísať viac než obvykle. Nie je nič nezvyčajné, že práve v zime máme potrebu menej sa socializovať, tráviť viac času vo vnútri a nič nerobiť, len tak hibernovať. O slovo sa hlási sezónna melanchólia. Každý má svoj spôsob, ako sa vyrovnať s príchodom zimy a jej vplyvom na psychickú pohodu a dobrý fyzický stav. Jedným zo spôsobov je self-care.

Obsah článku

Význam self-care

Nájsť si priestor a čas na self-care, čas venovaný len a len sebe a svojim potrebám, je dôležité celoročne, no v období zimných mesiacov je to viac než nevyhnutné. So zmenou počasia prichádza náročné obdobie pre náš organizmus i mentálny well-being. S nástupom zimy sa musíme vysporiadať s kratšími dňami, nedostatkom prirodzeného svetla, vitamínu D (ktorý ovplyvňuje dobrú náladu) či nízkou teplotou. 

Nedostatok denného svetla dokáže rozhádzať náš prirodzený biorytmus a vychýliť z rovnováhy produkciu melatonínu (spánkového hormónu), ktorý pracuje práve v závislosti od denného svetla. To môže negatívne ovplyvniť náš spánkový režim. Môžeme mať potrebu ísť skôr spať a vstávanie ráno môže byť problematickejšie než kedykoľvek predtým. Nie je to tým, že by sme zrazu boli lenivejší, nie je to naša chyba. Takto už raz zima na náš organizmus vplýva. 

Počuli ste už o SAD? SAD (Seasonal affected disorder) je porucha, ktorá svojimi prejavmi pripomína depresiu a vzniká práve vplyvom zmeny ročných období, presnejšie povedané nedostatkom denného svetla. Pravidelná self-care nám dokáže pomôcť dostať sa do psychickej pohody a vyrovnať sa s náročným obdobím, ktorým zima jednoznačne je. 

Bez ohľadu na to, či zimu milujeme alebo nenávidíme, na organizmus vplýva rovnako. Preto je dôležité venovať si zvýšenú starostlivosť a postarať sa nielen o telo, ale i o myseľ. Už 10 minút denne venovaných samým sebe dokáže zázraky. Ak vás to zaujíma, čítajte ďalej, nasledujúce riadky vám poskytnú inšpiráciu na self-care špeciálne vhodnú pre najchladnejšie obdobie v roku. 

Trávte čas vonku

Aj keď nízke teploty a nie vždy vľúdne počasie úplne nelákajú tráviť čas vonku, skúste sa prekonať, poriadne sa zababušiť a vybehnite von. Čas strávený na čerstvom vzduchu nielenže dobre vplýva na imunitu, pozitívne ovplyvňuje aj spánok tým, že podporuje zvýšenú tvorbu melatonínu, čo je v čase, kedy je jeho produkcia rozhádzaná, veľmi dôležité. Ak sa cítite malátne alebo vám chýba motivácia, pár minút na čerstvom vzduchu vám pomôže. 

Ak chcete z pobytu vonku vyťažiť maximum, obujte si na nohy barefoot topánky. Vďaka tomu zažijete aj v zime slobodu bosých nôh, pričom budú chránené a pekne v teple a suchu. Čerstvý vzduch, príroda a barefoot vám zdvihnú náladu a dobijú baterky. Vďaka barefootom si užijú vaše chodidlá luxusnú mikromasáž a poriadnu dávku stimulácie. Zimy sa nemusíte báť, kvalitné barefoot topánky zaručia tepelný komfort aj v mínusových teplotách. Vďaka ultraohybnej podrážke sa noha „viac hýbe“, vytvára si teda sama o sebe teplo. Be Lenka Winter 3.0 je náš najpredávanejší zimný model zateplený Merino vlnou, ideálny aj pre tie najzimomravejšie povahy. 

Ak vás to v zime von moc neláka, skúste vykročiť zo svojej komfortnej zóny a zaradiť aspoň 10 minútovú prechádzku denne do svojej self-care rutiny. Neoľutujete ☺.

Doprajte si niečo extra

Počas teplých mesiacov sme prirodzene viac v pohybe. V zime máme inštinktívne potrebu trošku spomaliť. Nie je to vôbec o tom, že by sme boli zrazu lenivejší, tak to príroda jednoducho evolučne zariadila, aby človek počas chladných mesiacov viac šetril energiu. Veď aj medvede sa ukladajú na zimný spánok, tak prečo by sme nemohli aj my trošku spomaliť? 

Nie je nič zlé trošku sa zabrzdiť, zastaviť a viac si vychutnávať silu prítomného okamžiku. Doprajte si niečo extra. Zababušte sa do deky, vezmite obľúbenú knižku, zapáľte si sviečku. Spravte si horúcu čokoládu a vychutnajte si ju v pokoji, pri obľúbenom playliste alebo kompletnom tichu. Napustite si vaňu a užite si bublinky. Jednoducho relaxujte a rozmaznávajte sa, aspoň na chvíľu. Zaslúžite si to.

Hýbte sa

Pravidelný pohyb je potrebný celoročne, no v zime jeho potreba nadobúda akýsi nádych urgencie. Je to tým, že v zime sa prirodzene hýbeme menej, sme menej aktívni. To má samozrejme za následok, že máme všeobecne menej energie, sme náchylnejší na malátnosť a výkyvy nálad. Preto je veľmi dôležité v zime nezabudnúť na pravidelný pohyb a prekonať sa, aj keď sa nám ani moc nechce. 

Ak obľubujete zimné športy a celý rok sa neviete dočkať snehu, je to skvelé. Ak ale outdoor športovanie nie je vaša šálky kávy, obráťte svoju pozornosť na indoorové možnosti. Výber je naozaj pestrý, od návštevy fitka, cez kruhový tréning alebo skupinové cvičenie s lektorom, po aplikácie a programy, pri ktorých nemusíte opustiť pohodlie vyhriatej obývačky. Voľba je len vaša, podľa vašej nálady a preferencií. 

Nie je dôležité ako sa budete hýbať, ale že sa budete hýbať. Nech už sa k self-care staviate pozitívne alebo skepticky, pravidelný pohyb by mal byť integrálnou súčasťou starostlivosti o telo i myseľ. 

Nezabudnite na hydratáciu

Studený vzduch a kúrenie sú ťažko skúšajúca kombinácia pre zdravie pokožky. Určite cítite, že potrebuje podstatne viac hydratácie ako v lete. V zime je potrebné obmeniť kozmetiku za hutnejšiu a výživnejšiu. Keď nám v lete stačí ľahký gél, v zime bude naša pleť smädná a nešťastná. Zima volá po riadnej dávke výživy a hydratácie. 

Ako sa počasie ochladzuje, automaticky obmieňame šatník za teplejší. Rovnakú pozornosť by sme mali venovať aj kozmetike. Letná skin-care zrazu už nestačí, a preto obmeňte aj produkty, ktoré používate a urobte si zo starostlivosti o svoje telo príjemný self-care rituál. Doprajte si denne 10 minút venovaných len svojej pokožke. Rozmaznajte ju výživnými sérami, voňavými olejmi a hydratačnými krémami. Nezabúdajte, že koža je najväčší orgán nášho tela. Preto sa o ňu treba starať a pekne ju celú ponatierať. 

Nezabúdajte samozrejme ani na pitný režim. K zime neodmysliteľne patria špeciálne horúce nápoje, ktoré zahrejú organizmus a potešia dušu. Netreba však zabúdať, že horúca čokoláda, varené víno alebo punč sa nerátajú do denného príjmu tekutín. Nezabúdajte preto piť veľa vody a čajov, aby ste sa hydratovali nielen zvonku, ale aj zvnútra. 

Doplňte vitamíny

V zime zvykneme konzumovať podstatne menej čerstvého ovocia a zeleniny, ako je tomu napríklad v lete. Síce je v obchodoch celoročne k dispozícii obrovský výber zeleniny a ovocia z dovozu, no napriek tomu jeho spotreba v zime klesá. Je to spôsobené aj tým, že v horúcom počasí máme väčšiu potrebu jesť tepelne neupravené čerstvé potraviny a svieže a ľahké šaláty. V zime naše telo inklinuje skôr k výživnejším a hutnejším jedlám, ako sú polievky alebo vychutené omáčky. Je to prirodzené a zas za to môže evolúcia. Telo potrebuje ukladať viac energie, preto nás to viac ťahá k zemitejším a hrejivejším jedlám. Keď vonku klesne teplota pod nulu, určite si radšej vyberiete teplý korenený šošovicový dhal ako ľahký zeleninový šalátik. 

S poklesom konzumácie čerstvých potravín však klesá aj príjem vitamínov. Preto je v zime potrebné ich dopĺňať v podobe vitamínových doplnkov. Samozrejmosťou by mal byť vitamín C, vitamín D (ktorý získavame zo slniečka, ktorého je v zime pomenej) a vitamíny zo skupiny B. 

V strave by nemali chýbať strukoviny, kvalitné červené mäso zelená listová zelenina. Čerstvé ovocie by malo byť zaradené čo najviac ako je to možné a nemali by sme ani zabúdať na pravidlo 5 za deň a zjesť aspoň 5 rozličných druhov zeleniny a ovocia. Kvalitným zdrojom zdravých tukov sú oriešky. S ich konzumáciou to však netreba preháňať, stačí hrsť denne. Doprajte si aj kvalitné, za studena lisované oleje, ako je tekvicový, ľanový, sezamový alebo konopný.

Sila vďačnosti

V zime, kedy slnko neskoro vychádza a skoro zapadá, môžeme často upadať do melanchólie a smutnej nálady. S prichádzajúcimi sviatkami sa sústredíme skôr na to čo nemáme a chceme, ako na to, čo máme a za čo môžeme byť vďační. Je preto dobré si to pripomenúť. 

Veľmi peknou self-care aktivitou je praktizovanie vďačnosti. Jednoducho si každý deň, ideálne ráno aby sme sa dobre naladili do dňa, skúste uvedomiť, čo máte v živote a môžete byť za to vďační. 

Ak chcete posunúť tento rituál o level vyššie, môžete si založiť denník vďačnosti, do ktorého si budete zapisovať svoje myšlienky, emócie a vďaku. Písanie si denníka je veľmi obľúbenou terapeutickou technikou, keďže veľakrát môžeme mať problém nahlas vysloviť svoje myšlienky a emócie. Pri písaní to ide akosi jednoduchšie. Stránky papiera sa stanú vaším dôverníkom, ktorý nesúdi. 

Či už si teda zvolíte písanú alebo len myslenú formu, poďakujte každé ráno za hojnosť, ktorú v živote máme a ani si to neuvedomujeme. Rituál vyjadrenia vďačnosti má obrovskú silu a dokáže nám úplne preprogramovať myslenie. Oceníme a pocítime vďaku za to čo máme, namiesto toho aby sme sa trápili a bažili po niečom, čo nie.  

Trávte čas s rodinou a priateľmi

V zime máme potrebu akosi menej sa socializovať. Väčšinou sa tešíme na to, kedy prídeme do tepla domova a chladnú a pochmúrnu zimu necháme za dverami. Spolu s tonami oblečenia. Možno to tak cítime, a je to naša voľba, menej sa stretávať, no táto potreba má svoju tienistú stránku. Keď sa prehupneme cez tenkú čiaru, ktorá stojí medzi ne-potrebou socializovať sa a samotou, môžeme začať pociťovať ťažobu izolácie a osamelosti. V kombinácii s nedostatkom denného svetla a zimou to neveští nič dobré. Aj keď sa vám možno nechce, neotáčajte sa k ostatným chrbtom. 

Zavolajte svojim priateľom. Plánujte si spoločné aktivity, napríklad vianočné trhy a pitie punču, či večer so spoločenskými hrami. Navštívte rodinu. Doma odložte telefóny a buďte prítomní v okamžiku. Strávte večer rozhovorom s partnerom. Využite tento vzácny čas na posilňovanie vzťahov, prehlbovanie priateľstiev. Trávte čas s rodinou, vymýšľajte s deťmi aktivity, stretnite sa s priateľmi. Obklopte sa dobrými ľuďmi a dajte zbohom zimnej melanchólii. 

Naučte sa niečo nové

Počas zimy trávime menej času vonku, či už kvôli chladu alebo skorej tme, preto toto obdobie ponúka jedinečnú príležitosť naučiť sa niečo nové. Zrazu máme akosi viac času, tak prečo ho nevyužiť produktívne? 

Chcete sa naučiť hrať na nejakom hudobnom nástroji? Zdokonaliť v pečení alebo vás lákajú ručné práce? Využite voľný čas a pokojné tempo, ktoré vám zima naservírovala a naučte sa niečo nové. 

Osobnostný rozvoj, nové hobby, cibrenie zručnosti. Aj toto je forma self-care. Namiesto bezmyšlienkovitého scrollovania v telefóne skúšajte nové veci, možno v sebe zažnete zápal a vášeň pre nové hobby, ktoré vám bude spríjemňovať dlhé zimné večery. 

Spôsobov, ako užitočne tráviť čas vyhradený len pre seba, je nepočetne veľa. Či už je vaša predstava self-care sofistikovaná kozmetická rutina, čítanie knihy či prechádzka v prírode, je to len a len vaša voľba, ktorá reflektuje na vaše vnútorné potreby. Každý z nás je iný a potrebuje niečo iné. Preto aj vaša self-care je unikátna, rovnako ako vy sami. 

Vyhradiť si čas sám pre seba nie je sebecké, je to priam nutnosť. Nemôžeme len dávať a starať sa o ostatných, svoj vlastný pohár musíme aj napĺňať aby bolo z čoho rozdávať. 

Dajte si teda sľub, že si denne nájdete aspoň 10 minút, počas ktorých sa budete starať len a len o svoje vlastné potreby. Najmä teraz v zime je dôležité si dopriať čas a trošku sa rozmaznať. Zima je záťažové obdobie nielen pre náš organizmus ale i pre našu myseľ. A práve vďaka self-care rituálom si dokážeme pomôcť a lepšie sa vysporiadať s nástrahami, ktoré toto krásne ale náročné obdobie v roku prináša. Chce to len 10 minút denne a zázraky sa dostavia na počkanie. Ľúbte sa, rozmaznávajte sa, obklopujte sa tými, ktorých máte radi a nezabudnite poďakovať za to, čo v živote máte. Život bude hneď krajší, zima nezima ☺.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu