Starostlivosť o šatku s prímesou ľan

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Starostlivosť o šatku s prímesou ľan

Na nosenie detí majú mamičky na výber z množstva šatiek s rozličným dizajnom, v rôznych viac či menej pestrých farbách, s krásnymi vzormi, ale aj šatky z rôzneho materiálu. Jedným z obľúbených ale aj z obávaných materiálov je ľan. Je to prírodný materiál s veľmi dobrými funkčnými vlastnosťami. Vyžaduje však, aby sa o ľanovú šatku mamička starala trošku viac, ako o šatku z bavlny. Pozrime sa však najprv na vlastnosti šatky s ľanom.

Obsah článku

Vlastnosti šatky s ľanom

Prírodný materiál ľan medzi prímesami v šatkách vyniká veľmi dobrými vlastnosťami. Ľanová šatka je nosná, funkčná, po zanosení príjemná na dotyk a navyše má veľmi dobré vlastnosti, vďaka ktorým šatku s ľanom môže mamička nosiť celoročne, pri všetkých teplotách, v každom ročnom období. Ľan má totiž veľmi dobré termoregulačné schopnosti. Keď nosíme deti v lete a za oknami sú veľké horúčavy, ľan dokáže príjemne chladiť. Naopak, v zime pri nízkych teplotách mamičku aj dieťatko zohreje. Vďaka tomu je naozaj žiadanou prímesou, ktorá je vhodná pre deti v každom veku.

Niektoré mamičky sa ľanu obávajú, pretože o ňom medzi nosiacimi rodičmi koluje povesť nie práve ideálnej prímesi. Je to zrejme aj z toho dôvodu, že starostlivosť o ľanovú šatku je svojim spôsobom špecifická. Ľan je prírodným materiálom, ktorý je pevnejší. Na dotyk určite budete vedieť hneď na prvý raz rozoznať, že ide o ľanovú šatku. Keďže je teda šatka s prímesou ľan „tuhšia“ ako napríklad šatka Lenka Pavučinka Karibik s prímesou tencel, alebo bavlnená šatka na nosenie detí, nebude hneď po zakúpení úplne vhodná pre novorodencov a malé deti. Takúto šatku je potrebné najprv zanosiť.

Ako prať šatku na nosenie detí s prímesou ľan

Nejedna mamička hľadá po zakúpení šatky s prímesou ľan rady na internete a s otázkou: V čom periete šatku? sa obracia na iné nosiace mamičky s prosbou o radu. Ľanovú šatku odporúčame prať pri teplote 60°C. Vždy je však potrebné riadiť sa informáciami na štítku, takže ak tam výrobca uvádza inú odporúčanú teplotu, riaďte sa radšej tou. Vyššia teplota je dobrá preto, že pri nízkych teplotách by mohla väzba šatky povoliť a ľanové vlákna by sa mohli mierne posunúť. Tak by vznikli na šatke nepekné medzierky. Ak by sa vám to náhodou stalo, medzierky môžete opraviť pomerne ľahko. Skúste ich poposúvať naspäť na svoje miesto a šatku opäť vyperte pri vyššej teplote.

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Zelená

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Hnedá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Sivá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Bloom - Sivá

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Giraffe - Grey

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Zebra - Black & White

skladom všetky veľkosti
od 99 €
2 veľkosti

Šatka
Bloom - Modrá

skladom všetky veľkosti
od 75 €
3 veľkosti

Šatka
Shri Yantra - Violet

skladom všetky veľkosti
75 €
1 veľkosť

Šatka
Shri Yantra - Lila

skladom všetky veľkosti
75 €
1 veľkosť

Šatka
Pavučinka - Galaxy

skladom všetky veľkosti
od 75 €
2 veľkosti

Šatka
Folk - Sivý

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka
Pavučinka - východ slnka

skladom všetky veľkosti
od 75 €
2 veľkosti
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Ako žehliť šatku s ľanom

Stručne povedané: často :) Ľan je funkčný materiál, ktorý je potrebné častejšie žehliť. Aby vlákna slúžili poriadne ako majú a aby nestratili svoje dobré vlastnosti, je potrebné šatku žehliť aj každý druhý – tretí deň. Ak by sme šatku s prímesou ľan nežehlili, začali by sa na šatke vytvárať sklady, ktoré môžu spôsobovať znehodnotenie vláken. Ľanové šatky je vhodné žehliť aj s naparovaním. Keďže samotný ľan je iba prímesou a hlavným materiálom šatky je bavlna, preto aj pri žehlení nastavujeme žehličku na program určený na žehlenie bavlny. Ľanovú šatku je dobré žehliť vtedy, keď ešte po opratí úplne nevyschla, ale keď je ešte mierne vlhká.

Zanášanie šatky s ľanom

Zanosiť šatku znamená čo najviac ju používať ešte pred samotným naviazaním a nosením dieťaťa. Tým, že je šatka používaná, vlákna postupne mäknú a tak sa šatka stáva poddajnejšou. Ako ale používať šatku bez toho, že v nej budeme nosiť dieťa? Jednoducho. Spôsobov, ako zanosiť šatku, je viac. Šatku môžete zanosiť napríklad aj tak, že si ju rozprestriete na gauč a budete na nej sedieť počas sledovania obľúbeného filmu, alebo s mobilom v ruke počas prezerania akcií a noviniek v našej ponuke :-) Rovnako šatku môžete rozprestrieť aj na posteľ, prikryť ju plachtou a spať na nej. Ľanové šatky je dôležité preskladávať, to znamená, že ak šatka s prímesou ľan nie je práve nosená, je potrebné raz za čas ju preskladať inak, než bola v skrini poskladaná doteraz. V prípade novorodenca je potrebné zanosiť šatku ešte skôr, než do nej toto drobné dieťatko naviažeme. Keď však už máte väčšie dieťatko, zanosiť šatku môžete aj tak, že budete väčšie dieťa v ľanovej šatke čo najviac nosiť.

Ak mamička bude svojej ľanovej šatke venovať túto náležitú pozornosť, získa nenahraditeľnú pomôcku na nosenie detí, ktorá bude veľmi nosná, funkčná a vynikajúca záchrankyňa v horúcich letných dňoch, ale aj počas chladnej zimy.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu